Lawrence of Arabia (1962)
Genre: Avontuur / Biografie
Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)
Alternatieve titel: Lawrence van Arabië
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: David Lean
Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness
Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees
Bekijk via Netflix
Te zien in één bioscoop ()
Plot Lawrence of Arabia
"Nothing is written."
In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.
T.E. Lawrence
Mr. Dryden
Jackson Bentley
General Murray
Driello
Wellicht heb ikzelf juist niet goed gelezen. Ik dacht dat de woestijnshots in Jordanië waren gefilmd. Dat is toch echt het midden-oosten, ergo, Azië. Maar als een groot deel van de shots in Maokko zijn geschoten, dan hebben we het inderdaad over Afrika en zat ik fout........
(Overigens, de Afrikaan van ten zuiden de Sahara beschouwt het gedeelte boven de Sahara niet als Afrika omdat daar geen negers wonen en die landen (Marokko, Tunesië, Egypte enz.) geen echte binding hebben met het neger-afrika. Geen argument om mijn gelijk te halen, maar zo wordt er door de gemiddelde Afrikaan onder de Sahara over gedacht)
®Tc
Knap gemaakte film maar veel te lang.
Allereerst zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben in Peter O'Toole. Slecht was hij niet maar had er toch meer van verwacht. Ik vond hem vooral te weinig dramatiek in zijn rol steken bij scènes die normaal echt wel dramatiek zouden moeten overkomen (bv. gewonden vermoorden.) De bijrollen lopen daar zo een beetje achter en beperken zich meestal tot het opzeggen van hun tekst.
Kille en dode landschappen zeggen me meestal weinig maar hier vond ik het wel mooie shots opleveren, zeker als er wat wind over het zand kwam. De crew weet duidelijk hoe met een camera om te gaan. De soundtrack vond ik er zeker een goede toevoeging onder. Meestal gaat dat bij films uit die tijd de mist in maar hier is de juiste toon gevonden.
Het verhaal is zeker goed en boeiend maar wordt te lang getrokken. Naar het einde toe had ik meer het 'hoe lang duurt dat hier nog?'-gevoel en echt een goed teken is dat niet. Alhoewel het einde wel bevredigend is, zeker het eindgevecht kon ik wel smaken, opnieuw zeker mooi gefilmd.
Zeker mijn complimenten voor het filmen, mooie beelden en camerawerk maar dat is het dan ook zo wat.
powerman
Ik vond deze film goed, maar ook te traag. Het is een grootse spektakelbiografie over de geheimzinnige avonturier T.E. Lawrence. Mooie rollen en adembenemende fotografie van Freddie Young, waar op televisie niet veel van overblijft! Het scenario is echter te tam en te lang en doet daardoor afbreuk aan de totale uitwerking.
erwku
Allereerst zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben in Peter O'Toole. Ik vond hem vooral te weinig dramatiek in zijn rol steken bij scènes die normaal echt wel dramatiek zouden moeten overkomen (bv. gewonden vermoorden.)
Thema's rond het personage Lawrence niet begrepen.
Grootsheidswaanzin, zelfoverschatting, masochisme, zelfverheerlijking, misbruik van macht, geweld en doen wat nodig is zijn de morele conflicten waarmee Lawrence te maken krijgt.
Brix
- 19677 berichten
Ik ga niet verzanden in een lang betoog over deze film.
Er is al zand genoeg in te zien(maar wel schitterend in beeld gebracht)
Dit is weer zo'n klassieker die ik van tijd tot tijd gewoon weer MOET zien.
Vijf dikke sterren van mij, en als er een nog hogere waardering mogelijk zou zijn, dan kreeg hij er nog een ster bij.
Mads Smikkelsen
Prachtige lekker lange film, goed geacteerd en alles prachtig in beeld gebracht. Wellicht wat vooroordelen en discriminatie aanwezig maar het woord "zwartjoekel" was in die tijd (helaas) toegestaan. Een zeer fraaie Peter O'Toole. Aanrader.....
Vinokourov
Helaas, dit vond ik niet echt oke. Het begin was erg veelbelovend en dan vooral die tocht door die woestijn natuurlijk. Wat een landschappen! Maar ergens na de helft vond ik het een stuk minder boeiend worden. Ik ging me steeds meer irriteren aan de gayheid van Peter O'Toole en aan het feit dat het telkens veel langer leek te duren voordat de film eindelijk ten einde liep.
Bart Simpson
Ik ben het eens met elke recensie die over alles positief is over deze film, dat zijn er dus velen. Want deze film is gewoon geweldig, verder niets toe te voegen.
Mariami
Samen met The Bridge over the River Kwai twee ware meesterwerken. Ik ben echt blij dat ik ze beiden heb gezien. Nu moet ik hem maar eens op blu-ray te zien krijgen
MNV2
Moeilijk om deze film te beoordelen aangezien ik langs de ene kant overdonderd was door het avontuur en de visuele pracht van deze film. Langs de andere kant waren er wel enkele manco's aan deze film.
Technisch gezien is dit misschien wel het mooiste epos ooit gemaakt, zeker als je het jaar waarin deze film gemaakt is in rekenschap neemt. Zo is alles zeer mooi en vakkundig in beeld gebracht, zelfs de woestijnomgevingen zijn een streling voor het oog door het enorm knappe camerawerk. Die beelden worden aangevuld met een treffende soundtrack die heerlijk memorabel is en goed past bij een avonturenepos over Arabieren en oorlog. De soundtrack is trouwens één van de mooiste ooit gemaakt. Het zijn de technische hulpmiddelen die het verhaal zo boeiend maken om naar te kijken want als men de soundtrack zou wegnemen en het camerawerk ook minder zou zijn dan zou de film een enorm stuk saaier zijn.
Maar het verhaal was wel leuk om te volgen, bij tijd en wijlen kwamen er wel wat langdradige scènes in voor maar die zijn eerder verwaarloosbaar dan de norm. Met zijn 217 minuten was dit ook een heel lange zit, maar als je zin hebt in een lang avontuur is deze film geschikt kijkvoer want deze film verveelt niet overdreven vaak. De personages waren behoorlijk memorabel, al steeg het hoofdpersonage Lawrence, gespeeld door Peter O'Toole er wel bovenuit. Ik vond het ook jammer dat het verhaal wat onderuitzakte naar het einde toe, toch zeker in de laatste drie kwartier wanneer de Arabieren in Madagascar zijn. Zo kreeg de film een negatievere ondertoon en vond ik het acteerwerk van Peter O'Toole wat verzwakken. Houdt niet tegen dat dit verplicht kijkvoer is voor iedereen die wel eens van een avonturenfilm houdt.
4.0 sterren
ags50
... toch zeker in de laatste drie kwartier wanneer de Arabieren in Madagascar zijn.
De scène aan de vergadertafel waarbij Ali hem probeert over te halen vond ik juist heel treffend.
ThaMovieVoter
Dit schijnt trouwens ook één van de favoriete films te zijn van Barrack Obama.
MNV2
Ja, een vergissing, kan gebeuren.
Ik vond het verhaal in de eerste helft van de film veel meer voor de verbeelding sprekend, het was meer een echt klassiek avontuur met iemand die zich als een 'held' gedraagt. In tegenstelling tot het einde waarin het verhaal veel donkerder wordt en wat psychologischer van aard..
Driello
Toch maar verhoogd naar 5*. Voor mij de beste film ooit.
GinolaEHV
Een zeer aardig episch drama, dat in mijn ogen echter wel wat overgewaardeerd wordt.
Het verhaal is boeiend, maar verre van briljant. De film is ook erg langdradig, wat de kijkbaarheid omlaag haalt.
Jammer genoeg is de regisseur wat betreft het gebruik van taal erg gemakzuchtig geweest. Arabieren die onderling vrijwel constant Engels praten... verschrikkelijk.
Grootste pluspunt waren de beelden, de mooie plaatjes. Erg indrukwekkend. Vooral tijdens de gevechten kwam dit mooi naar voren.
3,5*.
ayko7
uit een raam gekeken film..naa 500 jaar rust (met ottomanen)is allein maar in het gebid wanorde gebracht..begin met engelse en nu americanen...heeft die arabieren goede keuz gedaan...!!?
Driello
als ik dit goed interpreteer (wat toch voorwaar niet heel erg gemakkelijk is) dan wordt hier een film op zijn politieke merites beoordeeld. Interessant,maar het raakt kant nog wal. grappig is het wel. Maar zo zal het vast niet bedoeld zijn.
Tot slot: die 500 jaar rust zijn vast vredig verlopen.........als in een droom.Slaap lekker, Ayko7.
wibro
Ik denk dat Ayko van Turkse afkomst is en bij Turken ligt deze film nu eenmaal erg gevoelig.
Fabian123
De film heeft sterke momenten, maar 3 uur en 3 kwartier is wel een beetje te veel van het goede. Vaak een herhaling van zetten, dialogen lopen soms niet lekker en bovendien vond ik Peter O'Toole af en toe storend overacteren. Maar toch zeker de moeite waard.
13woutie13
Natuurlijk onzin dat RTL 7 hem gaat uitzenden.
hoeveel reclames telt hij met 3.5 uur speelduur?
ik gok 7
melkboef
achterlijk film over het koloniseren en uiteenroeien van landen door Britten, hoe kan iemand dit leuk vinden?!
Justinw
Was er al een tijdje naar opzoek, maat toch gevonden bij blokker voor 4.99
The One Ring
1,0
Het is toch niet bepaald een verheerlijking van de kolonialisatie?
ags50
Ja, zijn opmerking is wonderlijk. Inderdaad waren de Engelsen in het algemeen eropuit de macht in het Midden-Oosten (vreemd begrip overigens, vanuit welk standpunt kun je spreken over het Nabije Oosten, het Midden-Oosten en het Verre Oosten?) naar zich toe te trekken, getuige de Sykes-Picot overeenkomst die aan het einde van de film ter sprake komt. T.E. Lawrence zegt duidelijk dat hij niets anders dan de onafhankelijkheid van de Arabieren nastreeft en dat heeft hij ook na de Eerste Wereldoorlog bij de onderhandelingen in Parijs proberen te bewerkstelligen. Hij was in ieder geval geen kolonisator.
kArIzMa_Movie
Dit schijnt trouwens ook één van de favoriete films te zijn van Barrack Obama.
Brix
- 19677 berichten
Toevallig gisteren nog een heel interessante documentaire over Lawrence gezien.
Daaruit bleek duidelijk dat hij het beste voorhad met de Arabieren, maar dat de Engelse en Franse overheden andere plannen hadden.
Nadat ze de Arabieren gebruikt hadden om tegen de Turken te vechten deelden ze de gebieden onderling op.
Lawrence werd genegeerd.
1,0
Domme post zeg. Dit impliceert toch dat alle mensen die van horror-films houden het 'leuk' vinden dat mensen gemarteld en vermoord worden?
Verbazingwekkend hoe slecht sommige mensen een scheiding kunnen aanbrengen tussen het verhaal en de kwaliteit van een film.
Dan nog: Lawrence is een ( geromantiseerde) weergave van een historische gebeurtenis. Daar kan je van vinden wat je wilt (de inhoud van het verhaal) maar dat zegt niets over de kwaliteit van de film. Probeer daar nou eens op te reageren. Als je dan nog vind dat het een slechte film is (argumenten graag) dan zijn we het niet eens maar heb je in ieder geval een mening over de kwaliteit van de film.
Daarnaast: deze film veroordeelt juist de handelswijze van de Fransen en de Engelsen. Als dat je ontgaan is.......
Maar goed, water naar de zee dragen, dit. (en dan te bedenken dat de zee, vanuit Lilongwe wel erg ver weg is........

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Goed beoordeelde WOI-film 'Lawrence of Arabia' met Peter O'Toole komt naar Netflix

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

C'era una Volta il West
Western, 1968