• 9.374.784 stemmen

Mad Max: Fury Road (2015)

Actie / Avontuur | 120 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Mad Max: Fury Road: Black and Chrome

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Tom Hardy, Nicholas Hoult en Charlize Theron

IMDb beoordeling: 8,1 (1.196.198)

Releasedatum: 14 mei 2015

Plot Mad Max: Fury Road

"The future belongs to the mad."

De film speelt zich af in een grimmig woestijnlandschap waar de mensheid is gebroken en waar bijna iedereen gek is en vecht voor de noodzakelijkheden van het leven. In deze wereld van vuur en bloed zijn twee rebellen op de vlucht die misschien wel de orde zouden kunnen herstellen. Max (Tom Hardy), een man van actie en weinig woorden, tracht gemoedsrust te vinden na het verlies van zijn vrouw en kind in de nasleep van de chaos. Furiosa (Charlize Theron), een vrouw van actie die haar pad naar overleving kan bereiken als ze door de woestijn geraakt terug naar het vaderland uit haar kindertijd.

avatar van Rickyman

Rickyman

Een zeer vermakelijke actiefilm.

De overweldigende actie-karavaan raast non-stop door, tot zo'n uur als al die dames in beeld komen, schakelt de film een paar versnellingen terug en wordt het allemaal behoorlijk dramatisch, om tegen het einde weer vol met actie en geweld optepakken.

Audiovisueel kan je het wel indrukwekkend noemen, mooi geschoten beelden van onder meer de schitterende woestijnlandschappen.

Verwacht geen ingenieus verhaal, maar bleef het me wel boeien tot het eind.

De eerste Mad Max blijft toch de beste.

NYSe schreef:

Dat is inderdaad zijn dochter. Fury Road kan zonder voorkennis gekeken worden, maar dit soort gaten blijven dan wel bestaan...

Vond dat van die flashbacks geen 'gat'. Misschien wel beste onderdeel van de hele film.

avatar van The_CrY

The_CrY

Die flashbacks vond ik vreselijk. Ook vooral omdat het naar een andere Max refereert dan die uit de vorige films. Daar was het dochtertje nog net een baby. Volgens mij was het zelfs een zoontje daar. Voegde ook bar weinig toe aan de film voor mijn gevoel want ik kreeg zeker geen sympathie voor Tom Hardy.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Tom Hardy heeft helaas niet de charismatische uitstraling van Mel Gibson en ik zal hem waarschijnlijk dan ook sneller vergeten zijn dan Charlize Theron. Zij weet namelijk wel een memorabel en overtuigend personage neer te zetten.
Hardy is mede door het script een beetje een vage Max geworden. Aan de ene kant een keiharde overlever, maar ook nog eens iemand die achtervolgd word door het verleden. De flashback scenes schieten inderdaad hun doel voorbij, want meer sympathie voor Hardy's personage brengt het niet teweeg. De eerste flashbacks vond ik overigens ook eerder creepy, maar dat was misschien ook een beetje de bedoeling van de makers.
Een film die vooral boeiend weet te blijven door de over-the-top actiescenes waarin de colonne van de meest over-the-top, vreemde voertuigen (en de figuren die ze besturen) in beweging komt.
Daarnaast is men verassend genoeg ook behoorlijk nietsontziend. Men ziet toch niet vaak dat een zwangere vrouw er on-screen aan gaat, zeker niet een zo'n Hollywood werkje als dit.
Vermakelijk, maar verder weet hij niet boven de kwaliteit van de originele trilogie uit te stijgen.

avatar van NYSe

NYSe

horizons schreef:

Nou ja, met 'gat' bedoel ik het meer in de zin van Roman Ingarden en Wolfgang Iser. 'Plaatsen van indeterminiteit' of 'open factoren' in het narratief die door de lezer, of in dit geval kijker, opgevuld kunnen worden. Inderdaad niks mis mee, integendeel!

The_CrY schreef:

Voor mij is dit geen vervolg op de oude Mad max films maar een nieuwe vertelling. Dus zijn de flashbacks nieuw en niet van de oude films.

avatar van AGE-411

AGE-411

Haha, wat een onzinnige film.

Het verhaal alleen al. Het is voorspelbaar op elk vlak en is nergens speciaal:
Enkele paria’s ontvluchten een tiran op weg naar een plek van vroeger die echter niet meer blijkt te bestaan. Dan besluiten ze maar terug te keren om de tiran te val te brengen en vrede en voorspoed te brengen.

In praktijk komt dat neer op: Wat rondrijden in de woestijn met voertuigen die nergens op slaan. Af en toe komen er wel wat wagens bij van andere groepen, die gewoon zonder reden dagenlang gaan meerijden door de woestijn, in achtervolging van iemand die ze niet eens kennen en zonder reden willen doden.

Bovendien zit er zeer weinig diepgang in de personages. We komen echt niets te weten over Max. We zien enkele keren een klein meisje in een flash … maar daar blijft het bij. Idem voor Furiosa, Nux, en iedereen. Zeer oppervlakkig allemaal.
Onwaarschijnlijke actiescenes. Iedereen had na 5 minuten al dood moeten zijn. Hoe je een hele film kan kijken op iets dat fysiek haast niet mogelijk is?

Dertien-in-een-dozijnfilm die op geen enkel vlak de gemiddelde vrijdagavondpulp overstijgt. Het is gewoon meer van hetzelfde.

Sommige beelden zijn wel aardig. Als ze de stad in de rots naderen bijvoorbeeld.
Maar helaas kan ik daar allemaal geen punten voor geven door een overdreven gebruik van CGI.

Toch nog een punt voor de soundtrack, die niet meer dan aardig was.
1,0

Dertien-in-een-dozijnfilm

Geef mij eens pak-em-beet vijf vergelijkbare titels dan? Wie weet kan ik nog een kijktip van je op doen.

avatar van NYSe

NYSe

Dertien-in-een-dozijnfilm

schram101 schreef:

Haha, inderdaad. Als actiefilms vaker zo nonconformistisch, enerverend en vooral esthetisch behept zijn dan word ik daar graag op gewezen.

horizons

Nu doe je fury Road toch echt veel te veel eer aan.

avatar van Basto

Basto

• 11941 berichten

Volledig eens met NYSe. Esthetisch uitzonderlijk actiemeesterwerk. Het minimalistische verhaal past juist perfect in de post apocalyptische wereld. En kijk naar de vluchtelingen in Europa, die doen vaak toch ook niks anders dan van A naar B gaan en worden dan weer teruggestuurd. Is dat niet juist de ultieme wanhoop?

horizons

Gelukkig blijven in deze termen als esthetisch en enerverend subjectief. Want daar was deze film voor mij zeker niet.

Het minimale verhaal is nog wel een pluspunt.

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

lk ben nooit echt een grote fan geweest van de Mad Max films en dat geldt evenmin voor deze film met 2 uur lang smijt- en klopwerk. Het verhaal op zich is ook niet direct erg boeiend te noemen en sommige scenes in de film komen erg lullig over maar aangezien ik geen spoilers wil neerschrijven ga ik er geen voorbeelden van geven. Wat deze film echter speciaal maakt is het schitterende camerawerk. Wat ik zo bijzonder vond aan de CGI in de film San Andreas, dat geldt evenzeer voor het camerawerk en CGI in deze Mad Max film. Tom Hardy is echter geen Mel Gibson en Charlize Theron voldoet, ze doet precies wat ze moet doen zonder echt te schitteren. Dankzij het uitmuntende camerawerk en filmtechnieken nipt 4 sterren. Eigenlijk vind ik de score op moviemeter iets te geflatteerd voor deze film, wetende dat ik gemiddelde altijd een ster meer geef dan de doorsnee notering op MM

avatar van Fonzzz002

Fonzzz002

Toen ik hoorde dat er een nieuwe Mad Max kwam was ik niet behoorlijk enthousiast. Niet dat de eerste Mad Max films mij niet in de smaak vielen, het ligt er meer aan dat er meerdere bekende filmnamen een remake of vervolg kregen die niet aanzienlijk goed zijn. Maar na de vele lovende dingen die ik heb gehoord van zowel critici als goede vrienden was er geen ontkomen meer aan en werd mijn nieuwsgierigheid naar Fury Road te groot om het te negeren. Nu ik het heb bekeken kan ik zeggen dat ik volledig begrijp waar de hype vandaan komt. Fury Road is niet alleen één van de meest indrukwekkendste actiefilms van dit jaar, maar misschien wel één de meest spectaculaire films van de afgelopen paar jaar.

In Mad Max Fury Road volg je Mad Max die onvrijwillig betrokken raakt in een bevrijdingsactie binnen een vijandige sekte. Van begin tot eind volg je iedere stap die hij maakt tijdens deze bevrijdingsactie. Het is niet een film die laat zien hoe Mad Max ontstaan is en waar hij heengaat, in plaats daarvan focust het zich op de betreffende gebeurtenis waarin hij betrokken raakt. Wat mij zo beviel aan de nieuwe Mad Max is dat ze geheel nieuwe personages & actiescenario’s hebben bedacht om de film een eigen stijl te geven. Het voelt niet als een moderne kopie van het origineel of een slordige cash-in, het voelt als een passioneel project van een maker die iets nieuws wou realiseren vanuit een oud concept.

In tegenstelling tot merendeels van de actiefilms van de laatste paar jaar doet Mad Max Fury Road hard zijn best zoveel mogelijk actie te draaien om stuntwerk, echte auto’s & echte explosies. Wanneer ik naar deze film kijk zie ik geen green-screen, ik zie echte auto’s op echte zandbanen die de ene spectaculaire stunt na de andere uitvoeren. Niet dat er geen computer effecten inzitten, die kom je regelmatig tegen, maar Fury Road weet de perfecte balans te vinden tussen stunts en special effects. In plaats van constant soortgelijke voertuigen en soortgelijke stunts uit te voeren voelt iedere actiescene anders aan dan de andere. Zowel qua handelingen die de personages uitvoeren als de cinematografie: zo is de ene scene vel-rood met blauw op klaarlichte dag, de andere scene donkerblauw tijdens nacht. Wat dat betreft zijn de actie en cinematografie de best uitgevoerde aspecten van de film.

Rond minuut 60-80 van de film neemt Mad Max zijn tijd plaats te nemen voor rustige praatscenes en meer onderbouwing voor het verhaal & de personages. Tot dit punt zat ik op het puntje van mijn stoel, maar hier kwam ik er echter achter dat ik niet zoveel gaf om het verhaal & de personages. De dialogen tussen hun bestond voornamelijk uit expositie over waar ze heen gaan en waar ze vandaan kwamen, maar ik kreeg niet het idee diep betrokken te raken met hun problemen. Onlangs dit minpunt merkte ik de personages geloofwaardig genoeg te vinden geïnteresseerd te raken in waar het verhaal heenging. De focus van Mad Max ligt ook niet op het verhaal maar meer om de actie; personages die de ene intense situatie na de andere proberen te overleven.

Als een actiefilm haalt Mad Max Fury Road bijna alles eruit wat eruit te halen valt. Van het adembenemende spektakel tot de prachtige kleuren & belichting creëert het een ervaring die ik niet zou kunnen vergelijken met andere actiefilms die ik in de laatste paar jaar heb gezien. Het verhaal is minimalistisch maar voor wat het is werkt het prima, en er zit naar mijn idee een perfecte balans tussen de actiescenes: Fury Road neemt regelmatig de tijd je tot rust te laten komen en voor te bereiden op de volgende actiescene.

Als je geen liefhebber bent van het actiegenre of de originele Mad Max deed je niets dan denk ik niet dat Fury Road je van gedachten doet veranderen. Als je de originele Mad Max kunt waarderen en een liefhebber bent van stunts & voertuig-actiefilms dan is het een film die je niet moet overslaan.

4,5

avatar van GHR

GHR

bah bah..........dat was een lange zit!

avatar van AGE-411

AGE-411

schram101 schreef:

Kijk gewoon op vrijdagavond op kanaal 2. Elke week een herzenloze actiefilm te zien.

avatar van DrJ

DrJ

Moet je de andere Mad Max films gezien hebben om deze leuk te vinden?

Want ik heb deze gisteren gezien, maar ik heb echt geen seconde het idee gehad waar ik nou naar zat te kijken.....

avatar van The Oceanic Six

AGE-411 schreef:

Wat een flut antwoord zeg. Noem eens zoals hij vraagt soortgelijke actiefilms. Mad Max Fury Road lijkt helemaal niet op een hersenloze standaard actiefilm.

The Oceanic Six schreef:

Verhaal is minimaal, het is van voor tot achter actie/auto racen. Op welk moment moeten de hersens echt geactiveerd worden?

horizons schreef:

Ik vroeg hem om vergelijkbare titels maar die weet hij niet te noemen.

En hersens serieus activeren? Tja, is dat bij Transformers nodig?

schram101 schreef:

Ik vroeg hem om vergelijkbare titels maar die weet hij niet te noemen.

En hersens serieus activeren? Tja, is dat bij Transformers nodig?

Ik reageerde op weer een ander bericht.

En bij Transformers heb je ze ook niet echt nodig. Dat is ook geen voorwaarde voor een goede actiefilm. Dus van mij ook geen kritiek op fury road inzake dat aspect.

Als ik zo snel aan vergelijkbare films denk dan schieten me buiten de originele natuurlijk films als death race te binnen. En Dredd als je het over een actiefilm hebt zonder veel extra Tierlantijn als een verhaal.

horizons schreef:

Ik reageerde op weer een ander bericht.

Prima hoor. Als dat de titels zijn die het dichtst bij komen moet je (of AGE-411) toch ook wel kunnen concluderen dat Fury Road vrij origineel is. Maar goed, je zegt zelf als dat het geen kritiek van jou is dus reageer vooral niet op mijn bericht

avatar van Rickyman

Rickyman

Misschien Waterworld (1995) wel een beetje, maar dan op het water.

Maar het meest vergelijkbaar lijken mij toch ook de drie voorgaande delen.
Deel 5 schijnt al in de maak te zijn. Nou over een aantal jaar komen we misschien nog wel bij 13.
Over de naam van het volgende deel zijn ze nog niet helemaal uit, naar verluidt iets van Ds. Max The Intellectual Way.
Oververmoeidt raakt Max in een zware depressie, maar na een lange tijd komt hij er herboren uit. Krijgt een hekel aan zinloos geweld en gaat uit verveling studeren. En koopt een Prius...

Meer weet ik helaas niet.
Nog eventjes geduld, maar deze zal je vast beter kunnen waarderen.

avatar van Good_Fella

Good_Fella

Wat kan ik hier over zeggen?....

Voor mij persoonlijk een ontzettend goede film voor als je je verstand eens op nul wil zetten en wilt genieten van geschifte aktie, en een film vol spektakel.

Had hiervan niet anders verwacht, en hou wel van af en toe een verstand op nul film.

Daarom....5*

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

Dit is sws nu al mijn film van het jaar, geweldig!!!

avatar van martijnk

martijnk

Gelukkig gezakt naar een 3.6 inmiddels. Nog 2 punten teveel maargoed je kunt niet alles hebben.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Dus jouw 0.5 is een compensatiestem? Om het gemiddelde nog wat naar beneden te trekken?

avatar van tommycool98

tommycool98

Hele goede actie film. Heb me geen minuut verveeld!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

schram101 schreef:

Probeer eens Duel. Deed me vaak aan deze denken, al knalt Mad Max nog wel net iets harder.

Duel (1971)