• 9.374.148 stemmen

Lawrence of Arabia (1962)

Avontuur / Biografie | 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Genre: Avontuur / Biografie

Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Alternatieve titel: Lawrence van Arabië

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees

• Netflix Bekijk via Netflix

• Bioscoop Te zien in één bioscoop ()

Plot Lawrence of Arabia

"Nothing is written."

In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

T.E. Lawrence

General Murray

avatar van melkboef

melkboef

ThaMovieVoter schreef:

Dit schijnt trouwens ook één van de favoriete films te zijn van Barrack Obama.

Zal wel de reden zijn voor zijn verhoogde budget jegens het Midden-Oosten.

avatar van erwku

erwku

ThaMovieVoter schreef:

Dit schijnt trouwens ook één van de favoriete films te zijn van Barrack Obama.

en het favoriete boek van J F Kennedy

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

RTL 7 weet deze film goed te verpesten, met die irritante reclames om de 15 minuten. Precies voor een climax. Ligt het nou aan mij, of was het ooit nog om het half uur?

avatar van barns

barns

ThaMovieVoter schreef:

Achja, dat is dus de grootste reden waarom ik bijna geen films kijk op commerciele zenders, commercial breaks om niet goed van te worden.

avatar van Loki87

Loki87

Ik ben nu aan het kijken, zenden ze de 210 minuten versie uit? want dat betekend dik een uur reclame omgerekend.

Het kan nóg erger.

In de USA zat er om de 10 minuten een reclameblokje in de films (en series)

Ik heb er een musical gezien waar net nog 2 liedjes in waren overgebleven, de rest was opgeofferd aan de reclametijd.

avatar van Rosicky

Rosicky

Klassieke oorlogsepos zijn niet helemaal voor mij weggelegd. Ik ben bij dit soort films snel geneigd om de concentratie te verliezen. Bij Lawrence of Arabia viel dit echter wel mee. Hoewel ik de speelduur veel en veel te lang vind, heb ik het verhaal wel in z'n geheel weten te volgen. Het verhaal vind ik niet erg bijzonder, maar er wordt wel ijzersterk in geacteerd, met mooie shots en goede muziek heb je dan al snel een goede film. Niet mijn ding, wel goed gemaakt.

avatar van Loki87

Loki87

In de oertijd waarin hij werd gemaakt, moet het iets fenomenaals zijn geweest. Zelfs heden ten dage is dit een prima te pruimen film.

avatar van erwku

erwku

Rosicky schreef:

Het verhaal vind ik niet erg bijzonder,

een uitspraak die niet te onderbouwen is,... en daarom niet onderbouwd is.,

oja, dit was niet de lange versie op teevee, en ook niet de gerestaureerde versie, wat een fletse kleuren, lelijk, ga dan maar de dvd kopen voor 4,99 ,... in zn geheel, alle tijd om te zien, goed geluid en prachtig beeld.

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Ik ben er gisteren ook even voor gaan zitten. Met al die reclames was het toch vrij lastig om de aandacht er volledig bij te houden, maar ik ben er toch vrij redelijk in geslaagd. Een aantal mooie shots van de woestenij in de film maken het het kijken zeker waard. Ook het meespelen van Omar Sharif is geniaal, alleen al om zijn naam is hij legendarisch vind ik. Er zijn echter ook puntjes van kritiek die ik heb. Zo vond ik de muziek bij de film duidelijk minder en na drie uur van die deuntjes had ik het toch wel even goed gehad. Ook het gladjakker-gezicht van O'Toole stond me na drie uur niet meer echt aan.

avatar van Rosicky

Rosicky

erwku schreef:

een uitspraak die niet te onderbouwen is,... en daarom niet onderbouwd is.

Wat wil je hier nu mee zeggen? Dat ik argumenten moet geven waarom ik het verhaal niet bijzonder vind? Nou, ik heb ik wel eens iets specialers gezien dan een verdwaalde Engelsman die ten strijde trekt in de woestijn. Nou weet ik dat het vooral om het biografische aspect gaat, maar ook dat is niet geheel aan mij besteed... Op die fiets.

Loki87 schreef:

Wanneer die "87" als onderdeel van je naam je geboortejaar is, lijkt een film uit 1962 inderdaad uit de oertijd te stammen, toen misschien je ouders nog niet eens waren geboren.

Dit is cinematografie met hoofdletters. Indertijd werden geen CGI gebruikt om massascènes samen te stellen, maar werden honderden tot duizenden figuranten aangenomen. Locaties waren echt, niet door een computer getekend, zodat men vaak de medewerking van stadsbesturen moest verkrijgen voor het juiste tijdsbeeld (denk aan het moment dat Lawrence na de tocht door de Sinai achterin de truck door zogenaamd Caïro rijdt, opgenomen in Spanje). Toevalstreffers in de film zijn de natuurlijke verschijnselen in de woestijn zoals het ronddraaiende, opwaaiende zand en de luchtspiegelingen.

avatar van rensie32

rensie32

Had van tevoren nooit verwacht dat het me zou lukken om vier en een half uur geconcentreerd te blijven en de film te kijken. Maar wat ik te zien kreeg was iets groots: een klassieker. Ik vond het zelfs jammer dat de film was afgelopen.

Groots opgezette scenes tegen een prachtige achtergrond en een fasinerend verhaal. Ik kan dan ook even niet begrijpen waarom sommige mensen hier zeggen dat het verhaal niet speciaal is.

Jammer dat O'Toole naar het einde toe iets minder ging acteren, maar dat doet niet onder voor de kwaliteit van deze film.Omar Sharif was de gehele film ijzersterk.

Ik heb genoten! 4,5 sterren

avatar van kramersietse

kramersietse

Gewoon geweldig deze verfilming van het boek over Thomas Edward Lawrence! David Lean heeft een prachtige productie neergezet wat de kosten: 15 miljoen dollar toentertijd, geheel heeft gerechtvaardigd.

Nu 50 jaar later zijn sommige scene's natuurlijk flink gedateerd maar dat komt ook doordat wij wel heel verwend zijn met de hi-tech mogelijkheden van nu.

Prachtig al die kamelen, de grote zandvlakten en al die honderden acteurs die het geheel prachtig aankleden. Minpuntje alleen vond ik dat O'Toole geen Arabisch sprak in de film, in T.E. Lawrence' boek komt wel naar voren dat ie gewoon de "plaatselijke" dialect sprak, alles in deze film is in het Engels, jammer.

Ik geef de film een 4! Chapeau! Ik heb me gisteravond prima vermaakt op RTL, alleen jammer al die reklameblokken, maar ben niet de enige die er zo over denkt.

• 19677 berichten

Ik heb de film op dvd, en waag mij niet meer aan een TV kijkbeurt.

Een blik op het scherm gisteren was genoeg om de povere kwaliteit van de uitgezonden filmkopie te beoordelen.

Maar dat terzijde.

Misschien heeft iemand hier onlangs ook de zeer interessante documentaire over Lawrence gezien op TV?

(ik weet niet meer welke zender, Engelstalig in ieder geval)

Een feit dat daarbij naar voren kwam was dat Lawrence die , na de helse tocht door de woestijn, samen met de Arabieren de Turken aanviel, van het hele gevecht niets heeft meegemaakt!

Hij schoot namelijk per ongeluk met zijn revolver zijn eigen dromedaris door de kop.

Het dier viel dood neer, en Lawrence vloog er met een boog vanaf en bleef bewusteloos liggen.

Toen hij weer bijkwam was de strijd al voorbij...

Dat was in de film wel een beetje anders, haha.

ags50

"I had got among the first of them, and was shooting, with a pistol of course, for only an expert could use a rifle from such plunging beasts; when suddenly my camel tripped and went down emptily upon her face, as though pole-axed. I was torn completely from the saddle, sailed grandly through the air for a great distance, and landed with a crash which seemed to drive all the power and feeling out of me. ...

I sat up and saw the battle over, and our men driving together and cutting down the last remnants of the enemy. My camel's body had laid behind me like a rock and divided the charge into two streams: and in the back of its skull was the heavy bullet of the fifth shot I fired."

Het staat dus allemaal te lezen in zijn autobiografie (Seven Pillars of Wisdom), hoewel het mij niet geheel duidelijk is geworden of hij de hoofdaanval op Akaba bedoelt of op een garnizoen vlak daarvoor.

Hey! Bedankt hiervoor.

In de docu hadden zij het over Akaba.

avatar van Driello

Driello

Dan kunnen we dus stellen dat die scene ook getrouw is nagespeeld: je ziet Lawrence op een gegeven moment niet echt in beeld tijdens de intocht en je ziet hem ook niet aan de gevechten deelnemen. Hij komt pas weer in beeld op het strand van Akaba....

Goedemanier om je opgebouwde respect onder de arabierenweer een beetje te verspelen: je eigen kameel door zijn kop knallen.

avatar van hel1

hel1

gisteravond werd het eerste deel van een tweedelige documentaire over Lawrence uitgezonden op BBC 2 om 20.00uur. Volgende week zaterdag deel 2 dus maar kijken

avatar van tonnyhk

tonnyhk

Ik ging met hoge verwachtingen kijken naar deze film. Ik moet zeggen het viel mij enorm tegen. Ik vond het verhaal niet echt boeiend en ook de filmbeelden hoewel soms beste wel mooi veel te langdradig. Ik had moeite om de aandacht erbij te houden. Voor die tijd was het waarschijnlijk wel een goed film. Maar nu is het toch wel erg gedateerd. Zoals veel films uit die tijd. Ik heb er maar een paar die mij nog kunnen bekoren uit de jaren 50-60. Dat is Ben Hur, The good the Bad and the ugly e.d.

Brix schreef:

In de docu hadden zij het over Akaba.

Kan zijn, maar blijkt (zoals ik al uit zijn eigen werk meende te kunnen concluderen) de slag bij Abu el-Lissal als prelude op de inname van Aqaba (zie Wikipedia - Engels - Battle of Aqaba).

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Lang, bij vlagen ook langdradig, maar voor het grootste deel ook interessant. Ik heb wel wat met die enorme massa-producties, al is het alleen maar omdat de schaal van de film zo imponeert. Verder speelt Peter O'Toole met verve de excentrieke Lawrence, waarbij het helpt dat Omar Sharif hem sterk ondersteunt. Een aangenaam duo om naar te kijken.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Poeh... dat was een hele zit. Ik heb deze film inmiddels even laten bezinken. Hij is nogal moelijk te beoordelen. In eerste instantie was ik verbaasd over het personage Lawrence, maar toen ik las dat hij waarschijnlijk homofiel was werd alles al een stuk duidelijker. Zijn soms wel erg nichterige manier van doen stond me af en toe wat tegen, maar de film had ook weer zo veel pluspunten. Cinematografisch echt geniaal, en dat zonder computers of andere lelijke hulpmiddelen. Wat dat betreft is deze film onovertroffen.

De lange speelduur vond ik een groot pluspunt. Epische films zoals deze worden alleen maar indrukwekkender als je echt lange tijd in het verhaal wordt meegesleept. Dan moet de film wel blijven boeien, en dat was het geval. Qua impact was de film voor mij vergelijkbaar met Patton.

Al met al heeft de film een behoorlijke indruk achtergelaten, maar het is geen 5 sterren-film voor mij. Dat zal waarschinlijk mede komen door de soms ietwat ongeloofwaardigheid van de hoofdpersoon en enkele situaties. je blijft als toeschouwer toch enigszins op een afstandje, zelfs na zowat 4 uur. Wat dat betreft is het weer geen Patton...

avatar van Mariami

Mariami

PaulieWalnuts schreef:

Het was nooit bekend dat hij homosexueel was. Hij was gewoon heel stil over het onderwerp, zo stil dus dat er van die geruchten kwamen. Zijn vrienden vonden dat hij eerder "asexueel" was.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Lange zit maar toch wel een boeiende film.

Alles is erg mooi gefilmd. Geweldige rollen van o.a Peter O'Toole , Anthony Quinn en Alec Guinnes etc. De film bevat wel wat trage scene's maar ze waren niet zo zeer vervelend vond ik. 4,0 voor een erg mooie film.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

goeie mooie avonturenfilm uit de oude doos.

als je er de tijd voor neemt , langdurige reisscenes en oppervlakkige conclaves zijn soms wat vervelend .

maar dit alles door moderne ogen gezien.

in 1962 had ik zeker 4 * geschonken aan dit boeiende avontuur.

avatar van fasca

fasca

Geweldige topfilm. Ik geef niet vaak een 5.0 maar deze film dus wel.

Het is een ware klassieker.

avatar van aspro

aspro

jazeker meer dan verdiend 5* en dze film is berust op waar gebeurde feiten.

en dat hij maar op een hele nare manier om het leven is gekomen,

door een noodlottig moter ongeluk.

was naar mijn mening een markant figuur.

om het zover te brengen om bevriend te geraken met in die tijd koning feisal.

klasse film van david lean.

avatar van james_cameron

Ja, zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt. Imposant, grootschalig opgezet en meeslepend epos. Visueel overweldigend, met majestueus camerawerk en grootse spektakelscenes. De cast is ook eersteklas, met als uitschieter O'Toole in een zeer markante hoofdrol. De film duurt wel heel erg lang- tegen het einde is de rek er een beetje uit. Niettemin een prachtige film, die amper gedateerd aandoet.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Het feitje dat in deze film geen enkele vrouw voorkomt klopt toch niet helemaal volgens mij. Ik heb er tijdens deze herzieing ook speciaal op gelet. Op het moment dat Lawrence wordt vrijgelaten uit Dera, gaat hij samen met Omar Sharif naar een fort in dat besneeuwde berglanschap. Daar zien we een scene dat Lawrence op bed ligt en verzorgt wordt. Op dat moment gaan er twee handen naar zijn hoofd van een persoon die daarna wegloopt zonder dat we het hoofd van haar te zien krijgen. En volgens mij waren dat toch echt vrouwenhanden, maar helemaal zeker weten doe ik het ook niet. Maar ik dacht van wel!

Nu maar even over de film. Ik had hier 4 sterren voor deze film staan, maar daar klopte eigenlijk vrij weinig van. Ik had Lawrence of Arabia jaren geleden gezien en er stond me bijna niks meer van bij, op een paar scenes na. Een herziening was dus zeker nodig en die heeft het gekregen.....en daar ben ik best blij mee, want een uitstekende film was het zeker. De film was echt in twee delen opgespilst. Het eerste gedeelte was dan ook ve-re-weg het beste. Het was genieten de eerste anderhalf uur in de woestijn, want daar voelde je jezelf ook echt. David Lean tovert enkele prachtige shots en scenes uit de camera. Ook het acteerwerk was van iedereen erg sterk. Ik had een dikke 4 in gedachten en als het tweede gedeelte ook zo sterk zou zijn, had ik er misschien zelfs wel een 4,5 van gemaakt. Helaas was dat niet het geval...

...en dat was toch wel jammer, al was het niveau nog steeds aardig, maar zo sterk als het eerste gedeelte werdt het nergens. Al dat binnengedoe had niet zo gehoeven van mij. Wat me ook teleurstelde was dat het acteerwerk van vooral Peter O'Toole veel maar dan ook veel minder werd. Hij ging een stuk killer acteren en dat vond ik echt niet werken. Omar Sherif zetten wel een erg sterke rol neer. De scenes met tussen hem en Lawrence waren erg vermakelijk. Sowieso had ik geen problemen met de gigantische lange speelduur. Ik hou wel van een lekker lang, episch filmpje af en toe. Het was in ieder geval lekker episch allemaal, vooral tijdens de massagevechten en een aantal andere scenes. Het was duidelijk dat het budget niet klein was, alleen de hoeveelheid figuranten was al enorm.

Dat was het wel zo'n beetje. Deze film heeft dus eigenlijk twee gezichten. Een ijzersterk eerste gezicht en een aardig tweede gezicht. Het acteerwerk van Peter O'Toole was wat onevenwichtig, maar daar tegenover staan wel weer een aantal prachtige momenten in de woestijn. Alleen had dat binnengedoe niet zo gehoeven van mij. David Lean is eigenlijk ook wel een aparte regisseur. Moeilijk te geloven dat hij kleinschalige romantische filmpjes als Brief Encounter en grote epische films als Lawrence of Arabia en The Bridge over the River Kwai op zijn naam heeft staan. Daar ben ik ook erg benieuwd naar trouwens. Bij een lange film hoort ook een lange recensie, en die heeft deze uitstekende film gekregen. Vooral het eerste gedeelte was dus erg sterk.

3,5 sterren verdient deze film sowieso.