• 9.377.395 stemmen

Met onder meer: Sean Penn, Adrien Brody en Jim Caviezel

Gesproken taal: Engels, Japans en Grieks

Releasedatum: 25 februari 1999

Plot The Thin Red Line

"Every man fights his own war."

De Tweede Wereldoorlog: de slag bij Guadalcanal zal een grote invloed hebben op de Japanse positie in het gebied. Een groep jonge soldaten wordt als steun naar de oorlogsmoeë Marine-eenheden gebracht. De gebeurtenissen in de oorlog zorgen er voor dat de soldaten een hechte band met elkaar ontwikkelen.

Pvt. Robert Witt

Brig. Gen. David Quintard

2nd Lt. William Whyte

avatar van ®Tc

®Tc

Tegenvallende film, film duurt veel te lang en wordt daardoor op sommige moment saai. Ook het verhaal stelt weinig voor met veel nutteloze en domme dialogen. De regisseur wou duidelijk een lange film maken, maar door 10x een vleermuis in een boom te laten zien tijdens een veldslag wordt dat er niet boeiender op.Wel een pluim voor Sean Penn, het camarawerk en de muziek en decors. Ook wel grappig dat George Clooney en John Travolta als acteurs op de poster staan en ze er slechts 2 minuten in voor komen.

2,5

Lad

Ik zal ook eens een duidelijke recensie geven over de film, want geloof mij, dat verdient die ook!

De film begint met een korte inleiding, waarbij men je de hoofdpersonages beter laat kennen. Dat eerste kwartier werd me al duidelijk dat deze film vol zou zitten met ijzersterke dialogen. Ook was ik sterk verrast door de topcast zeg!

Dan begint de film eigenlijk, de soldaten gaat aan land en moeten een bepaalde heuvel innemen... Dit wordt zo goed gefilmd en is zo aangrijpend, dat ik durf zeggen dat ik dat nog maar zelden heb meegemaakt, en dat bij een oorlogsfilm! Het laat perfect zien wat voor een ellende oorlog is, het laat perfect zien dat het niet "heldje spelen" is, het laat perfect zien dat het ieder voor zich is, dat je zult moeten vechten voor je leven, en niet voor je land. Dat er geen plaats is voor helden, alleen maar voor overlevers... Dàt, gemengd met, zoals ik al zei, ijzersterke dialogen, zorgen ervoor dat je muisstil voor je TV zit, genietend, maar ook verbaasd. Eén van de grote verschillen met andere oorlogsfilms is, dat hier niet de soldaten vooraf geschoven worden (als helden of ik weet niet wat...), maar wel de gruwel van oorlog. Men filmt soms langs beide kanten zo aangrijpend, ik kan je niet zeggen hoe, daarvoor moet je de film zelf maar eens bekijken.

Daarna volgt er nog het gevecht om de jungle, waarbij ze een groot Japans dorp moeten veroveren... Dit vind ik nog het beste van heel de film. De vechtscenes zijn op een zéér hoog niveau gefilmd, precies of je meeloopt met de Amerikaanse soldaten. Men laat ook zien hoe sommige Amerikanen reageren op al die gevechten... Sommige nemen "wraak" op Japanse gevangen, anderen behandelen hun juist goed... Alles zit in deze film zo goed in mekaar...!

Het einde van de film is ontroerend en de film sluit ook af, met hoe kan het ook anders, een paar sterke zinnen...

Ik heb al veel oorlogsfilms gezien, en deze is zeker een hoogtepunt. Dit is een film die ik je echt aanraadt, zeker als je van dit genre houdt.

4,5 sterren geef ik deze film, die stiekem brilliant te noemen is, naar mijn mening...

Lad

En dan vergeet ik nog de schitterende muziek te vermelden!

neo schreef:

Het zal de leeftijd zijn geweest dat je dat meesterwerk er de eerste keer niet in ontdekte

Yep, dat was bij mij ook!

Lad

Ik geef hem gewoon een 5!

avatar van film-gek

film-gek

nice

avatar van Kevin13

Kevin13

Lad schreef:

En dan vergeet ik nog de schitterende muziek te vermelden!

de muziek was van Hanz Zimmer en de laatste tijd valt me op dat hij vaak dezelfde deuntjes gebruikt.

in het begin, ik dacht toen ze die heuvel opstappen na dat ze op het eiland aankwamen kwam er zo'n droevig muziekje. dat was duidelijk Davy Jones van Potc: Dead Man's Chest.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Deze film duurt gewoon vééél te lang. Ook haat ik het als er geen duidelijke verhaallijn door de film loopt. Er zijn veel personages en na een tijdje werd het ook wel moeilijk om te weten wie wie was. Ik vraag me af waarom bijna driekwart van de film gewoon natuurshots moesten zijn. Ze proberen op die manier wat sfeer in de prent te brengen en ook wat de onzinnigheid van oorlog aan te tonen; maar toen ik na een uur nog maar eens een shot van een boompje zag begon het wel ferm tegen te steken. Ik denk dat iedereen wel dingen herkent in deze oorlogsfilm die in andere oorlogsfilms niet terug te vinden zijn maar voor mij primeert toch het lege gevoel dat ik had toen de film gedaan was. Drie uur van mijn tijd vermoost of een nieuwe filmervaring? Ik neig toch naar het eerste toe...

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Ongeveer 10 minuten na het begin verplaatst de film zich naar een boot, waar Jim Caveizel wordt ondervraagd door Sean Penn, is dat nu na of voor de eerste scene, op dat eiland?

avatar van tal1b

tal1b

Roodkapje schreef:

geduldig blijven kijken, dat heet een opbouw van een (goeie) film

Roodkapje schreef:

en geen slechte 'shots' dacht ik zo.

het lege gevoel

Einde was juist goed

Al met al, een goeie film!

avatar van ethrellik

ethrellik

een van mijn lievelingsfilms.... ondanks dat sommige een "altijd actie" momenten willen hebben, zat hier echt een verhaal in die tot het einde erg boeit, zeker een 5+ waard!

avatar van film-gek

film-gek

ethrellik schreef:

totaal mee eens

avatar van Tanita

Tanita

Ja 100 keer beter dan the Shawshanksink.

Ik vrees dat veel mensen de film gewoonweg niet begrijpen. Anders had ie wel boven in de top250 gestaan.

Lad

Ja, zeker weten! Dit is simpelweg de beste oorlogsfilm die ik ooit heb gezien...

Hoort zeker in die top-250 vind ik...

avatar van maerk

maerk

Lad schreef:

En waarom staat Letters from Iwo Jima dan wel in je top 10 en deze niet?

avatar van mikey

mikey

Malick observeert weer de natuur en mens en mijmert vervolgens over van alles (je ziet bijvoorbeeld een strand en dan gaat het over strijd over land en water en zo).. Dit duurde net iets te lang. De actiescenes waren werkelijk schokkend. Alsof het echt was. Zelden zulke realistische oorlogsscenes gezien.

avatar van Theunissen

Best wel een mooie oorlogsfilm. De film komt misschien een beetje traag op gang maar het verhaal is zeer mooi. Het gevecht om de heuvel was zeer mooi. Het einde was best treurig.

De film duurt erg lang en is misschien iets aan de lange kant waardoor hij soms een beetje saai wordt.

avatar van wapper

wapper

Ik ben er vandaag pas achter gekomen dat deze film 1 van Scorsese zijn favorieten is van de jaren 90. Aangename verrassing toch wel, gezien Scorsese toch wel 1 van mijn grootste helden is.

voor de geïnteresseerden (stukje audiocommentaar): http://tvplex.go.com/buenavista/ebertandroeper/specials/bestof90s.html

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

Mooie oorlogsfilm. De film komt wel wat traag op gang en is op het eind misschien wat langdradig.

Maar overal is het een goede oorlogsfilm. Vooral dat gevecht om de heuvel was zeer mooi.

hou het op het moment op 4*

Lad

Echt, gewoon de beste oorlogsfilm die ik ooit gezien heb!

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

De muziek heb ik al jaren bijzonder hoog zitten en staat niet voor niets in mijn MusicMeter-top10. Ook de film, hoewel minder dan de score, mag er zeker zijn. Prachtig hoe je als kijker als het ware in de oorlog wordt gegooid, zoals onder meer Jordy al goed verwoordde in zijn post, evenals de manier waarop wordt gefilmd. De angst die de soldaten, kruipend door het gras, voelen, wordt levensecht overgebracht. De laatste drie kwartier vond ik wat minder, toen vond ik het lichtelijk gaan zweven wat weinig bij de rest paste, maar het bleef op zijn minst interessant. 4*

avatar van Deftones_JP

Deftones_JP

Het knappe van deze film vind ik dat men er in is geslaagd om de zinloosheid van de oorlog te laten zien. Bij de meeste films krijg je het (valse) gevoel dat het toch eigenlijk wel kicke was om je geweer leeg te schieten op de vijand. Hetgeen wat deze film laat zien is anti-oorlog en overtuigt de kijker dat er geen vreugde in oorlog is. Erg knap gedaan al zal de actiefan liever een Saving private ryan willen zien.

avatar van Loki87

Loki87

Geweldige film. helaas ondergesneeuwd door het in mijn ogen veel mindere saving private ryan dat in dezelfde periode uitkwam.

avatar van xaboetje

xaboetje

ik kan me nog maar een ding van deze film herinneren: Gaaaaaaaaaap.

avatar van wibro

wibro

xaboetje schreef:

ik kan me nog maar een ding van deze film herinneren: Gaaaaaaaaaap.

avatar van xaboetje

xaboetje

wibro schreef:

Dat moet ik doen als ik jouw reaktie lees.

Maar daar heb je tenminste geen geld voor hoeven te betalen om het te zien

avatar van under/the/sea

under/the/sea

wibro schreef:

Dat moet ik doen als ik jouw reaktie lees.

reaktie moet met c, dus reactie

avatar van The Oceanic Six

Zo, dat was me nog eens een lange zit. Pas na 2 uur en 3 kwartier kwam de aftiteling en gek genoeg zat ik er op te wachten.

Hiermee heb ik meteen het grootste manco genoemd: De film duurt veel te lang om te blijven boeien.

Waarom is dat? De film wilt anders zijn dan de meeste oorlogsfilms. Dit maal niet een macho groep soldaten die de hele film schiet en scheld maar meer een film die wat dieper op de oorlog in gaat. Deels gelukt, deels ook niet.

De pluspunten zijn zeker aanwezig. De film is prachtig gefilmd vol met beelden van de Japanse natuur en eilanden. Wel kwam dat veel te vaak in beeld. Ik had soms het idee dat ik meer naar gras en dieren keek dan naar een oorlogsfilm. Maar het zag er wel heel goed uit. Net als de camerastandpunten die je vaak het gevoel gaven dat je door de ogen van de soldaten keek.

De film had op zijn tijd actiemomenten en die zagen er wel heel goed uit. De film was best rauw en hard op die momenten. Het was indrukwekkend hoe ze het opnamen tegen een vaak onzichtbare vijand. Maar dat was soms ook een minpunt, je zag te weinig.

Dat was voor mij sowieso het grootste minpunt aan de film. De film duurt bijna 3 uur en is regelmatig langdradig en zelfs knap saai. Ik kon me niet zo inleven in de persoonlijke zaken van de soldaten. Er kwamen zoveel namen voorbij en er gebeurde zoveel dat het niet altijd goed bij te houden was. Het acteerwerk was wel goed maar de rollen waren gewoon niet even onderhoudend. Saving Private Ryan vond ik daarin beter. Daar richtte de film zich op een paar mensen en dat pakte goed uit. Ik ben ook meer een oorlogsfilm kijker in die richting. Deze film was aardig goed, ik zag dat de film veel kwaliteiten had maar het was gewoon niet altijd boeiend. Ik ben meer van de Saving Private Ryan aanpak. Wel een goed verhaal maar ook genoeg actiemomenten zoals je verwacht in een oorlogsfilm. Ik kan me best voorstellen dat mensen deze film geweldig vinden, ik vond dat op bepaalde momenten ook. De waanzin van oorlog en de angst die soldaten hadden werd goed in beeld gebracht. Niet alleen bij de Amerikanen, maar zelfs bij de vijandelijke Japanners. Dat vond ik wel indrukwekkend en daarmee ontsteeg de film zich boven veel andere films. Maar zoals gezegd, alles daar buiten was niet even boeiend. Het gebrek aan een echt verhaal en teveel randzaken maakten het een aardig lange zit. De film had wat mij betreft een klein uurtje korter gemogen.

Ik kan de film daarom niet meer dan 3* geven. Mijn kijkplezier is toch de belangrijkste factor in mijn oordeel.

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Mooie woorden Ajax&Litmanen1, waar ik me dan ook graag bij aansluit. Alleen doe ik er nog een halfje af..een 3 is namelijk in mij ogen voldoende, wat ik hem niet vind.

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Deze film pretendeert meer te zijn dan het werkelijk is. Het idee van een filosofische inslag bij een oorlogsfilm vind ik zeer interessant. Daarvoor al lof, in plaats van al die standaard oorlogsfilms met wannabe helden.

Toch wordt het allemaal te langdradig uitgewerkt, en voelen de teksten er echt bij gehaald en soms zelfs verzonnen. Het verhaal is ook niet bijster interessant, zo dekt het de lading van de zinnen niet. Bovendien zijn er teveel bijrollen die net te weinig of juist teveel aandacht krijgen. De beelden zijn mooi, maar het contrast tussen de oorlog en het mooie leven en de natuur werken niet 3 uur lang.

Helaas, het had allemaal veel beter gekund naar mijn mening.

Voor het idee, de mooi geschoten beelden, en de overname van de heuvel (met daarbij mooi acteerwerk van Nick Nolte):