Genre: Thriller / Mystery
Releasedatum: 29 mei 1997
Bekijk via MUBI
Bekijk via CineMember
Plot Lost Highway
"A lost road on the edge of strange…"
De centrale figuur in deze hallucinante film is Fred Madison (Bill Pullman), een saxofonist wiens huwelijk met Renee Madison (Patricia Arquette) bol staat van onuitgesproken spanningen. Die lopen nog hoger op wanneer ze anonieme videocassettes op hun stoep vinden, iets of iemand begluurt het huis en de bewoners. Op een van die cassettes zien we hoe Fred zijn vrouw vermoordt, ter dood wordt veroordeeld en in de dodencel terechtkomt.
Fred Madison
Arnie
Bill Dayton
Candace Dayton
*Nientjah*
Wat me hier opvalt onder de reacties van de mensen hier op Lost Highway is dat niemand het echt een enge film schijnt te vinden. Ik zat van het begin tot het eind met kloppend hart van de adrenaline te kijken. Nou kan ik ook niet zo goed tegen films met veel spanning en schrikmomenten maar ik zou het raar vinden als niemand dit een enge film vindt. Over de film zelf: typisch Lynch, behoorlijke mindfuck, meer dan Mulholland Drive maar (veel) minder dan Inland Empire, de constant onheilspellende sfeer en de treffende symboliek. Ik zal hem nog een keer moeten kijken om hem goed te kunnen beoordelen aangezien ik dan een beetje kan verwachten wat er steeds komt, maar voor nu geef ik hem
3,5 sterren.
Flipman
Ik ga mee met Nientjah. Een drie punt vijf. Voorlopig vind ik Mulholland Dr. toch beter, want daar heb je echt de hele film zoiets van: "WTF is hier aan de hand?!" Dat terwijl de wereld hier redelijk 'normaal' lijkt over te komen (wat er gebeurt natuurlijk niet). Ik heb me enorm vermaakt met deze film, maar mijn verwachtingen waren te hoog. Ik moet hem denk ik nog 's zien, als ik hem iets beter snap, vind ik hem wellicht beter.
Freud
Het scenario van Lost Highway is veel complexer en gelaagder dan dat van Mulholland Drive, vandaar dat deze film misschien ook een paar kijkbeurten meer vraagt om echt goed te worden. Hoe goed ik Mulholland Drive ook vind, deze blijft toch superieur, ook op vlak van beelden, soundtrack, memorabele scenes en personages,...
niethie
Net als the straight story vorig jaar ook op tv gezien en kan me nog goed herrineren dat het weer een hele aparte en weirde film vond.
De film is ontzettend stijlvol geschoten, zit vol met een paar erg sfeervolle en af en toe erg scary scenes en daarnaast wordt er ook nog eens erg goed geacteerd.
Ik vond alleen het verhaal af en toe net iets te vaag om er de ghele tijd van te kunnen genieten, maarja het is dan ook alweer een tijdje geleden. voorlopig-
3,5 sterren
Jisraw
Ongelofelijk spannend in het begin! Dat hij die donkere gang in loopt.. geniaal! Ik heb hiervoor al MD gezien, en die snapte ik meteen na 1 keer kijken, daarom vind ik die denk ik wel beter, deze is nog net iets vager. Hier mijn interpretatie, zonder voorkennis van andere sites, interpretaties:
Ik ga er hier dus vanuit dat jullie de film hebben gezien dus ik hoef niet weer heel het verhaal samen te gaan vatten.
De film is een circel, het begin is hetzelfde als het eind. Begin en eind komen samen.
Fred verdenkt zijn vrouw van vreemdgaan en ziet dat zij wegloopt met Andy terwijl hij saxofoon staat te spelen. Op de tweede videoband, word de suggestie gewekt dat Fred met zijn vrouw in bed gefilmd word, ik denk echter dat het niet Fred maar Andy is die naast haar in bed ligt. Degene die filmt is Fred zelf. Op de derde videoband, shit, wat ik nou wou gaan vertellen kan niet, het zou mooie interpretatie zijn dat Fred inderdaad zijn vrouw vermoord omdat hij haar verdenkt van vreemd gaan, en in zijn onderbewust zijn haar samen met Andy in bed heeft gezien, maar dat zou niet kloppen met voorgaande, want wie was nu de filmer dan, nee ik ga eerst jullie interpretaties eens lezen
Jisraw
Tijdens zijn verblijf in deze cel zien we hoe hij ineens een ander persoon is. Zijn persoon is ingewisseld tegen die van ene Pete, gespeeld door Balthazar Getty. Deze personenwissel zorgt voor enige verwarring bij de gevangenisbewaarders en Getty wordt vrijgelaten. Eenmaal thuis weet hij niet meer hoe hij in de cel is terechtgekomen. Als zijn vriendin hem aan die bepaalde dag herrinnert weet hij uberhaupt niks meer van die dag. Erg vreemd allemaal. Heb het vermoeden dat Fred (Bill Pullman) nog steeds dezelfde persoon is die misschien zaken doet met het mysterieuze mannetje?
wat is die tranformatie dan? Toch niet letterlijk hoop ik, dus welke van de twee denk je dat echt is, ik denk namenlijk dat Pete een illusie, ideaal misschien wel, van Fred is. Hoe heb jij dit op gevat? Probeer iets meer de te interpreteren in plaats van de scenes te omschrijven, aub
kaztor
Ik vind het eerlijk gezegt nogal een oervervelende film dat veels te lang duurt. Heb 'm ook niet uit kunnen kijken vanwege oninterressant en langdradig. Blue Velvet blijf ik veruit z'n beste vinden.
Patricia Arquette blijf ik trouwens een moordwijf vinden
The One Ring
Typische romantische komedie volgens het boekje die toch wel weet te scoren doordat je na het kijken met een vrolijk humeur achterblijft.
Tot zover de recensie van When Harry Met Sally... en dan nu Lost Hightway. Typisch Lynch: verwarrend, sfeervol en bij vlagen bijzonder naar. Wat het verhaal betrefd dacht ik zelf dat alleen de gevangenisscènes werkelijk gebeurden (behalve dan dat Pullman ineens vervangen wordt door Getty) en dat de rest, zowel ervoor als erna, een soort wensdromen zijn die langzaam maar zeker uit de hand lopen. Op het einde blijkt de hoofdfiguur dan ook nog gewoon geëlektrokuteerd te worden op de elektische stoel, terwijl hij nog droomt dat hij wegrijdt voor de politie.
Althans zo zie ik het, wat overigens niet wil zeggen dat ik dan ook alle details snap en een heleboel dingen lijken nergens op te slaan. En dat is eigenlijk maar goed ook, want een film als Lost Highway wint alleen maar aan kracht doordat hij zo onduidelijk is. Dit verhaal proberen duidelijk te vertellen zou het waarschijnlijk alleen maar belachelijk laten lijken.
Dessalniettemin vond ik dit niet zo goed als Mulholland Dr. en Blue Velvet. Deze twee films zijn uiteraard duidelijker, maar daar ligt mijn probleem niet. Ik vond de eerste helft van Lost Highway namelijk niet echt bijzonder boeiend. Op de ontmoeting met die Mystery Man na vond ik het opvallend genoeg totaal niet spannend en wist de film me niet te grijpen. Pas in het tweede uur kreeg de film me mee en het laatste half uur is weer als vanouds Lynch, het werkt weer heerlijk op de zenuwen. Prachtig en fascinerend.
Een ander klein probleempje vond ik de casting van Bill Pullman en Balthazar Getty in de hoofdrollen. Geen slechte acteurs, maar ze missen wel enige uitstraling. Niet echt boeiend genoeg om een film te dragen. Gelukkig straalt Arquette van het scherm af en zijn de bijrollen perfect gecast. Het is vooral die Mystery Man die me bij zal blijven. Sterker nog: ik kan me eigenlijk geen akeliger filmpersonage voor de geest halen zo snel. Misschien Anton Chigurh uit No Country for Old Men.
Benieuwd of deze film beter bevalt bij herziening. Ik hoef hem niet per se beter te snappen, maar ik kan me wel voorstellen dat het eerste gedeelte van de film beter werkt als je weet wat er volgt.
BlueVelvet
Ramon K
@The One Ring:
Volgens mij is de gevangenisscene al onderdeel van de wensdroom. In principe zit het heel makkelijk in elkaar. Pullman en Arquette zijn getrouwd en hun huwelijk is op z'n einde, voornamelijk omdat Pullman impotent is. Hij droomt dat hij nog een jonge potente God is (in de gedaante van Getty) die Arquette (weliswaar met een andere naam en kleur haar) het hoofd op hol kan brengen. De droom eindigt bij die schitterende sexscene op het einde bij dat huisje (Pullman nog steeds in de gedaante van Getty) wanneer Arquette hem tijdens de sex influistert: You'll never have me. Daarna verandert Getty ook weer In Pullman omdat de realiteit met die woorden weer hard inzet. De rode draad van deze film: seksuele onkunde/seksueel verlangen.
En natuurlijk is daar nog wat weirdness omheen gebouwd, maar ik vind dat de structuur erg op die van Mulholland Drive lijkt.
Roofless
geen reet van begrepen maar oeverloos genoten van de film op zich
Ja inderdaad, de film heeft meerdere kijkbeurten nodig voor je er wat van begrijpt. Maar de sfeer zit al vanaf het eerste moment goed. Enkel dat al maakt de film zeer goed, echt fascinerend!
s0062423
voor een opdracht van het vak 'Literatuur, film en psycho-analyse' heb ik een paper geschreven over Lost Highway. Moest er iemand geïnteresseerd in zijn, laat me iets weten en ik stuur hem naar u door...
wibro
Schreef ik laatst bij de recensie van "Mulholland Drive" dat ik nog een puzzelstukje op de juiste plaats moest leggen om die film te begrijpen, bij "Lost Highway" had ik het gevoel dat ik nog geen enkel puzzelstukje op de juiste plaats heb gelegd. De logica is in deze film helemaal ver te zoeken. Het lijkt wel een aaneenschakeling van hallucinaties en nachtmerries.
Hoewel, ikzelf begin toch te denken dat de gevangenisscene tot het moment dat Pullman begint te hallucineren vanwege de hoofdpijn(Het brandende huisje) de enigste scene is die echt is en de rest hallucinatie of fantasie; ik weet het nog niet zeker. Ik denk dat ik nog een 5e kijkbeurt nodig heb om deze film helemaal te doorgronden.
Over de film zelf; een magistrale film die voor mij niet onderdoet voor Mulholland Drive. Visueel is deze film een lust voor het oog. Ook de erotische scenes oogden zeer mooi. Ook geweldige sfeermuziek o.a. van Rammstein.
Voor mij is David Lynch na Stanley Kubrick de beste filmmaker aller tijden. Zijn films zijn niet makkelijk, hij zet je geen hapklare brokken voor, hij dwingt je zijn films telkens weer te herzien. En daar houd ik van. Het bekijken van films mag best wel inspanning kosten.
Norma
Voor mij is David Lynch na Stanley Kubrick de beste filmmaker aller tijden. .

Ik vraag me alleen af of je recensie niet iets te spoilerig is voor wie de film nog niet heeft gezien?
Knisper
Hoewel, ikzelf begin toch te denken dat de gevangenisscene tot het moment dat Pullman begint te hallucineren vanwege de hoofdpijn(Het brandende huisje) de enigste scene is die echt is. De rest hallucinatie, ik weet het nog niet zeker.
Mochizuki Rokuro
Aangezien de zoekfunctie niet op strings van 3 letters (DVD) kan zoeken en ik te lui (geef me eens ongelijk
) ben om alle berichten door te ploegen, een vraag: Wat is de beste DVD versie van deze film?
En niet in extra's maar in scherpte, geluid, originele beeldratio etc. Doet de NL-se A-Film versie daarin niet onder t.o.v. dure buitenlandse, zo die al bestaan?
wibro
Ja, behalve op een scene na. Tijdens de party ontmoette Pullman het enge mannetje, dat tegen hem zei "We have met before haven't we" Daarna pakt hij de telefoon en zegt tegen Pullman "Call me" .
Bekijk die scene nog maar eens goed.
Leland Palmer
Dat is een briljant enge scene wat mij betreft. Geweldig!
Freud
Wat is de beste DVD versie van deze film?
Ik had hem voor Kerstmis gevraagd, en de kerstman heeft er niet beter op gevonden dan maar de box American Cinema te kopen waarin deze film zit, maar ook drie andere schitterende films: Motorcycle Diaries, My Own Private Idaho en Stranger than Paradis. Wat mij betreft is dat dus absoluut de beste versie!
Ik betwijfel of er een versie bestaat met veel extra's trouwens, dat is niet meteen Lynch' gewoonte. Enkel Eraserhead bestaat volgens mij in zo'n special edition.
Ongelofelijk zeg.
Zelfs als David Lynch een goedkope porno film maakt, zouden jullie nog denken; ,,wowwwww het is lekker vaag allemaal, i love it!!,,
Ongelofelijk zeg.
Vandaag aangemeld en nu al lekker "positief" bezig. Gaat toch weg man
Vandaag aangemeld en nu al lekker "positief" bezig. Gaat toch weg man
Mag ik niet mijn mening geven over de films die ik niet goed??
Leland Palmer
Tuurlijk, maar onderbouw je mening graag wat meer. Dat word op prijs gesteld.
black&white
Tuurlijk, maar onderbouw je mening graag wat meer. Dat word op prijs gesteld.
Ik kan niet bij elke film mijn argumenten onderbouwen, want dan ben ik lang niet klaar.
Sowieso is Lost Highway een vage film zonder verhaal. Het gaat nergens over (aub niet zeggen dat dat juist de bedoeling is van Lynch....want dit keer pik ik dat niet.)
Naomi Watts
De kijker moet zelf de puzzelstukjes op de juiste plaats leggen. Maar LH betichten van het gebrek van verhaallijn raakt kant noch wal imho. Blijf maar lekker mainstream hollywood prentjes kijken.
black&white
Blijf maar lekker mainstream hollywood prentjes kijken.
zo zo, iemand is lichtjes geprikkeld, omdat we niet zijn smaak delen.
ps; film is film, dus kom niet met mainstream nainstream
Naomi Watts
Dat je een smaak niet deelt prima maar onderbouw het dan inhoudelijk ipv wat onzin uit te kramen. Maar ik zie dat meerdere al om argumentatie gevraagd hebben maar dat schoot ook niet echt op. Back on topic maar weer dan.

Spannende thriller 'Lost Highway' van David Lynch is tijdelijk gratis te streamen op NPO Start

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

Bara no Sôretsu
Drama, 1969

Bound by Honor
Misdaad / Drama, 1993
gevangenispornografiedual identityjaloeziedroomerotieksexual frustrationviolent husbandparanoiaheadache death rowmotelprison celljazz singer or musiciannachtmerriegangstercar mechanichallucinatiesuspicionbedroomhighwayidentity crisistransformatiepolitiekrankzinnigheidmoordauto ongeluksurrealismelos angeles, californiëvideotapegraphic violencegraphic violence