• 9.377.648 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Marion Chambers

Graveyard Keeper

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Geen Nederlandse ondertiteling, maar wel Engelse (voor slechthorenden, dus sommige geluiden krijgen dan ook "ondertiteling").

avatar van Ridgemont

Ridgemont

frolunda schreef:

Net gezien op blu ray en dan komt de film helemaal tot z'n recht.De prachtige shots (uiteraard in breedbeeld).

Ik zag een dvd in 4:3 - en begreep geen snars waarom mensen hier zo lovend zijn over de beelden. Weet iemand hoe dit kan/komt? Heb een originele dvd aangeschaft (in horror-bundeltje); en het is niet dat de beelden uitgerokken waren.

avatar van frolunda

frolunda

Ridgemont schreef:

Voor mij geeft het breedbeeld effect gewoon een extra sfeervolle dimensie aan de film.De straten van Haddonfield komen zo nog desolater en angstaanjagender over.Zo komt het tenminste op mij over......maar goed dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Geldt natuurlijk ook voor The fog, en eigenlijk voor alle films van Carpenter (die vrijwel altijd in Panavision draait).

avatar van Ridgemont

Ridgemont

frolunda schreef:

Je begrijpt me verkeerd - ik wou vooral vragen hoe ik aan een 4:3 dvd kom als het in scope is. Want zelf vond ik de beelden niet zo sterk, maar alle cadrages zullen volledig anders zijn dan origineel, dus heb het gevoel dat ik naar de verkeerde film heb zitten kijken. Ik stel dus niet jouw mening in vraag, vind het erg jammer dat ik niet de juiste dvd te pakken heb. Hoe kan dat nu in godsnaam dat er zo slordig wordt omgesprongen met conversie naar dvd.

avatar van frolunda

frolunda

Ah op die manier,ik heb volgens mij die versie van Halloween ook nog ergens liggen,was meteen een reden om een andere aan te schaffen.Kom ik trouwens wel vaker tegen dat de dat een dvd versie erg slecht is,mijn versie van Boys from Brazil bijvoorbeeld was ook verschrikkelijk slecht overgezet,hoe het komt...gewoon laksheid denk ik,snel iets willen verdienen zonder te investeren of zoiets.

avatar van JvB Lucas

JvB Lucas

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

JvB Lucas schreef:

In Nederland worden sowieso sommige dvd's erg teleurstellend uitgebracht.

Die 4:3 versie was toen nog die flutrelease van Indies. Ik ben die versie al een tijd lang goddank niet meer ergens tegengekomen. Maar E1 en DFW hebben er ook een handje van om films slecht uit te brengen.

avatar van JvB Lucas

JvB Lucas

Ik heb de blu-ray release in huis van Starz / Anchor Bay, maar die is inmiddels niet meer leverbaar.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

BlueJudaskiss schreef:

Maar E1 en DFW hebben er ook een handje van om films slecht uit te brengen.

Met DFW heb ik eigenlijk nooit moeite, de films staan er altijd in het juiste formaat en in een goede transfer op, alleen staat er over het algemeen nul komma nul extra's op.

avatar van maloumovie

maloumovie

heb alle films gezien, ze zijn leuk maar het is niet als de horrorfilms van nu maar dat is logisch:)!

ik vind het een leuke film ,zeker wel een aanrdader

avatar van edje555

edje555

Hier kan ik kort over zijn.

Geniaal !!

avatar van edje555

edje555

JvB Lucas schreef:

volkomen mee eens.

ik heb de dubbel disc special edition.

gekocht in Spanje Malaga !

De hoes is prachtig, masker van Michael Myers,

gelukkig Dutch ondertiteld.

zeer blij met mijn exemplaar.

disc 2 de bonus, erg interresant.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

In Nederland worden sowieso sommige dvd's erg teleurstellend uitgebracht.

Inderdaad, noem ze maar op: David Finchers Panic room: bij ons een kale 1-disc versie, in Engeland een prachtige superieure 3-disc special edition. Zelfde voor Texas chainsaw massacre (1974). Bij ons hoogstens een dubbel disc, in Engeland een 'seriously ultimate edition' op 3 schijfjes. Michael Manns Manhunter idemdito: Engeland biedt je een dubbel disc met audio commentaar. Hier in Nederland menen distributeurs dat wij wel zonder kunnen.

Sowieso met audio-commentaar is het treurig gesteld in Nederland: toppers als Clean, shaven en sex, lies and videotape, The last temptation of Christ en Mike Leighs Naked, maar ook John Carpenters eigen Assault on precinct 13 krijgen op Amerikaanse regio 1 versies mooi audio-commentaar, op Nederlandse edities wordt dit niet overgenomen. Treurig toch??

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Na slechte transfers is dat weglaten van audiocommentaren mij de ernstige doorn in het oog qua DVD-formaten. Je verbaast je er soms gewoon over als er eens een keertje wèl een commentaartrack meegekomen is. Terwijl, wat maakt het nou uit om hem er gewoon op te laten staan, hij hoeft wat mij betreft niet eens ondertiteld te worden - maar nee. Gelukkig zijn er uitzonderingen, zoals oude klassiekers die opgepoetst worden en dan ook een mooi complete R2-release krijgen, maar de behandeling van modernere films blijft vaak beroerd. (Hier praat iemand voor wie een audiocommentaar de voornaamste bonus-feature van een DVD is.)

avatar van ambrosini

ambrosini

Rond de jaren 90 ging ik samen met een vriend horror films huren..

Muziek: super

Cast: super

Effects: super..

Masterwerk van Carpenter

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Gisteren weer eens bekeken, maar deze keer voor het eerst de extended edition, ofwel de "tv cut".

De extra scenes aan het begin van de film met Loomis die ervoor zorgt dat Michael extra bewaking krijgt vind ik wel een mooie aanvulling op. Vooral het shot van de jonge Michael in de inrichting is wel sterk.

Verder blijf ik dit een film vinden die in zijn simplisme nog altijd erg effectief is. De muziek is simplistisch en ik geef stiekem de voorkeeur aan de soundtrack van Halloween II, omdat ik die wat beter vind klinken, maar het blijft nog altijd een sterke score.

Verder is het acteerwerk van gemiddeld slasherniveau. Bij de jonge cast dan tenminste, want bij Pleasance is het merkbaar dat de man hier al flink wat acteerervaring had. Zijn bijdrage is namelijk van hoge kwaliteit.

Ik vind het nog steeds geweldig hoe Carpenter het Michael personage in een groot gedeelte van de film inzet. Als een soort schim die een dreigende aanwezigheid vormt op afstand.

De extended cut is helaas wel erg donker. Ik geef dan de voorkeur aan de blu-ray die vorig jaar uitgebracht werd. Door de opgepoetste kwaliteit is er beter te volgen wat er in de donkere nachtscenes gebeurt. Bij deze versie van de film moest ik soms mijn best doen om te blijven volgen wat er nou eigenlijk in het duister plaatsvond.

Zelfs na de zoveelste keer blijf ik dit een geweldige klassieke horrorfilm vinden.

avatar van kevinverwijst

kevinverwijst

Ik kan maar niet beslissen of ik het origineel nu wel of niet beter vind, wat lastig zeg! Ze hebben allebei pluspunten en allebei minpunten die de ander dan weer opvullen. Dus hou het nog maar even op een gelijke stand. **** voor zowel de John Carpenter versie als die van Rob Zombie.

avatar van John Barry

John Barry

Halloween vind ik wel een aardig film.

Deze film weet vanaf minuut 1 de spanning vast te houden. De beste scene van de film zit eigenlijk aan het begin van de film. De 6-jarige Michael Myer vermoord zijn oudere zus met een slagersmes. Een erg sterk begin wat meteen de toon voor de rest van de film zet. De rest van de film focust zich op 21 jaar oude Myer. Hij is ontsnapt en keert terug naar het stadje waar hij vroeger woonde en hij gaat door met moorden. Al krijg je daarvan in de eerste 45 minuten eigenlijk niets van te zien. De filmmakers bouwen vooral de spanning op door te laten zien dat Myer een aantal mensen in de gaten houdt. Je hebt de hele tijd het gevoel dat er iets ergs gaat gebeuren. En juist dat gevoel maakt de film spannend. Halverwege de film zie je Myer inderdaad mensen vermoorden. De film word er alleen maar spannender door. De spanningsopbouw in deze film is subliem. Wat ik dan weer wel vond is dat het einde redelijk abrupt was. Dat was toch wel jammer. Het einde van de film vond ik ook een beetje aan anti climax.

Helaas moet ik zeggen dat het acteerwerk in deze film niet helemaal subliem is. Donald Pleasence als Myers doktor acteert zwaar op de automatische piloot. Donald lever een magere acteerprestatie af. De kinderen acteerden in deze film ook niet zo overtuigend. De actrices die hun moeders speelden deden het wel wat beter. Al is ook hun acteerprestatie niet briljant te noemen. Het acteerwerk van de moeders is net aan voldoende.

Een van de redenen dat deze film zo spannend is komt door de geweldige muziek van John Carpenter. Dat main theme van deze film is briljant. Zonder de muziek zou de film een stuk minder spannend zijn.

Ik persoonlijk vind het jammer dat het niet echt duidelijk word in deze film waarom Myers is zoals hij is. Waarom heeft hij de drang om zoveel mensen te vermoorden ? Ik besef dat deze vraag eigenlijk niet ter zake doet. Ik neem het bij deze film dan ook niet mee in mijn eindcijfer. Maar persoonlijk had ik gewild dat het wat meer duidelijk werd waarom Myers zo gestoord is.

Al met vond ik dit een redelijk goede film.

3,5 ster voor deze film.

avatar van mikey

mikey

@ John Barry

Wanneer de ouders hun pubers niet kunnen of willen aanpakken, dan doet Michael het wel. En terecht.

avatar van cucciolo

cucciolo

Beter dan ik had gedacht. Ik had altijd het voorgevoel dat dit een hele panische film zou zijn, maar integendeel, hij was heel ingetogen, uitermate sfeervol en de spanning kruipt echt onder je huid. Terecht een klassieker. Blij dat ik em eindelijk es gezien heb.

avatar van baspls

baspls

"I met him, fifteen years ago; I was told there was nothing left; no reason, no conscience, no understanding; and even the most rudimentary sense of life or death, of good or evil, right or wrong. I met this six-year-old child, with this blank, pale, emotionless face, and the blackest eyes... the devil's eyes. I spent eight years trying to reach him, and then another seven trying to keep him locked up because I realized that what was living behind that boy's eyes was purely and simply... evil."

Niet Carpenter's beste werk. Ik vond namelijk films als The Fog en Prince of Darkness wat sterker. Zijn beste film blijft voor mij nog altijd The Thing, des al niettemin is Halloween een erg gave simpele slasher-film.

De jonge Jamie Lee Curtis is leuk in de hoofdrol en het acteerwerk is allemaal wel in orde, zelfs van de kleine kinderen. Maar de meest getalenteerde acteur was toch wel Donald Pleasence. De rol van Pleasence werd eerst aangeboden aan zowel Peter Cushing als Christopher Lee (De horror legendes van Hammer) die beide weigerde, later heeft Lee in een interview gezegd dat het het domste is dat hij ooit heeft gedaan, het had namelijk zijn carrière een enorme boost kunnen geven.

De film was lang niet zo eng als ik had gedacht. Ik had ook verwacht dat de moorden veel bruter zouden zijn. Toch vind ik wel dat Halloween een erg lekker sfeertje heeft en wel degelijk een groot gehalte spanning heeft. Waarschijnlijk is hij ook veel enger als je hem s'avonds laat op Halloween kijkt in plaats van op klaarlichte dag in februari.

Carpenter heeft hier toch met redelijk simpele middelen wel een best gave horrorfilm neergezet. De effecten en stunts waren allemaal geslaagd en ik vond de film nergens enorm inzakken. Vooral zijn vertrouwde muziek was erg goed en bevorderde de spanning enorm. De bovennatuurlijke uitstraling die ze de stalkende Michael Myers gaven had wel wat.

Grappig feitje is dat de film die de kinderen op Halloween-avond kijken de beroemde 50s horror The Thing from Another World is, waar Carpenter 4 jaar later een remake van zou maken.

Ik had brutere kills verwacht maar toch zijn ze hier lang niet slecht. Erg goed gedaan en effectief voor de sfeer. Vond het wel zielig voor die hond die Michael afmaakt. Geniaal eigenlijk dat Michael met een James T. Kirk-masker rondloopt, het schijnt dat dat het aller goedkoopste masker was dat Carpenter kon vinden.

Het einde van de film schreeuwt om een vervolg. Carpenter sluit de film naar mijn mening niet echt goed af, het verhaal is nog open. Ik ben benieuwt of de extended cut wat meer laat zien. Erg spijtig dan weer dat Carpenter het tweede deel niet heeft gemaakt (wel de muziek en het script). Door de jaren heen is Carpenter's slasher ook gigantisch uitgemolken met talloze vervolgen en remakes. Ik wil best geloven dat Michael de steek van een brijnaald, een mes in zijn maag en een twee kogels overleeft om weg te kruipen als die ouwe even niet kijkt maar dat hij nog zolang leeft en steeds terug komt slaat gewoon nergens op, het is een mens geen Dracula. Was ook vaag dat telkens als hij gewond raakt hij even gaat maffen en dan weer opstaat, maar dat heeft dan ook weer iets.

Al met al minder dan ik had verwacht maar toch een erg spannende horrorfilm met een lekker sfeertje. Het blijft een Carpenter, al is zijn camerawerk hier wat minder dan normaal toch is dit een erg goede film die iedere horror-liefhebber wel moet hebben gezien.

avatar van U96

U96

de spanning en de angst druipt van deze film af!!! Jamie Lee Curtis speelt haar rol zo overtuigend dat je de rillingen over je rug voelt en vooral het griezelige aanstekelijke deuntje gewoon schitterend!! 1 van de beste horrorfilms ooit gemaakt een ware horrorklassieker !!!

avatar van Thereisnospoon

Thereisnospoon

Na Psycho de echte horror. Halloween is qua storyline niet zo bijzonder, in de eerste

helft van de film vloeit geen druppel bloed. Verder een opzet van een sfeertje van een

zieke psychopaat die terugkeert naar plaats delict.

Bijzonder is wel de muziek, die zenuwachtige pianoriedel die de hele film omspant, en

het naar een hoger plan tilt.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Na zoveelste keer te herzien blijft hij zeer goed. De angstaanjagende sfeer die van het begin tot einde aanwezig is met dan nog is de fantastisch dreigende muziek er bij. Blijft na al die jaren fantastisch op naar deel 2

avatar van LPereboom

LPereboom

Halloween is een goeie film, waar een sterke en spannende sfeer is gemaakt van het begin tot het einde. Het grote pluspunt van de film is de angstaanjagende muziek die echt heel goed past en gemaakt is met alle scenes! Het is een klassieker in het genre en een personage die iedereen wel kent! Halloween krijgt een dikke 7,5/10 van mij!

avatar van Peaccoeur

Peaccoeur

In het rijtje van horrorfilms die ik overlaatst gezien heb (met o.a. Wes Craven's Scream) springt Halloween er toch wel boven uit. Er is een hele mooie en constante sfeer vastgelegd met enkele originele shots ertussendoor, ik denk aan de POV aan het begin van de film. Geen constant geflitst van shots maar tragere en doordachte scenes waar voldoende tijd wordt gegeven om de sfeer te laten inwerken. De moorden waren wel allesbehalve spectaculair en het feit dat de moordenaar belachelijk veel kan incasseren en dat uiteindelijk nog eens overleefd ook maakt dat het wel degelijk een plaatsje in de categorie horror (met zijn toch vaak veel aanwezige mankementen) verdient en niet eentje tussen de grote klassiekers.

avatar van Daan258

Daan258

Vandaag voor de 2e x bekeken, en ik kan er niet meer van maken dat ik het alleen een vermakelijk filmpje vond. De film moet het vooral van de sfeer hebben, met name de eerste 30 min. want spannend vind ik het nergens. Het verhaal is opzich prima, maar natuurlijk erg standaard wat ook wel te verwachten is bij een slasher flimpje.

Hoop snel de volgende delen te bekijken.

Mijn stem van 3,0* blijft gewoon staan.

avatar van tattoobob

tattoobob

Toch maar eens aan een herziening begonnen in deze reeks.....en andere.

Ik kon me er weinig van herinneren dus het werd wel eens tijd.

Redelijke horror/thriller ..een echte horror vind ik het niet daarvoor vind ik hem te tam en is gewoon te weinig spanning en zo goed als geen bloed te bekennen.

Maar deze film heeft wel een trent gezet kwa slasher/killer genre dus best knap gedaan...zowel visueel als audiovisueel,effecten zijn er niet het is meer het niet laten zien van bepaalde dingen.

Acteerprestaties laat wat te wensen over......op naar deel 2.

avatar van mikey

mikey

tattoobob schreef:

zowel visueel als audiovisueel,effecten zijn er niet.

wat bedoel je met en visueel en audiovisueel?