• 9.376.040 stemmen

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Sciencefiction / Fantasy | 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Richard Marquand

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,3 (1.196.991)

Releasedatum: 13 oktober 1983

Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

"Return to a galaxy far far away."

Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Luke Skywalker

Yoda (stemrol)

Darth Vader (stemrol)

avatar van Ramon K

Ramon K

De beelden liggen een heel stuk korter bij de 'werkelijkheid', (gekke woordkeuze bij LOTR).

Dat is echt 'a matter of opinion'. Ik verkies poppen, studiodecors en maquettes in 80's movies boven al die CGIcreaturen (incl Gollum), -legers en -locaties uit LOTR omdat het meer tastbaar/3D lijkt dan bij CGI. Dat vind ik dichter bij de werkelijkheid liggen. Ik denk in ieder geval dat LOTR wel verouderd aanvoelt over een 30 jaar.

avatar van Don MN

Don MN

Menace2society schreef:

Dan ben je dus echt opgegroeid met Anakin,lijkt me raar om hem dan te zien rondlopen als Darth Vader.

Ik ben toch opgegroeid met Darth Vader,Anakin kwam daarna pas,maar voor jou is dat andersom.

Inderdaad, degene die tegen het einde van Revenge of the Sith zijn ledematen verloor en levend verbrandde zit nu onder dat masker. Voor mij dus een heel ander personage dan voor de 'oude' garde. Ik probeer het dan ook te zien zoals de Jedi doen, Anakin bestaat niet meer.

avatar van Don MN

Don MN

Ramon K schreef:

Dat is het zeker. Ik kom uit de generatie waar computer gegenereerde effecten een grote sprong maakten, daarom heb ik er nooit problemen mee gehad. 'k Kan me best voorstellen dat er gehuiverd wordt voor een film als Avatar, waar de hoofdpersoon (hetgene wat je ziet) grotendeels uit de pc getoverd is. Zal de acteur uiteindelijk nog nodig zijn?

Ik ben het met je eens, al kunnen we dit natuurlijk alleen suggereren, dat LOTR over 30 jaar verouderd aan zal voelen. Film zal dan wel een veel spectaculairdere ervaring zijn met uiteraard 3D brillen, misschien wel geurversprijders, smaak etc. Toch zal het nog een vrij bekende trilogie zijn, klassiekers uit deze tijd, terwijl het gros van vandaag vergeten zal zijn.

avatar van ehs21

ehs21

Menace2society schreef:

Films die nu gemaakt worden gaan natuurlijk veel langer mee dan films uit die tijd.

Denk je dat Lord of The Rings ook over 15 jaar gedateerd is?

Ja dat denk ik wel maar het zal wellicht minder storend zijn dan nu het geval met Star Wars. Het creeren van aliens moest toen door mensen in pakken te laten rondlopen. Ik denk sowieso dat (ruimte) science fiction daar wel meer last van heeft dan andere genres. Braveheart voelt ook niet gedateerd aan omdat het zich tenslotte ook in de middeleeuwen afspeelt en er geen special effects aan te pas komen. Je ziet natuurlijk aan de beeldkwaliteit wel dat het een wat oudere film is maar daar houdt het dan wel mee op. .

Menace2society schreef:

Heb ook eerst de nieuwe trilogie bekeken.

Het creeren van aliens moest toen door mensen in pakken te laten rondlopen

Dat vind ik juist sterker overkomen dan aliens die met de computer gemaakt zijn.

avatar van sierrra

sierrra

Helaas krijg je dan wel aliens die altijd bewegen als een mens, m.a.w. je wordt wel heel erg beperkt in het aantal te creëren aliens.

Kevin13

Wat doen aliens zoals Fisto, Secura, Shaak-Ti en dergelijke? Bewegen als een mens..

avatar van sierrra

sierrra

Kevin13 schreef:

Gek he, als er ook mensen inzitten. Dat is nu net mijn punt.

avatar van DVD-T

DVD-T

Tales from a galaxy far, far away
De Star Wars herzieningen.

Episode VI: Return of the Jedi

Het laatste deel van de saga, en ook het laatste deel van de eerste, originele trilogie. Het is de afsluitende film in de films over de oorlog in de sterren van George Lucas. Fans hebben er een paar jaar op moeten wachten om de afsluiting van het geheel te kunnen zien. De verwachtingen lagen hoog, aangezien er een aantal onthullingen in het vijfde deel zijn gedaan die het geheel alleen maar interessanter maakte, en ook de basis vormden tot de nieuwe trilogie, The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith. Daarin gaan we dieper dan ooit het leven ontdekken van Anakin, en de totstandkoming van de duister Darth Vader. Dat zou later komen maar eerst een waardig afsluiter maken dacht Lucas, die opnieuw niet de plaats op de regie stoel nam. Dit keer liet hij het over aan Richard Marquand. Een regisseur die totaal geen ervaring had met dit genre. Het was dan ook een moeilijk proces, maar is gelukkig allemaal op zijn pootjes terecht gekomen, en de film ging succesvol in première. Nog wel was er wat te doen om de titel. Oorspronkelijk zou deze Revenge of the Jedi gaan heten. Daarop bedacht Lucas dat Jedi eigenlijk geen wraak nemen, deze titel werd uiteindelijk wel gebruikt maar met een andere insteek. Sith, de echte afsluiter van de serie.

Dat het een echte afsluiter is kun je aan alles in de film zien. Het is allemaal grootser opgezet en alles wordt uit de cast gehaald om er een mooi slotstuk van te maken. Meteen vanaf het begin is het al raak. We gaan nog een keer terug naar Tatooine, en hebben daar een leuk weerzien met Jabba, en onze andere helden. Vanaf daar begint het avontuur. Begin doet soms nogal saai aan en dat is vooral te wijten aan het lage tempo. Nu had A New Hope dit ook wel al, tenminste voor het moderne publiek dan. Vroeger zal dit een moordend tempo zijn geweest. De film komt pas echt goed los als we worden meegenomen naar de woestijn waaruit de eerste actiescène volgt, die je meteen weer helemaal meenemen in de geweldige sfeer van de films. Het tempo gaat meteen omhoog en houd dan ook niet meer op tot aan het einde. We gaan oa. nog terug naar Dagobah, waar we Yoda nog een keer terug zien, en we belanden dit keer op een bos planeet waar allemaal teddyberen leven. Het slotstuk van de serie is ook echt een oorlogsfilm, en alles komt daar in deze film bij kijken. Een geweldige slag in de ruimte waarbij alle formaten ruimteschepen worden gebruikt en in hun volle glorie laten zien. Op de bosplaneet hebben we een slag die op voet wordt uitgevochten, met behulp van een technisch onderontwikkeld volk. Maar de slag waar het vooral om draait is nog het meest interessanter. Het gevecht tussen Darth Vader en Luke Skywalker. Dit is niet zomaar een gevecht, het gaat vooral om een mentale strijd. Wie houdt het langste vol tot een breekpunt. Darth Vader wordt daarbij bijgestaan door zijn meester, The Emperor. Zoals in alle Star wars films voltrekken zich een aantal slagen in een keer. Dit wordt lekker afgewisseld zonder dat het echt saai wordt bij een punt. Ook in de nieuwe Death Star zien we op de achtergrond de voortzettende ruimteslag. Erg mooi gedaan. Het einde zorgt ook voor een prachtige afsluiting, en geeft ook echt voldoening na zo'n leuk en prachtig avontuur.

Het geheel wordt bij vlagen toch net iets te kinderlijk gehouden. De Ewoks zijn daarin vooral het probleem. Ze zijn er gewoon om een jonger publiek tevreden te stellen. Dat probleem heeft Lucas in The Phantom Menace ook al gecreëerd. Erg jammer want het doet de film toch en beetje te kort voor de echte fans die daarop niet zitten te wachten. Toch blijft het als geheel erg onderhouden. Toen ik nog wat jonger was, was dit mijn favoriete Star wars film, later werd dat Empire en nog weer later A New Hope. Nu ik de film al wat vaker weer terug heb gezien, krijg ik toch echt weer een beetje het gevoel terug wat ik vroeger bij Return had. Ik vind het best leuk allemaal, aldaniet geweldig. Dat je in jaren zo verschillend kan gaan denken over een film. Return of the Jedi is ook de enige Star Wars film waarbij ik dat heb. Elke keer ontdek ik nog iets nieuws in de film. Vooral in de actiescènes. Ook heb ik een zwak gekregen voor het nieuwe einde waarin we nu Christensen zien ipv een of andere oude vent . Vandaar ook mijn verhoging. Ook qua karakterontwikkeling/drama is het een verbetering ten opzichte van de andere delen. Marquand laat daar goed zien waar zijn kracht als regisseur ligt.

Qua effecten is dit de crème de la crème van de oude reeks. Zoals ik al eerder aangaf wordt alles uit de cast getrokken. Design is weer er mooi gedaan van alles. De gevechten zien er, zeker gezien de technieken die er toen voor handen waren, weergaloos uit. Wat een snelheid is er al in bereikt. Er mooi om te zien. Marquand werd hierin bijgestaan door Lucas aangezien hij niet veel ervaring had met visuele effecten. Het voelt allemaal echt en niet als miniaturen. De vele lasers die je om de oren vliegen, het lightsaber gevecht aan het einde en ga zo maar door. De film is verder ook prima geschoten, en daar is verder ook niets op aan te merken. Het geluid is weer erg mooi vormgegeven door de vaste sound designer Ben Burtt, en Williams heeft een erg mooie score geschreven die het nog epischer maakt dan dat het al is. Mooi stuk ook tijdens het eindgevecht tussen Vader en Skywalker.

Acteerwerk is ook in dit deel van een hoog niveau, hoewel het nog erg cartoonesk is, is het van een hoog niveau. Ford is de echte uitblinker weer, en zijn ervaring is dan ook meteen duidelijk zichtbaar. Ook Hamill en Fisher hebben een groei in hun kunnen doorgemaakt en dat is als je de delen vlak achter elkaar bekijkt duidelijk. Ook leuk om veel van de andere cast weer terug te zien. Een man is er echter in geslaagd om de hele trilogie naar zijn hand te draaien. McDiarmid is als The Emperor nu in alle zes delen te zien en doet dat met verve. Ook zien we Guiness nog even terug. Een groots acteur was dit en heeft een mooie bijdrage geleverd aan de trilogie.

Verhaaltechnisch dus af en toe net iets te kinderlijk, maar Lucas en Marquand weten met Return of the Jedi een erg goede en mooie afsluiter van een prachtige franchise te maken. Een episch spektakel waar je u tegen zegt. Ook doet het einde je alweer verlangen naar een volgende kijkbeurt van alle films om zo het avontuur opnieuw te beleven. Er zijn maar weinig filmseries die dat kunnen en Star Wars is daar een van. Het blijft een mooi ruimte sprookje die mij van kindsaf aan heeft vermaakt, verbaasd en geboeid. De films staan dan wel niet in mijn top 10 aangezien er beter films zijn dan Star War. Toch blijven de films voor mij altijd speciaal, en zullen mij zeker in de toekomst ook nog een hoop plezier geven. Nu opnieuw weer op volgorde van I-VI gezien, maar de beste manier om de films te kijken blijft toch wel eerst de oude films en dan de nieuwe.

Aan alles komt een einde en zo ook aan mijn herzieningen van de legacy van George Lucas. De gemiddelde score van de reeks komt op 4.25. Een erg ruime voldoende, en misschien stiekem toch ook wel een beetje fanboy gedrag.

AGE-411

Ik moet zeggen dat dit ik dit als een absoluut dieptepunt in deze serie ervoer. En ik had enkel Star wars (1977) en de 2de uit 1980 gezien.

avatar van wimnoot

wimnoot

Ewok Karaoke on Vimeo

Ewok karaoke!

AGE-411 schreef:

Waarom dan?

planet_of_death schreef:

Waarom dan?

Hebt ge deze film al eens goed bekeken?

- Vooral de ontknoping op die planeet is totaal om te lachen. Een soort spacy versie van 'beestenbos is boos'.

- Iets wat me dan totaal stoort aan de serie is dat de slechterikken 200 kogels afschieten en nooit een goederik geraakt wordt. Wanneer de goede dan eens 2 kogeltjes afschieten zijn er direct 5 slechterikken gedood

- Alles was gewoon zo voorspelbaar. Ik heb tijdens de film wel 10 keer gezegd 'en nu gaat dat gebeuren'. Ze mochten toch wel iets beters verzinnen als ontknoping van filmserie!
Maar goed, ze hebben gekozen voor een mierenzoet voorspelbaar einde. En dan nog rammelt dat langs alle kanten! Eerst wordt Darth Vader zijn hand afgesneden. Vervolgens tilt hij met beide handen ( ) de keizer op om in de ravijn te smijten. Hij is dus zelf zonder hand zo fris als een hoentje denk je... TOCH NIET! Een minuut later gaat hij zonder redenen dood in de armen van zijn zoon. ("laat mij maar achter ")

- Verder rammelt het plot langs alle kanten. Bij dat gigantische slak-monster had ik verwacht dat Luke met een spectaculair gevecht zou winnen van dat monster in die kuil. Gewoon weglopen en hopen dat ie vanzelf neer valt. Wat later in de woestijn is het net hetzelfde: Wanneer hij dreigt om dat beest te vermoorden als ze niet vrijgelaten worden verwacht je een slim en waterdicht plan. Je krijgt gewoon een aaneenschakeling van zeer toevallige knullige gebeurtenissen die er voor zorgen dat alles toevallig slaagt.

- De special effects zijn zo nep.
"Wat wil je? Het is 1983": Dat is een ongeldig excuus voor mij! Bij de eerste Star Wars zat ik verbaasd naar het scherm te kijken. Ze zagen er zelf beter uit dan special effects uit 2010! En amper 6 jaar later hebben ze geen geld meer voor special effects zoals in 1977.

Komt er op neer dat dit een verschrikkelijk irritante (kinder-)film was.

Kevin13

Darth Vader is een halve robot. Hij pakt de Keizer op met zowel zijn goed als slecht hand. En ik dacht dat de Keizer Vader in leven hield. En als dat zo niet is hebben de bliksemschichten van de Keizer Vader te zwaar verwond of zijn pak naar de maan geholpen. Bedoel je met slakmonster de Rancor? En qua special effects zit deze film toch goed. Misschien je bril eens goed opzetten...

Kevin13 schreef:

Ik had mijn bril op

avatar van ehs21

ehs21

Dat Vader doodgaat is toch juist niet voorspelbaar en mierzoet. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om de vader vd hoofdpersoon te laten leven bijv. . Verder heb je gelijk dat er nooit een good guy geraakt wordt maar als jeje daaraan gaat storen kun je dit soort films (en de meeste actiefilms) beter niet kijken.

avatar van hutchence

hutchence

Wat mijn probleem is met de kritieken is dat het meestal over de Ewoks gaat. Over het hele internet worden Ewoks gediscrimineerd en het wordt tijd dat iemand opstaat om voor hun op tekomen,

wie wil zich aansluiten bij de Ewoks empowerment organisation?

Kevin13

Euhm voor hier zich massaal mensen gaan aansluiten en ze zelfmoordacties beginnen uit te voeren wil ik je eerst melden dat Ewoks niet bestaan. Het kan misschien hard aankomen maar het is zo.

avatar van Justinw

Justinw

you gotta be kidding me

Kevin13

Ach dit is dus wat ik bedoel.

avatar van mipha

mipha

nachtmerries aan Jabba the Hutt overgehouden back in the days..

Super film!!

Monsters van Jabba

Ruimtegevechten

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Waarom vergeet je Han Solo?

Han Solo

planet_of_death

De muziek op het overwiningsfestival!

planet_of_death schreef:

De muziek op het overwiningsfestival!

Ja, daar moeten ze echt wat aan gaan doen.

Vind je het niet mooi?

avatar van Merk

Merk

Hebben ze bij het einde Hayden Christensen er nog ingeplakt naast Yoda en Obi-Wan, hahaha

avatar van Minotaures

Minotaures

Voor de prequel reeks van Star Wars, was het gewoon de acteur die Darth Vader speelde, dus die oude, kale knakker.

Merk schreef:

Hij ziet er ook wel erg jong uit.