• 9.382.085 stemmen

Lawrence of Arabia (1962)

Avontuur / Biografie | 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Genre: Avontuur / Biografie

Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Alternatieve titel: Lawrence van Arabië

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees

Plot Lawrence of Arabia

"Nothing is written."

In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

T.E. Lawrence

Jackson Bentley

General Murray

avatar van TMP

TMP

Een groots en uitgebreid epos over T.E. Lawrence, waarin na diens dood wordt teruggekeken op zijn tijd in de Arabische wereld. Hoewel de film lang duurt, verveelt hij eigenlijk geen moment. Het acteerwerk is in orde, vooral Omar Sharif en Alec Guinness zetten hun personages prima neer. O'Toole vond ik niet altijd even sterk als Lawrence. Hoewel misschien waarheidsgetrouw, vond ik hem soms iets te overdreven acteren. De film bevat prachtige scenes, vooral in de woestijn, maar ook bijvoorbeeld bij de bestorming van Aqaba. Ook interessant om inzicht te krijgen in dit stukje geschiedenis. Ondanks de lange speelduur zeker de moeite waard.

avatar van The Oceanic Six

Lawrence of Arabia was tot dit weekend 1 van de klassiekers die ik nog nooit had gezien maar wel wilde kijken. De film duurt alleen bijna 4 uur, waardoor ik me altijd wat geremd voelde hem te kijken. Maar dat heb ik nu toch maar eens gedaan, alleen wel in 2 delen want anders werd het wat veel.

Het is een uitstekende film geworden die vooral veel klasse bezit in de vele fantastische beelden en de sfeer van de woestijn en alles daarbij. Ook de vele uitgezoomde beelden waren soms een lust voor het oog. Vanaf het begin merk je al dat er ontzettend veel moeite is gedaan om een grootschalig, indrukwekkend epos te tonen. De massale actiemomenten zijn daar ook goede voorbeelden van. Echt vakwerk, heel sterk!

Het hele verhaal rondom Lawrence weet ook te boeien, maar ook weer niet volledig. Het acteerniveau bij de rol van O'Toole is ook wisselend. Wat mij betreft was de film een uur ingekort, had het algehele niveau van de film denk ik goed gedaan. Ook al bleef de film wel boeien, er zaten wel genoeg inkak-momenten in. Gelukkig kwam er wel regelmatig weer een opleving, dus het was wel te overzien.

Ik zou er normaal 3,5* voor willen geven, maar ergens vind ik de film gewoon 4* waard. Dat zit hem in kleine dingen waardoor ik goed zag dat er veel aan gedaan is om hier een meesterwerk van te maken.

avatar van cinemonkey

cinemonkey

Op zaterdag 17 november om 14 uur draait de gerestaureerde versie in een 4K 'print' in EYE Amsterdam. Mooi moment om de film in al zijn glorie in de grote zaal 1 te zien!

avatar van Beertje45

Beertje45

Ibrahim schreef:

Dat noemen ze overture. Bij gone with the wind en doctor zhivago heb je het ook.

zie ook Grand Prix op DVD

avatar van Montorsi

Montorsi

Tegen Lawrence of Arabia zat ik al een hele tijd aan te hikken. Lange speelduur, en de fragmenten die ik zag deden erg klassiek aan. Vind ik opzich niet zo'n punt, maar het is nooit echt wat ik echt goed vind.

Voor het grootste deel is de film wel wat je er van verwacht. Groteske, epische en langgerekte film met een hoop gebeurtenissen. De film is ruwweg te verdelen in twee stukken, het eerste deel met de opbouw naar de slag om Aqaba, het tweede stuk waar Lawrence teruggaat naar de stammen. Het verhaal is desalniettemin interessant genoeg om te boeien.

Paar dingen die ik het sterkst vond waren de dialogen en de manier waarop Lawrence werd getoond. Hij ziet er bijna uit als een Griekse held met blond haar en blauwe ogen, des te groter het contrast met de Arabieren. Zal niet voor niks zijn, en het is wat sentimenteel, maar het werkt wel. De verwondering over het figuur is des te groter. Ook het acteerwerk van O'Toole is nogal theatraal en aangezet, maar het werkt juist daarom wel. Verder ook wat aardige rollen van Sharif en Guiness, die waren wat bescheidener, maar wel een stuk minder imponerend.

Visueel wat klassiek maar wel fraai. Wel wat minder vond ik de manier waarop het verhaal op sommige momenten liep. Vooral in het begin werden sommige scenes lang gerekt, terwijl een aantal scenes die veel boeiender waren erg snel afgehaspelt werden. Beetje uit balans allemaal.

Desalniettemin erg leuk een keer gezien te hebben. 3.5*

avatar van Beertje45

Beertje45

moet hier toch eens aan beginnen, ben net een week verplicht in ziekenverlof en denk dat ik er eindelijk toch eens van moet profiteren om de lange speelduur aan te vatten. Ik zag als kind ooit de film in amper 7 minuten. ik kreeg van mijn vader een filmprojector voor thuisgebruik en daarbij was deze film samengevat in een korte tijd van de eerder genoemde 7 minuten. totaal onsamenhangend, aktiebeelden, niet chronologisch gemonteerd, scene's waarin gepraat werd werden geschrapt, was dat moeilijk te volgen, zeg. maar wat een leuke herinneringen. wou dit gewoon even laten weten, jeugdzonden delen met liefhebbers van het eerste uur. Deze week is de originele versie aan de beurt.

avatar van SilverGun

SilverGun

Straks om 14.00 uur de gerestaureerde versie op het grote scherm zien in Eye Amsterdam. Kijk er al weken naar uit

avatar van notsub

notsub

Het was een hele zit en daarin schuilt ook mijn kritiek: het duurt zo heel erg lang allemaal. Ik heb genoten van de mooie beelden in de woestijn en van de grootse opzet van het geheel. Afgezet tegen het jaar 1962 is dit natuurlijk een filmische prestatie van formaat. Anno 2012 stellen we hele andere eisen aan films en daar tegen afgezet is het een interessante ervaring Lawrence of Arabia een keer te kijken. Het blijft wel bij één keer.

notsub schreef:

Welke eisen zijn dat dan?

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

De Blu-ray is trouwens werkelijk fantastisch. Perfecte beeldkwaliteit en met een goede tv is dat optimaal genieten.

Voor de echte liefhebber, zoals ik, raad ik je aan om de Limited Edition in huis te halen. Je krijgt daar een prachtig boek bij en een audio cd met een geremasterde soundtrack.

avatar van Tribe

Tribe

Ik heb deze gezien in EYE en ik vond dit bij uitstek een film waarbij het grote doek de kijkervaring versterkt. Prachtige woestijnshots, waarbij behalve de leegte en grootsheid, ook de hitte door dat troebele beeld aan de horizon goed naar voren komt. Het verhaal is op zich goed opgezet, maar is voor een film van bijna vier uur wel wat vlak (zeker als het na dat rustige, wijd uitgesponnen begin, ineens heel gehaast naar een conclusie toewerkt). Maar bon, erg content dat ik de film gezien heb.

avatar van Boneka

Boneka

Gisteren opnieuw mogen bewonderen. Deze keer op blu ray en wat een plaatje. Fantastisch beeld!. Het is alleen jammer dat de blu ray versie in Nederland geen complete mooie extra's heeft, daarvoor moet je deze disc met boek in het buitenland bestellen. De ned. versie heeft wel 2 schijfjes, okay weer heel wat te weten gekomen over deze film. De muziek is naast de legendarische muziek van Once Upon a Time misschien wel de mooiste in zijn soort. Vooral het begin is natuurlijk geweldig. De film heeft eigenlijk maar een klein kritiekpuntje. Het laatste half uur weet ie zijn niveau niet helemaal te halen en komt er weinig verrassends meer. In zeker zin doet Laurence me een beetje denken aan Alexander de Grote die beiden aan de rand van waanzin zaten en the fightings voortzetten waarbij het doel voorbij gestreefd wordt. Desalnietemin is deze film een klassieker die je gewoon gezien moet hebben. Daarbij zijn de verhalen op waarheid berust en met fiat van zijn broer is deze film gemaakt. Daarvan leeft er zeker nog eentje. Omar Sharif! Inmiddels 80 en volgend jaar gaat ie weer een film maken.

Laurence is overigens niet direct gestorven bij zijn motorongeluk. Hij heeft nog 6 dagen geleefd en stierf in militair hospitaal. De film heeft bijna 2.5 jaar geduurd voordat ie af was. Moeilijkheid was vooral de hitte die de camera's eigenlijk niet aankonden. Die moesten gekoeld worden en zo waren er wel meer moeilijkheden in de woestijn. Opvallend ook dat we in deze flm geen vrouwen zien. Misschien ergens tijdens de stadsrit, maar nergens opvallend in beeld. Hoe dan ook een uitstekende film en een uitstekende cast!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Er zijn van die films waar je even de tijd voor moet nemen, vanwege de lengte vooral maar ook door de grootsheid (in uiterlijk en in thema’s). Dan wil je zeker weten dat je niet gestoord wordt. Dat moment kwam gisteren.

We volgen een Brits officier in de Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten waar hij langzaamaan zich weet te mengen in het kamp van de Arabieren. Niet als spion, maar om hen daadwerkelijk te helpen een eigen staat op te richten. Zijn meerderen zijn hem liever kwijt dan rijk en laten hem zijn gang gaan maar weten ondertussen dat zij later Arabië gewoon verdelen tussen Frankrijk en Brittanië – de halve planeet was nog gekoloniseerd dus dit stuk grond kon daar ook nog wel bij. Lawrence doet zijn werk en aan het eind is de basis gelegd voor Arabische onafhankelijkheid. En dan krijgen we heel toepasselijk aan het begin van de film de vraag wie deze Lawrence nu eigenlijk was.

Dat is de grote vraag doorheen de film, een vraag die Lawrence zelf ook niet kan beantwoorden. Dit is zo een film zoals ook de grote literatuur behoort te zijn: niet zozeer een avonturenfilm maar een uitstekende karakterschets tijdens een groots en meeslepend avontuur. En dan is Lawrence een dankbaar persoon met zijn identiteitscrisis. Hij lijkt niet bij de officieren te horen in het leger – ze noemen hem een clown- maar of hij nu Arabier is? Lange tijd denkt hij van wel, zoals je hem ziet dansen in zijn witte Arabische gewaad – tegen het einde ziet hij vooral zijn blanke huid en weet dat hij ook daar niet thuishoort. Was hij een echte Arabiër geweest dan had de Turk hem niet gepakt; je identiteit zit wel degelijk aan de buitenkant lijkt Lean te willen zeggen. Een sterk moment was na de Entr’acte, waarin de toon van de film even verandert in kleur en epiek. Je merkt ook daaraan een verlangen naar even daarvoor, zoals Lawrence ook moet hebben. En was hij nu homoseksueel of niet?

Technisch is de film aan absoluut meesterwerk, daar valt niet over te twijfelen. De grootsheid komt terug in weidse shots maar vooral de epische pompeuze muziek – wellicht de mooiste score aller tijden- doet het hem. Vooral die heerlijke bekende melodie, invloeden van Arabische muziek en gewoon even heerlijk luisteren bij de zwarte beginbeelden. Ook de beelden zijn schitterend, alles wat een beetje kleur heeft wordt naar voren gehaald maar in de woestijn is er nu eenmaal weinig meer dan geeld-beige zand en blauwe lucht. Wel weet Lean af en toe prachtige abstracte overzichten te creëren zo. Ook de actiescènes zijn prachtig in beeld gezet, en dat met echte mensen en paarden in plaats van duizenden door de computer neergezette strijders.

Het is vooral Lean die hier een geweldige regie neerzet. Met een ongelooflijk langzaam tempo zonder dat het langdradig of eentonig wordt door voldoende afwisseling. Denk aan de scène bij de put waarin met een stipje aan de horizon een geweldige spanning komt, of Lawrence terug in Caïro waarin hij onder begeleidende muziek een stuk met de generaal loopt. Een beetje regisseur kapt af maar Lean laat dat duren en duren. Nergens had ik het idee dat een scène sneller kon of helemaal eruit; dit tempo hoort zo te zijn. We hebben het immers ook over 1915. En dan natuurlijk springt de montage in het oog. Technisch voelt het prettig aan met het juiste ritme op de juiste momenten, maar vooral de inventiviteit en ideeën zijn geweldig. Dat shot van St. Pauls, dat shot van lucifer naar opkomende zon, dat ronddraaiende shot, de alarmbel die klinkt met Lawrence’ hoofd nog in beeld en zo kan je wel even doorgaan met het opnoemen van momenten.

Onderwijl krijg je nog een stukje politiek en beeldvorming van die oorlog mee, via de beelden de generaals en de leuke Amerikaanse journalist die even die frisse toon tussen de stijve Britten weet te brengen. Ook het acteerwerk is uitstekend. Het is vooral O’Toole, met zijn helblauwe ogen en doorleefde prestatie dat je drieënhalf uur aan de buis blijft gekluisterd. En natuurlijk, de nachtscènes overtuigen niet echt en er wordt verdomd weinig Arabisch gesproken, zelfs niet tussen Arabieren onderling. Maar de film laat zo een ongelooflijke indruk achter dat ik dat graag door de vingers zie.

Lawrence of Arabia is één van die grote films gemaakt zoals dit tegenwoordig niet meer kan, zonder computer en met echte mensen, paarden, decors en een Ouverture. Lawrence zelf was dichtbij een uiteindelijke bevrijding, maar zijn Arabië is er nooit gekomen zoals wel uit de film bleek dat dat ook nooit zou lukken. Vanuit beide zijden niet. Voor dit grootst en veelgelaagde epos is er maar een cijfer mogelijk: 5,0*.

avatar van Korbie

Korbie

Nummer 135 in de top 250.

avatar van Korbie

Korbie

Korbie schreef:

Wel heel erg dat ik dit 'meesterwerk' nog nooit heb gezien.

Je kans komt volgende week zondag. Om 13u30 op één.

Vind het wel plezierig dat men zich aan dit soort films waagt op zulk uur. Niet iedere zender zend zomaar een film van bijna 4u uit (zonder reclame).

avatar van Driello

Driello

Korbie schreef:

Wel heel erg dat ik dit 'meesterwerk' nog nooit heb gezien.

Je hebt de film nog nooit gezien en toch zet je de term meesterwerk tussen aanhalingstekens. Ik vraag me dan toch sterk af wat je met die aanhalingstekens kunt bedoelen.................

ags50

Kop op, Driello, niet zo negatief!

Jij en ik weten dat deze film een “meesterwerk” is en nu nog de rest van de wereld, in ieder geval alle personen van MovieMeter, daarvan overtuigen.

avatar van Driello

Driello

Helemaal niet negatief bedoeld hoor. Ik vind het prima als iemand een film die ik waardeer, juist niet waardeert. Maar de post van Korbie is op zijn zachtst gezegd raadselachtig te noemen......

ags50

Ja, je kunt je de vraag stellen waarom hij het woord meesterwerk tussen aanhalingstekens heeft geplaatst. Bedoelt hij eenvoudigweg Lawrence of Arabia ergens vandaan te citeren als zijnde (door anderen zo betiteld) een 'meesterwerk' of is het meer sinister/sarcastisch bedoeld, met andere woorden: het is juist geen meesterwerk (en dan ook nog ongezien). Ik geef hem het voordeel van de twijfel en ga voor het eerste.

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

We zullen het nooit weten, want Korbie is al een tijdje geleden geband.

Dk2008

Dan kan je inderdaad lang wachten. Soms komen mensen nog wel weer terug op de site, na excuses, etc. maar vaak niet.

Het lijkt me wel sarcastisch bedoeld. Iets tussen haakjes + . Bovendien is de film al vaker op tv geweest.

(Verschrikkelijk lelijke poster trouwens)

avatar van wibro

wibro

ags50 schreef:

Misschien heeft Korbie wel mijn niet al te lovende berichten over deze film van vijf jaar geleden gelezen en is het dus inderdaad sarcastisch bedoeld.

Dan nog, of iets een meesterwerk is of niet, dat is dus 100% subjectief. De hele filmwereld kan een film zoals L.o.A. nog zo de hemel in prijzen, als ik er geen bal aan vind, dan is het voor mij geen meesterwerk. Zo simpel is het.

ags50

Het staat jou volkomen vrij een film mooi te vinden of juist niet, om welke reden dan ook, hoewel het meedelen van die reden weer lekker een discussie tot gevolg kan hebben. Maar volgens mij was hier de vraag welke bedoeling school achter de aanhalingstekens rond het woord meesterwerk (en voor mij is Lawrence of Arabia een waar meesterwerk , van de meer dan 7000 waarop ik een stem heb uitgebracht is deze de enige die ik 5 sterren heb gegeven ).

AGE-411

De poster die hier nu staat: Is dat nu de originele?

Dk2008

Ja dit is de originele poster volgens het nieuwe toevoegbeleid: De Site >> Algemeen >> grote posters, hulp gevraagd!

Hier: All posters for Lawrence of Arabia - movieposterdb.com

Dk2008

Ja die is wel beter. Maar zijn die nieuwe posters op de site ook weer corrigeerbaar?

avatar van Humphrey

Humphrey

Uitstekende monumentale film over een minder gekend aspect van de Eerste Wereldoorlog. Mooie beelden, prima acteerwerk. Aan te bevelen (wel langdurige) film. 4*.