• 9.371.183 stemmen

Lawrence of Arabia (1962)

Avontuur / Biografie | 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Genre: Avontuur / Biografie

Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Alternatieve titel: Lawrence van Arabië

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees

• Netflix Bekijk via Netflix

• Bioscoop Te zien in één bioscoop ()

Plot Lawrence of Arabia

"Nothing is written."

In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

T.E. Lawrence

Mr. Dryden

Jackson Bentley

General Murray

neo

dit is een echte klassieker die je zker moet gaan kijken Jordy.Hij duurt wel super lang,maar is zker wel de moeite waard.De film heeft een prachtig verhaal,goeie cast,goeie regie en mooie beelden van woestijnen.De film heeft ook aardig wat Oscars gewonnen,in totaal 7.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

De DVD-uitgave van deze film is gewoon prachtig. Een must-have

avatar van Jordy

Jordy

Nou het was een hele zit (in meerdere etappes) maar het was de moeite waard... prachtige massale scenes en mooie beelden van de woestijn.. jammer alleen dat de film in de 2e helft wat saai wordt. 3,5 sterren

narva77 (crew films)

Ik zal hem vanmiddag/vanavond samen met een arabische vriend nog een keer kijken (is al weer 3 jaar geleden). Ben erg benieuwd weer

VIER UUR...

narva77 (crew films)

Wauw wat een ervaring weer! Heeft wat mij betreft alle oscars verdiend. Het was een hele zit, maarja als je een hele Stephen King-miniserie in 1 rit uit kan zitten kan Lawrence of Arabia ook wel...

Beetje jammer van die donkere beelden, ik dacht af en toe dat er iets met mijn band was, maar dan was het dus gewoon nacht.

Anyway goede intense film!

En vannavond ben ik toe aan wat luchtigers

avatar van hugohei

hugohei

De film duurt 207 minuten en er komt GEEN ENKELE sprekende vrouwenrol in voor.

Vraagje : bestaat er ook een film waarin geen enkele (sprekende) mannenrol voorkomt?

avatar van EmDee

EmDee

Ja hoor, Charly Chaplin-films.

De film duurt 207 minuten en er komt GEEN ENKELE sprekende vrouwenrol in voor.

Dat klopt! Ik moet zeggen dat ik de vrouwen ook geen moment heb gemist in deze film!

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Hee, dat was gister een vraag bij The Weakest Link

Toevallig

avatar van jay73

jay73

Deze film hoort absoluut thuis in de top 100 alhier. Ik zag net dat ik de enige ben die deze film 5 sterren heeft gegeven, ongelofelijk! Bij imdb staat Lawrence #24 in de Top 250, da's even andere koek. Mensen: alsjeblieft, ook al heb je hem vroeger wel eens gezien, kijk nog eens en geniet van Peter o'Toole als Lawrence, de prachtige woestijnshots met opkomende zon en fata morgana's, en dat in combinatie met de fantastische muziek, en natuurlijk de cursus kameeltje rijden voor beginners! Mijn naam is Jay en ik heb gezegd.

avatar van Jordy

Jordy

denk dat er weinig mensen zijn die 'm niet (op z'n minst) een heel klein beetje saai vinden op sommige momenten... wat de 4,5 beoordelingen zou verklaren

narva77 (crew films)

Het gegeven dat ie 3,5 uur duurt maakt dat ik em net geen 5 sterren geef! Voorderest is dit natuurlijk een echte klassieker!

Schitterende klassieker!! Het duurt misschien wat lang, maar zelf heb ik me geen seconde verveelt. Het ziet er namelijk allemaal heel goed uit, met als hilarisch hoogtepunt de scene met de kameel. 5 sterren hiervoor en een plaatsje in de top 10!

Ik vind trouwens ook dat deze film in de top 100 thuishoort. Ga hem zien is de boodschap.

Queto Yurlunyur

Naast het uitermate interessante en accurate beeld dat de film schetst van de situatie in de Arabische wereld, is het ook een zeer diepgaande karakterstudie naar het mysterieuze personage dat Lawrence toch is (bij een eerste keer kijken ben je snel geneigd aan te nemen dat hij gewoon gek wordt, maar bij herzien valt het op dat zijn personage juist ongewoon complex is). Verder wordt er uitstekend geacteerd door de gehele cast, en bevat de film prachtige beelden van woestijnen. 5 *

hugohei schreef:

De film duurt 207 minuten en er komt GEEN ENKELE sprekende vrouwenrol in voor.

Een film die hier dicht bij in de buurt komt, is volgens mij 'Platoon'. Alleen een schreeuwende Vietnamese vrouw hoor je, toch?

Tonyvdb

Zo lang ze maar geen films gaan maken met ALLEEN MAAR sprekende vrouwenrollen ...

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

is er al Tony, 8 Femmes.

Queto Yurlunyur

En het doodvermoeiende The Women.

avatar van SilverGun

SilverGun

In The Thing komt ook geen enkele vrouw voor.

SilverGun schreef:

In The Thing komt ook geen enkele vrouw voor.

Kom kom, toch één van die honden zal wel een teef zijn geweest zeker ?!

In Sleuth komt ook geen enkele vrouw voor.

neo

nou dttom jij weet er vast nog wel een paar

Brooklyn

Reservoir Dogs: geen enkele vrouw met tekst

Queto Yurlunyur

Nee hoor, de serveerster in de openingsscene van Reservoir Dogs heeft wel degelijk tekst.

Volgens mij niet hoor...

neo

ik zou zeggen zet de film op en je hoort duidelijk een serveerster praten.

Brooklyn

Gedaan, maar ze zegt niks hoor. Ik zou wel een oude versie hebben (heb hem op band gekocht een hele tijd geleden, niet op DVD)

Tonyvdb

fantastisch kijkstuk, prachtige muziek, beelden, dialogen, vertolkingen (Alec Guiness !!).

Net geen 5 voorlopig

****' 4,5 op 5 ****'

Tonyvdb

En kan mij iemand vertellen waarom er in het begin en na de pauze telkens een stuk van 5 minuten geen beeld was en enkel muziek?