• 9.378.448 stemmen

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Horror / Thriller | 83 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen

Plot The Texas Chain Saw Massacre

"Who will survive and what will be left of them?"

18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.

Sally Hardesty

Window Washer

avatar van Nomak

Nomak

goongumpa schreef:

Da's toch realistisch, niet? Ik zou ook gillen als ik in haar schoenen stond.

Als het realistisch zou zijn, dan zou ze niet eens de kans hebben om zo lang te schreeuwen.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Horrorfilms zijn niet realistisch, en dat hoeven ze ook absoluut niet te zijn. Horror met realisme vergelijken is vrij zinloos.

avatar van goongumpa

goongumpa

Waarom generaliseren? Sommige horrorfilms willen wel realistisch zijn, andere niet. Deze film pretendeert toch duidelijk realistisch te zijn, niet? Dan vind ik het een pluspunt als het lukt. Een film moet, binnen zijn gecreëerde universum, geloofwaardig zijn. Het universum van deze film is gewoon onze wereld, dus moet hij realistisch zijn om geloofwaardig te zijn.

En dat lukt. Geen bovennatuurlijke boemannen, geen droommoordenaars, maar gewoon een zieke familie, op het platteland, ver van alle controle.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers schreef:

hoezo?

avatar van krosnicky

krosnicky

wat een komedie begon vol spanning aan deze film maar de film werd goe langer hoe meer grappiger een ouwe gestoorde sheriff een junkie en een debiel met een keting zaag wat wil je nog meer

avatar van Kevin13

Kevin13

En toch 3.5*....

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ach, als je ´m als komedie vermakelijk vond, waarom niet?

avatar van Kevin13

Kevin13

Omdat het niet bedoelt is om als komedie over te komen. Anders kan ik ook vele films die ik laag beoordeel een paar punten meer geven omdat ze lachwekkend overkwamen.

avatar van rcksn

rcksn

3.5 voor de scene met de steen en de emmer..

avatar van killerfreak

killerfreak

film die het terecht moet hebben van zijn spanning en niet zozeer de schrikscènes. En daar ben ik absoluut niet malig om. Geweldige horrorprent die net lang genoeg duurt. 3.5*

avatar van movielou

movielou

vond dit best een goeie film ik had hem alleen wat langer verwacht maar meestal krijg ik te horen dat classice horrorfilms beter zijn dan de vernieuwde maar ik hou meestal meer wat van nieuw

3,0

Leatherface!

Een uitgebreide review over deze film zal ik binnenkort nog wel schrijven, nu houdt ik het even hier bij:

Texas chainsaw Massacre is, ondanks (of juist omdat) er weinig bloed vloeit, een shockerende en bijna akelige film. De echte gruwelijkheden worden ons niet voorgeschoteld maar word overgelaten aan onze eigen geest, en wat kan er nu enger zijn dan je eigen inbeelding? Dat is een van de dingen die deze film voor mij zo meesterlijk maakt. Niet alles word voorgeschoteld, je kunt je eigen fantasie erbij gebruiken. De documentaire achtige feeling maakt het nog enger en realistischer. Dat het zo realistisch en akelig overkomt is trouwens niet zo gek, want de meeste verschrikkingen die de acteurs in de film ondergaan, ondergingen ze in het echt bij het filmen ook

Een review volgt nog.... maar 5 sterren alvast voor deze geweldige film die niet perfect is, maar vanwege mijn persoonlijke ervaringen met deze film toch niets minder verdient!

avatar van jordandejong

jordandejong

Voor de geintreseerde. Vanavond komt er op sbs 6 om 10 voor 11 en reportage met de naam.

De echte Texas Chainsaw killer.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Heh ja, lekker zo met Valentijn

Hoewel Ed Gein niets met Texas en kettingzagen te maken heeft.

Doctor Doom schreef:

Leatherface!

Ik kan me goed vinden in je analyse, maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat we er op voorhand van uitgaan dat het tonen van bloed de ultieme vorm van gruwel is. De setting en toon van de actie is immers van veel grotere impact. Deze film is eigenlijk vooral op psychologisch vlak de sterkste en ergste horrorfilm ooit. En dat is wat veel meer telt dan bloed of geen bloed.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Geef mij maar de reentere versie, die vond ik een heel pak beter. Ik vond deze versie nogal saai, en ik stoorde mij enorm hard aan het onophoudende geschreeuw op het einde van die vrouw.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Marilyn Burns, de screamqueen!!

Kr!kke schreef:

Tja, TCM probeert nu eenmaal niet punten scoren als het gaat om "lekker wegkijken".

avatar van ASman

ASman

Mijn favoriet. Al zal dat deels met nostalgie te maken hebben ( het was namelijk de eerste klassieker die ik zag...of was het The Exorcist? Hoe dan ook, deze was me het meest bijgebleven).

Waarom ? Sfeer, sfeer,sfeer. Het loopt gewoon van je scherm af. De feel van deze film is in het horrorgenre naar mijn mening nog nooit geevenaard. Welke andere film voelt echt zo kil en zo doods aan ( in de goede zin) ?

En dan Leatherface. Het blijft gewoon een schitterend personage zoals hij geportretteerd wordt in deze film. Voor mij is hij als killer vele malen akeliger dan een Myers, Krueger of Jason ( ook allemaal fantastisch natuurlijk, maar toch.).

Het eindshot blijft legendarisch.

Een van de groten !

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Ik ga de film maar niet al te kritisch beoordelen.

Als het namelijk om een verhaal, het camerawerk en de acteerprestaties gaat, dan is het huilen met de pet op.

Je moet hem zeker niet te serieus nemen.

Het is vooral wachten op de laatste 45 minuten van de film waarin alle remmen los gaan.

Afgaand op een paar kleine schrikeffecten voor die tijd en door de continue dreiging, werd het toch nog aardig.

Geen topper, maar toch 3* waardig.

avatar van Reinbo

Mwah, qua verhaal, (effectief) camerawerk en acteerprestaties vind ik dit een absolute topper. Als het ergens wel niet imgaat, zijn het schrikeffecten.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Sowieso de enige geslaagde film van Tobe Hooper.

Het schijnt dat bij Poltergeist Steven Spielberg grotendeels verantwoordelijk was als regisseur bij een aantal scènes.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Briljant.

Nu ik deze gezien heb ben ik benieuwd hoe de remake gaat bevallen na herziening, dit is iig een werkje om je vingers bij af te likken.

Hier namen ze tenminste nog de tijd, in de remake gaat alles in een rap tempo (gewoon 'modern' eigenlijk) en heeft het met een stuk meer expliciet geweld ongeveer hetzelfde effect als deze dat heeft, zonder al die schokkende effecten dus. Vooral tijdens de laatste 20 minuten, (vanaf het moment dat de nacht valt) die bijna volledig gevult zijn met geschreeuw, bekruipt je een heel naargeestig gevoel.

Leatherface is daarnaast een bijzonder geval onder de killers, deze smerige fatsige redneck freak met kettingzaag zal menig horrorfan doen watertanden bij het terugdenken aan deze film. Een echt icoon dat in mijn ogen onovertroffen is. Er word goed de tijd genomen om de smerige/zieke situatie waarin ze terechtkomen neer te zetten en weet op deze manier een sfeer neer te zetten die je tegenwoordig zelden ziet eigenlijk.

De scéne in de nacht, wanneer ze achterna gezeten wordt door leatherface in het bos is écht fantastisch lekker lang en zenuwslopend. Al met al een (eerlijk gezegd onverwachts) sfeervol die zich tot één van de beter cult klassiekers kan rekenen dankzij de doeltreffende regie en briljante killer, dat eindshot maakt het bijvoorbeeld helemaal af.

avatar van Blarown

Blarown

ik vond de remake beter en ook enger, deze vond ik totaal niet eng, beetje saai zelfs,

remakes zijn beter

Remakes zijn beter....

avatar van The Oceanic Six

De remake van deze film is inderdaad een stuk beter dan dit...

avatar van yeyo

yeyo

Blarown schreef:

remakes zijn beter

avatar van jordandejong

jordandejong

De remake hiervan kreeg het inderdaad niet voor elkaar om deze fantastische sfeer neer te zetten maar ik moet toegeven dat het wel een van de betere remakes was. In vergelijking met bijvoorbeeld de remake van

Halloween

of Friday the 13th

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

The Oceanic Six schreef:

De remake van deze film is inderdaad een stuk beter dan dit...

Ga je mond spoelen