• 9.374.560 stemmen

Lawrence of Arabia (1962)

Avontuur / Biografie | 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Genre: Avontuur / Biografie

Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Alternatieve titel: Lawrence van Arabië

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees

• Netflix Bekijk via Netflix

• Bioscoop Te zien in één bioscoop ()

Plot Lawrence of Arabia

"Nothing is written."

In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

T.E. Lawrence

Colonel Harry Brighton

Mr. Dryden

Jackson Bentley

General Murray

Klopt deze alternatieve titel wel? Echt nog nooit van gehoord.

Belgische alt. titel? Sowieso moet het Arabië zijn.

avatar van speedy23

speedy23

Belgisch bestaat niet. Wat wij hier als officiële talen hebben is Vlaams, Frans en Duits.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ik vind het nogal overdreven om de vertaling van een titel als alternatieve titel te doen. Dus mij lijkt het onnodig.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Inderdaad. Alternatieve titel verwijderd.

Ik kan het nergens op internet vinden inderdaad. Het is wel zo dat films in die tijd vaker onder Nederlandstalige titel uitkwamen. Zo kwam Le Salaire de la Peur uit als Het Loon van de Angst.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Mogelijke bron van die alternatieve titel hier

Thanks. Dus toch een Belgische titel. In België was men er nog extremer in met het (letterlijk) vertalen van titels.

avatar van speedy23

speedy23

Maar dan kan het tot in het belachelijke getrokken worden. Tot halfweg de jaren '70 hadden alle films een Nederlandse en een Franse vertaling.

avatar van eerdekes

eerdekes

Sjonge sjonge, wat was me dit een lange rit zeg.

Een uitstekende regie van Lean, die werkelijk waar prachtige shots van de woestijn weergeeft

Toegeven, een lang en minder interessant beginstuk, maar na een tijd begint de film en vooral het personage 'Lawrence' meer en meer te intrigeren.

Peter O' Toole zet hier een dijk van een rol neer.

De rest van de cast bij deze leverde ook fraai werk.

Wat ik merkbaar vind aan de film is dat ik geen enkele vrouw zag, ook niet in de steden enzo, en in dat ziekenhuis tegen het einde aan.

Ook nog m'n complimenten over de 'theme' die nog altijd in men hoofd nazindert.

Goed tot vrij goed.

Lawrence Of Arabia

-4.0*-

eerdekes schreef:

een lang en minder interessant beginstuk

?????????????????

ThaMovieVoter

Ach ja, ieder z'n mening he.

W.W.

Ja, maar met welk argument/uitleg/nadere verklaring?

avatar van eerdekes

eerdekes

Ik snap niet waar je moeilijk over doet ...

Ik vind het stuk tot aan Lawrence de woestijn intrekt gewoon minder boeiend, en dat is gewoon meer een opinie...

Jou opinie is helaas, en misschien gelukkig maar niet mijn mening

W.W.

Rustig maar, smaken verschillen inderdaad.

Maar je moet een mening wel ondersteunen. Jij schrijft het op alsof het een vaststaand feit is, in plaats van een persoonlijke mening:

eerdekes schreef:

Toegeven, ... ... ... ..., maar na een tijd begint de film en vooral het personage 'Lawrence' meer en meer te intrigeren.

Gelukkig vind jij de woestijnscenes even mooi. Ik begreep eerst dat jij de eerste reis door de woestijn ook nog meetelde tot "beginstuk".

Dat is dus alles, niets aan de hand verder.

Persoonlijk vind ik de scenes in het militaire hoofdkwartier te Cairo erg interessant en vooral amusant. Voordat je direct met je neus in de actie wordt gedrukt, zoals in veel hedendaagse speelfilms, wordt de achtergrond en de hoofdpersoon eerst duidelijk voorgesteld. Je krijgt hier erg veel informatie over de figuur Lawrence (zijn karakter, zijn manier van doen en spreken). Een hoogtepunt hierin (en uit de hele film) is wanneer hij aan zijn collega's laat zien dat hij een brandende lucifer met zijn vingers kan uitknijpen om te bewijzen dat hij de hitte van de woestijn aankan ("De truc is de pijn te negeren"). Hij wil niets liever dan weg achter het bureau. Ook alle scenes met de generaal Murray en de achterbakse, slijmerige politicus Dryden verschaffen veel achtergrondkennis over zowel de historische/politieke situatie als de publieke opinie over luitenant Lawrence. Hierin zit tevens veel onderkoelde humor. Als Lawrence later dan eindelijk toestemming heeft gekregen de oorlog in te gaan, blaast hij de lucifer demonstratief uit (die heeft hij nu niet meer nodig, aangezien hij het echte, eindeloze "vuur" intrekt). Via een briljante (montage)las verschijnt de opkomende zon in Arabie, op het moment dat de lucifervlam verdwijnt. Die zon wordt nu zijn nieuwe 'vlam'.

Al gauw na de premiere van deze film (en later nog sterker op verzoek van een televisieomroep) werd de film sterk ingekort om de speelduur te verminderen. Bijna alle scenes in Cairo werden verwijderd, waardoor een groot deel van de intimiteit en logica verloren ging: Lawrence komt praktisch onmiddelijk in de woestijn terecht.

Toen deze scenes bij de restauratie van de film werden hersteld, werd meteen weer duidelijk wat "Lawrence of Arabia" onderscheidt van andere spektakelfilms uit die periode:

het is niet alleen spektakel, maar tevens diepgeworteld psychologisch drama.

W.W. schreef:

En zo had ik het nog geeneens bekeken..

avatar van zilver

zilver

Volgens mij was ik 8 toen ik deze film voor het eerst zag en zelfs toen kon ik die ruim 3,5 uur makkelijk uithouden.

Prachtig verhaal, mooie settings, goed acteerwerk en het draaide niet, zoals de meeste spektakel films van vandaag, om de aktie. Die was secundair, zoals het hoort.

10/10

avatar van 93.9

93.9

Zeker veels te lang, maar vooruit het was wel de moeite waard!

Die Lawrence had qua ijdelheid veel van fortuyn weg, vind ik.

3 en halve ster.

ThaMovieVoter

Er komt weer een nieuwe uitgave aan.

Deze

Ik verwacht een soort van superbit transfer met de extra's, iets waar ik eigenlijk al lang op hoop.

avatar van Stanley

Stanley

Al opgemerkt als er geen Vrouwen in een film komen;het bijna altijd een meesterwerk is op filmgebied,(lawrence of... Bridge over the Kwai ;;;;etc (grapje natuurlijk)

avatar van 93.9

93.9

Ik heb 'm met een halve ster verhoogd.

De belangrijkste reden is omdat men dit soort films niet meer durft te maken.

avatar van slurfgek

slurfgek

ThaMovieVoter schreef:

Er komt weer een nieuwe uitgave aan.

Deze

De superbit is er toch al, 14,95 of zo bij de Free record. Ik heb 'm al al heb ik 'm nog niet gezien haha. Aan jullie berichten op te maken is dit best stom, zal 'm gauw gaan kijken.

avatar van slurfgek

slurfgek

Stanley schreef:

Ander meesterwerk valt uit de toon dan. In appocalypse now redux komen ze tot hun recht... (ook grapje natuurlijk)

avatar van mister blonde

mister blonde

Stanley schreef:

je bedoelt vast Bridge on the River Kwai. daar komen trouwens verschillende scenes met vrouwen in voor.

avatar van m44r73n

m44r73n

Leuke en mooie film. De woestijn is prachtig weergegeven.

avatar van De GeuS

De GeuS

m44r73n schreef:

De woestijn is prachtig weergegeven.

Op hoeveel manieren kun je een bak zand weergeven dan....?

avatar van m44r73n

m44r73n

De GeuS schreef:

Op hoeveel manieren kun je een bak zand weergeven dan....?

Kijk die film nou maar eerst. Dan hoef ik het ook niet uit te leggen.

tststst.

ThaMovieVoter

Zo te zien is er een bugje opgetreden bij het stemgemiddelde.

avatar van zoutzak

zoutzak