• 9.373.117 stemmen

Kaze no Tani no Naushika (1984)

Animatie / Drama | 116 minuten

Genre: Animatie / Drama

Alternatieve titels: Nausicaä of the Valley of the Wind / Kaze no Tani no Nausicaa / 風の谷のナウシカ

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Hayao Miyazaki

Met onder meer: Sumi Shimamoto, Gorô Naya en Youji Matsuda

Gesproken taal: Japans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Kaze no Tani no Naushika

"A young girl's love called forth miracles…"

In de toekomst is de aarde door de mensheid verwoest. Slechts een klein deel van de mensheid heeft de verwoesting overleefd. In de vallei van de wind leeft de prinses Nausicaa. Zij probeert de giftige jungle te begrijpen in plaats van te vernietigen.

Nausicaä (stemrol)

Lastel (stemrol)

Gol (stemrol)

avatar van JayLunar

JayLunar

Eén van de eerste en beste Ghibli-films. Let op het magistrale thema-nummer van Jo Hisaishi!! 3,5*

Padd0

Persoonlijk vind ik dit na Spirited Away de beste film van Miyazaki/Studio Ghibli. Mooie muziek, goed verhaal en ook de animatie is goed. Echt een aanrader als je van anime houdt, ook als je niet anime houdt het kijken waard.

avatar van ToNe

ToNe

Je kan parallellen trekken met Mononoke Hime, maar ik vind Nausicaä iets beter.

De wereld waarin het zich afspeelt en de verschillende figuren: Zeer mooi gepresenteerd.

De positie van de mens in het eco-systeem, de verschillende naties, de legendes... Het is knap hoe dit alles erin verwerkt is. Hulde!

Padd0

Voor de liefhebbers van deze film heb ik goed nieuws, 19 november komt er eindelijk een dvd van Nausicaä uit.

Voor meer info check deze link.

Waarom kan JAPANNERS altijd goed tekenen???

IK SNAP ER GEEN BAL VAN!!!

Is dit op dvd?

JayLunar schreef:

Eén van de eerste en beste Ghibli-films.

Wát voor films?

Is dit op dvd?

Wordt aan gewerkt, binnenkort waarschijnlijk klaar (de regio 1 versie wel te verstaan, je kan hem ook uit japan importeren daar is hij al te krijgen).

Wát voor films?

Ghibli is de naam van de studio waar Miyazaki werkt. De naam is zo onderhand een begrip geworden wat betreft anime. Vandaar dat alle films die uit die studio komen "Ghibli-films" genoemt worden.

avatar van Goodfella

Goodfella

De geweldige idyllische sfeer die deze film op sommige momenten uitstraalt heb ik sinds de Shire-scènes in Fellowship of the Ring niet meer gezien... vreemde beestjes, lichtjes, wind die het gras in beweging brengt, een gemoedelijk dorpje, paar windmolens, mooi bos erbij.. fantastisch zeg, zowel letterlijk als figuurlijk!

Het verhaal steekt ook wel leuk in elkaar en gelukkig wordt het nooit te moralistisch. Heel knap ook hoe de karakters worden uitgewerkt, neem nou alleen al zo'n klein detail als dat grappige beestje dat steeds met Nausicaa meereist... Eerst is het bang en oogt het gevaarlijk. Nausicaa reageert echter heel vriendelijk maar toch bijt het beestje in haar vinger. Ze schrikt echter niet, wordt niet boos en het beestje voelt zich onmiddelijk op z'n gemak en begint de wond schoon te likken. Die scène zegt zo ongelofelijk veel! De aanpak van Miyazaki is toch wel zó ontzettend knap en subtiel.. petje af.

Helaas focust de film zich teveel op een behoorlijk aantal luchtgevechten, waardoor ik regelmatig nogal bruut uit m'n spirituele trip werd getrapt . Daarom blijf ik voorlopig even steken op een ruime 3,5...

Joe Hisaishi, o.a. de huiscomponist van Miyazaki en Kitano, is overigens een genie en mag zich van mij zonder meer meten met de Morricone's en Badalamenti's van deze planeet. Dat nummer tijdens Nausicaa's flashbacks... wow! La, la-la-la-la-la-la, la, la-la-la-la...

Met voorsprong de vreselijkste Ghiblifilm van allen.

Miyazaki is een oude man, en dit mag dan z'n eerste film zijn, 't is wel diegene waar dit het meeste uit blijkt. Spuugzat was ik op het einde die moraallesjes die doorheen de film zo opzichtig opgedramd werden.
Nausicaa, het meisje dat goed overweg kan met de beesjes, de goeie bedoelingen van het slechte inziet en iedereen mooi weet te redden. Een mens zou bijna denken dat hij een Disney film aan het kijken is.

Gelukkig zijn de designs van de insecten/vliegtuigen zeer mooi, en vormen ze de basis van enkele mooie scenes. Daarvoor 1.5*, de rest van de film is clichematige fantasy troep met een misselijkmakend overdreven zedenles, niet enkel op het einde maar de godganse film lang.

Menghini

Ff miereneuken: het is niet miyazaki's eerste film... Dat is deze:

Rupan Sansei: Kariosutoro no Shiro (1979)

s Waar, doelde eerder op "eerste Ghibli film", maar je hebt volledig gelijk.

Ik snap wat je bedoelt!

avatar van Wouter

De manga heb ik gelezen. Viel me toch wat tegen.

Is de film beter?

De popular opinion zegt dat de manga beter is, maar dat zegt ze eigenlijk altijd. Persoonlijk vind ik meestal het omgekeerde waar, maar wat ik van de manga zag (heb hem niet helemaal uitgelezen) lijkt het me ongeveer gelijk te zijn. Gewoon kijken, meeste mensen vinden het wel een leuke film.

avatar van Goodfella

Goodfella

Wouter schreef:

De manga heb ik gelezen. Viel me toch wat tegen.

Is de film beter?

Veel beter.

Tenminste, ik ben nu al een half jaar in heet eerste deel van de Manga bezig, maar kom er niet doorheen. Warrige, drukke tekeningen vooral, trek ik niet. De film is juist het tegenovergestelde van dat, en véél sfeervoller.

Padd0

Persoonlijk vind ik de manga beter dan de film. Maar ja ik vind manga dan ook werkelijk geniaal. Het geeft een veel epischer beeld dan er in de film geschept wordt. Het verhaal in de manga gaat ook veel verder dan de film, de film bevat trouwens enkel het eerste deel van de manga.

Goodfella schreef:

Veel beter.

Moet wel zeggen dat ergens in deel 3 de manga beter wordt....

Padd0 schreef:

Het minste deel....

Hoe eindigt de film dan?

Padd0

Die eindigt op het moment dat die hele kudde ohmu (die grote insecten) op het dorp af stormen. Er zitten volgens mij nog wat stukken uit iets latere gedeelten in maar niet echt belangrijke dingen.

avatar van dreadyx

dreadyx

@ Onderhond, nogmaals muggeziften eigenlijk is officieel Laputa de eerste Ghibli film, Nausicaa zat onder Tokuma Shoten, het moederbedrijf van Ghibli, dit ff terzijde.

manga- anime: tja, inderdaad zijn er grote verschillen, we spreken hier over een manga van 1060 pagina's waaraan 13 jaar is aan gewerkt

persoonlijk vind ik Nausicaa zeker geen slechte film, in tegendeel. waar je wel gelijk in hebt is misschien het teveel aan moralizerende, ecologische tintjes, maar dat maakt daarom een film niet slechter, althans voor mij. waarom mogen wij niet al eens een uitgebreid moraallesje opgespeld krijgen?

avatar van Phoenix

Phoenix

Na gister Totoro te hebben gezien was dit toch wel een tegenvaller. Toegegeven, de setting is heel anders, en dit is niet bepaald een kinderfilm maar het raakte me allemaal een stuk minder. Allemaal mooi vormgegeven, dat wel, maar het kwam allemaal veel minder magisch op me over. Zal wel door het materiele aspect van vliegtuigen, tanks en geweren komen ofzo... 3*

avatar van gondwana

gondwana

Vond het erg op Mononoke lijken insecten-zwijnen + beginscene, eenarmige legeraanvoerdster,..., maar uiteraard minder goed getekend. En minder coole omgeving.

dreadyx schreef:

Nog even over dat manga-anime: Nausicaa als film was er eerder dan de strip. Er werd alleen met een strip eerder begonnen, anders mochten ze er geen film van maken... Tenminste: dat zei de extra van deze DVD...

Maar ik vond het weer een hele mooie van Miyazaki, goed verhaal, goed getekend... En die moraallessen: dat zit toch in al zijn films? Dat stoorde mij totaal niet... Deze film lijkt overigens (en het is hiervoor geloof ik al eens gezegd) enorm op princess Mononoke.

4½*

wisten jullie dat Hayao miyazaki met deze film ondekt werd, hij had al een paar andere films gemaakt maar die werden niet zo'n succes:(.

ik weet best veel van al die films (dat komt omdat ik ze allemaal heb gezien:P ) hihihi

als je iets wil weten kan ik je messchien wel helpen:)

avatar van elry

elry

een echte "anime freak" kent de aftiteling uitzijn hoofd.

jij ook?

avatar van danuz

danuz

Langdradige Miyazaki waar ik nauwelijks doorheen kon komen. Er waren eigenlijk geen momenten waarop de film indruk op me maakte en de muziek was vaak te overdreven en misplaatst. Terwijl Joe Hisaishi normaal zulke prachtig en goed geplaatste soundtracks maakt. Ben blij dat hij voorbij is, en voor mij één van de langste 2 uur die ik aan film besteed heb..

De film wil te groots aandoen, maar het lukt hem absoluut niet. Misschien ooit eens een herkijk, maar op dit moment kan ik er erg weinig mee..

avatar van AHWA

AHWA

Toch stiekem weer een sterke Miyazaki. Heb ze nu op een na bijna allemaal gezien en ook deze was weer leuk. Ik heb me niet gestoord aan een moraalles of iets dergelijks, ik vond dat niet zo duidelijk als in sommige Disney-films. Miyazaki weet altijd een heerlijk feelgood-sfeertje te scheppen en dat doet hij hier opnieuw.

Leuk hoe de realiteit ie de oorlogsschepen vermengd wordt met fantasy-elementen zoals de ohmu. Ook de muziek is weer erg sfeervol en nergens storend of te overdadig.

avatar van getyourchucks

getyourchucks

super mooie film. ik heb hem net gezien en hoewel elke miyazaki magisch is overtreft nausicaa wel heel veel.. 5.0

avatar van Paøsk Inaüke

Paøsk Inaüke

danuz schreef:

Idd wat langdradig en de muziek was zeker storend. Sfeer en thema in de film sprak mij daarentegen wel aan, dus kon em gemakelijk uitzitten.

Onderhoudend, van mij krijgt ie 2,5*