Genre: Thriller / Mystery
Releasedatum: 29 mei 1997
Bekijk via MUBI
Bekijk via CineMember
Plot Lost Highway
"A lost road on the edge of strange…"
De centrale figuur in deze hallucinante film is Fred Madison (Bill Pullman), een saxofonist wiens huwelijk met Renee Madison (Patricia Arquette) bol staat van onuitgesproken spanningen. Die lopen nog hoger op wanneer ze anonieme videocassettes op hun stoep vinden, iets of iemand begluurt het huis en de bewoners. Op een van die cassettes zien we hoe Fred zijn vrouw vermoordt, ter dood wordt veroordeeld en in de dodencel terechtkomt.
Fred Madison
Arnie
Bill Dayton
Candace Dayton
hypochonder
Vond m wat minder, vanaf het begin veel haastige mini-scènes met een hoog hint-gehalte, hij wil precies snel Fred en Renee wat achtergrond geven, om dan gauw aan het Pete-verhaal te kunnen beginnen. Ik snap wel dat dat een fantasie is, maar dat doet niks af van het feit dat het archetypische (cliché) van de personages erg storend werkt. De coole mechanieker, de geflipte maffioso, de femme fatale, de pooier met pooiersnorretje,... Die creepy-clown was ook wat overdreven eigenlijk, met zo'n typische gruwellach...
Die scène waar zijn ouders dan precies té gechoqueerd zijn om over "de nacht" te vertellen was het dieptepunt voor mij, door het theatrale hiervan kon ik het allemaal niet zo serieus meer nemen.
Misschien was het allemaal net iets te duidelijk, geeft Lynch hier iets te veel hints, en wordt het daarom te weinig interessant. Het veelgebruikte concept van vluchten in de irrealiteit is ondertussen niet meer voldoende als schokeffect en hier vond ik het te weinig verrassend uitgewerkt. 2.5*
orbit
- 12092 berichten
Veel te over the top en wazig met intentie deze film. Daarnaast gebruikt Lynch zijn foefjes uit vorige films ook tot in den treure (het effect van de oplaaiende brand, zie de lucifer in Wild At Heart).
triqo
Creepy-clown vond ik juist erg sterk, vertel mij eens hoe typisch die gruwellachj wel niet is want in alle films die ik gezien heb is er niet eentje die een bepaald gevoel opwekte als bij deze...
Als ik een Lynch-film kijk oordeel ik vooral op wat voor soort gevoel bepaalde scenes bij me op wekken en niet hoe standaard iets eigenlijk wel niet is want dat is nooit bij Lynch tenzij je zijn eigen films vergelijkt
triqo
Wazig met intentie.. Zo klaar als klontje -->> Schizofrenie.
Foefjes uit voorgaande films? Kijk dan geen Lynch want in iedere film in dat genre lynch (lost highway/mullholland dr/blue velvet/wild at heart/inland empire) heb je foefjes die terugkomen zoals bijvoorbeeld het doordringende geluid van een telefoon die rinkelt..
Je houd ervan of niet he
Knisper
Dat vind ik nogal vergezocht. De lucifer in Wild at Heart lijkt voor geen meter op de oplaaiende brand in deze film. Doordat toevallig in twee van zijn films vuur voorkomt, gebruikt hij meteen zijn foefjes tot in den treure? Enige nuance is welkom.
hypochonder
Zo'n gruwellach is toch redelijk standaard in horrorfilms, als het monster triomfeert over het slachtoffer. Het hele personage maakte nogal een foute indruk op mij, ik vond het niet echt om nachtmerries van te krijgen en dat was toch wel de bedoeling. Ook de andere personages zeiden me niet zoveel, vooral dus door hun stereotiep gedrag en uiterlijk. Lynch is inderdaad verre van standaard, ik ben zot van zijn visueel talent (ik weet niet of je blue velvet gezien hebt: het buurmeisje dat opduikt als een schim in de nacht bv.) en meestal inspireren zijn puzzelverhalen met geniale sleutelscènes (bv. "silencio" uit Mulholland Drive) mij ook, maar hier lukte dat dus niet. Hopelijk bij "Inland Empire" weer wel.
P8rb
wauw, wat een mysterieuze film zeg, en daar houd ik wel van. ik heb er niet echt veel van begrepen maar ik vond het wel een boeiende film. kleine 4 sterren.
HorrorFilms4Life
Weer een echte Lynch film. Woensdag Mullholand drive gezien en nu Lost Highway , beiden topfilms met veel mysterie en close-ups van gezichten. Continu spanning in beide films. Persoonlijk ben ik echter niet zo'n fan van dit soort films. Het verhaal blijft te vaag en er zijn vele interpretaties mogelijk. Desalniettemin een goede film en leuk voor een avondje vermaak en bovendien nog voor veel giswerk in de dagen die erop volgen.
Phoenix
Wat een film!
Eerste gedeelte is werkelijk om het doodsbenauwd van te krijgen. Die eerste sexscène... Damn wat straalt dat veel uit. Weet niet precies wat, maar het is één en al sfeer. Jammer dat in dit gedeelte Bill Pullman van de partij is. Die kijkt de hele film alsof hij ongenadig hard moet poepen, en als je je dat eenmaal realiseert verliest de film toch iets van zijn kracht
Gelukkig neemt de film dan een ander tempo aan en wordt het allemaal wat lichter. Daardoor is het middenstuk iets minder boeiend en spannend, maar toch stuurt de film aan op een climax, met opnieuw een machtige sexscène als hoogtepunt. Verbluffend geschoten met prachtige muziek.
Sowieso had deze film één van de beste soundtracks die ik ooit heb gehoord. Badalamenti's drones geven een ontzettend ongemakkelijke en drukkende sfeer en als je dan oa Rammstein en Marilyn Manson gebruikt om wat stoom af te blazen zit je bij mij helemaal goed.
Geweldige film, die ik absoluut op een mooie luxe DVD wil hebben. Jammer van Pullman, voor de rest weinig negatiefs te melden.
centurion81
- 2068 berichten
- 1994 stemmen
Vier sterren ook. Had wel ongeveer iets als dit verwacht, maar blijf het toch vervelend vinden dat ik niet alles begrijp
Vooral geniaal is de sfeer die Lynch steeds op weet te roepen. Ik ga nu even wat dingen lezen over hoe mensen denken dat ie in elkaar zit
Tommy The Cat
Dit is de tweede film die ik van Lynch zie. Hoewel je zijn films moet beleven in plaats van ze te proberen te snappen ben ik voor de eerste keer dat ik zo'n film van hem kijk zo gebrand op het volgen van het verhaal dat ik minder kan genieten van de film.
Maw, ik zal 'm later nog een keer kijken wetende hoe het verhaal in grote lijnen in elkaar steekt.
Wederom meesterlijke verfilming.
HammerHead
Een film die bijzonder fascineert, maar ook frustreert omdat je 'm niet volledig kan vatten. Is dat erg... nee, dus heb ik die frustratie vrij snel weer laten varen. Enkele van de interpretaties gelezen en tot de conclusie gekomen dat ze opzich vrij plausibel zijn, maar ook dat je van een kijker zonder graad in de psychologie niet kan verwachten dat hij/zij dit zelf ter tafel brengt. Dat doet verder ook helemaal niet ter zake. Bij een complexe jazz- of metalplaat hoef ik ook niet elke noot uit te pluizen om van de muziek te kunnen genieten. Wat dat betreft doet deze film me vooral denken aan dit plaatje: http://www.musicmeter.nl/album/30298, ook briljant en irritant tegelijk omdat je het niet helemaal begrijpt.
Wat betreft was de muziek van Marilyn Manson en Rammstein nogal misplaatst hier, zelfs enigszins cheesy en zeker niet sfeerversterkend.
JoeCabot
Beter dan Mulholland Drive. Vooral toch een mooiere sfeer (al durf ik het woord geweldig nog altijd niet te gebruiken) en een interessanter plot, dat ook beter is uitgewerkt ookal wist Lynch waarschijnlijk zelf niet waar hij naartoe wou. Dus geniaal zou ik het allemaal niet noemen.
mikoz
Jammer dat je dat zegt.
Voor mij was de plotselinge Rammstein muziek juist een van de sterkste punten samen met de muziek op de ''highway''.
Goodfella_90
Eerst maar eens de spoilertopics doorlezen en een herziening plegen. Wil de film wel graag volledig begrijpen voordat ik inderdaad verhoog naar 5 sterren.
Glacius
Voor nu eerst 3*
De film is zo donker en af en toe lijkt het alsof je naar een dia-show zit te kijken..
Ik vond de film ook niet erg spannend behalve het moment dat de "clown of duivel" voor het eerst in gesprek kwam met de hoofdpersoon.
Eén ding moet ik deze film geven, en dat is dat de film je echt aan het denken zet en erg open staat voor eigen interpretatie.
HammerHead
Jammer dat je dat zegt.
Ik heb toch graag muziek die onder m'n huid kruipt net zoals deze film dat doet. De muziek van Rammstein is gewoon bij lange na niet duister en diep genoeg om zich met een film als deze te kunnen meten.
Phoenix
Vond het juist een goede manier om wat stoom af te blazen en de spanningsopbouw weer van voren te laten beginnen. Op een gegeven moment zit je toch met een plafondeffect denk ik. Te veel spanning en drukkende scènes zou afstompend kunnen werken (had ik bijv. bij Tetsuo en Rubber's Love), en op deze manier blijft er nog wat relativering over.
Mr_White
- 2067 berichten
Intrigerende film maar ik vond hem niet zo goed als Mulholland Drive. In het begin ging de film voor mij net een tikkeltje te langzaam en het feit dat het zeer donker was hielp ook niet. Gelukkig werd de film daarna beter en de sfeer was uitstekend maar toch miste ik iets.
RoBoVitch
***
Je moet het zelf beleven.
Je mag geen verwachtingen hebben bij deze film, hij ligt je of niet.
lowhusky
de soundtrack is echt veel beter dan die van Mulholland Drive. Rammstein is door deze film een doorbraak geworden. deze film is ook minder vaag dan MD. 5 sterren
Mwah, denk dat Rammstein ook wel was doorgebroken zonder deze vrij obsure film.... (Zag weinig Lynch types bij de concerten
Goodfella_90
(Zag weinig Lynch types bij de concerten
Denk ook niet dat het daar erg opvalt.
lowhusky
trouwens, Rammstein is de favoriete band van David Lynch, vergeten te vermelden.
Ché Cliché
Eindelijk 'Lost Highway' mogen aanschouwen en ik moet helaas zeggen dat ik lichtelijk teleurgesteld was. Waarschijnlijk komt het door mijn zeer hooggespannen verwachtingen van deze flick, maar het kwam er voor mij allemaal net niet uit. De film was zo traaaaaaaagggg... Het verhaal, hoe de boel in elkaar zit, alles meer dan prima. Maar die traagheid... Voorlopig hou ik het op 3 sterren. Een eventuele herziening kan mij alle kanten opsturen.
Overigens ook van Verhoeven (in zo verre dat hij er tijdens de opnamesvan Zwartboek veelvuldig naar luisterde,)
dutchtuga
Heb de dvd gesigneerd door Lynch himself
Inland Rabbit
Ik heb dus die stereo uitgave. Op zich jammer van het geluid, maar ach, het is niet super ergerlijk. Ik ga er nu geen andere meer voor aanschaffen.
Iemand zei mij laatst dat deze film als basis onlogischer is dan Inland Empire. Daar kan ik inkomen. De wending die Lost Highway neemt is waarschijnlijk stukken vreemder dan Inland. Inland blijft tenminste wel een verhaal houden die op de persoon is gericht. Lost Highway wordt gewoon schizofreen.
Leno
Tja inhoudelijk valt er weinig zinnigs over deze film te zeggen. Het meest logische lijkt dat Fred in de gevangenis komt en vanaf het moment dat hij die verschrikkelijke hoofdpijn krijgt in een droomwereld terecht komt, waarin hij zichzelf in een ander persoon ziet en achter de waarheid kan komen omtrent zijn vrouw (mbt vreemdgaan).
Lynch komt met zijn uitermate vage verhaal toch weg gezien zijn briljante regie. Vooral het eerste uur is fantastisch gemaakt in alle opzichten. Vervolgens gaat de film een hele andere kant uit maar door de mysterieuze sfeer en zijn pakkende regie blijf je uitermate geboeid. Lastig om deze film een cijfer te geven, maar aangezien ik me uitermate heb vermaakt verdient deze film gewoon een hoge rating.

Spannende thriller 'Lost Highway' van David Lynch is tijdelijk gratis te streamen op NPO Start

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

Bara no Sôretsu
Drama, 1969

Bound by Honor
Misdaad / Drama, 1993
gevangenispornografiedual identityjaloeziedroomerotieksexual frustrationviolent husbandparanoiaheadache death rowmotelprison celljazz singer or musiciannachtmerriegangstercar mechanichallucinatiesuspicionbedroomhighwayidentity crisistransformatiepolitiekrankzinnigheidmoordauto ongeluksurrealismelos angeles, californiëvideotapegraphic violencegraphic violence