Lawrence of Arabia (1962)
Genre: Avontuur / Biografie
Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)
Alternatieve titel: Lawrence van Arabië
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: David Lean
Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness
Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees
Bekijk via Netflix
Te zien in één bioscoop ()
Plot Lawrence of Arabia
"Nothing is written."
In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.
T.E. Lawrence
Mr. Dryden
Jackson Bentley
General Murray
Tarkus
Goede film, die echter wat té lang duurt naar mijn mening.
Ik heb de gerestaureerde versie gezien en die is prima gedaan beeld en geluid.
Maar zoals gezegd, de film duurt me iets te lang en is soms wat langdradig.
Ook de acteerprestaties zijn niet altijd goed te noemen, ook niet van hoofdrolspeler Peter O'Toole.
Deze film is een klassieker en verdient het zeker om bekeken te worden, maar een hoogvlieger vind ik het niet.
brabusRUS
Wil deze film graag zien, alleen 1 minpunt: hij duurt 228 minuten!
kArIzMa_Movie
'Lawrence of Arabia' hoort ongetwijfeld in de rij van 'slechtste films ooit gemaakt'. Ik wil mijn woorden hier niet aan vuil maken.
mister blonde
Pfff. Onzin. Geweldige film. Staaltje vakmanschap van Lean. Ondanks dat je je nu al hebt ingedekt; wat was er zo slecht aan?

kArIzMa_Movie
Ondanks dat je je nu al hebt ingedekt; wat was er zo slecht aan?
mister blonde
Boeiend. Als dat je onderbouwing is. 'Mag' Hitler ook niet, toch vind ik der Untergang een wereldfilm. Deze film laat ook een donkere kant van Lawrence zien.
TerryA
wat een bizarre reden om deze film af te kraken?
en wat heeft T.E. Lawrence gedaan dat je hem nooit hebt gemogen?, maar dat je wel volgens je stem lijst die Conan film of andere films met Schwarzenegger wel wadeert?

kArIzMa_Movie
'Mag' Hitler ook niet, toch vind ik der Untergang een wereldfilm.
Misschien zal ik het van de week uitgebreid uitleggen, heb nu totaal geen zin in dit.

ags50
Ik ga de filmlijst van elke acteur af.
Ben eigenlijk wel nieuwsgierig via welke acteur (kan bij deze film immers nooit actrice zijn!) je bij de titel Lawrence of Arabia bent gekomen. (Uit een andere opmerking - "die heb ik nooit gemogen" - leidde ik in eerste instantie af dat je nog met hem in de schoolbanken had gezeten en mogelijk door hem intellectueel flink werd afgetroefd dan wel jij je op andere wijze door hem op de kop had laten zitten.)
ThaMovieVoter
Waarschijnlijk mag hij de persoon Lawrence niet, vanwege zijn succesvolle guerrilla oorlog tegen de Turken. En dat ligt nogal gevoelig..
ags50
Ik neem aan dat je het sarcasme van mijn bericht wel hebt begrepen.
Voor wie ligt het gevoelig dat in de Eerste Wereldoorlog succesvol tegen de Turken werd opgetreden (hoewel de Britten van meet af aan hun eigen belangen voorop stelden en niet zozeer de strijd voor onafhankelijkheid van de Arabieren/Hasjemieten wilden steunen)? Toch alleen voor de Turken? Heb jij in dat kader dan enige aanwijzing of misschien een vermoeden dat "kArIzMa_Movie" specifiek van Turkse afkomst is?
Lawrence was niet in het bijzonder anti-Turks maar wel pro-Arabisch.
kArIzMa_Movie
Werkelijk elke? Dan heb je inderdaad nog een zeer lange weg te gaan. Ben eigenlijk wel nieuwsgierig via welke acteur (kan bij deze film immers nooit actrice zijn!) je bij de titel Lawrence of Arabia bent gekomen.
Let op! Niet alles te letterlijk nemen Alex (dit zeg ik overigens ook tegen kinderen van twaalf).
Trouwens: 'Als je eigenwijs bent, moet je wel zorgen dat je de wijsheid hebt.'
En dat ligt nogal gevoelig..
ags50
Met enkel pedanterie red je het niet! Het ware ook beter niet enkel OVER hem te lezen (de interpretatie van anderen), maar VAN hem, namelijk "The Seven Pillars of Wisdom".
Ho, ho, ho.
Het ging mij er niet om iemand aan te vallen en dan bijval te krijgen. Het ging mij er uitsluitend om dat ik van mening ben dat alleen aangefen dat je een film de slechtste ooit vindt zonder dat met argumenten te onderbouwen, een post is die net zo goed achterwege kan blijven. Enne, ik heb al in geen tijden geen nieuwe film kunnen kopen en kijken en heb dus alle tijd om 22 woorden in iemands post te lezen.
TerryA
... Uiteraard heb ik veel over die gast gelezen, en wat ik heb gelezen beviel me niet. ...
Dus omdat hij een success was tegen die Turkse (en niet te vergeten Duitse) legers beviel hij jou niet? wat heeft dat met DEZE FILM te maken?
De eerste commentaar (maar ook zeker zijn antworden daarna) van kArIzMa_Movie vond ik vreemd maar als je naar zijn profiel kijkt zie ik nu precies wat hij probeert te doen: provocatief zijn tegen over mensen die deze film waarderen of goed vinden maar dan toch op een heel laf manier! Het zou me ook niet verbazen dat hij deze film niet eens heeft gezien!
Als eerst een samenvatting (in engels) van de waar gebeurde verhaal achter deze film:
Lawrence was a legendary British Intelligence officer who, operating behind enemy lines during the First World War, incited an Arab revolt against the Turks. Before the First World War, the empire of the Ottoman Turks governed most of Arabia. Turkey sided with Germany during the War. Promising the Arabs independence after the war, the British and French governments encouraged the Arabs to revolt. Lawrence was part of this effort. He and Prince Faisal carried out a successful guerrilla campaign against Turkish rail supply lines. The Arabs, accompanied by Lawrence, also conquered the city of Damascus in 1918.
De film Lawrence of Arabia is in kort een meesterwerk, en al is het intussen 46 jaar oud het blijft een schitterend en meesterlijk film! De film is dan ook van 1962 dus misschien was de sfeer nog gevoelig rond die tijd tegen over de Duitsers (vanwege de 2de wereld oorlog) maar in deze film had ik wel meer willen zien over hoe die Duitsers en Turken samen gingen werken tegen over de arabieren (en misschien ook over wat rond 1915 plaats vond met de Armenian genocide!)
stemmen en uitspraken van kArIzMa_Movie ...
Lawrence of Arabia (1962): hij geeft geen stem, maar komt wel ineens aan met "Lawrence of Arabia hoort ongetwijfeld in de rij van 'slechtste films ooit gemaakt'. Ik wil mijn woorden hier niet aan vuil maken." zonder dat te ondersteunen. Toen ik dat gisteren voor het eerst zag dacht ik dat hij al in gesprek was met iemand over deze film maar ben intussen terug gegaan tot 2006 en dat opmerking van 1 september 2008, 0:11 uur was zijn allereerste voor deze film?! - Waarom op die manier kArIzMa_Movie? wat wil je hier mee precies bereiken? of is dit een "look at me, attention seeking," post totaal zonder inhoud?
Wel opvallend (zou geen toeval kunnen zijn!?), maar tot nu toe ook geen stemmen van kArIzMa_Movie op andere films met Turkse thema tijdens 1e wereld oorlog zoals Gallipoli (1981), Ararat (2002), THE LARK FARM (aka "La Masseria delle Allodole") van 2007, en ook niet op andere controversiële films dat in turkije afspelen zoals bijv. Midnight Express (1978). Maar wel ineens een stem (4 uit 5 zelfs!) en een blinkerd mening van kArIzMa_Movie op een Turkse film met een duidelijk anti-christelijk boodschap zoals bij "Valley of the Wolves" (2006) toen hij vertelde met trots op 8 maart 2008, 16:28 uur o.a. "Het ware gezicht van de Amerikanen zie je in deze film"
Ik zou nooit zeggen bijvoorbeeld dat “de film 'Valley of the Wolves' hoort ongetwijfeld in de rij van 'slechtste films ooit gemaakt'. Ik wil mijn woorden hier niet aan vuil maken” – zonder dat te kunnen onderstuinen! De film zelf zou goed gemaakt kunnen zijn, misschien is ook de soundtrack aan te horen, of dat de cinematography intersant is, etc, etc. Ik zou niet kunnen zeggen dat het “hoort ongetwijfeld in de rij van slechtste films ooit gemaakt, etc” alleen omdat ik dacht dat de boodschap in die film of de verhaal totaal anti-christelijk, pro-islamic bullshit was.
en over een blinkerd mening gesproken, in de turkse film Kabadayi (2007) zie ik ook een opmerking van kArIzMa_Movie op 15 mei 2008, 17:44 uur waar hij deze film probeert te verdedigen tegen doordacht uitgebreid kritiek van een andere kijker maar zijn antwoord is in tegenstelling ook totaal zonder inhoud.
tip: wat is dus wat jij vaak schrijft als "de schaal van Karizma" eigenlijk waard als je duidelijk selectief bent met je kritiek of lof en daar door aan geeft dat je gewoon de lef niet hebt om op alle films te stemmen met dezelfde balans of eerlijkheid?
Vermoedelijk is kritiek geven voor kArIzMa_Movie lekker makkelijk maar het nemen van kritiek op iets dat hij goed vind is hij dan niet van gediend? best triest eigenlijk.
maar goed, hier nog links naar die aan te raden films die afspelen rond dezelfde tijd (ik zelf moet The Lark Farm nog gaan kijken) als Lawrence of Arabia:
Valley of the Wolves (2006): www.moviemeter.nl/film/34904
Gallipoli (1981): http://www.moviemeter.nl/film/1133
Ararat (2002): http://www.moviemeter.nl/film/5754
The Lark Farm (2007): http://www.moviemeter.nl/film/41258
ook trouwens aan te raden, een film & een TV series dat niet op MM staan maar ook krachtig en op feiten gebaseerd verhaal vertellen over dezelfde periode (1ste wereld oorlog en veldslag tegen de Turkse/Duitse legers in noord Afrika) zijn:
Anzacs (Australia, 1985) – TV series: http://www.imdb.com/title/tt0088479/
---------
extra vraagje aan kArIzMa_Movie - ken jij, of was jij toevalig rond 2004 ingeschreven op MM met gebruikers naam Diesel ?
ThaMovieVoter
Ik neem aan dat je het sarcasme van mijn bericht wel hebt begrepen.
Mijn bericht was niet bedoelt tegen jou.
Ja, aangezien er ook een user is of was met de naam kArIzMa_Turk.
ThaMovieVoter
(Uiteraard heb ik veel over die gast gelezen, en wat ik heb gelezen beviel me niet.)
Wat heeft dat verder met de kwaliteit van deze film te maken? Gezien zijn personage wat in deze film wordt neergezet grotendeels fictief is.
kArIzMa_Movie
Hier ga ik even goed voor zitten. (al begrijp ik er de ophef niet van)
Je praat net alsof het ook echt zo is, maar nee, het is geen feit!
Het is een post waarin ik mijn mening uit.
Er zijn trouwens ook users die helemaal NIET stemmen.
Anzacs (Australia, 1985) – TV series: http://www.imdb.com/title/tt0088479/
DVD-T
'Turkije wordt letterlijk de grond ingeboord door zulke films, trouwens.'
Nou vond ik dat Lawrence en zijn companen ook niet bepaald als liefertjes worden afgeschilderd in de film, en is ook goed te zien hoe hun lust naar macht, hun ondergang wordt Ik vind dat de Turken, in deze film dan, niet helemaal de grond ingeboord worden, aangezien je van beide kanten nare dingen te zien krijgt.
wibro
'Turkije wordt letterlijk de grond ingeboord door zulke films, trouwens.'
Dat geldt toch zeker niet voor een film als "Gallipoli". Zover ik mij kan herinneren werden hier de Britten door de Turken de grond ingeboord.
Forty thousand horsemen (Australia, 1940)
Los van het feit dat ik met jou nog steeds wacht op een onderbouwing van de mening van kArIzMa_Movie, want die lijkt er niet aan te komen...
Ik zou forty thousend horseman niet zomaar aanraden als een op waarheid gebaseerd verhaal. Het was meer een documentaire van fotograaf / filmer Frank Hurley waarin hij meerdere shots heeft ge-ensceneerd omdat hij te laat op de plaats van bestemming was. Dat heeft hem een groot deel van zijn toch al beschadigde reputatie gekost. Gelukkig was het leger destijds bereidt om her en der nog even door beeld te galopperen om Hurley aan zijn shots te helpen, maar bedenkelijk was het wel..........
Diesel
Een film afkraken omdat je de persoon waar de film over gaat niet mag slaat nergens op. Stel je voor dat iedereen dat zou doen, dan zouden films als Der Untergang en Triumph des Willens nu waarschijnlijk in de flop 100 zitten.
Er is maar 1 Diesel en dat ben ik. What's up?
@wibro
Ik had het niet over 'Gallipoli', maar over films als 'Lawrence of Arabia' zelf.
Driello
Dus elke film die over een persoon gaat die je niet mag, is een slechte film? Ik vind dat je er rare beoordelingsdkriteria op nahoudt. Maar in ieder geval weten we nu waarom je het geen goede film - pardon, de slechtste film ooit gemaakt- vindt............
gauke
Bijna vier uur gefascineerd kijken naar magnifiek camerawerk en fantastische acteurs. Niet anders dan superlatieven.
kArIzMa_Movie
Dit komt/wordt veroorzaakt (let ook nu goed op!) door T.E. Lawrence.
De reden van de nominering 'slechtste film ooit' is dus dat de film gaat over zijn (zogenoemde) 'prestatie' tegen de Turken. En zoals 'ThaMovieVoter' al zegt ligt dat heel gevoelig.
Ik nomineer 'Lawrence of Arabia' wel als slechtste film ooit, maar ik heb maar rond (wilde gok) 2500 films gezien, dus wie weet zijn er 'nog slechtere' films.
Diesel
Hoe vaak ga je dat nog herhalen? Denk dat het nu wel duidelijk is. Je haat de film omdat je een chauvinist bent. Vind je de persoon Lawrence dan helemaal niet interessant? Hij is toch echt een intrigerend persoon, alleen al om het feit dat hij de Turken en Arabieren meesterlijk tegen elkaar uit heeft weten te spelen. Maar nee, je haat Lawrence en je haat de film. Niet omdat het acteerwerk ongeloofwaardig is, niet omdat het script je niet bevalt, niet omdat de muziek slecht is, niet omdat het verhaal saai is, niet omdat je retarded bent, niet omdat je tijdens het kijken van de film intoxicated was en niet omdat je misselijk wordt van woestijn beelden. Je vindt de film slecht, simpelweg omdat je een chauvinist bent. Shit is clear. Goodnightandgoodluck.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Goed beoordeelde WOI-film 'Lawrence of Arabia' met Peter O'Toole komt naar Netflix

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

C'era una Volta il West
Western, 1968