• 9.380.221 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Tommy Doyle

Marion Chambers

Graveyard Keeper

Friac schreef:

Waarom ben je daar zo zeker van, Mikey? Ik zou het nl. bijzonder verrassend vinden mocht het Carpenter's hoop geweest zijn om dit soort boodschappen aan de kijker over te brengen. Met zo'n popcornproduct als Halloween moet je volgens mij echt niet bang zijn om een tikkeltje intellectueel of maatschappijkritisch uit de hoek te komen hoor, lijkt me sterk dat de makers het verborgen hielden voor hun doelpubliek.:)

Dat is juist het briljante van de film. Je hoeft de film helemaal niet te interpreteren als een wijsvinger over jeugd, zonde en whatsoever. En dat gebeurt hier dus ook op deze forum.

Maar de thematiek van jeugd vs. ouders ligt er wel heel erg dik boven op, lijkt me. Mij ontging het iig niet. Carpenter kennende (audio-commentaar) doet hij nooit moeilijk over intelle tuele zaken. Hier dus ook niet. Dat siert hem ook.

Een verhandeling over de jeugd is trouwens ook niet per definitie moralistisch. Je zou het ook als cynisch/ grappig kunnen interpreteren. Helemaal in deze context. Ik denk ook wel dat Carpenter een beetje ''slachtoffer''' is van zijn succes met de film. En dat er zo serieus over wordt gedaan.

avatar van Werewolf

Werewolf

Weet iemand wat tegen het raam komt? (is na 36 min.)

Als het gebeurt hebben Dr. Loomis en de agent het er totaal niet over.

Vind ik zo raar

avatar van rikrik

rikrik

stukje regenpijp ofzo denk ik.

avatar van Starscream

Starscream

rikrik schreef:

stukje regenpijp ofzo denk ik.

idd een stuk van het dakgoot

avatar van Werewolf

Werewolf

Oké bedankt

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Herzien op BD en ik was vooral aangenaam verrast door de erg sterke 5.1 soundtrack op de schijf. Gaf de film weer een nieuwe dimensie. Erg leuk, dat Blu-Ray .

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Dit is een beetje te verouderd voor mij. Vond het geen moment écht eng worden.

Te gedateerd. In die tijd zal het ongetwijfeld erg goed zijn, maar anno 2010, kan het mij niet bekoren.

avatar van rep_robert

Hmm ik vind eng ook niet echt de goede benaming, ik zou het eerder spannend willen noemen.

Als je Halloween thuis in het donker bekijkt, geluid goed aan dan kan de film icm de meesterlijke soundtrack behoorlijk creepy zijn.

avatar van clockwork72

clockwork72

Idd van dat deuntje aan het begin gaan iedere keer me nekharen overeind staan. Kippenvel!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Drie trutten worden geterroriseerd door de Boogeyman, jeeh! Plezierig horrorspul .

avatar van Cheapcaster

Cheapcaster

Iemand die weet of ik deze in de Mediamarkt kan vinden?

avatar van rep_robert

Of je gaat gewoon heen om te kijken? Het is toch zaterdag ja

Ben dr wel van overtuigd dat je hem bij de mediamarkt kan vinden overigens.

avatar van Reinbo

Pas op dat je niet de Nederlandse dvd koopt, die is 4:3 en ronduit vreselijk: niet kopen dus! Op blu-ray is hij wel behoorlijk uitgebracht

jipt

Das dan balen ik heb hem net gekocht, achja 2,50 is ook geen geld.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Nee, maar Halloween 4:3 en met slechte beeld- en geluidskwaliteit bekijken is gewoonweg een misdaad. Ik zou de dvd weggeven en achter de 25th Anniversary Edition aangaan, of inderdaad de meer dan prima BD.

avatar van Reinbo

Ik zou dutchtuga's advies opvolgen, want nu heb je slechts 2,50 euro schade en ik zou jezelf de onbevredigende kijkervaring besparen.

avatar van clockwork72

clockwork72

ja, ik heb ook de 2,50 versie van Halloween bij de MusicStore gekocht....

avatar van thunderball

thunderball

Mwaah... ik vind dat eigenlijk wel meevallen.

Heb hem ooit een jaar of tien geleden bij de V&D gekocht voor ca 7,8 euro.

Uiteraard viel het 4:3 aspect in eerste instantie tegen, maar de film is zo goed dat hij me al kijkend niet heel veel minder beviel daar door, de film ansich wordt er natuurlijk ook niet slechter door,

maar... wanneer je er toch al niet zo veel aan vindt kan het misschien de bekende druppel zijn.

jipt

Ik ga lekker de 4:3 kijken, als ik hem helemaal geweldig vind (en wat meer geld heb) koop ik wel een fatsoenlijke versie, ik ben ook maar een arme student.

avatar van Reinbo

Betwijfel sterk of je m wel fantastisch gaat vinden.... Het is echt een bagger dvd.

mikey

Ik wil hem alleen op video zien. Like in the good ole days!!!

avatar van Ralf81

Ralf81

mikey schreef:

Ik wil hem alleen op video zien. Like in the good ole days!!!

Precies, alleen om mijn onvervangbare Halloween-videocollectie houd ik mijn oude dvd-video-combi in huis

Ik zie het vanzelf wel

avatar van avatar-freak

avatar-freak

zo spannend vooral toen geschifte mykers hem aan de kast ophing

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Deed zijn tweelingbroer mee?

avatar van Blarown

Blarown

goeie film voor 2,50 maar hij is al best oud,

had ook niet echt zin om hem af te kijken,

helemaal geen enge horror... eerder komedie

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Komedie

mikey

Slaat uberhaupt nergens op wat er staat.

goeie film voor 2,50 maar hij is al best oud,

jipt

Standaard hack en slash horror filmpje, erg aangename soundtrack, leuke moordenaar en doorsnee tienerslachtvee. Kortom een leuk avondje vermaak, maar geen hoogstaande film. Het formaat waarin ik hem heb gekeken (waarvan er wordt gezegd dat die van 2,5 euro erg slecht is) viel reuze mee en heeft volgens mij niet afgedaan aan mijn score.

jipt schreef:

Met 'standaard' bedoel je hopelijk dat deze film de standaard neer heeft gezet. En als je beweert dat het formaat van de 2,5 euro versie reuze meeviel, dan kan ik je erg aanraden de Halloween eens 'in het echt' te gaan kijken, want dat is wel een hoogstaande film.

Zie hier:

NL 4:3 dvd

1:2,35 SE

Mag hopen dat het verschil duidelijk is, en als je je dan ook nog eens bedenkt hoe belangrijk kadrering is in een suspence film......

NL 4:3 dvd

1:2,35 SE

Het hele concept van licht (veilig) vs donker (gevaar) is ook uit het shot verdwenen....