• 9.414.535 stemmen

Actie / Sciencefiction | 142 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Gary Ross

Met onder meer: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth

IMDb beoordeling: 7,2 (1.078.183)

Releasedatum: 21 maart 2012

Plot The Hunger Games

"May The Odds Be Ever In Your Favor."

In de nabije toekomst wordt Noord-Amerika geteisterd door droogte, brand en oorlog. Het wordt nu Panem genoemd, een land verdeeld in de 'Hoofdstad' en twaalf regio's. Elk jaar worden twee jonge deelnemers van elk district uitgeloot met het doel om in een competitie de andere deelnemers uit te schakelen. Het volk wordt gedwongen om deze 'wedstrijden' te kijken. Voor vermaak, maar ook ter intimidatie van de onderworpen districten. Katniss neemt vrijwillig de plaats in van haar zusje, die geselecteerd was om deel te nemen. Peeta, een man zonder enige gevechtsvaardigheden, zal haar vergezellen. Samen moeten ze het opnemen tegen veel sterkere en beter getrainde deelnemers...

Katniss Everdeen

Seneca Crane

Claudius Templesmith

avatar van joaquim05

joaquim05

Slechtste film die ik af heb gekeken, Zelfs het grote scherm en geluid van de bios konden mij niet wakker houden! Dit wordt weer net als twillight een onbegrijpelijke succes!

avatar van kirstentjuhh

kirstentjuhh

Deze film is echt geweldig en maakte mijn enorme verwachtingen waar! Goede cast, topverhaal, spannend, ik zat er van het begin tot het einde helemaal in.

Het is de verfilming van een van mijn favoriete boeken, en ik heb nog nooit zo'n boekgetrouwe boekverfilming gezien, dus daar was ik ook heel blij mee.

Enige minpuntje aan de film is dat op het moment dat the games beginnen, de camera zo erg schokt dat het lastig is om te zien wat er gebeurt. Gelukkig was dat maar één scène.

Aanrader!! Zowel de film als de boeken!

avatar van Schoppie60

Schoppie60

Helaas zowat elke keer in slaap gevallen, langdradig, wachtte op wat spanning die absoluut niet kwam. Voorspelbaar ook. Hele slechte film.

avatar van Halcyon

Halcyon

Persoonlijk heb ik wel een zwak voor films die zich afspelen in een dystopische toekomst. The Hunger Games maakt handig gebruik van dit gegeven om aan de hand van setting en kostumering een fantasierijke wereld te creëren. Verhaaltechnisch wordt met enkele intrigerende concepten gegoocheld, zoals een sterk gemediatiseerde samenleving (cfr. The Running Man) en een arena waarin een select groepje pseudo-gladiatoren elkaar moet uitmoorden tot er slechts één overblijft (cfr. Battle Royale). Toch wordt het filosofisch en psychologisch potentieel van deze concepten niet helemaal benut. The Hunger Games blijft op de vlakte en is daarmee een klassiek voorbeeld van een boekverfilming die zich op de massa richt. Deze film zit dan ook vol gemiste kansen, waaronder het voorspebare slot. Ik had bijvoorbeeld liever gezien dat de overlevenden werkelijk van de giftige bessen hadden gegeten in een poging om extra drama toe te voegen. Gelukkig weet dit modern SF-sprookje wel te vermaken door de goede opbouw en een verrukkelijk hoofdpersonage waar elke gezonde jongeman hopeloos verliefd op zou kunnen worden.

avatar van Capo_Fortissimus

Capo_Fortissimus

Ben naar de bios gegaan door de hoge beoordelingen online, teleurstellend saaie niet boeiende film waar ik niet van begrijp dat de score zo hoog is....

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Truman Show meets Gladiator (of zo)

Toch een lichte tegenvaller.

Voor een 'actiefilm' overigens erg weinig actie. Het helpt ook niet dat de weinige actie die wel aanwezig is heel erg matig in beeld wordt gebracht. PG-13, het zal allemaal wel. Ik had het allemaal iets rauwer en grimmiger willen zien.

Blijf ook een klein beetje moeite hebben met het feit dat een moordpartij onder kinderen als een hele show wordt opgevoerd en dat er kennelijk niemand aanstoot aan neemt (ik heb het dan over de toekomstige wereld waar de hoofdpersonages zich in bevinden). Wellicht dat dit in het boek beter omkaderd wordt, maar hier kwam het over als een gemakzuchtige soort van vertier voor de rijken (er even van uitgaande dat de mensen in de Hoofdstad rijk zijn, zo kwam het op mij alvast over).

Visueel valt het allemaal nog wel mee: design en make-up zijn best aardig hoor (vreemde vogels die hoofdstedelingen trouwens).

Toch heb ik een net-niet gevoel bij deze film. Zo kwam dat groepje kinderen wel heel erg snel tot een samenwerking en kennelijk vertrouwden ze elkaar blindelings want ze slapen allemaal lekker samen. Ik zou persoonlijk geen oog dichtdoen als ik weet dat slechts één kan overleven. Het einde is ook zo'n sof. Moest natuurlijk weer een happy end zijn. Een uiteindelijke zelfmoord zou inderdaad veel dramatischer zijn geweest en wellicht ook een betere basis voor een vervolgfilm (zo hebben de districten een reden om echt in opstand te komen). Enfin, ik zou er een hele andere film van gemaakt hebben

Wel positief is Jennifer Lawrence die bewijst dat ze een film volledig kan dragen. Haar présence is overweldigend en het is geen straf om een dikke twee uur naar haar mooie smoeltje te moeten kijken. Het verhaal zakt gelukkig ook nergens in en die 143 minuten voelen helemaal niet zo lang aan.

Nou ja, de basis voor een succesvolle franchise is gelegd neem ik aan.

avatar van Blekkerstifte

Blekkerstifte

Vooraleer The Hunger Games te hebben aangevat nog snel even een Peeta met groentjes binnengespeeld. Geprepareerd door onze Ottomaanse vriend van Peeta Capitool te Kortrijk (Bel). Immer van vooraanstaande kwaliteit. *smak smak*

Biases in de beoordeling versterkt door de frustraties ten gevolge een lege maag werden op die manier alvast vermeden.

Over de film zelf:

Kinderen in een arena die elkaar uitmoorden. Free for all.

Dit deed me denken aan o.a. Lord of the Flies (boek), Alien vs Predator (arenagevoel), The Tournament...

De film valt als geheel te licht uit. Naar mijn mening niet zozeer omdat de actie te braaf is (jeugdfilm), zoals reeds door anderen werd aangehaald, maar omdat er geen enkele vorm van karakteruitdieping plaatsvindt. Er wordt over geen enkel personage afdoende achtergrondinformatie vrijgegeven. Er wordt geen kennismakend verhaal verteld buiten The Hunger Games om.

Ze worden gekozen, ze reizen, ze vechten. To the point.

De dialogen beperken zich, vooral tijdens the games, ook al te vaak tot clichématige, inspiratieloze holle praat.

Dit gebrek aan een echte kennismaking met de personages en de povere dialogen nekken, in mijn ogen, de film.

Anderzijds hebben alle protagonisten (Katniss, Peeta, Woody) wel een sympathieke smoel, en hun pretentieloze voorkomen compenseert bovenstaande enigszins. Woody heeft gewoon tout court een grappige muil, in de positieve zin. Ik weet, dit is een zeer subjectief argument.

Als laatste wil ik aangeven dat ik de boeken niet heb gelezen en me verhaaltechnisch dus enkel op de film kan baseren. Het argument keert terug dat de film een goede weergave is van het boek/de boeken.

Dit zorgt voor een meer pragmatische score.

avatar van Anahera

Anahera

Ik vond dit echt een goede film! Ik was zeer aangenaam verrast. Door de lovende kritieken had ik al hoge verwachtingen, en ik moet zeggen dat deze zeker en vast zijn ingelost. Ik zat van begin tot eind op het puntje van mijn stoel en kijk al uit naar de volgende film die zal uitkomen!

Je merkt wel dat er stukken van het boek zijn weggelaten ( ook al heb ik het boek nog niet gelezen) en dat er nog veel meer verhaal in zit, maar je kan moeilijk een film van 5 uur maken.

Ik wil ook nog even meegeven dat ik GEEN twilight fan ben, hetgeen blijkbaar mensen opeens denken als je zegt dat je deze film goed vindt.

Hopelijk zijn er toch mensen die hun vooroordelen even opzij kunnen zetten en kunnen genieten van deze geweldige film!

avatar van Jiresa

Jiresa

Kan iemand mij uitleggen waarom meerdere mensen reageren met "film voor jongen vrouwen"?

Omdat katniss er niet half naakt en sexy bij loopt? Omdat het niet eng/spannend genoeg was?

Het verhaal is wat mij betreft sterk genoeg (mits wat minpunten in de uitvoering ervan) en ik vind "film voor vrouwen" dan ook nogal denigrerend over komen. Snap niet waarom mannen het niet leuk zouden kunnen vinden.

(en volgens mij zijn er hier genoeg mannen die hoge punten geven!)

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Battle Royale op zijn Amerikaans dus: 24 jongens en meisjes moeten elkaar doden en dr kan dr maar één de winnaar zijn. Het leidt tot een prima film, waarbij de lange opbouw naar de daadwerkelijke Hunger Games opvalt. Nog beter is dat die opbouw niet eens verveelt en je niet denkt 'waneer begint de actie'. In het tweede deel komt dat er dan uiteindelijk en dat leidt nog tot best een hoop toffe kills. Wel jammer dat het einde onnodig lame is.

avatar van kubrick 22

kubrick 22

Misschien niet heel origineel maar des al niet te min zeer vermakelijk. Je kan zien dat deze film echt voor het grote publiek is gemaakt en hier door blijft het wat aan de brave kant, dat is jammer.

Rustige opbouw het eerste deel en het tweede deel de Games..

Al met al blijft het toch boeiend met de nodige actie..

Acteren is prima!! Jennifer Lawrence is toch echt een blijvertje, tucci en harrelson altijd leuk..

Shaky camera werk is zoals gezegd geen meer waarde in deze film helaas..

Boeken niet gelezen dus blanco in gestapt en aangenaam verrast, meer dan prima vermaakt

avatar van Jagged Edge

Jagged Edge

Tja echt een grote mensen sprookje meeer zie ik er echt niet in .

avatar van Mai*

Mai*

Met te hoge verwachtingen deze film wezen kijken. Want achteraf vond ik er geen reet aan. Erg jammer. Het einde is zeer voorspelbaar, en de acteurs spelen slecht (behalve het kleine donkere meisje).

avatar van Bxian32

Bxian32

Hele mooie originele film, maar wat al eerder is opgemerkt, op het moment dat de games beginnen had er een beter camerawerk kunnen zijn. Juist dan gaat het om de mensen en daar zie je door al dat geschok helemaal niets van terug. Ik begrijp niet zo goed waarom daarvoor gekozen is omdat je tot dat punt een fantastische opbouw van de film achter de rug hebt. En ik begrijp het hele concept niet echt dat je kinderen elkaar laat uitmoorden ter vermaak, want de reden die ervoor genoemd wordt is wel erg vaag te noemen en helemaal niemand daar die hier aanstoot aan neemt? Toch een beetje een gemiste kans. Je ziet ook nauwelijks reacties van alle kijkers van de games, en voor die kijkers zijn ze toch in eerste instantie in het leven geroepen? Beetje hinken op 2 gedachten, aan een kant is er de gruwelijkheid van het hele concept, aan de andere kant wordt sterk vermeden om dit goed in beeld te brengen (weer dat schokkerige camerawerk). Voor mij dus een film in 2 delen, een hele goede opbouw met een heel mooi origineel concept, maar vervolgens (zodra de games beginnen) zakt het allemaal in elkaar.

avatar van killerbee

killerbee

Wow, dit had ik nooit verwacht!

Ik baal zo ontzettend dat ik naar deze film ben gegaan met vrienden.

Zij wouden naar American Pie, ik heb ze kunnen overtuigen dat die film meer voor thuis was en je beter dan naar Hunger Games zou kunnen gaan. HUGE MISTAKE!

Langdradig, geen spanning, geen echte actie, soft, saai en bovenal slaapverwekkend!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Jammer. Ross is een goed regisseur.

Geen Hunger Games sequel vo...

avatar van dulcinea

dulcinea

Jiresa schreef:

(en volgens mij zijn er hier genoeg mannen die hoge punten geven!)

Mijn man vond hem ook geweldig, nergens saai of voor vrouwen. Denk dat veel mannen hier een actiefilm hadden verwacht en wanneer het dat niet is en er ook nog ns een beetje romantiek inzit dan is het maar meteen saai en voor vrouwen, tja.

De vergelijking met Twilight gaat ook niet volledig op voor mij want ik vind Twilight zelf enorm melig en overdreven, terwijl deze me vanbij het begin gewoon mee had. Ben ondertussen bijna in de helft van het tweede boek

avatar van Busracik

Busracik

Ik vond de film erg goed. Hoewel er wel veel verschillen waren met het boek.

In het boek zitten veel meer details en die ik heb toch wel gemist in de film.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Voor de 4e achtereenvolgende week op nummer 1 in de Amerikaanse boxoffice.

avatar van soom

soom

Peeta en Katniss zijn prettige, solide personages. Dat hun liefde fake is, zoals ik las in de recensiestukjes van Linn en Rianneke_Dan, had ik tijdens het kijken niet echt door. Het voelde natuurlijk aan zogezegd, ik vond het wel lief en schattig hoe ze deden. Het was echt en natuurlijk, zoals ik dat wel gewoon in de meeste films die ik het meest zie, tegenkom. (Tekst wat aangepast).

Ik was na the Last Song erg benieuwd naar Liam Hemsworth. Hij is daarin gewoon zo lief met z'n liefste of zijn ex inmiddels alweer?, Miley, met ook een mooi filmkus momen, dus ik wilde wel meer zien van hem. Helaas is zijn rol natuurlijk minimaal, omdat het meer over Katniss gaat. Jammer wel, ik hoop dat er met de andere films wel meer te zien is van hem. Toch kon een blik van hem mij al vertederen.... Hij is schattig jawel.

Prettig verhaaltje, met een paar mooie momenten en het is op zich meeslepend genoeg om niet meer te vergeten. Mooi gedaan, het is een solide film die nergens verveelt en genoeg te bieden heeft. Mooi spel van met name Jennifer Lawrence, ze is gewoon goed, en bijna zonder dat je het in de gaten hebt, geeft ze een verpletterende performance weg. Ze acteert rustig en best op een naturelle manier, daarom heb je bijna niet in de gaten hoe goed ze wel niet is. Maar Katniss is zeker een mooie rol van haar. Ik ben zeer zeker benieuwd naar de vervolgdelen en ook naar haar andere rollen.

Josh Hutcherson is trouwens wel ietsje zwakker. Ik weet niet, maar zijn rollen in Bridge to Terabithia en vooral in Little Manhattan zijn imho toch echt beter. Niet dat hij slecht is, maar hij kan wel iets beter spelen dan dit matige spel dat hij ten beste geeft. Ergens moet in de wildernis een autocue hebben gestaan. Hij lepelt zijn teksten te gladjes op vind ik, in de genoemde films was z'n performance gewoon iets beter.

Ik ben benieuwd naar de boeken. Snel maar eens gaan zien of ik die kan vinden in de bieb of de winkel. De film sleepte me wel mee, ik zat me erg in te leven.

Edit: Tijdens een scene schoot ik echt miljarden kilometers de lucht in. Katniss en Peeta liepen ergens in het bos. Ik had natuurlijk wel al gezien dat er een of ander beest zou komen, maar toch, op het moment dat dat gebeurde, dat dat beest tevoorschijn sprong, grommend en wel, kreeg ik echt een hartverzakking van gigantische proporties. Nog erger dan bij Harry Potter, ik geloof dat ik seconden later pas weer ademhaalde .

Edit 2: Deze poster deed me eigenlijk een beetje aan de poster van Ghost Rider denken.

avatar van Elineloves

Elineloves

soom schreef:
had ik tijdens het kijken niet echt door. Het voelde natuurlijk aan zogezegd, ik vond het wel lief en schattig hoe ze deden, het was echt, zoals ik dat wel gewoon in de meeste films die ik het meest zie, tegenkom.

Precies! Zo ervaarde ik het ook. Ik had het boek niet gelezen en wist ook niet dat het fake was, en ik weigerde het ook te geloven, omdat het inderdaad zo schattig was.

avatar van piiiti

piiiti

meningen verschillen nogal eens over deze film... lijkt mij wel wat weg te hebben van battle royale, waar ik toendertijd wel met plezier naar heb gekeken. ga hem toch maar even zien 1 dezer dagen

avatar van qwertzu

qwertzu

Elineloves schreef:

Mooi stukje soom!

Heb pas alle drie de boeken gelezen en maak er toch uit op dat er wel degelijk gevoelens bij komen kijken hoor! Niet helemaal nep dus, ze wordt in eerste instantie inderdaad wel min of meer gedwongen om verliefd te zijn i.v.m. de sponsors, maar volgens het boek voelt ze er ook wel wat bij.

avatar van soom

soom

Elineloves schreef:

Dankje wel..

avatar van Elineloves

Elineloves

qwertzu schreef:

Het begon als een vooropgezet en geforceerd iets maar ze werd wel verliefd op hem. Zo wil ik het herinneren. *Romantisch zieltje*

avatar van diedier

diedier

The Hunger Games,

De box-office hit van het moment, iedereen praat erover .. ik hoor positieve én negatieve berichten. Heb er even over getwijfeld om hem te gaan kijken, maar heb het toch gedaan. Ik studeer Film&Televisie dus wordt het van ons verwacht

Het was paasvakantie, én de zaal zat bom volle - dus het leeft blijkbaar onder de mensen.

Over het algemeen, ben ik vrij positief over deze film.

Ik had schrik, dat de film niet zo lang kon blijven boeien, door het vrij lange speelduur.

Maar de film had heel wat in zijn mars om de kijkers 142 min, te boeien.

Het verhaal was poep-simpel, maar bijzonder goed uitgewerkt. Heb vaak gedacht, waarom ben ik er in godsnaam niet opgekomen

Alleen hou ik niet van het soort 'actie' in deze film.

Deze film moest toeganlijk zijn voor jong én oud .. dus daarom een 12+

Dit is actie, maar toch geen actie. Ik hou eigenlijk niet van deze soort 'actie'.

Je ziet iemand vermoord worden, dan zie je wat bloed én dat is het ..

Door een moord, redelijk mooi cinematografisch in beeld te brengen, crieer je sfeer én spanning.

En door zo ophoudende actie in een film te steken, geraak je sfeer kwijt.

Ik hou nu eenmaal niet van deze uitvoering, maar dit is gewoon mijn smaak.

Ook miste ik wat, voorgeschiedenis in het verhaal ..

Waarom zijn ooit die dorpen omgedoopt tot disctricten ?

Maar dat heb je meestal zo, met verfilmingen van boeken.

Je krijgt nooit alles in een film .. als je alles wilt weten moet je het boek lezen !

Knappe acteer-prestaties ! Knappe muziek (James Newton Howard) - Goede regie - Mooie Cinematografie - aléén soms wat zwakke speciale-effects, maar dat is ook misschien met opzet gedaan ..

Een 3*

avatar van Lof78

Lof78

Leuke film! het gaf me wel een verfrissend gevoel, al deed de film me wel een beetje denken aan de Schwarznegger film ''The running man''... maar toch ook weer anders. Lawrence is erg innemend in haar rol..ennu ik voel aan mijn water dat het mee wil liften op de Twilight -Saga succes met ook een trilogy op komst.

***/ sterren

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Niet heel slecht gemaakt of zo, maar weinig boeiend! Een regelrechte tegenvaller! Het is allemaal maar wat slapjes, weinig spannende actie, de ontroerende momenten komen ook niet aan. Ik was blij dat ie afgelopen was!

avatar van Filmpie1

Filmpie1

Ik ben het volledig eens met Dennissssss.

avatar van zinon

zinon

Kan iemand mij uitleggen waarom iedereen deze film zo geweldig vindt?Heb zelden zo verveelt in de bios gezeten, flinterdun verhaal, slecht geacteerd en erg voorspelbaar.Ook de kern van het verhaal is niet echt nieuw, zie battle royale 0,5 ster voor de moeite.