• 9.379.193 stemmen

Actie / Sciencefiction | 142 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Gary Ross

Met onder meer: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth

IMDb beoordeling: 7,2 (1.072.472)

Releasedatum: 21 maart 2012

Plot The Hunger Games

"May The Odds Be Ever In Your Favor."

In de nabije toekomst wordt Noord-Amerika geteisterd door droogte, brand en oorlog. Het wordt nu Panem genoemd, een land verdeeld in de 'Hoofdstad' en twaalf regio's. Elk jaar worden twee jonge deelnemers van elk district uitgeloot met het doel om in een competitie de andere deelnemers uit te schakelen. Het volk wordt gedwongen om deze 'wedstrijden' te kijken. Voor vermaak, maar ook ter intimidatie van de onderworpen districten. Katniss neemt vrijwillig de plaats in van haar zusje, die geselecteerd was om deel te nemen. Peeta, een man zonder enige gevechtsvaardigheden, zal haar vergezellen. Samen moeten ze het opnemen tegen veel sterkere en beter getrainde deelnemers...

Katniss Everdeen

Seneca Crane

Claudius Templesmith

avatar van vinniee

vinniee

Aardige film maar langdradig terwijl er op een hoop plekken gaten vallen /dingen blijven liggen naar mijn idee. Wat ik ook miste is de connectie met het publiek, je krijgt nergens (of amper) een beeld te zien dat het high end publiek naar het geheel kijkt. Aardig hedendaags onderwerp waar ze wat mee hadden kunnen doen, wat verteld de media je .

De vuurballen, superhonden en enhanced wespen vond ik een tikkel te overdreven, het was nl in normale vorm al voldoende.

Camera werk trouwens af en toe hinderlijk irritant.

Maar die Jennifer speelde het mooi bijelkaar!

avatar van vinniee

vinniee

Ik lees net dat er mensen in US rasistisch reageerde op de film, begreep het eerst niet maar ze vonden het vreemd dat alle goed mensen zwart waren, trieste lui..

avatar van MJP10

MJP10

Vind het een zeer vermakelijke film, geen moment verveeld. Wel jammer dat ze heel veel stukken uit het boek hebben weg gelaten. De band met Rue was in het boek veel closer. En het begin met de vader kwam er ook niet in voor en zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen. Maar voor de rest goed gefilmd. Alleen jammer dat het 12+ was want de vecht scènes waren wel slecht. Er werd veel naar andere hoeken met camera's gewisseld waardoor je het gevecht niet meer kon volgen.

Voor de rest top!

avatar van robin193

robin193

nakada schreef:

Je spreekt jezelf tegen ?!?

Ik spreek mezelf niet tegen, want de spelers acteerden prima. Het concept heeft toch niets te maken met de prestaties van de acteurs? De special effects en graphics ook niet. Ik vind dat er meer uit het verhaal te halen valt en dat over sommige aspecten van het verhaal niet goed is nagedacht. Zoals ik het opgeschreven heb, lijkt het inderdaad alsof ik mezelf tegenspreek.

avatar van xel

xel

Tegenvaller, veel meer van verwacht, meer voor een jonger publiek die b.v de twilight Saga ook goed vinden...

avatar van The One Ring

The One Ring

Vermakelijke blockbuster die niet zijn complete potentie benut. Ik lees hier en elders nogal wat vergelijkingen met Battle Royale en The Running Man (degenen met wie ik naar de bioscoop ging noemden ook nog Death Race, waar ik nog nooit van gehoord had), maar bij mij komt The Hunger Games daar mee weg door de simpele reden dat ik die allemaal nooit gezien heb, al komt dat beslist nog wel eens.

Allereerst wil ik vooral benadrukken dat het als blockbuster een bijzonder geslaagde film is. Hij is gewoon erg vermakelijk, vooral omdat het met de spanning wel goed zit. Ik vond het voor een blockbuster eigenlijk wel verfrissend dat het er allemaal niet te gelikt uit zag. De handheld wordt natuurlijk flink ingezet om door flink schudden extreem geweld te verdoezelen, maar tegelijkertijd werkt de handheld ook in het voordeel. Voor een film van dit type is het namelijk niet gewoon om een filmstijl te hebben die wat realistischer (documentaire-achtig gaat me wat te ver) is en wat meer op de huid zit. Het voegt wat toe aan de intensiteit, bijvoorbeeld bij een scène waarin Katniss onder druk en van een grote afstand een object moet schieten. De extreme close-ups van de verschillende elementen van deze scène dragen dan echt bij aan de spanningsopbouw. Deze techniek is niet bepaald verzonnen door deze film, maar het is toch wat uniek om het bij iets als dit aan te treffen en het voegt wat extra's toe.

Een andere sterke troef is het goed opgebouwde verhaal, waarbij ik de langzame start eigenlijk wel prettig vond. Sneller naar de arena gaan had waarschijnlijk de dramatische impact van de gebeurtenissen daar verpest. Sterker nog, van mij had er nog wat langer stilgestaan mogen worden bij de gebeurtenissen in de stad, met een wat uitgebreidere introductie van de andere deelnemers aan de wedstrijd, al is het punt nu ook wel duidelijk. Ook de casting was goed, waarbij geen van de jonge acteurs uit de toon viel, al moet er weer bij gezegd worden dat alleen Lawrence werkelijk een gedenkwaardige rol had. Geweldige actrice, zoveel is me na Winter's Bone en deze wel duidelijk.

Maar er zijn zwakke punten. De meest duidelijke is toch wel het ontbreken van een werkelijke beet. Toegegeven, de satire rond de media en fascisme komt wel over, al komt dat ook weer omdat er genoeg vergelijkbare verhalen verteld zijn waar voorbeeld aan genomen kon worden. Maar het is vooral het uit de weg gaan van werkelijk moreel lastige situaties dat wat knaagt. Het is net iets te makkelijk allemaal. Niet de gevechten zelf, maar je zou toch op zijn minst één scène verwachten waarin Katniss misschien een medestander zou moeten neerschieten. Aan het einde is er kort de twist dat ze Peeta om zou moeten leggen, maar dat wordt te snel en makkelijk weer opzij geworpen. Het is een gevolg van het willen behouden van de leeftijdsgroep van 13 jaar en jonger, maar dit stoorde mij meer dan het gebrek aan expliciet geweld, wat mij niet zo heel veel kan schelen. Natuurlijk, de situatie op zichzelf is al moeilijk, met morele vraagstukken te over, dus al te erg is het allemaal niet dat de moeilijkste keuzes achterwege blijven. Toch voelt het als een gemiste kans. Vooral Peeta had naar mijn gevoel moeten sterven. Dat de twee helden beiden zomaar het einde haalden past op de een of andere manier niet bij het verhaal.

Verdere waren er nog wat idiote plotelementen. Zo is de hele reden om die spelen te houden op zijn minst bizar. Ter herinnering van de vrede die ontstond nadat een rebellie was neergeslagen moeten 24 tieners elkaar afmaken? Jaja. Kennelijk moet het ook angst inboezemen die een nieuwe opstand moet voorkomen, al lijkt me dat averechts te werken. Of heb ik een deel van de verklaring gemist (ik zou niet weten hoe)? Maar goed, ik accepteer dit nog wel als een plotelement die de spelen mogelijk maakt. Vreemder is de keuze van het "slechte team" om hun voedselvoorraad te omringen met mijnen. Ik snap dat dit is om andere deelnemers er uit de buurt te houden, maar het blijkt dus dat als één van hen op zo'n mijn was gaan staan de complete voorraad de lucht in geblazen was (wat hier door een appel gebeurt). Een bescherming dat bij activatie het beschermde vernietigd? Ik zou mijn kostbare bezittingen in ieder geval niet aan dat team toevertrouwen.

Minpunten ten spijt blijft er toch een uiterst vermakelijke avonturenfilm over, die absoluut uitstijgt boven de gemiddelde blockbuster.

avatar van JaylaGrande

JaylaGrande

Jammer...

Zeer interessant gegeven maar slecht uitgewerkt. Vond de opbouw goed te doen, had misschien net wat korter gekund maar dit was ook prima. Vond de spelen zelf alleen zeer teleurstellend. Ik miste direct al de absolute spanning tijdens de openingsfase. Er moet toch op z'n minst 1 kind zijn die mentaal breekt en huilend of geshockeerd blijft stilstaan? Of iig wat uitgebreide close ups zodat je direct een idee krijgt wie de 'sterken' en de 'zwakken' zijn. Duurde wat mij betreft veel te kort allemaal.

Het begin is dan nog goed te doen wanneer Katniss overleefd en het spel echt begonnen is.
Daarna komen al snel de grote fouten. Waarom moeten de 'getrainde' spelers nou direct weer zo overdreven sadistisch zijn? Goedkope manipulatie die eigenlijk niet echt nodig is omdat je het de vrijwilligers toch al een stuk minder gunt. Het toernooi willen winnen om de roem en prestige is iets anders als al lachend weerloze kinderen af te willen slachten. Verder vond ik de eerste alliance wel erg uit de lucht gegrepen. Wat doet Peeta daar nou bijvoorbeeld bij? Waarom vertrouwen ze hem en elkaar, iemand die een beetje sluw was van die groep had s'nachts direct de kans om 4 sterke tegenstanders uit te schakelen. Jammer want een alliance is natuurlijk wel een heel interessant gegeven omdat je als speler weet dat het niet tot het eind stand kan houden.

Het middenstuk bevat een hoop romantisch geneuzel wat van mij niet had gehoeven maar ach, daar kan ik best mee leven. Waar ik niet mee kan leven is het totale gebrek aan natuurlijke 'beproevingen'. Zo is het nooit koud, is de nood aan eten nooit echt hoog en zie je niemand doodgaan aan verwondingen of iets dergelijks. Daardoor wordt Katniss elk ethisch dilemma bespaart en kan ze met speels gemak als 'moreel favoriet' door naar het einde.

Dat einde komt dan vrij abrupt omdat we veel moorden niet meekrijgen en de leiding besluit om wat monsters los te laten. Geen tactische spelletjes, slimmigheidjes of emotionele diepgang meer maar een simpele finale waarin de verliezend finalist wacht op een dak en niet in staat is die te verdedigen tegen onze gedroomde winnaars die op de vlucht zijn voor een groep monsters. Ik denk dat mijn oma met haar wandelstok die 2 nog had kunnen belemmeren om op dat dak te klimmen, laat staan een getrainde 'vrijwilliger'.

Al met al toch bijzonder teleurstellend. Wel een leuk gegeven en redelijk acteerwerk, 2,5 sterren..

avatar van nikki20

nikki20

Ik vond het een geweldige film! Ik heb de boeken niet gelezen ..

Ik las dat sommige mensen de film langdradig en saai vonden. Dat kan ik nou echt niet snappen. De film heeft mij van begin tot eind geboeid. Er zat drama, actie en romantiek in de film.

Ik zou het zo nog een keer gaan kijken!

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Doet het volgens de Amerikaanse cijfers overigens nu al beter dan welk Twillight-deel dan ook.

avatar van mamagisella

mamagisella

Ik hou van deze film!vind hem juist erg goed gefilmd.Ben nu ook de boeken aan het lezen maar vind het verhaal eigenlijk best het zelfde,natuurlijk zijn er wat details in de film achterwege gelaten maar dat kan ook niet anders een boek is altijd veel inhoudelijker!

avatar van Jozz

Jozz

Zonder de boeken te kennen, ben ik deze maar eens in de bioscoop gaan kijken. Wat een toffe film! De volledige speeltijd lang bleef ik geboeid. Dit komt met name door de erg goed neergezette surrealistische sfeer van de film.

Een goede mix van stijlen maakt dit een kleurrijke film... 4*

avatar van devidia

devidia

de film op zich is redelijk belabberd, maar goed ook dat er vervolgen komen, die kunnen heel veel gaten nog opvullen en tekortkomingen goedmaken.

competent gemaakt, maar veel te braaf uitgevoerd

avatar van louisvf

louisvf

Drs. DAJA schreef:

Is toch logisch? Snap u verwijzing niet echt...

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik heb niet zoveel belangstelling kunnen opwekken voor dit rare spelletje. Twaalf teams worden na een korte training in het bos gedropt om elkaar af te slachten terwijl de medewerkers van de show stiekem alles in de gaten houden met behulp van camera's die wonderbaarlijk genoeg steeds precies op de goede plek staan opgesteld. Het koppeltje dat de belachelijk uitgedoste toeschouwers en wijzelf als kijker mochten volgen bestaat uiteraard uit twee geliefdes die elkaars wonden teder verzorgen en tussendoor wat kusjes uitdelen. Terwijl er in de trein nog werd gesproken over noodzakelijke lucifers en kleine overlevingskansen leek het eenmaal aangekomen meer op een simpele speurtocht voor de

brugklassers. Ongeloofwaardig, langdradig en sentimenteel.

avatar van Justinw

Justinw

The Hunger Games

Ik hoorde iedereen over de boeken en omdat de film al ik weet niet hoeveel had opgebracht koos ik de film uit in de bios. Dit bleek echter maar weer dat de massa nogal snel tevreden is met hedendaagse blockbusters. Want de film was een tegenvaller. Het verhaal had zeker potentie mits er anders mee was omgesprongen.

Grappig dat de film gemaakt is door Independent Films. Terwijl we bij het echte geweld gewoon de camera zien wegdraaien om maar een gunstige rating te krijgen zodat we nog meer geld kunnen binnenslepen. Hier slaat de film alleen al de plank helemaal mis.

Andere punten waarop het misgaat is het verhaal zelf. Ook al neemt de film de tijd voor zijn opbouw toch lijkt de film afgeraffeld. De band met de hoofdpersonages kwam niet echt goed door. Ik vond de personages vrij kleurloos. De daadwerkelijke actie matig en het hele gedoe heeft plotholes waar je u tegen zegt.

Ten eerste had ik graag meer gezien over de geschiedenis van de districten in plaats van een kort promo filmpje. Best grappig idee om de geschiedenis van een volk even snel door te nemen maar het werkt niet echt. Ook de reactie van districten op de daadwerkelijke games word weinig mee gedaan. We zien alleen District 11(dacht ik) een kleine opstand beginnen als hun kindje eruit ligt. Dit word even snel afgerond.

Tevens vond ik locatie van de games vrij gemakkelijk. Een klein bos met een open veld in het midden. Met het hele overlevingsinstinct gebeurt weinig. En uiteindelijk wint gewoon wie het Capitol wil dat er wint. Het lijkt niet uit te maken wie er sterker is. Het hele sponsorgebeuren slaat werkelijk nergens op en lijkt alleen een trucje te zijn om de hoofdpersonages niet volledig ongeschonden uit de strijd te laten komen. Maar met de sponsors kunnen ze dit snel rechtbreien. Ik zal wel niet eens beginnen over iemand die in een boom word bedreigd en waar maar 2 keer op word geschoten. Ben het dus helemaal eens met John Lee Hooker boven mij. Speurtocht met pijl en boog.

Het acteerwerk is overigens in orde en Lawrence doet het goed maar het komt allemaal niet echt aan door eerder genoemde storingen. Dus blijft er een film over die vooral teleurstelt. En vooral door de uitwerking van de games zelf.

avatar van johnbrou

johnbrou

heb hem gisteren in de cinema gezien en vond het toch niet echt origineel, heb vaak zo van die films gezien. alleen positief was dat ze zo een film op een betere manier hebben gemaakt

avatar van lagaiske

lagaiske

Tegenvaller.Veel te braaf en komt te traag op gang.

Laat me teveel denken dat ik een spin off van Twilight aan het bekijken ben.

avatar van marcelp

marcelp

Er verrassende film. Van begin tot eind boeiend en spannend!

Acteerwerk is in orde. Lawrence verrast me ! Ik verheug me nu al op deel 2 en 3.

avatar van Reemsel

Reemsel

Ik ben er ook al 2 keer heen geweest. Was een aardige boekverfilming maar de montage van de beelden waren niet altijd van hoge kwaliteit. Ik miste aan het begin van de film de "drama" maar dat hebben ze uiteindelijk wel weer goed gemaakt. Het acteerwerk was erg goed, en al met al een goede film. dus 3,5 ster waard.

avatar van erpunited

erpunited

Verrassend goede film. Ik werd aangenaam verrast. Ik houd normaal niet van dit soort films. Acteerwerk was goed. Het verhaal is aardig. Ik vond het eind alleen een beetje afgezaagd en jammer. Lekkere spanning in de film. Een topper is het niet maar zeker vermakelijk om een keer te kijken

avatar van Magru

Magru

Ik sluit me aan bij de vorige poster Goeie film, het einde had beter gekund. Kijk wel uit naar de volgende delen!!! Dit kan zomaar is een van mijn favoriete filmseries worden...

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

louisvf schreef:

Is toch logisch? Snap u verwijzing niet echt...

Hoezo is dat logisch?

avatar van sethone81

sethone81

Prima blockbuster, beetje braaf en duidelijk gericht op de tiener jongens en meisjes, maar vooruit. En wat een gezeik mbt Battle Royale, ik vond BR destijds helemaal geweldig, maar dit is gewoon een andere film. Ook geen vervelende dame trouwens ^ ^

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Lang niet onaardig - misschien zelfs wel op lange termijn kans op 3,5*, maar ik hou het nu even op 3,0*.

Ik vond het boek enorm tegenvallen - lelijk geschreven, weinig karakterverdieping en door de ikvorm een eenzijdig beeld - maar de film deed het prima. Nu ik eraan terugdenk zijn er een aantal zaken uit het boek die geschrapt zijn, maar ik had niet het idee iets gemist te hebben. Het verhaal was in eerste instantie in het boek al niet al te logisch, dus wat ze er hiermee gedaan hebben had veel slechter kunnen uitpakken.

avatar van Vanitas

Vanitas

Prima film, een goede film maar ook een prima boekverfilming. Op het einde na, waar de filmmakers het vandaan hebben gehaald het zo sentimenteel te laten eindigen, terwijl het boek echt wel een cliffhanger heeft, vond ik echt jammer.

Ik hou wel van de spanning, al was het af en toe een beetje rommelig gefilmd. Had niet door dat de film zo lang duurde, terwijl naar mijn idee bepaalde scenes, vooral tíjdens de Spelen, veel meer tijd had mogen krijgen. De dood van Rue, het groepje dat onder Katniss' boom zit en haar wil vermoorden ook had de 'oogst' wel wat meer aandacht mogen hebben.

De karakters zijn inderdaad vrij simpel, behalve Katniss dan, dat heeft niks met de film te maken maar alles met het boek, daar stellen ze ook vrij weinig voor. Toch weten ze de film te dragen en mij in te pakken. De filmmakers hebben de gedachten van Katniss ideaal opgelost door de showmeester het af en toe te verwoorden, goede zet.

Jammer dat Gale (eerlijk is eerlijk, het is een lekkerding) zo weinig in beeld komt.

avatar van mezzerin

mezzerin

Waardeloos...

Het verhaal is wreed en geweldadig. Maak dan ook een film die wreed en geweldadig is. Ik had het gevoel dat ik naar een lange aflevering van Pipi Langkous aan het kijken was.

Deel II graag meer geweld, sex en een 18+ rating dank u.

avatar van kayladdiction.

kayladdiction.

Als ik de meeste reacties hier lees, heb ik het gevoel dat de meesten hier de boeken niet hebben gelezen. Daar wordt alles veel beter uitgelegd, de boeken zijn dan ook 1000 maal beter.

Ik vond de boeken absoluut geweldig maar de film was wat minder.
Ze hebben veel details achterwege gelaten die het net spannender maakten.
De band tussen Rue en Katniss was in het boek veel sterker dan in de film. En ook had Katniss een slaapzak dat haar warm hield omdat het 's nachts vroor (daarom dat dat meisje een vuurtje stook die dan vermoord werd door de beroeps), ook werd Katniss doof door de mijnen die ze liet ontploffen en dat kwam ook wel veel ter sprake. Ik vond ook dat ze de band tussen Peeta en katniss wat hechter mochten maken, in het boek waren ze in de grot superclose en zoenden ze veel terwijl in de film we maar 1 kus te zien krijgen. En Katniss zegt ook tegen Peeta dat hun liefde maar voor de show was en in de film zegt ze dat niet, en dat is toch wel een belangrijk detail voor de volgende boeken (films) toe.
Maar al bij al, ze kunnen natuurlijk niet alles aan bod brengen in een film, maar ik miste wel wat spanning.
Wel was het acteerwerk goed, daar niks op te zeggen. Maar voor de rest krijgt hij toch maar een 3, want ik had er zo naar uitgekeken en werd toch een beetje teleurgesteld.

avatar van kayladdiction.

kayladdiction.

Elineloves schreef:

De scènes tussen de twee zijn zo ontiegelijk zoet ondanks de omstandigheden dat je ze echt het perfecte koppel gaat vinden en hoopt dat ze samen blijven. Ook de scènes tussen Katniss en de kleine Rue God, die 'begrafenisscène) bezorgden me af en toe een emotioneel moment. Net als de band die ze krijgt met die donkere, wat was het stylist met zijn felle oogschaduw? Ja, mooi. Vriendschap, hoop, liefde.. Dat vond ik centraal staan. Met dat gevoel liep ik naar buiten.

Het enige puntje wat een béétje knaagt, is dat ik me afvraag of het allemaal wel zo zoet en romantisch bedoelt was als hoe ik het nu ervaren heb. Volgens mij was dat helemaal niet de bedoeling. Komt misschien omdat ik vrij recentelijk Battle Royale heb gekeken, ik weet het niet, maar ondanks een ontzettend lief 'tragisch liefdesverhaal' weet ik verder niet echt waar ik nou meer dan 2 uur naar gekeken heb.

Misschien het boek maar eens lezen, maar eerst nog even dagdromen over Peeta en Katniss.

In het boek wordt de band tussen Peeta en Katniss veel zoeter. In de grot zoenen ze veel terwijl in de film ze maar 1 kus hebben. Ook brengen ze in het boek een paar dagen in de grot door, waardoor hun relatie nog beter word. Dat miste ik net in de film. Ook de band tussen Rue en Katniss word in het boek véel beter uitgewerkt en die met Cinna (haar stylist) is ook hechter in het boek.
Ik zou het boek zeker aanraden, alles wordt zoveel beter uitgelegt!

avatar van SunChaser

SunChaser

kayladdiction. schreef:

Een goede film heeft het boek niet nodig voor meer info. Ik heb geen HP boek gelezen maar vond de films geweldig THG las ik pas na de film, heb Catching Fire nu wel gelezen.

avatar van SunChaser

SunChaser

Ik vond de film overigens beter dan het boek, in de film zie je ook andere POV's dan Katniss. Maar zowel film als boek zijn zoooo braaf. Geen seks en weinig echt geweld, Katniss is zo braaf