• 9.376.657 stemmen

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Sciencefiction / Fantasy | 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Richard Marquand

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,3 (1.197.729)

Releasedatum: 13 oktober 1983

Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

"Return to a galaxy far far away."

Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Luke Skywalker

Darth Vader (stemrol)

avatar van yeyo

yeyo

Merk schreef:

Hebben ze bij het einde Hayden Christensen er nog ingeplakt naast Yoda en Obi-Wan, hahaha

Echt vreselijk. Moet ik zelfs in de originele trilogie nog is op die snotaap z'n rotkop zitten kijken.

avatar van speranza

speranza

Dit is een heerlijke film. De confrontatie tussen Luke enerzijds en Darth Vader en de Keizer wordt zeer goed neergezet.

avatar van dionj

dionj

yeyo schreef:

D'r is nauwelijks meer iets origineels aan die film, bijna alle special effects zijn in 1997 'verbeterd'.

De verschillen tussen de oorspronkelijke versies van de drie Star Wars en de versies uit 1997 zijn hier op een rijtje gezet:

Star Wars: The Changes - Part One in Editorial > Articles at DVDActive

avatar van sofripa

sofripa

Uiteraard destijds in de bios gezien. 'Endbattle', hoe beperkt dat misschien nu lijkt, voor mij voor altijd in de grijze cellen gebrand. Top.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Degelijke eindfilm van een mooie Star Wars saga.Toch had ik problemen bij de eerste 30m van de film. Het leek wel een of andere freak-show te zijn, die de film niet ten goede kwam. Ook de bouw van een nieuwe Ster des Doods is amper origineel te noemen in vergelijking met A New Hope. Hadden de scenarioschrijvers dan plots zo veel minder inspiratie terwijl de mogelijkheden bij dit genre quasi oneindig blijken??

Had veel meer in gezeten. Maar het zij zo.

avatar van palaver

palaver

goeie afsluiter van de saga, meer kun je niet zeggen denk ik

avatar van mnrk

mnrk

Deel VI uit de Star Wars Saga is een geweldige afsluiter !!

In dit deel komt het hele verhaal tot een mooi en goed einde..

De laatste 30/40 minuten van de film zijn ijzersterk......

Nu afwachten tot de hele saga op blu-ray gaat komen volgend jaar

avatar van Toutatis

Toutatis

Fantastische film. Volgens mij de eerste film die ik in de bios zag. Daardoor was ik wel even gedesorienteerd toen ik even later de 1e 2 delen zag, maar inmiddels snap ik 'm.

Uiteraard is acteerwerk, speciale effecten etc. gedateerd, dat moet je in de context van de tijd kunnen bezien. Het verhaal echter is gewoonweg uniek, blijft origineel en ongeevenaard.

Prachtig jeugdsentiment. Een andere generatie heeft dat met Jurrasic Park.......tja.

En die eindbattle zit inderdaad volledig in je jeugdig hoofd gegrift.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Yeah, eindelijk alle Star War films gezien!

Heerlijk film zoals alle voorgaande. Mooie beelden ook.

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Mooie afsluiter van de epic Star Wars Saga!

Zeer vermakelijk met mooie achtervolgingsscènes, gevechten en special effects.

Keb alleen nooit wat gehad met die Ewoks, hadden ze daar niet wat stoerdere beesten voor kunnen gebruiken ipv die schattige knuffelbeerachtige beesten??

Schijnt ook dat Jarjar even van zich laat horen tijdens het juichen op een toren aan het einde van de nieuwe bijgewerkte versie. Je hoort zijn stem er helemaal bovenuit komen....Lame.. Houd het dan nooit op?

avatar van jipt

jipt

Vorige week deze nog herzien, na deel 4 en 5 eerst gekeken te hebben. Gerestaureerde versies gezien. Wat valt er over deze versie te zeggen? Ten eerste het einde, die CGI, jammer. Af en toe nog een beetje CGI tussendoor zoals bij Jabbo, alhoewel ik dat liedje wel leuk vind gaan CGI en poppen gewoon niet samen. Verder niet heel veel CGI. De film zelf vond ik overigens super tof, met uitstek de meest fantasievolle star wars film. Stukje bij Jabba is erg tof, eindgevecht is ook erg leuk. Deze dus met een halfje omhoog.

Kortom:

New Hope 4*

Empire Strikes Back 4.5*

Return of the Jedi 4.5*

Van de week ook de documentaire Empire of Dreams gezien, ook erg interessant voor de Star Wars liefhebber. Gaat over het hele productieproces van deel 4 5 & 6.

Deze week of volgende week maar eens de nieuwe films gaan kijken en misschien nog die nieuwe animatie alhoewel ik daar een hard hoofd in heb.

avatar van AC1

AC1

De film die in 1983 een einde maakte aan mijn Star Wars 'fanhood'. Toch nog 2,5 ster voor de confrontatie tussen Luke en The Emperor.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Keizer Palpatine maakt deze film beter dan de vorige twee.

De confrontatie tussen Luke, Vader en Palpatine is wat mij betreft ook de beste scene van de hele Star Wars-saga.

avatar van moviegirl2

moviegirl2

Ondanks de strontirritante Ewoks een 5*. Geweldige film: Onderhoudend verhaal, goede sfeer, meesterlijke muziek..

avatar van Minority_Check

Minority_Check

Weet iemand hoe het zat met de einde
de allerlaatste minuut waar ze obi-wan, yoda en anakin lieten zien ???
die gast leek bijna 90% op de echte Hayden Christensen
of is dat gewoon toeval ??

ik vond het wel leuk maar heb toch liever de nieuwe delen
zoiezo voor de effecten maar ook voor het verhaal
ik kijk veel liever naar allerlei jedi's die problemen oplossen
inplaats van eentje die zo'n beetje alles zelf moet doen
(daar komt het eigenlijk op neer, heb geen zin om een heel verhaal te schrijven)

avatar van eltorro

eltorro

Minority_Check schreef:
Weet iemand hoe het zat met de einde
de allerlaatste minuut waar ze obi-wan, yoda en anakin lieten zien ???
die gast leek bijna 90% op de echte Hayden Christensen
of is dat gewoon toeval ??

Je hebt de bewerkte versie gezien, waar ze een paar jaar geleden met special effects Hayden Christensen ( ) hebben toegevoegd.

avatar van AC1

AC1

Al DeNiro schreef:

Keizer Palpatine maakt deze film beter dan de vorige twee.

Nee, daarvoor is de rest van de film te slecht.

avatar van Pete_033

Pete_033

Dat sommigen de preguals beter vinden om het verhaal

Deze film is net zo goed als A New Hope en The Empire Strikes Back alleen halen de Ewoks het algemene niveau wat naar beneden, al wordt dit nergens zo slecht als in de prequals.

avatar van eltorro

eltorro

Weet iemand trouwens hoe dat zit met die Ewoks, Ik bedoel Lucas kon toch weten dat die teddy beren het niveau van de film drastisch omlaag zouden halen

avatar van yeyo

yeyo

"George Lucas created the Ewoks because he wanted Return of the Jedi to feature a tribe of primitive creatures that bring down the technological Empire."

Maar off the record denk ik dat hij daardoor zijn film gewoon toegankelijker voor de allerkleinsten wou maken. Dat trucje deed hij later nog eens over,door de opkomst van het personage Jar-Jar Binks. (met alle rampzalige gevolgen van dien!)

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goeie film, maar wat doen in godsnaam die Gummi-beertjes op't eind in de film en dat belachelijke orkest in't begin?

avatar van ehs21

ehs21

Sergio Leone schreef:

Had Lucas dat wat beter gefikst, was het een absolute topper geweest..

tja lees ff 1 post boven je zou ik zeggen....

avatar van Butchers

Butchers

eltorro schreef:

Juist niet, ik vind ze geweldig. Wat heeft iedereen tegen Ewoks?

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

die ewoks degraderen de film van volwassen naar kinderachtig

avatar van Pete_033

Pete_033

Een van de Ewoks wordt gespeeld door die dwerg uit Little People, Big World

avatar van Akron777

Akron777

Wederom meesterlijke film. Zeer sterke afsluiter van een van de beste science fictionreeksen ooit. De Ewoks kwamen kinderachtig over, maar ik vond ze zelf wel heel leuk in film. In ieder geval veel beter dan die hagedis van de 3 opvolgers. Het eindgevecht blijft gewoon legendarisch.

avatar van harm1985

harm1985

Toch wel de minsten van de drie Star Wars films. Je kunt zien dat Lucas al een beetje overboord is gegaan hier. Ik heb overigens de bioscoopversie gezien, die wel een stuk beter is dan de Special Edition. De scene is het paleis van Jabba is korter (en heeft een ander liedje) en het einde is anders (geen Hayden Christensen als Anakin, maar Sebastian Shaw, zoals het hoort, en een ander liedje, gezongen door de Ewoks).

Ik kan me aan die Ewoks niet echt storen, aanvankelijk was het idee om het op de Wookiee planeet te laten afspelen, maar het is veel vanzelfsprekender dan die een zootje Stormtroopers de baas kunnen.

De enige minpunten zijn een paar 'grapjes' zoals die kikker die buiten het paleis van Jabba een beets opeet, die irritante rat die zit te lachen en dat Indiana Jones geluidje dat Chewbakka maakt als hij aan die liaan slingert. Special effects zien er goed uit, zijn de beste van de drie films en het eindgevecht is echt reuze spectaculair, evenals het gevecht tussen Vader en Luke. Enige scene die lelijk was, was in die woestijn, was een beetje teveel blue screen. De achtervolging door het bos zag er nog wel goed uit.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Soon I'll be dead, and you with me.
Zo, het is nu officieel een star wars weekje hoor. Na episode 4 en 5 te hebben gezien, moest natuurlijk ook dit deel erachter aan worden gegooid om tot een min of meer vredig einde te komen, en dat was het ook. Return of the Jedi is werkelijk waar een grote en mooie finale waar ik op zat te wachten. In voorgaande films was het ''star'' er wel, maar de ''wars'' nog niet echt. Episode VI laat je een echte oorlog zien met enorme spectaculaire scènes, het is echt spannend en je ziet ook dat de special effecten een stuk vooruit zijn gegaan, bijvoorbeeld het gevecht tussen Luke en zijn vader, veel sterker dan het voorgaande deel vond ik. Veel meer interactie en langere scènes zorgen voor een meer dan geslaagde finale, die nogmaals weet te boeien. Star wars is een mooie reeks film die je durft en kan meeslepen in een nieuwe en prachtige wereld, waar een gevecht is tussen goed en kwaad, en je zelf mag bepalen of dit werkelijk zo zwart of wit wordt neer geschoteld. Star Wars is een film die weet te boeien, veel memorabele scènes heeft en vooral karakters die ik nooit zal vergeten, Star Wars weet lichtelijk te ontroeren en, als filmliefhebber, mij razend enthousiast te maken. Ik neem een korte breek, maar zal zeker snel de andere delen bekijken. Heb er nu al zin in, een film naar het hart. 4 sterren!

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Sergio Leone schreef:

Had Lucas dat wat beter gefikst, was het een absolute topper geweest..

Inderdaad, dat vind ik ook erg jammer.

avatar van erwku

erwku