• 9.375.076 stemmen

Lawrence of Arabia (1962)

Avontuur / Biografie | 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Genre: Avontuur / Biografie

Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Alternatieve titel: Lawrence van Arabië

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees

• Netflix Bekijk via Netflix

• Bioscoop Te zien in één bioscoop ()

Plot Lawrence of Arabia

"Nothing is written."

In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

T.E. Lawrence

General Murray

avatar van ags50

ags50

simonvinkie schreef:

Het feitje dat in deze film geen enkele vrouw voorkomt klopt toch niet helemaal volgens mij.

Het feit luidt: in deze film komt geen enkele vrouw voor met een sprekende rol. Er zijn voldoende vrouwen, die vooral te zien zijn in het kamp van Auda Abu Tayi in Wadi Rum. Deze vrouwen zijn onder andere te zien wanneer in zijn tent wordt gegeten en te horen (alleen geluiden voortbrengend, niet sprekend, dus) wanneer allen op weg gaan naar Akaba. Deze kreet wordt gemaakt door te gillen en daarbij de tong snel tussen de lippen heen en weer te bewegen.

simonvinkie schreef:

Wat me ook teleurstelde was dat het acteerwerk van vooral Peter O'Toole veel maar dan ook veel minder werd. Hij ging een stuk killer acteren en dat vond ik echt niet werken.

Dat vond ik eigenlijk juist realistisch overkomen, gezien de omwenteling die er in hem (Lawrence) had plaatsgevonden na het doden van (veel)mensen, en de verkrachting die hij onderging (door de Turken)

ags50 schreef:

Oh, dan heb ik toch niet helemaal goed opgelet, maar ik snap het nu.

Brix schreef:

Ik besef ook wel dat Lawrence een aantal vreselijke dingen had meegemaakt, maar toch vond ik die kilheid die Lawrence de tweede helft uitstraalde gewoon niet passen bij de vrolijkheid uit het eerste deel.

avatar van SinEater

SinEater

Ik was zelf altijd iemand die alleen keek naar nieuwe films en de films uit de jaren 50,60,70 liet ik allemaal links liggen, omdat ze 'te oud waren om interessant te zijn'. Echter door de vele verhalen en recensies die ik las van deze film, had ik toch besloten om de collectors edition op te halen.

Het duurde echter nog eens 5 weken voordat ik de film in de dvd-speler deed.

De uren vlogen letterlijk voorbij, wat een meesterwerk. Ik vond het des te mooier dat het ook daadwerkelijk heeft plaats gevonden. Tuurlijk zal het verhaal niet geheel waarheidsgetrouw zijn, maar toch dat maakte niks uit, want de film was in mijn ogen echt perfect!

Deze film werd niet alleen mijn nr1, maar het was voor mij ook de eyeopener om meer films uit dit tijdperk te gaan kijken.

5* zonder twijfel

Mooi bericht SinEater.

Heel prettig om te lezen.

Het enthousiasme straalt er vanaf

(En dan ook nog die avatar)

Applaus voor deze film, PRACHTIG!! En het gaat maar door en door!!

simonvinkie schreef:

Je spreekt jezelf wel behoorlijk tegen hier. In feite beweer je gewoon dat O'Toole logischerwijze in het tweede deel een killere Lawrence neerzet en dat dat door de ontberingen komt, wat dus redelijk logisch is. Anderszijds neem je dat de acteur weer kwalijk. Daar klopt weinig van, als je het mij vraagt. Het acteerniveau is wat mij betreft behoorlijk constant door de gehele film. Dat de persoonsontwikkeling van Lawrence je niet aanstaat, kun je de acteur (O'Toole) natuurlijk niet kwalijk nemen. D laatste zin uit de eerste quote slaat naar mijn mening nergens op: ten eerste ging hij niet killer acteren, maar speelde hij een(naar jouw mening) killer geworden personage en ten tweede zou het juist niet werken als hij vrolijk doorging..........Ik hoop dat je dat et me eens bent.

simonvinkie

Ik zeg in mijn eerste quote dat O'Toole de tweede helft een stuk killer ging acteren en dat vond ik niet werken, kwa acteerprestatie (dat vergat ik er wel bij te zetten). En ik zeg ik de tweede quote dat ik het logisch vond dat Lawrence personage killer werd, maar dat ik het niet vond passen bij de vrolijkheid van zijn personage in de eerste helft. Hoezo spreek ik mezelf dan tegen?

Driello

O'Tool acteerde niet killer, hij speelt een personage wat wellicht killer werd. Je vindt het logisch dat het personage killer werd , maar je vind dat niet werken. Hoe moet ik nou nog duidelijker maken dat je jezelf tegen spreekt?

Dat je liever een luchtig vervolg had gezien, best. Maar dat had toch echt niet gestrookt met het verhaal. Het had juist 'niet gewerkt' als lawrence na al die gebeurtenissen zo 'vrolijk en luchtig' was gebleven. ik snap dus totaal niet waarom die ontwikkeling in jouw ogen niet werkt.

Brix schreef:

Inderdaad, dit noemen we karakter ontwikkeling. Ik vind juist dat O'Toole steeds menselijker gaat acteren en meer zijn emoties toont naarmate de film vordert.

simonvinkie schreef:

Dat heeft juist te maken met de ontwikkeling van omstandigheden in de film. Het typeert de persoon T.E. Lawrence, zoals het is bedoeld.

Mindblowing movie

bioscoopzaal schreef:

Inderdaad. Alternatieve titel verwijderd.

6 jaar later staat ie er weer

avatar van Sutherland

Sutherland

Ik had deze film al een aantal weken in huis, maar ik hikte telkens tegen de lange speeltijd aan om hem te gaan kijken. Nu had ik gister niks te doen, en heb ik hem er maar eens ingestopt.

Hij duurde inderdaad lang, maar niet vervelend lang zodat mijn aandacht verslapte. Ik vond het verhaal meeslepend, zag mooie beelden en hoorde mooie bombastische muziek, maar ik zie het meesterwerk wat anderen erin zien, helaas niet.

Mooie film, niks meer, niks minder.

avatar van dave

dave

Ik hou van woestijnen. Koortsige en tegelijk ijskoude landschappen. Wat hebben mensen er toch te zoeken? Een vraag waar ik in dit langdurig epos geen antwoord op heb gekregen, want de motieven van T.E. Lawrence waren en bleven troebel. Hij komt over als een fantast, een naïeveling, die als bij wonder slaagt in het verenigen van verschillende Arabische stammen en daarbovenop overwinningen boekt tegen de Turkse strijdkrachten.

Het verhaal is slim opgezet en wekt meteen de interesse naar het verleden van de inmiddels verongelukte Lawrence. De meningen over hem waren verdeeld, maar wie heeft het bij het rechte eind? Verbazend genoeg wist ik het op het einde ook niet. Een heilige kan je hem i.i.g. allerminst noemen. Drieënhalf uur was alleszins nog niet genoeg om de aandacht te doen afnemen. Boeiende zit van begin tot eind.

Verder lopen uiteraard de prachtige plaatjes van woestijnen en steden met de punten weg. Lean brengt de op het eerste zicht erg eentonige woestijn op allerhande manieren in beeld. En Damascus sprak zeer tot de verbeelding, evenals de prachtprestaties van O'Toole en Sharif, om even van de hak op de tak te springen. Hun uiterlijk en samenspel alleen al vormden de centrale steunpilaar van deze film.

Enfin, moet er nog zand zijn?

3,50 (3,75)

En toch maar 3,5?

Een film als deze verdient veel meer, hoor!

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Prachtige film!

ThaMovieVoter

Ik begin er beetje moedeloos van te worden dat deze film nog steeds niet op Blu-Ray is uitgekomen. Bij Sony zullen ze er vast veel energie in steken om er een fantastische transfer van te maken. Het beeldformaat van deze film is namelijk uitermate geschikt voor high-definition, dus ik verwacht dat het er zeer goed uit gaan zien.

Maar ik denk dat de reden voor het uitstel vooral is dat ze wachten tot de 50th anniversary, volgend jaar. Als de Blu-Ray ook volgend jaar niet uitkomt, dan eet ik de dvd op...

• 19677 berichten

Opeten doe ik mijn DVD exemplaar niet, wanneer die BR er niet komt volgend jaar, want die moet dan nog dienst doen totdat die BR er eindelijk is

Maar verder ben ik het volkomen met je eens.

Hóóg tijd!

50-jarig jubileum lijkt mij ook hét moment om 'm op de markt te brengen.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Dat klinkt inderdaad prachtig. Ik heb deze film al een tijdje in mijn boekenkast staan ,wordt eens tijd dat ik 'm ga kijken binnenkort.

• 2034 berichten

Toch nog een tegenvaller..

Ik had deze film opgezet met de veronderstelling een fantastische, heerlijke spannende avonturenfilm te gaan bekijken.

Maar mijn enorme verwachtingen werden maar half waargemaakt.

Absoluut prachtig zijn de beelden van de woestijnen en steden die prachtig gefilmd zijn, niks anders dan lof eigenlijk daarvoor.

Ook de muziek is aardig en wordt nergens vervelend, ook al is de muziek vrij veel aanwezig.

Helaas boeide het verhaal me lang niet altijd en vooral de laatse 1,5 uur waren absoluut niet aan mij besteed.

Het werd te langdradig en er werd teveel gepraat.

Ook het acteerwerk van Peter O' Toole werd minder en statischer.

Terwijl het nog wel zo mooi begonnen was. Lange afstanden door hete woestijnen werden overbrugd met prachtige beelden weergegeven.

Dat de aanval op Akaba niet al teveel voorstelde kon ik me nog overheen zetten. Maar dat de actiescenes zo tegen zouden vallen had ik niet verwacht.

Ik kan me er niet toe zetten de film een onvoldoende te geven, daarvoor is het te knap gemaakt allemaal maar ben toch nog wel een beetje teleurgesteld in de film in z'n geheel.

Had er absoluut meer van verwacht, maar helaas, meer dan 3 sterren zit er voor nu niet in.

AGE-411

Wellicht ga je de film stukken beter vinden als je hem nog een bekijkt.

En dat gepraat is trouwens belangrijk als je oa de pan-arabische gedachte en het verloop van de Arabische opstand wil snappen. Zeer interessante film uit een zeer interessante periode in dat opzicht.

Driello

In reactie op martijn011. Je geeft eigenlijk al in je tweede regel aan waarom je de film niet waardeert. Je verwachting was totaal anders dan wat de film biedt. Met een andere verwachting was ook je beoordeling wellicht anders geweest. Lawrence of Arabia is niet zozeer een avonturenfilm in de zin dat het veel actie biedt. Het biedt zicht op de persoonlijke ontwikkeling van een man die wordt meegesleept in de gebeurtenissen van de eerste wereld oorlog in Arabie. Met zijn eigen inspaningen probeert hij die gebeurtenissen te beinvloeden waarin hij maar deels slaagt. Dat wordt vooral beinvloed dor politieke keuzes en culturele verschillen waarop hij geen invloed heeft.

Driello schreef:

Juist zijn karakterontwikkeling vind ik heel slecht geacteerd/weergegeven..
Bijv wanneer hij ook zijn tweede maatje verliest en hij hem zelf moet doodschieten had ik veel meer emotie verwacht. De nasleep hiervan vond ik niet duidelijk genoeg overkomen.
Qua karakters en acteerwerk zakt voor mij de film echt door de ondergrens, het zijn de prachtige beelden, sommige leuke gebeurtenissen die voor mij de 3 sterren halen..

Driello

Ik zou bijna denken dat we naar verschillende films hebben gekeken.....

Dat doodschieten koste Lawrence zichtbaar veel moeite. Maar lang tijd om te treuren was er niet aangeizen er snel moest wordne gehandeld. Het dilema om tot die daad over te gaan vind ik juist zeer overtuigend neergezet. Je ziet de geestelijke strijd. En daarna is het rennen geblazen want de vijand komt eraan. Toont juist heel goed hoe weinig een mensenleven waard is en hoe de waan van alle dag de boventoon voert.

De karakters in deze film vind ik juist bijzonder goed neergezet, evenals de karakter ontwikkelingen. Dat is, naast de fraaie cinematografie en de prachtige landschapen, voor mij een van de sterkere punten van de film.

Driello schreef:

Ik zou bijna denken dat we naar verschillende films hebben gekeken.....

Maar goed, de film staat op 1 in mijn top 10, dus ik moet wel.....bijna.

Dan verschillen we inderdaad van mening, maar dat geeft niks.

Nogmaals, de karakters vond ik absoluut niet het sterkste van de film en ik vond Peter O' Toole heel wisselend acteren, vooral het laatste 1,5 uur vond ik stukken minder geacteerd dan de 2,5 voorgaande!

Ik denk niet dat deze film me ooit helemaal gaat bekoren, maar ik ontken niet dat er een verhoging inzit als ik deze film herbekijk.

Wie weet.. Maar voor nu vind ik 3 sterren meer dan genoeg..

avatar van ags50

ags50

Driello schreef:

Dat doodschieten koste Lawrence zichtbaar veel moeite.

... of misschien niet, hoewel hij eerst anderen ertoe tracht te bewegen het vonnis uit te voeren ... Denk ook aan zijn uitspraken bij de ontmoeting met generaal Allenby, waarbij hij refereert aan de twee eerder rechtstreek door hem resp. mogelijk door zijn schuld omgekomen Arabieren, nl. Gasim en Faradj. Langzamerhand verliest hij volgens mij het contact met het aardse en begint de waan ver boven de mensheid verheven te zijn, daarmee te mogen beslissen over ieders leven of dood.

Volgens mij is het heel pragmatisch het belang van de groep boven dat van het individu te plaatsen.

Net zoals bij mij en wel als enige film met 5*

martijn011 schreef:

... vooral het laatste 1,5 uur vond ik stukken minder geacteerd dan de 2,5 voorgaande!

Zie ook mijn tekst hierboven: zijn handelen wordt als het ware meer "krankzinnig" en komt daardoor mogelijk meer doelloos over.

Driello

Hmmmm....In het kantoor van gen. Allenby gaf hij aan dat hij twee mannen heeft moeten doden en refereert bij een van die daden aan het feit dat hij het 'enjoyde'. (sorry, er komt geen goed Nederlands woord bij me op......).

Over dat pragmaische: dat ben ik natuurlijk met je eens, maar het is duidelijk dat hij met moeite het slachtoffer achterlaat. Die tweestrijd tussen bij zijn dode makker blijven en het meest zinnige doen, namelijk maken dat je wegkomt, vond ik zeer goed gespeeld.