• 9.375.245 stemmen

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Sciencefiction / Fantasy | 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Richard Marquand

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,3 (1.196.991)

Releasedatum: 13 oktober 1983

Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

"Return to a galaxy far far away."

Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Luke Skywalker

Darth Vader (stemrol)

avatar van JackTorrance

JackTorrance

joepie!

dan zal ik mijn leven ook beteren ok?

dan zijn we allemaal weer vriendjes, jeeee!!!!!!!!!!!

Haha

avatar van ramses

ramses

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Tsja, je kunt het de film niet verwijten dat ietsje minder is dan de fantastische eerste twee films; dat was gewoon absoluut onmogelijk. Maar zeker een waardige afsluiting van de serie. 4,5*

avatar van N.W.

N.W.

kan iemand mij vertellen wat Vader in het nederlands betekent toch wel verrot makkelijk om te weten wat nou eigenlijk zijn naam is, verder vond ik deze films leuker dan de eerste twee delen met een waardig einde voor zo'n goeie serie 4.5 sterren

avatar van rondh

rondh

ramses schreef:

te schattig/kinderachtig voor in deze film

De Ewoks horen juist wel in deze film

davidov

ze horen er wel in maar misschien krijgen ze iets teveel aandacht

avatar van THX1138

THX1138

ramses schreef:

te schattig/kinderachtig voor in deze film

Ja dat is waar, ze horen in de film .

Hoe gaan ze anders de troepen van Darth Vader verslaan?

Ik vind het wel een leuke scene.

Film over het algemeen? 4*

avatar van IcU

IcU

Waardig einde. Jammer van die beertjes, maarja...
5* voor deze prachtige film.

In de special edition aan het einde van de film als je de geeste ziet van Anakin, Obi-wan en yoda, hebben ze de geest van de "oude" Anakin vervangen door die van Hayden Christensen, de "nieuwe" (episode 2+3) Anakin Opzich slimme zet van Lucas, want zo zijn die films goed aan elkaar gelinkt, maar de fans waren er volgens mij niet echt tevreden mee.

avatar van gemaster

gemaster

Veruit de minste van de originele trilogy. De vorige films balanceerden op een dun koordje(kinderfilm -> Fantasy spektakel), maar deze film valt er vanaf. Stomme Ewoks, belachelijke dansscenes, nee dat sloeg allemaal nergens op. Op het einde werd het nog een beetje goed gemaakt en vandaar dat ik nog 3* geef.

avatar van IcU

IcU

gemaster schreef:

De vorige films balanceerden op een dun dunne koord(kinderfilm -> Fantasy spektakel), .

Damn

avatar van Hannibal

Hannibal

Jammer dat er zoveel van die muppetshow- achtige wezens in zaten in de stad van Jabba The Hutt.

Een klein blauw olifantje en die rat die steeds zat te gniffelen bij Jabba, ik vind het echt niks. de monsters van Semastraat zien er nog enger uit.

De toegevoegde computer-geanimeerde scenes vallen veels te veel op (in de hele oude trilogy trouwens) en het is zonde dat ze dat gedaan hebben. Het is een soort verminking van de originele films.

Het verhaal daarentegen is niks mis mee en wordt mooi afgesloten.

Gisteren heb ik een privémarathon gehouden en in één keer deel IV, V, en VI gekeken, het was erg lang geleden dat ik ze voor het laatst gezien had.

Dit was de minste van de drie, maar mooi om bij mijn 4* te blijven.

Knarf Kenobi

Mooie Star Wars film, sommige vinden het jammer dat George Lucas ze mooier gemaakt heeft, maar daar valt niet over te twisten. Een leuke film, ewoks mischien een beetje kinderachtig, maar ja, het blijft het Star Wars gevoel en sfeer behouden en dat is het alleraller sterkste in de star Wars trilogie (en de rest is natuurlijk ook fantastisch!!! ben zeer groot star wars fan!) 5*!!!!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ook weer een geweldige episode. Ik had niet zoveel moeite met de Ewoks, het is niet dat niet er schattig uit kan zien. Ook het verhaal tussen Luke en Darth Vader is natuurlijk in dit deel heel interessant aangezien Vader met zijn eigen identiteit worstelt. 4,5* en #10 in mijn top 10.

avatar van movielauxje

movielauxje

Hamtaro in actie:-D.

Knarf Kenobi

Nee, dit is Star Wars, niet een aflevering van Hamtaro op Fox Kids. Ga maar gewoon verder met je duplo spelen.

avatar van Superfan

Superfan

return of the small wookies!!!

goede film, een goede ontknoping ende emotie spat aan het einde er van af. Ik vind het wel leuk dat de lucas met zijn ( ik citeer ook ) vuile commercieele gore poten de anakin van deel 3 drie erin heeft gzet, zo was de anikin nou eenmaal echt. Een een geest zonder haar, benen en handen was nou niet erg goed op zijn plaats. ( star wars fans weten natuurlijk wat er met anikin gebeurt in deel 3)

Superfan schreef:

...zo was de anikin nou eenmaal echt.

En Yoda en Obi Wan dan?

Ik vind het maar een debiele ingreep van Lucas, als een film eenmaal af is moet je niet naderhand nog scenes gaan veranderen. En als je dan wel wat verandert, doe het dan op zijn minst consequent.

avatar van Superfan

Superfan

pjotr schreef:

En Yoda en Obi Wan dan?

anakin is op geen enkel moment van zijn leven een oude man met grijs haar geweest.. en dit is hoe obi-wan en yoda op hun sterfmoment waren, en misschien deed hij christen hayden erin omdat toen hij er zo uitzag eigenlijk de jedi in hem stierf ( hij werd een sithlord ).... Hoe anders, de man uit het darth vader kostuum, dan zou luke zich meteen afwenden.. "is that my dad? wooooow"

Spoilers .

Knarf Kenobi

Ach, waar maken we ons druk om, het is allebei Star Wars en dat is fantastisch. We mogen blij zijn dat hij geen kleine Anakin heeft gedaan of baby Anakin, maar gewoon Anakin op zijn hoogtepunt vlak voordat hij van Anakin in Darth Vader veranderde.

Knarf Kenobi schreef:

Ach, waar maken we ons druk om .....

Nou, voornamelijk om het feit dat Lucas niet uitgekneed raakt op de eerste trilogie...

En dat bijna alle veranderingen die hij heeft aangebracht afbreuk doen aan de oorspronkelijke films.

avatar van aurora

aurora

Wow net weer deze film op dvd gekeken. De eerste keer in de bioscoop vond ik het niet de beste van de eerste trilogie, ik vond Luke en Han een beetje oud en moe eruit zien. Maar deze tweede keer vind ik het een topper! Alleen viel ik bijna van mijn stoel toen ik opeens op het eind een 'oude' bekende zag...en nu lees ik hier net dat het klopte...Anakin is back!

Ik kon mij dat al niet herinneren van de eerste keer. Hmm ik vind het een erg goede stunt van Lucas, zo komen de twee trilogien weer wat dichter bijelkaar.

Knarf Kenobi

Goed zo! Een goede stunt van Lucas! Goed zo!

pjotr

Een zwaktebod noem je dat...

avatar van [Preketero]

[Preketero]

Heel mooie film.
Ontroerend wanneer Lord Vader de Keizer naar beneden smijt.
4 sterren*

davidov

Gisteren weer eens herzien, met een half puntje verhoogd (naar 4.5) gezien ik me deze keer minder heb zitten te ergeren aan de film dan voorheen... Hij vloog voorbij, jammer want ik had wel wat langer willen genieten van de dark side

[Preketero] schreef:
Heel mooie film.
Ontroerend wanneer Lord Vader de Keizer naar beneden smijt.
4 sterren*

Heb je wel eens de extra DVD bij de Revenge of the Sith cd gezien (a musical journey)? Moet je zeker doen, als je dit ontroerend vond. Zit een hele mooie muziek film(pje) op van zo'n rustiger nummer en dan zie je Darth Vader op tegen Luke strijden en hoe hij vroeger was en steeds duisterder werd. Echt mooi. Uiteindelijk zie je ook hoe hij weer goed wordt en de keizer naar beneden smijt. Heel mooi. Kan het eigenlijk niet gpoed beschrijven, maar toch, als je de kans krijgt kijken.

avatar van Jorick

Jorick

Persoonlijk vond ik dit de beste film van de (oude) trilogie.

Het verhaal vond ik interessanter en ook over het einde was ik erg tevreden. Ik heb me prima vermaakt en ik hoop dat de nieuwe trilogie (I, II en III) me niet zullen teleurstellen.

davidov

en ik hoop dat de nieuwe trilogie (I, II en III) me niet zullen teleurstellen.

Schat ze niet TE hoog in is mijn advies