• 9.375.496 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.489.807)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

avatar van Kevin13

Kevin13

®Tc schreef:

Behalve dan de intrede van Obi-Wan

Ik dacht dat dat kwam omdat hij met de Force verdween in episode IV.

avatar van Ruben1994

Ruben1994

hele leuke film,

vooral de scene op de planeet hoth, met die AT-AT vind ik altijd erg vermakelijk

avatar van Phantasm

Phantasm

Prachtige aktiescenes, vermakelijk film die aansluit op deel:VI.

avatar van MNV2

MNV2

Naar mijn mening het beste deel uit de Star Wars sage. Vooral Joda vind ik plezant, zo'n 900-jarige dwerg met grammaticaproblemen. Sommige migranten willen het ook niet leren..

avatar van Enigma

Enigma

Beste film van de hele sage topvermaak.

avatar van ikkie01

ikkie01

Ik erger me stijf aan die vervelende robotjes. Tevens de wijze van vertellen maakt dat ik niet veel waardering voor deze serie films kan hebben. Maar voor die tijd goede graphics dus toch nog een 3 gegeven

avatar van movie fan

movie fan

zeer goede film , ik vindt deze persoonlijk de beste van ze alle 6 , geweldige actiescene's , goed verhaal , en zeer veel diepgang .

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

Toch minder na het zien van de nieuwe saga.

Ik vind de nieuwe star wars films beter(op natuurlijk the phantom menace na)

De meeste mensen zullen zowiezo deze 3 beter vinden als was het maar om het sentiment,want dat gevoel heb ik ook bij deze films.

Maar de special effects zijn gewoon een stuk minder in deze films,de gevechtten zijn echt bagger,in alle 3 de films,terwijl dat in de nieuwe films juist de adrenaline door je aderen laat stromen tijdens het kijken.

En Luke skywalker,pfff,ik vind dat nog steeds een miscast,lijkt wel een kruising tussen corky van life goes on,en een kikker,met die uitpuilende ogen.Beetje nerdy is die.

Deze is wel de beste na Revenge of the sith & Attack of the clones.

Het blijft jeugdsentiment om dit te zien,jammer dat het gevecht tussen darth vader & luke eigenlijk best boring is,maar ja,in die tijd was het natuurlijk allemaal veel vetter en mooier,erg achterhaald.

avatar van Chimpz

Chimpz

Het absolute hoogtepunt van de serie. Van de isolerende ijsplaneet van Hoth tot de prachtige stad-in-de-wolken op Bespin, van de training met Yoda tot "I am your father". Zoveel typerende scènes, zoveel memorabele elementen. De personages worden hier nog veel kleurrijker gebracht (het charisma van Harrison Ford, de sympathie van Carrie Fisher, etc.). Dit is de film waardoor Star Wars legendarisch is en is simpelweg perfect.

avatar van Miron

Miron

Weet iemand of de originele bioscoopversies op dvd verkrijgbaar zijn?

avatar van MovieFreakk

MovieFreakk

Veruit de beste Star wars film uit de hele reeks.

avatar van IcU

IcU

Miron schreef:

Weet iemand of de originele bioscoopversies op dvd verkrijgbaar zijn?

Nee, alleen de nieuwere versies. Op vhs in een donker hoekje van een oude videotheek misschien? Daar vond ik de oude eerste versies in de jaren '90 nog wel eens. Of dat nu nog te vinden is betwijfel ik.

avatar van legian

legian

ik heb op mijn dvd toch ook echt de oude versie staan hoor.

heb zo'n dubbel dvd met de oude en de nieuwe versie

avatar van JacoBaco

JacoBaco

avatar van SolidKevin

SolidKevin

JacoBaco schreef:

Alleen jammer dat ze DEZE scene er niet in hebben gelaten.

Deze scene is echt super

avatar van Miron

Miron

Ik heb de eerste trilogie binnen op DVD maar ik wil graag weten of het beter is om de originele versie of de bewerkte versie te kijken?

avatar van Film Pegasus

De film is leuk met een groot avonturengehalte. Hier valt wel op dat de acteurs beter zijn dan in de nieuwere films. Wel typisch voor die tijd is soms wel de flauwe figuren van cheesy 80's figuren als C3PO en Yoda die toch beter zijn uitgewerkt in de nieuwere films. Yoda is gewoon een arrogante Muppet hier. Dat is toch één van de weinige verbeteringen in de delen 1-3 die later gemaakt zijn. Maar de pluspunten zijn er wel en met mooie locaties als de wolkenstad is dit één van de betere delen uit de reeks.

avatar van Minotaures

Minotaures

JacoBaco schreef:

Alleen jammer dat ze DEZE scene er niet in hebben gelaten.

Tja, Darth Vader heeft ons het één en ander niet laten zien, inderdaad.

Dat schijnt ook zo, ongeveer 65 jaar geleden. Duitse geheim wapen Gelukkig maar dat ze het nooit gebruikt hadden.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ik dacht dat dit het Duitse geheime wapen was?

avatar van Minotaures

Minotaures

Het zou de bestuurder van de ''tank'' zijn en Hitler staat samen met de bestuurder van 't uitzicht te genieten?

Oh, hier nog een speciaal filmpje. Robot Chicken, die bevat speciale scénes van Star Wars, waaronder een Deleted scene wanneer Luke S. een At-At vernietigt.

avatar van Tomkx

Tomkx

5 sterren, kan er niet meer van maken.

Tomkx schreef:

5 sterren, kan er niet meer van maken.

Slechte zaak van jou!! Verhoog hem onmiddelijk!

avatar van Betamax

Betamax

Mooie film met weer wat nieuwe ontwikklingen.

Prima

avatar van Thomas3

Thomas3

De oude Star Wars films krijgen van mij allemaal 5 sterren, ik zie het als 1 verhaal! Absolute nummer 1

avatar van charmed one

charmed one

alle starwars films verdienen een dikke 5

avatar van charmed one

charmed one

alle delen zijn goed

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Prettig vervolg op de vierde Star Wars-episode. In tegenstelling tot velen vond ik dit net ietsje minder dan de voorganger en ook het vervolg.

avatar van rep_robert

Waarom dan? Ik vind het juist de beste, veel actie. Geen introductie meer nodig en geen kleffe Ewoks zoals in Return of the Jedi.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

rep_robert schreef:

Die Ewoks vond ik juist weer grappig! Je geeft het antwoord eigenlijk zelf al: teveel actie, die er weliswaar spectaculair uitziet. Ik vind het epische Star Wars-verhaal (van I tot en met VI ) daarentegen veel interessanter...

avatar van rep_robert

Nou ja, teveel actie valt ook wel weer mee. Er is gewoon geen introductie nodig, waardoor je de vaart in het verhaal kan houden.

Zitten ook wel genoeg "rustige" momenten in deze film.

Maar ik ben het ook wel met je eens, het gaat mij meer om "the big picture".

De hele oude saga is zeer vermakelijk, de nieuwe delen vind ik persoonlijk minder(teveel CGI en teveel voor blue screens geacteerd). Doet toch een beetje af van de originele 3 films.

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic