Genre: Horror / Thriller
Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag
Geregisseerd door: Tobe Hooper
Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen
Plot The Texas Chain Saw Massacre
"Who will survive and what will be left of them?"
18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.
Sally Hardesty
Leatherface
Grandpa
Window Washer
Nomak
Da's toch realistisch, niet? Ik zou ook gillen als ik in haar schoenen stond.
Als het realistisch zou zijn, dan zou ze niet eens de kans hebben om zo lang te schreeuwen.
Roel Bogers
Horrorfilms zijn niet realistisch, en dat hoeven ze ook absoluut niet te zijn. Horror met realisme vergelijken is vrij zinloos.
goongumpa
Waarom generaliseren? Sommige horrorfilms willen wel realistisch zijn, andere niet. Deze film pretendeert toch duidelijk realistisch te zijn, niet? Dan vind ik het een pluspunt als het lukt. Een film moet, binnen zijn gecreëerde universum, geloofwaardig zijn. Het universum van deze film is gewoon onze wereld, dus moet hij realistisch zijn om geloofwaardig te zijn.
En dat lukt. Geen bovennatuurlijke boemannen, geen droommoordenaars, maar gewoon een zieke familie, op het platteland, ver van alle controle.
Kiekena
hoezo?
krosnicky
wat een komedie begon vol spanning aan deze film maar de film werd goe langer hoe meer grappiger een ouwe gestoorde sheriff een junkie en een debiel met een keting zaag wat wil je nog meer
Kevin13
Omdat het niet bedoelt is om als komedie over te komen. Anders kan ik ook vele films die ik laag beoordeel een paar punten meer geven omdat ze lachwekkend overkwamen.
killerfreak
film die het terecht moet hebben van zijn spanning en niet zozeer de schrikscènes. En daar ben ik absoluut niet malig om. Geweldige horrorprent die net lang genoeg duurt. 3.5*
movielou
vond dit best een goeie film ik had hem alleen wat langer verwacht maar meestal krijg ik te horen dat classice horrorfilms beter zijn dan de vernieuwde maar ik hou meestal meer wat van nieuw
3,0
Doctor Doom
Leatherface!
Een uitgebreide review over deze film zal ik binnenkort nog wel schrijven, nu houdt ik het even hier bij:
Texas chainsaw Massacre is, ondanks (of juist omdat) er weinig bloed vloeit, een shockerende en bijna akelige film. De echte gruwelijkheden worden ons niet voorgeschoteld maar word overgelaten aan onze eigen geest, en wat kan er nu enger zijn dan je eigen inbeelding? Dat is een van de dingen die deze film voor mij zo meesterlijk maakt. Niet alles word voorgeschoteld, je kunt je eigen fantasie erbij gebruiken. De documentaire achtige feeling maakt het nog enger en realistischer. Dat het zo realistisch en akelig overkomt is trouwens niet zo gek, want de meeste verschrikkingen die de acteurs in de film ondergaan, ondergingen ze in het echt bij het filmen ook
Een review volgt nog.... maar 5 sterren alvast voor deze geweldige film die niet perfect is, maar vanwege mijn persoonlijke ervaringen met deze film toch niets minder verdient!
jordandejong
Voor de geintreseerde. Vanavond komt er op sbs 6 om 10 voor 11 en reportage met de naam.
De echte Texas Chainsaw killer.
Bottleneck
Heh ja, lekker zo met Valentijn
Hoewel Ed Gein niets met Texas en kettingzagen te maken heeft.
Leatherface!
Ik kan me goed vinden in je analyse, maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat we er op voorhand van uitgaan dat het tonen van bloed de ultieme vorm van gruwel is. De setting en toon van de actie is immers van veel grotere impact. Deze film is eigenlijk vooral op psychologisch vlak de sterkste en ergste horrorfilm ooit. En dat is wat veel meer telt dan bloed of geen bloed.
Kr!kke
Geef mij maar de reentere versie, die vond ik een heel pak beter. Ik vond deze versie nogal saai, en ik stoorde mij enorm hard aan het onophoudende geschreeuw op het einde van die vrouw.
Tja, TCM probeert nu eenmaal niet punten scoren als het gaat om "lekker wegkijken".
ASman
Mijn favoriet. Al zal dat deels met nostalgie te maken hebben ( het was namelijk de eerste klassieker die ik zag...of was het The Exorcist? Hoe dan ook, deze was me het meest bijgebleven).
Waarom ? Sfeer, sfeer,sfeer. Het loopt gewoon van je scherm af. De feel van deze film is in het horrorgenre naar mijn mening nog nooit geevenaard. Welke andere film voelt echt zo kil en zo doods aan ( in de goede zin) ?
En dan Leatherface. Het blijft gewoon een schitterend personage zoals hij geportretteerd wordt in deze film. Voor mij is hij als killer vele malen akeliger dan een Myers, Krueger of Jason ( ook allemaal fantastisch natuurlijk, maar toch.).
Het eindshot blijft legendarisch.
Een van de groten !
Moviestar1979
Ik ga de film maar niet al te kritisch beoordelen.
Als het namelijk om een verhaal, het camerawerk en de acteerprestaties gaat, dan is het huilen met de pet op.
Je moet hem zeker niet te serieus nemen.
Het is vooral wachten op de laatste 45 minuten van de film waarin alle remmen los gaan.
Afgaand op een paar kleine schrikeffecten voor die tijd en door de continue dreiging, werd het toch nog aardig.
Geen topper, maar toch 3* waardig.
Mwah, qua verhaal, (effectief) camerawerk en acteerprestaties vind ik dit een absolute topper. Als het ergens wel niet imgaat, zijn het schrikeffecten.
Moviestar1979
Sowieso de enige geslaagde film van Tobe Hooper.
Het schijnt dat bij Poltergeist Steven Spielberg grotendeels verantwoordelijk was als regisseur bij een aantal scènes.
Tonypulp
Briljant.
Nu ik deze gezien heb ben ik benieuwd hoe de remake gaat bevallen na herziening, dit is iig een werkje om je vingers bij af te likken.
Hier namen ze tenminste nog de tijd, in de remake gaat alles in een rap tempo (gewoon 'modern' eigenlijk) en heeft het met een stuk meer expliciet geweld ongeveer hetzelfde effect als deze dat heeft, zonder al die schokkende effecten dus. Vooral tijdens de laatste 20 minuten, (vanaf het moment dat de nacht valt) die bijna volledig gevult zijn met geschreeuw, bekruipt je een heel naargeestig gevoel.
Leatherface is daarnaast een bijzonder geval onder de killers, deze smerige fatsige redneck freak met kettingzaag zal menig horrorfan doen watertanden bij het terugdenken aan deze film. Een echt icoon dat in mijn ogen onovertroffen is. Er word goed de tijd genomen om de smerige/zieke situatie waarin ze terechtkomen neer te zetten en weet op deze manier een sfeer neer te zetten die je tegenwoordig zelden ziet eigenlijk.
De scéne in de nacht, wanneer ze achterna gezeten wordt door leatherface in het bos is écht fantastisch lekker lang en zenuwslopend. Al met al een (eerlijk gezegd onverwachts) sfeervol die zich tot één van de beter cult klassiekers kan rekenen dankzij de doeltreffende regie en briljante killer, dat eindshot maakt het bijvoorbeeld helemaal af.
Blarown
ik vond de remake beter en ook enger, deze vond ik totaal niet eng, beetje saai zelfs,
remakes zijn beter
De remake van deze film is inderdaad een stuk beter dan dit...
jordandejong
De remake hiervan kreeg het inderdaad niet voor elkaar om deze fantastische sfeer neer te zetten maar ik moet toegeven dat het wel een van de betere remakes was. In vergelijking met bijvoorbeeld de remake van
Halloween
of Friday the 13th
orbit
- 12092 berichten
De remake van deze film is inderdaad een stuk beter dan dit...
Ga je mond spoelen

Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III
1990

The Texas Chainsaw Massacre 2
1986

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

John Laroquette kreeg betaald in wiet voor zijn rol als verteller in 'The Texas Chainsaw Massacre'

Netflix onthult lugubere eerste trailer voor 'Texas Chainsaw Massacre'

The Snowman
Animatie / Avontuur, 1982

Threads
Drama, 1984
sadisticgas stationtexasvanmidnight movieleatherfacelifterslaughterhousechainsawkannibaalfamiliepolaroidcultfilmgrave robbercannibalismbrutal violencevacation gone wrongone day