• 9.380.130 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Tommy Doyle

Marion Chambers

Graveyard Keeper

Friac schreef:

Dat was althans bij Black Christmas ook, net zoals een geheimzinnige moordenaar, POV en andere zaken. Mocht je de film nog niet gezien heb, raad ik je hem ten zeerste aan: als Halloweenfan zal je met volle teugen genieten denk ik.

Staat al een tijdje op de lijst.

En 'mond-aan-mond reclame' is inderdaad een Vlaamse uitdrukking Hoe zeggen ze dat misschien in Nederland?

Mond-tot-mond. Alhoewel velen het fout zeggen: mond-op-mond.

avatar van Wouter

Halloween was zeker één van de belangrijkste films die aan de basis lag voor de horrorfranchise, maar in principe was Texas Chainsaw Massacre (1974) de eerste film van een eigen TCM-franchise van een 4-tal (?) films, prequels niet meegerekend.

Die vervolgen kwamen allemaal na de Halloween franchise.

TCM2 was er pas in '86.

Maar 'Halloween' lag aan de basis van Friday the 13th (die met zijn brute moorden dan weer de basis legde voor de manier van moorden bij de slashers, ook al was het zwaar afgekeken van Bava's 'Bay of Blood') en Nightmare on Elm Street.

Elm Street was later.

Friac schreef:

Correct, maar TCM kende zijn eerste sequel pas 12 jaar later, dus op dat moment kon je nog niet echt spreken van een franchise, terwijl dat bij de slashers wel het geval was.

avatar van Quentin

Quentin

Wouter schreef:

Staat al een tijdje op de lijst.

Nederlandse dvd van A-film/Warner Bros. is prima en goedkoop te vinden.

avatar van Friac

Friac

Wouter schreef:

Die vervolgen kwamen allemaal na de Halloween franchise.

TCM2 was er pas in '86.

Ja, dat weet ik, maar gewoon maar om te zeggen dat voor de franchises de 'original' van TCM al ouder is dan 'Halloween'. Een franchise heeft volgens mij niets te maken met het vernieuwende karakter te maken van een film, toch niet op het vlak van beeldtaal of narratie.

En kan je uiteindelijk al die Frankensteinfilms niet ook als een soort 'horrorfranchise' beschouwen, weliswaar onder een andere vorm als de slasherfranchises?

Ik volg jullie hoor, maar om het als argument aan te halen dat de film 'Halloween' hierdoor vernieuwend was snap ik niet zo goed.

(Voor Black Christmas is het handig om op internet te zoeken naar de Tartan-dvd: audiocommentaar van Bob Clark, prachtig beeld, documentaire,...)

avatar van smetje

smetje

lelijker dan nadere horror!

smetje schreef:

lelijker dan nadere horror!

avatar van xangadix

xangadix

Ja, ik snap 'em ook niet...

avatar van Reinbo

Ik denk dat smetje probeerde te schrijven: lelijker dan andere horror!. Waar dit op slaat ontgaat mij echter.

duffman

heb er gisteren naar gekeken en ik vond het een vrji grote teleurstelling, ik ga niet zeggen dat het slechte film is maar van wat ik er van hoor en lees zag ik toch niet veel. deze film kan misschien wel heel origineel zijn maar ik heb er toch al veel betere gezien ( en daar gaat het toch om ). De film kwam veel te traag op gang en als hij dan op gagn komt duurt het nog lang het is gewoon niet eng meer altijd maar de spanning opbouwen maar dat mag ook niet te lang duren. en qua moorden was hij ronduit zwak 3 misschien 4 slappe moorden. Het muziekje was daarintegen wel vrij spannend maar ik koop geen film omdat er een spannend muziekje in zit dus veel maakt het niet uit en die michael is wel maar een slungel hoor laat hij zich zomaar neersteken, omverschieten geef mij maar friday the 13th en jason misschien wel minder origineel maar toch veel griezeliger.

Voor de film zelf 2 plus dan toch omdat hij ooit origineel was een half puntje.

2,5.

avatar van P8rb

P8rb

Ik had er wel wat meer van verwacht omdat het gemiddelde zo hoog was, maar het viel wel mee. acteerprestaties van sommigen waren soms wel om te huilen, er zat wel een soort duistere/donkere sfeer in de film, dat was wel goed. de moordenaar was ook een leuk personage. die muziek als het spannend werd was erg goed, deed me geloof ik aan Bassie en Adriaan denken? al met al een kleine 3 sterren dan maar.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Aardige film. De sfeer is goed en Halloween is ook wel uiterst vermakelijk, maar daarmee is dan al het positieve gezegd. De acteerprestaties vielen tegen. Halloween is ook al zo vaak nagedaan dat er ook niet echt iets origineels te zien is, behalve de goede sfeer natuurlijk. Ik vond H20 nog ietsjes beter geloof ik.

avatar van Fruity

Fruity

Turkeyloverz schreef:

avatar van -Priscilla-

-Priscilla-

Low budget film... en het is eraan te zien. Niet dat hij echt slecht is hoor, dat niet. De muziek is ok, een aantal (cliché) schrikmomenten, maar zet het geluid van je tv toestel af en je heb er niks meer aan... Dat is bij veel films natuurlijk zo, maar bij deze val je dan zo in slaap. Heb em 2 keer gezien; hopelijk niet nog eens;

***

-Priscilla- schreef:

***

vind je 3 sterren niet een beetje veel, je wil hem nooit meer zien.

avatar van -Priscilla-

-Priscilla-

Neen. Ni te veel

1. Ik ben en blijf een horrorfan... en deze film valt al bij al nog mee.

2. De cast is ok. Personage (het idee erachter) is ook geniaal.

Alléén de uitwerking (vandaar low budget...) valt tegen. De uitwerking is bij mij 2 waard, daarom gaat die eraf en krijgt ie een 3. Snappie?

avatar van mikey

mikey

Turkeyloverz schreef:

Dit is wel een van de meest onlogische uitspraken ooit. Ondanks dat het waar is.

avatar van Fctwente-mat

Fctwente-mat

slecht....

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Goh, wat een briljante argumentatie. Ik wou dat er meer zo duidelijk over hun mening waren als jij!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

BlueJudaskiss schreef:

Volgens Reinbo wel .

avatar van Wouter

Een van de beste regisseurs met het scopekader, dus ja.

avatar van heroic

heroic

Een echte klassieker, in dit deel is michael op zijn best.

De enige dingen waar ik me aan stoorde was het matige acteertalent soms, maar het blijft tenslotte een low-budget film.

avatar van michael myers

michael myers

ik vind de halloween serie heel goed (daarom heet ik ook michael myers)

maar deel 1 nie zo want je ziet hem daar zo weinig in en hij doet heel weinig moorden deel 2 word al wat beeter daar zat ik al wat spannender bij deel 3 nooit gezien moet ik ook nie hebben want da ga nie over michael myers maar bij 4 werd het pas echt spannend maar meer bloed meer bloed moet er in die films zitten zoals freddy vs jason.

halloween 6 the curse of michael myers iets minder beetje maar maar in deel 7 komt het er weer wat in!!! kom maar op met freddy vs jason 2 maar waneer komt die nou ???

avatar van DragQueen

DragQueen

Ongelooflijk dat deze horror-klassieker niet in de top 250 staat. naar mijn mening de origineelste, en angst aanjagende moordenaar die het genre heeft voortgebracht. sfeervolle film, met de overbekende soundtrack van john carpenter. sterke hoofdrollen van jamie lee curtis, en natuurlijk donald pleasence. het feit dat je michael myers eigenlijk vrij weinig ziet in de film, vergroot de angst eigenlijk alleen maar. spannende, en goed uitgewerkte scenes. ik geef hem 4,5 sterren, mede omdat het genre zo'n beetje begonnen is met deze film. ja, ik ben een groot fan van de halloween reeks.

avatar van DragQueen

DragQueen

Ik heb m'n stem maar verhoogd naar de volle score. 5 sterren.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Zeker in de top 10 van de engste films allertijden.

avatar van uberjason

uberjason

echt eng vond ik hem niet, maar hij is wel 5.0 punten waard in mijn ogen. de Halloween sfeer is echt heelijk in deze film, en myers is in dit deel toch wel het allerengste ( heb je Warlock gezien als myers in deel 2?) vind de openingsshot bij de Myers house ook erg mooi gedaan, zoiets blijft je altijd bij. sorry Friday the 13th, maar Carpenter weet het toch iets beter in beeld te brengen. en dan de belichting, dat brengt de creepy sfeer echt tot een hoogtepunt. niet voor niets dat deze Halloween een klassieker is. Curtis is ook een stuk echter dan de histerische hoge gillertjes uit andere films.

uberjason schreef:

eergisteren vond je friday the 13th nog het beste en de uitvinder van de slasher

avatar van Max en Joep

Max en Joep

BlueJudaskiss schreef:

Eindelijk de breedbeeldeditie!!!!!!!!! Maar maakt het nou echt zoveel verschil?

waar zou die dan te koop moeten zijn?

bij Rodisc en Boudisque lees ik er nog niets over (niet dat dat de enige 2 terzake doende zaken zijn, maar toch.. als zij hem niet kennen zegt dat wel wat).