• 9.373.034 stemmen

Lawrence of Arabia (1962)

Avontuur / Biografie | 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Genre: Avontuur / Biografie

Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Alternatieve titel: Lawrence van Arabië

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees

• Netflix Bekijk via Netflix

• Bioscoop Te zien in één bioscoop ()

Plot Lawrence of Arabia

"Nothing is written."

In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

T.E. Lawrence

Mr. Dryden

Jackson Bentley

General Murray

kArIzMa_Movie schreef:

Turkije wordt (let nu heel goed op!) door deze film de grond ingeboord.

Dit komt/wordt veroorzaakt (let ook nu goed op!) door T.E. Lawrence.

Tja, dat krijg je ervan wanneer je in de Eerste Wereldoorlog aan de verkeerde kant meevocht. Het Osmaanse rijk, het keizerrijk Duitsland en de Oostenrijk-Hongaarse dubbelmonarchie zijn alle drie na 1918 in stukken gesneden, versnipperd en slechts fragmentarisch overgebleven (met alle gevolgen van dien voor de decennia erna en het heden: Tweede Wereldoorlog, oorlogen op de Balkan, Midden-Oosten crises).

Wat Turkije betreft wijt jij dat in zijn geheel aan T.E. Lawrence. In dat geval stijgt mijn bewondering voor hem nog meer! Je vergeet dus voor het gemak maar even het gehele Britse Midden-Oosten leger dat uiteindelijk onder deskundig bevel stond van Allenby en de kennelijke incompetentie van het Turkse militaire opperbevel.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Lees ik dit ergens hieronder goed? De film word slecht bevonden omdat Turken ''de grond ingeboord'' worden? Het moet niet gekker worden...

avatar van mister blonde

mister blonde

En ik maar denken dat Midnight Express de slechtste film ooit was. Vind dat de Turken er helemaal niet slecht van afkomen, hier. Lawrence's donkerdere kant wordt ook belicht. Waarom mag men toch geen film maken (gedeeltelijk) over Turkije, zonder dat het helden zijn? Eng nationalisme en gebrek aan relativeringsvermogen.

kArIzMa_Movie schreef:

Turkije wordt (let nu heel goed op!) door deze film de grond ingeboord.

Dit komt/wordt veroorzaakt (let ook nu goed op!) door T.E. Lawrence.

De reden van de nominering 'slechtste film ooit' is dus dat de film gaat over zijn (zogenoemde) 'prestatie' tegen de Turken. En zoals 'ThaMovieVoter' al zegt ligt dat heel gevoelig.

Ik nomineer 'Lawrence of Arabia' wel als slechtste film ooit, maar ik heb maar rond (wilde gok) 2500 films gezien, dus wie weet zijn er 'nog slechtere' films.

Ik let heel goed op, maar ik kan het niet helpen: ik schiet elke keer dat ik dit lees weer in de lach.

Je hebt een bijzonder goed gevoel voor humor. Tenminste, je bedoelt dit toch wel grappig?

Ik wacht nog op een pro-westerse film over de armeense volksmoord. Zou die er bijna aankomen denk je?

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Ik hoop ook dat hij een grapje maakt. Anders is het wel heel frappant dat iemand een film puur beoordeeld op dit aspect. Het zal in ieder geval een heel eenzijdig kijkervaring hebben opgeleverd, als hij de film wel gezien heeft. Wellicht zijn het overgenomen woorden uit één of ander forum. Mijn mening over de film is in ieder geval niet aangetast.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Diesel schreef:

Je haat de film omdat je een chauvinist bent.

Daar zeg je me wat! Overdreven liefde voor het vaderland is nooit slecht!

Denk je werkelijk dat 'wie dan ook' zijn land zo mag laten afkraken? Oké, laten we zeggen van wel, dan zijn er zeker wel een aantal die er hetzelfde (als ik) over denken. (KLIK!) En jij niet! Klaar uit! Je mag van mij de persoon 'Lawrence' intrigerend vinden, je mag hem aanbidden, mij een zorg, man!

Kreeg net een PM van een Turks user (die ik vaak waardeer) dat ik 'hier' niet meer moet gaan posten, gelijk heeft ie, aangezien niemand hier 'respect' hebt voor mijn mening.

avatar van Diesel

Diesel

mister blonde schreef:

En ik maar denken dat Midnight Express de slechtste film ooit was.

Midnight Express is een geval apart, die discussie hebben we eerder gevoerd.

mister blonde schreef:

Goed gezegd.

armeense volksmoord.

Dit een provocatieve uitspraak, nergens voor nodig. Nu heb je het over iets dat helemaal niets met de discussie hier te maken heeft.

ags50 schreef:

Pfff, en jij bent 57? Wat een arrogantie, wat een bekrompen opmerking. Zijn er überhaupt goede kanten in oorlogen?

Aanbidden?

Diesel schreef:

Och, het was gewoon om aan te geven dat je niet een 100% positief beeld van een land of bevolkingsgroep hoeft te hebben en elke film die daar afbreuk aan doet per definitie een slechte film is.

Maar wellicht ging ik daarin iets te ver. Bij deze mijn excuzes.

Overigens: ik vind das Boot ook een goede film, terwijl de hoofdrolspelers daarin toch ook de vijand was. Maar dat zegt toch wrkelijk niets over de kwaliteit van de film.....?

avatar van Fuzzyman

Fuzzyman

Driello schreef:

Maar wellicht ging ik daarin iets te ver. Bij deze mijn excuzes.

Ja goed gesproken. Ik vind der Untergang bijv ook een hele goede film terwijl hitler daarin centraal staat. Maarja waarschijnlijk ben je een beetje kortzichtig en snap je dat niet

Fuzzyman schreef:

Ik ga ervan uit dat je hier mij niet mee bedoelt?

avatar van Fuzzyman

Fuzzyman

nee ik bedoel karlzma

Fuzzyman schreef:

nee ik bedoel karlzma

thanks

avatar van Spetie

Zo eindelijk heb ik dan ook Lawrence of Arabia mogen aanschouwen. Ik had de film al twee maanden in mijn bezit, maar gezien de lange tijdsduur had ik tot dit weekend nog geen mogelijkheid gehad om de film te zien. Ik moet zeggen dat de film vlot voorbij ging en dat ik na afloop eigenlijk niet eens het idee had, dat de film drie en een half uur had geduurd.

Dat komt vooral door de kwaliteit van deze film natuurlijk, die gewoon erg goed is. Het begint eigenlijk al met de cinematografie, die ons gedurende de hele film beelden toont van gele zandvlakten, hoge rotsen, bijbehorende paarden en kamelen en eigenlijk alles dat in een woestijn voorkomt. Ondanks dat sommige shots in een studio zijn opgenomen had ik zelf echt het idee mij in de woestijn te wanen.

Naast de mooie beelden bevat Lawrence of Arabia wat mij betreft ook een prima verhaal met uitstekend acteerwerk. Peter O' Toole zet met zijn rol van Lawrence een zeer goede rol neer. Hij maakt van Lawrence echt een zeer zelfverzekerde en overtuigende persoonlijkheid, die daarnaast ook nog eens een bepaalde vorm van sympathie uitstraalt. Daarnaast zet Omar Sharif een prima rol neer. Vooral de scènes met beide heren zijn erg vermakelijk om te zien.Ook de muziek is goed gekozen. De muziek past prima bij de film, is nooit te overdreven bombastisch aanwezig en draagt mede bij aan de mooie sfeer die er in deze film heerst.

Leuk feitje is dat er geen vrouwen in de film meespelen. Ik was hiervan vooraf op de hoogte en heb er nog speciaal op gelet, maar ik kon hier inderdaad geen vrouw in ontdekken.

Lawrence of Arabia is in mijn ogen een tijdloos meesterwerk, die bij herziening misschien wel eens naar de maximale score zou kunnen kruipen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Mooi dat de film je zo goed is bevallen. Heb ook wel weer zin om de film te zien. Vooral de prachtige beelden van de woestijn zijn onvergetelijk.

avatar van Film Pegasus

Ik ben benieuwd naar deze film, heb hem nog altijd niet gezien. Ik heb de film al wel gevonden in de winkel, maar nog voor een vrij hoge prijs. Dus is het er nog niet van gekomen om hem aan te schaffen. Misschien dat ik hem maar eens probeer te huren of zo. De andere films van David Lean die ik al gezien heb (Great Expectations, Bridge on the River Kwai en Doctor Zhivago waren mij in elk geval goed bevallen. En aangezien deze film een hoger gemiddelde heeft, kan dat ook niet slecht zijn. Ik hou wel van zo'n epos verfilming. De recensie van Spetie geeft mij er in elk geval een positief beeld van.

Film Pegasus schreef:

Ik had wel een vermoeden dat ik de film goed zou vinden dus heb ik de film blind aangeschaft. Gelukkig klopte mijn vermoeden. Kostte bij de mediamarkt in Ede destijds 10 Euro. En dan heb ik ook nog eens de 2 DVD special edition. Maar huren is natuurlijk ook een optie, al hebben ze dit soort films bij mijn videotheek helaas niet.

Spetie schreef:

Ik vraag me af welke shots je daarmee bedoelt?

ThaMovieVoter schreef:

Ik vraag me af welke shots je daarmee bedoelt?

Ik kan niet direct specifieke shots opnoemen, want op mij persoonlijk kwam het allemaal erg echt over. Komt alleen een scene in mij op dat Lawrence een tent uitloopt, waarbij het voor mij leek dat we niet meer in de woestijn zaten.

Die opmerking plaatstte ik ook meer, omdat ik hier op eerdere pagina's had gelezen dat niet alle takes in de woestijn gemaakt zijn. De fraaie woestijnbeelden kwamen echter allemaal echt op mij over.

Kortom ik zou zelf dus eigenlijk ook niet weten welke shots wel en welke niet "echt" zijn, maar misschien kan een ander hier duidelijkheid over geven. Overigens doet dit niet aan de kwalitiet van de film af, want die is gewoon super.

Driello

Vandaag opnieuw naar gekeken. Heb hem nu op nummer 1 in mijn top tien staan. Niet omdat ik de film steeds beter vind worden naarmate ik hem vaker kijk, maar omdat hij telkens weer blijft boeien. Hij gaat gewoon niet vervelen.

Dat is bij mijn vorige nummer 1, The Godfather, anders. Die wil ik minder vaak zien. Ondanks dat ik dat kwalitatief een nog betere film vind. Maar die sfeer van lawrence of A. Die sfeer.......zó mooi.

avatar van Film Pegasus

M'n 4e film van David Lean, na Great Expectations, Bridge over the river Kwai en Doctor Zhivago. Lean heeft vooral met die laatste films een zeer herkenbare stijl gecreëerd wat spektakelfilms betreft en zet z'n films perfect naast tijdgenoten als Ben Hur, The longest day of Spartacus. Een genre waar je voor moet zijn, omdat deze films net als Lawrence of Arabia, vrij lang uitgerokken en geromantiseerd zijn.

Toch zit het verhaal hier heel goed en is het het steeds boeiend. We krijgen Lawrence te zien die - met welke motiviaties dan ook - ten strijde trekt met de Arabieren in de 1e wereldoorlog. Hoe hij omgaat met de politiek rond de Arabische wereld, het verschil tussen Britten en Arabieren, het omgaan met leiderschap, het overleven in de woestijn en de keuze tussen eigen belang en beslissingen die hij moet nemen om te overleven zoals mensen doden, iemand achterlaten of net bemiddelen.

De acteurs zijn vooral theateracteurs die hier best op hun plaats zitten. Peter O'Toole had volgens mij net iets te licht geweest om de film op z'n eentje te dragen maar krijgt gelukkig hulp van andere topacteurs waardoor het probleem zich niet voordoet. Vooral Omar Sharif (hier z'n doorbraak, nog voor Doctor Zhivago) en Claude Rains spelen zeer sterk. Ook Alec Guiness is beter dan in Bridge over river Kwai.

David Lean maakt er een prachtige mengeling van tussen avonturenfilm, oorlogsfilm, sfeerbeelden uit de woestijn, politieke issues tussen de Arabische wereld en de Westerse wereld en een biografische weergave van Lawrence. Feit dat het soms wat geromantiseerd is mag je hem niet kwalelijk nemen. Het is vooral gebaseerd op Lawrence boek zelf en het moet tenslotte ook leuk zijn om als filmkijker naar de film te kijken.

In mijn ogen een aanrader, met slechts een klein dipje in de 2e helft, waar David Lean blijkbaar de teugels laat vieren. Al valt dat uiteindelijk nogal mee en is dit zeker een aanrader voor liefhebbers van het genre.

avatar van fasca

fasca

Een van de beste filmen aller tijden! Mooie landschappen goede muziek en niet te vergeten een mooi episch verhaal en goede acteurs. Ik ben er net voor de derde keer aan begonnen.

avatar van The One Ring

The One Ring

Wat 2001: A Space Odyssey deed voor de ruimte doet Lawrence of Arabia hier voor de woestijnen. Ik hou van woestijnen. In films dan, want de gedachte om ook werkelijk door zo'n snikheet landschap rond te lopen is alles behalve aantrekkelijk. De woestijn heeft echter iets mystieks. Het uitgestrekte landschap met eindeloos veel zand roept een gevoel van bijna abstrate schoonheid en tegelijkertijd complete hopeloosheid op. Het lijkt erop dat Afrika de mooiste woestijnlandschappen heeft, al is het maar omdat ze het meest zanderig lijken. Alleen de ruimte en de uitgestrekte oceanen weten een zelfde gevoel op te roepen, maar woestijnen lijken door filmmakers meer om hun overweldigende kracht uitgebuit te zijn dan de ruimte en de oceanen, met dank aan de westerns vooral. De ruimte is helaas vaak slechts een simpele plaats voor actiescènes en de oceaan wordt gewoon weinig gebruikt.

Lawrence of Arabia is de ultieme woestijnfilm. Lean schiet de prachtigste beelden van de eindeloze zandvlakten en -heuvels. Mensen verschijnen als stippen aan een wazige horizon. De zon schijnt zeer fel aan de hemel. De droogte bepaald iedere stap. Ik vind dat prachtig en het is dan ook logisch dat ik stevig baalde dat het laatste anderhalf uur van de film veel te weinig van dit soort momenten bevatte en meer plotgericht was. Mijn favoriete scène is een scène waarin de woestijn echt de hoofdrol speelde. Dat is het moment waarop Lawrence terug over het Aambeeld van de Zon eist om Gasim te redden. Zo'n mooi geschoten landschappen zie je nergens anders. Nou ja, misschien bij Terence Malick, maar die filmt geen woestijnen.

De rest van de film is bijna perfect uitgevoerd, maar pakt mij beduidend minder dan de beelden. Het verhaal is interessant om te volgen en verveelde mij nooit, maar The Bridge on the River Kwai vond ik bijvoorbeeld ook weer veel interessanter op dit gebied. Ook wat personages betrefd. O'Toole overtuigde me over het algemeen wel, maar was me soms net ietsje te theatraal, alsof hij in een Shakespearestuk zat. Dit viel vooral op omdat de rest van de cast niet zo acteerde. Ik had dan ook meer binding met Omar Sharifs karakter. Claude Rains werd schaamteloos ondergebruikt, maar is toch weer sterk. En dan is er natuurlijk Alec Guinness die schijnbaar iedere rol aanneemt die op zijn pad komt. Hij is een van de weinige acteurs die er mee wegkomt om een Arabier zonder accent te spelen (behalve als hij de naam Lawrence uitspreekt). De enige slechte prestaties komen van die twee jongens die Lawrence als idool nemen. Ik weet verder ook niet of ze echt bestaan hebben, maar ik vond het onwaarschijnlijke personages.

Het moet gezegd worden dat naast de woestijnbeelden de evenwichtige karakterisatie de film tot een succes maakt. Zowel de Britten als de Arabieren worden met hun goede als slechte kanten belicht en niemand is echt gemeen of heroïsch, zoals in bijvoorbeeld Dances with Wolves wel. Oké, de Turken kregen slechts een scène en daarin waren ze slecht, maar deze film gaat niet over de Turken. Dat sommigen ook graag een evenwichtig beeld van dat volk hadden willen zien is begrijpelijk, maar ik denk dat de film dan overvol zou zijn geraakt. De Turken als mensen en hun cultuur waren voor de Arabieren en Lawrence niet zo belangrijk en daarom kunnen ze dat voor de film ook niet zijn. Dat klinkt als een zwakte, maar ik vind het een noodzakelijk compromis.

Interessant genoeg las ik op IMDB dat Anthony Quayle zijn personage, Brighton, als een idioot zag en dat Lean dit figuur als het enige eervolle personage zag. Ik zag hem aanvankelijk als een idioot, maar kreeg wel enig respect voor hem. Maar hoeveel eer valt er uit een situatie als deze eigenlijk te halen? Net als The Bridge on the River Kwai gaat deze film vooral over hoe verschillende culturen weigeren naar elkaar te luisteren, met alle gevolgen van dien. Ik vond het in Bridge net iets pakkender uitgewerkt en die film verkies ik ook boven deze, ondanks de beelden.

Dat gezegd hebbende is Lawrence of Arabia gewoon een sterk epos. Ik moet toegeven dat mijn verwachtingen niet helemaal waargemaakt werden, maar de verwachtigen lagen dan ook hoog. Alleen de beelden leverden waar ik op hoopte. Uiteindelijk is het voor mij meer een hele sterke film en geen meesterwerk, maar dat is geen schande.

The One Ring schreef:

Dat komt omdat er wegens problemen met het budget, en kritiek vanuit de cast vanwege de enorme hitte, werd uitgeweken naar Spanje en later Marokko. De eerste helft van de film is geschoten in Jordanië en het huidige Saudi Arabië.

Ja, ze hebben wel bestaan. Ze komen iig in zijn boek voor heb ik begrepen.

ThaMovieVoter schreef:

Wel in Jordanië (koning Hoessein stamt, net als Feisal, uit het Hasjemitische huis en is als zodanig een afstammeling van de profeet Mohammed; Hoessein maakte overigens bij de opnamen ook kennis met de Britse Antoinette Gardiner die onder de naam Muna al-Hussein in 1961 zijn tweede echtgenote werd en daarmee de moeder van de huidige koning Abdallah), maar niet in Saudi-Arabië (onder Abd el-Aziz ibn Saud van Riyadh, de grootvader van de huidige koning, werden de Hasjemieten uit Mekka verdreven).

ThaMovieVoter

Wel in Saudi Arabië, maar destijds hoorde dat gebied nog bij Jordanië. We hebben het hier over de locatie Jabal Tubayq, waar het eerste gedeelte van de film is opgenomen. In 1964 heeft Jordanië dat geruild tegen meer kustlijn met Saudi Arabië.

ags50

"The boundary between Transjordan and Saudi Arabia was delimited in a note from the British government to King Abdul Aziz Ibn Saud in May 1927. In response the king agreed to recognize the line laid down by the British as a de facto boundary. The boundary, which runs across desert area throughout its entire length, has never been demarcated. From the western foot of Jebel `Aneiza the boundary runs along a straight line southwestward for 131.25 mi. (210 km.). After crossing the Wadi Sirhan valley, it makes a sharp turn and runs southeastward almost parallel with the western fringe of the valley.South of Wadi Ghina the boundary turns south and after 28 mi. (45 km.) it turns almost west, reaching the Hejaz railroad near Qai`at al Mudawwar. Here it turned northeastward and ended on the shores of the Gulf of Akaba 3 mi. (5 km.) south of Akaba town.In accordance with an agreement which came into force in 1965 the boundary from Qal`at al - Mudawwara to the Gulf of Akaba now runs in a southwesterly direction, reaching the gulf about 13.75 mi (22 km.) south of Akaba. On the other hand in the Jebel Tubeiq region the boundary was moved northwestward, so that substantial areas in this region were transferred to Saudi Arabia. The total length of the Jordanian - Saudi Arabian boundary was 456,25 mi. (730 km.) in accordance with the 1927 agreement and is 470 mi. (750 km.) at present."

De film is dus niet (ten dele) in Saudi-Arabië opgenomen, hoewel Jebel Tubeiq nu wel in dat land ligt.

ThaMovieVoter

Je hoeft voor mij heus geen tekst te citeren over iets wat ik zelf al heb gelezen. Destijds was de film opgenomen in Jordanië, maar tegenwoordig ook in het "huidige" Saudi Arabië. Als mensen lezen dat de eerste woestijn beelden hier zijn opgenomen zullen ze op de kaart toch zien dat dit gebied daar ligt?

ags50

Het kopiëren van de tekst van het internet was niet specifiek voor jou bedoeld, van wie ik al vermoedde dat je over de grondruil had gelezen. Wie weet welke andere lezers plotseling met jouw en mijn uitspraken worden geconfronteerd en dan (hopelijk) aan dit citaat enig houvast vinden.

Typisch dat noch op imdb (film locations), noch in het boekje bij de DVD (special edition) over Saudi-Arabië wordt gesproken. In beide gevallen houdt men het kennelijk op de status quo in 1961 en, voor mijn gevoel, niet onterecht.

The One Ring schreef:

Ben net terug van een rondreis door Mali waarbij we vanuit Timbouctou een korte rektocht hebben gemaakt door de woestjn (de Sahara.). De warmte valt dan niet eens erg tegen doordat je dan te maken hebt met een zeer droog klimaat, waardoor je de warmte beter kunt verdragen. Wellicht toch maar eens doen, zo'n woestijn bezoeken?

The One Ring schreef:

Alleen komen die dan toch in de film niet voor?

The One Ring schreef:

Tja, dat dacht ik ook steeds als ik de film aanzette. Ik moest erg aan zijn personage wennen. Maar de echte Lawrence was ook een vrij theatraal figuur en wellicht is hij door O'Toole juist goed neergezet.........

The One Ring schreef:

Tja, die mannekes en nog wat andere kerels uit het gevolg van Faisal vond ik ook niet zo sterk, maar daardoor leken de hoofdfiguren wel nog beter. Mooi effect, toch?

Verder bedankt voor je fraaie en rake analyse!

avatar van The One Ring

The One Ring

Driello schreef:

Alleen komen die dan toch in de film niet voor?

Uhm, veel meer woestijn dan hier zul je niet in een film aantreffen. Ik begrijp je opmerking waarschijnlijk niet. Volgens IMDB hebben ze voor de woestijnsequenties in ieder geval voornamelijk in Marokko en bij de Jordaan gefilmd.

Ik ga toch liever voor een in zijn geheel goed spelende cast.