The Hunger Games (2012)
Releasedatum: 21 maart 2012
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot The Hunger Games
"May The Odds Be Ever In Your Favor."
In de nabije toekomst wordt Noord-Amerika geteisterd door droogte, brand en oorlog. Het wordt nu Panem genoemd, een land verdeeld in de 'Hoofdstad' en twaalf regio's. Elk jaar worden twee jonge deelnemers van elk district uitgeloot met het doel om in een competitie de andere deelnemers uit te schakelen. Het volk wordt gedwongen om deze 'wedstrijden' te kijken. Voor vermaak, maar ook ter intimidatie van de onderworpen districten. Katniss neemt vrijwillig de plaats in van haar zusje, die geselecteerd was om deel te nemen. Peeta, een man zonder enige gevechtsvaardigheden, zal haar vergezellen. Samen moeten ze het opnemen tegen veel sterkere en beter getrainde deelnemers...
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Hunger Games (BoekMeter)
- The Hunger Games (MusicMeter)
- The Hunger Games (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
President Snow
Seneca Crane
Claudius Templesmith
Fabian123
Ja tuurlijk was het zo, duidelijker kan het niet worden.
Zo duidelijk kwam het op mij niet over in ieder geval.
Ik vond de film trouwens veel weg hebben van The Condemned. Ik dacht in eerste instantie dat die film het idee al uit het boek had gestolen, maar het boek is later geschreven zie ik nu.
louisvf
Zo duidelijk kwam het op mij niet over in ieder geval.
Het was zeer duidelijk, ze zei "trust me", duidelijker kan niet...
(ze zou het ook nooit doen omwille van haar zus...)
The Condemned is een emotieloze, inhoudsloze b film waarmee je hunger games schaamteloos vergelijkt. Duidelijk dat jij dit bekijkt als een actiefilm, maar het is echt veel meer
!
louisvf
Absoluut geen goede film. Langdradig, het duurt veel te lang voor het spel begint
en weinig acktie 1e uur leek wel een drama film
1 ster
en zonde van het geld
Het gaat dan ook om alles rondom het spel...
Het spel is slechts een pion in het geheel, duidelijk toch?
DIt is dan ook geen kei harde actiefilm, enkel de trailer gaf misschien die indruk.
Drama is hier dus zeer toepassend.
Fabian123
Het was zeer duidelijk, ze zei "trust me", duidelijker kan niet...
(ze zou het ook nooit doen omwille van haar zus...)
Ok, dat is dan op dat moment langs me heen gegaan denk ik
!
Zo'n schaamteloze vergelijking is het toch niet? Ze gaan allebei over een televisieshow in de toekomst die door mijoenen mensen wordt bekeken, waarin deelnemers tot de dood vechten.
En ik wi niet zeggen dat ik The Condemned nou zo'n goede film vond, maar ik vind daar net zo veel satirische maatschappijkritiek in zitten als in The Hunger Games. Ik vond The Condemned in die zin misschien zelfs nog wat overtuigender. Het gaat allebei om denkbeeldige toekomstige scenario's, maar ik vind het geloofwaardiger dat een slinkse producent gevangenen wegkoopt uit louche gevangenissen om entertainment te maken, dan dat een maatschappij of regering er blijkbaar voor kiest om ieder jaar als een soort eerbetoon 23 kinderen te laten sterven. Waarom zijn het überhaupt kinderen eigenlijk? Misschien heb ik dat gemist in die uitleg bij de promotievideo op het begin, dat ging een beetje snel.
roherium
He roherium, je pleegt plagiaat. Kon je zelf geen commentaar verzinnen ?
Cygor
Gisteren de film voor de tweede keer gezien en hij blijft geweldig.
Jennifer speelt haar rol op een zeer natuurlijke wijze.
Ook vind ik dat de film een goed beeld geeft over hoe elk individu apart geen eigen keuzes meer mag maken en alles door een regering wordt opgelegd.
Super film!!
geezoes
Ik heb het boek niet gelezen (mijn vriendin wel), maar dan is het echt een onsamenhangend van de hak-op-de-tak-springend filmpje zeg. Alsof het eerste boek perse in de film gepropt moest worden. Had er dan een uurtje aan vast geplakt om sommige dingen net iets duidelijker te maken. Ik vond het verhaal slap, vond dat de film echt nergens over ging en vond het een beetje een tienerachtig gebeuren. Zeer matig. Ik snap de positieve kritieken dan ook totaal niet.
Fred2011
Ik heb het boek niet gelezen, maar wat was dit een vermoeiende lange zit. Totaal geen spanning en het verhaal was bepaald niet goed uitgewerkt.
Zonde van je tijd.
Ok, dat is dan op dat moment langs me heen gegaan denk ik
Maar hier gaat het niet louter om een televisieshow? In "the Condemned" gebeurt het trouwens puur uit vermaak. De achtergrond en de setting van het toernooi bij "the hunger games" is in mijn ogen toch iets anders. Hier gaat hier toch echt om verdeeldheid tussen de mens, en een offer maken voor een groter doel... Toch zwaardere stof als "the Condemned" niet? Je kan er dan ook wel The Tournament naast zetten. Battle royal past dan nog het best, ook vanwege zijn setting.
Nuja in mijn ogen straalt die film enkel actie en B kwaliteit uit.
Fabian123
Ik weet niet of ik het per se zwaardere stof vind, maar The Hunger Games is in ieder geval een stuk menselijker, daarom vond ik hem ook wel beter dan The Condemned denk ik, dus ik kan me ook zeker in je mening vinden. Battle Royale niet gezien, maar het lijkt erop alsof The Condemned het daar van af heeft gekeken (en misschien de schrijver van The Hunger Games ook wel).
Toch is me dat offer voor een groter doel nog niet helemaal duidelijk. Ik weet dat het is uitgelegd in de film, maar kan iemand het hier nog eens neerzetten? Ik vond het toch een beetje een vreemd verhaal.
louisvf
Je moet het zo zien. In de plaats van dat 2 groepen tegen elkaar strijden zoekt men hier naar een 3de oplossing, als het ware een nieuw gevaar/partij dat onder enige vorm van gelijkheid te werk gaat. Daardoor denkt men enige vijandigheid van binnenin te neutraliseren en zou er nooit meer onverschilligheid zijn tussen de districten. Die onverschilligheid word dus uitgevochten op het toernooi. Mensen verliezen uiteindelijk hun normale waarden en normen en staan er niet bij stil dat het eigenlijk geen oplossing is. Ook al zijn er maar 2 deelnemers (2 offers), mensen gaan hun eigen daarin sterk herkennen en het dus niet zomaar kunnen laten gebeuren. (zoals wat gebeurde in district 11)
Ok, ik snap hem
Maar waarom moeten het dan kinderen tussen de 12 en 18 zijn? Iedereen boven de 18 zou ik dan een logischere keuze vinden.
Daphny.
Ok, ik snap hem
Volgens mij omdat het volgens Suzanne Collins erger is als ze je kinderen nemen, dan als ze jou nemen, Het is puur sadisme, om iedereen onder het regime te houden. Ik zou maar niks doen want wij laten je kinderen afslachten.
qwertzu
Heb de film nog niet gezien maar de boeken wel pas gelezen en daar maakte ik eigenlijk uit op dat het puur een machtsspelletjes is, kijk wat wij ongestraft met jullie kinderen kunnen doen, de mensen die in het capitool wonen komen niets te kort en die hoeven ook niet aan de spelen mee te doen. De mensen die in de verschillende districten wonen zijn erg arm, hebben geen rechten en worden dus vreselijk onderdrukt door de ordebewaarders van het capitool.
De spelen zijn een vorm van straf voor een vroegere opstand waarbij het 13e district vernietigd is volgens het capitool, de mensen in de districten zijn verplicht hun kinderen te offeren voor de spelen en naar de uitzendingen te kijken als straf en als geheugensteuntje om nooit meer een opstand te beginnen. De mensen in het capitool vinden het een spannende gebeurtenis waar ze erg van genieten, dit komt mede door alle propaganda van de hoge heren van het capitool. De mensen daar zijn enorm met hun uiterlijk bezig en zijn erg oppervlakkig geworden door de manier van leven die het capitool ze bied, ze hebben alle luxe en comfort en "leren" door de spelen dat ze duidelijk meer zijn dan de mensen uit de districten, ze sluiten hoge weddenschappen af op de spelen en zien het puur als spel.
Terwijl de kinderen uit de verschillende districten tegen elkaar moeten vechten en elkaar moeten vermoorden om zelf in leven te blijven.
En door de kinderen te pakken pak je de ouders nog veel meer, van alle kinderen vanaf 12 zit de naam 1 keer in de "bus/hoed" , op je 13e 2 keer, 14e 3 keer enz.de arme kinderen kunnen door hun naam 1x extra erin te laten doen zorgen dat de familie een jaar lang een kleine voorraad graan en olie krijgt, daardoor worden de allerarmsten nog extra gepakt.
Fabian123
Sommige dingen zijn in de film er toch wat snel doorheen gejaagd, die details die je noemt kwamen hooguit heel snel in wat bijzinnetjes langs. Werd er in het boek ook duidelijk waarom al die kinderen überhaupt kwamen opdagen op die selectiedag? En kunnen ouders er niet gewoon voor kiezen om hun kind simpelweg niet bij de burgerlijke stand aan te geven?
qwertzu
Ze hadden gewoonweg geen keus, als je niet mee werkte zou je het zowiezo niet overleven, ook de kinderen van de Notabelen werden niet gespaard.
Op de dag van de boete moet elk kind vanaf 12 in zijn/haar beste kleding op het veld te staan en de loting bij te wonen die in heel panem uitgezonden wordt De mensen in de districten worden zeer streng in de gaten gehouden door orderbewaarders die er niet voor terug deinzen om mensen die over de schreef gaan (zoals het district verlaten ondanks de hekken met stroom, handelen op de zwarte markt, kritiek leveren op het capitool) ernstig te straffen variërend van zweepslagen tot ophanging. In district 12 zijn de ordebewaarders nog behoorlijk mild, maar zelfs daar heeft iedereen er angst voor. In latere verhalen blijkt dat er overal camera's e.d zijn om precies te volgen wat de mensen zeggen en doen. Per district is er een bepaalde manier van werk, in district 12 is dat de mijnbouw, het voedsel e.d. krijgt men van de staat als je werkt, Katniss verdiend na de dood van haar vader wat bij door illegaal te jagen buiten het district in de bossen en dat te verhandelen op de zwarte markt, zij zorgt in haar eentje eigenlijk voor het hele gezin.
predator
- 1954 stemmen
Erg positief verrast door deze film. Ik heb me uitstekend vermaakt en de tijd vloog om, sterker nog het had nog wel een half uur langer gekund. En een perfecte rol van Jennifer Lawrence, wat een geweldige indruk maakte die. Kijk nu al uit naar het vervolg.
SunChaser
Net gezien en ik dacht een meidenfilm te zien maar was een goed gemnaakte en spannende film. Vooral mooi gefilmd, 90 procent vanaf de schouder, met shots van 1 seconde. En veel close up en diepte. Kon me wel bekoren. Heel flitsend allemaal. Wel was Katniss wat braaf in de arena.
robin193
Ik vond de film echt tegenvallen met wat werd beweerd. Ik snap dat het allemaal erg onrealistisch is, maar "rijke" mensen die het leuk vinden dat geconcentreerde mensenkampen elkaar het leven MOETEN ontnemen, sporen dus niet. Ik kan me zelfs in een andere wereld miljarden jaren hier vandaan zo'n "beschaving" niet voorstellen!
Op een gegeven moment zegt die roze vrouw: "Let op je manieren". Ironischer kan het toch bijna niet? Misschien is dat wel het punt (moraal) van de film en moet ik daar voor vallen. Het lijkt wel de holocaust en het verhaal van Romeo and Juliet door elkaar gehusseld. 2 dramatische factoren om een bestseller te verkopen dus... slim hoor.
Echter vind ik dat ze meer uit het concept hadden kunnen halen, want ik heb me echt wel vermaakt. De spelers acteerden super en dan nog niet over de graphics en special effects te spreken.
Jammer, had beter gekund. Wel een 3,5 waard.
nakada
Jammer, had beter gekund. Wel een 3,5 waard.
Je spreekt jezelf tegen ?!?
Filmkriebel
Nog even naar de laatavondvoorstelling geweest. The Hunger Games, gebaseerd op een vlot verkopende trilogie bleek ook een vlotte film te zijn. Het tempo van de film ligt hoog; van verveling geen sprake en er zitten enkele edge-of-your-seat momenten in die je alle tijdsbesef doen vergeten.
Jennifer Lawrence is één van de grote beloftes voor de nabije toekomst. Ze heeft een ongelooflijke uitstraling en ze zorgt ervoor dat je werkelijk mee gaat voelen met het hele gebeuren. Ook in Burning Plain en Winter's Bone ging ze niet onopvallend voorbij. Meer leuks kwam er met een onverwachte rol van Lenny Kravitz en een onherkenbare Stanley Tucci, met blauw haar en kunstgebit. Dan weer ontgoochelend was de rol van het meisje Rue in de film. De romantische verwikkelingen kwamen er een beetje onnatuurlijk bij maar dat was te verwachten.
Eén van de minpunten vond ik het ontbreken van rauw geweld die samengaat met zo'n survival situatie. Hunger Games is natuurlijk een film die een erg breed publiek wil bereiken en op zeker speelt door alle bloederige scènes offscreen te houden en voor een PG-13 rating te gaan; dat vind ik een tactische fout want twee of drie zo'n scènes onscreen hadden zeker meer impact gehad op de volledige beleving. De bad guys, de spelmeesters, vond ik kleurloze figuren die geen indruk nalieten. Ik had me aan een einde verwacht zoals in The Truman Show, waarbij de hoofdpersonages op de vlucht zouden slaan en ontsnappen uit het decor, met nog een confrontatie met Seneca erbij bijvoorbeeld. Ook dat mocht er niet zijn en weer werd voor een gemakkelijke oplossing gekozen. The Hunger Games is de moeite waard, maar mocht nog iets puntiger en agressiever zijn.
Elron
Dit is een zeer ontspannende film, waarbij bepaalde prioriteiten in het verhaal worden nagestreefd. De actiescènes zijn ook goed in beeld gebracht zonder enig overdrijven. In de cinema komen de hypocriete eigenschappen van de huidige mens naar boven en dat is iets waar ik voor ben dus zeker een pluspunt. Deze film verdiend een +4
Greetings Elron
GGG
Mooie film. Anders dan ik verwacht had maar erg onderhoudend! Erg mooi geschoten en acteren is ook prima. Ben benieuwd naar deel 2.
J_11
Voordat ik deze film in de bioscoop ging zien, wilde ik eerst graag het boek lezen. Het eerste boek beviel me zo goed dat ik de andere twee delen er maar achteraan las. Niet geweldig geschreven maar wel erg spannend, en een goed verhaal dat alle drie de delen interessant bleef. Met redelijk hoge verwachtingen ging ik naar de film.
Iedereen acteerde goed maar vooral Jennifer Lawrence als Katniss en Elizabeth Banks als Effie Trinket sprongen er echt uit. Precies zoals ik me ze voorstelde toen ik het boek las. Haymitch' rol was helaas wat kleiner en minder dronken dan in het boek, Cinna leek helemaal niet zo aardig, en het voorbereidingsteam van Katniss was blijkbaar helemaal weggelaten. Waarom? I don't know. Jammer, maar niet storend. Grappig dat de kat, Boterbloem, niet oranje was zoals in het boek
District 12; in tegenstelling tot wat ik had gelezen, erg goed weergegeven, de armoede. Zelfs beter dan verwacht, echt goed. Net als de reaping, dramatisch, erg goed gespeeld. Dan gaan ze naar The Capitol. De eerste beelden (vanuit de trein, aan de rivier) waren erg mooi, maar de rest stelt teleur, de inwoners waren dan wel weer boven verwachting 'mooi'
. Ook de openings parade, hun kostuums, de tribunes naast de veel te grote weg, waren het allemaal net niet, maar wederom niet storend. President Snow, wel net zo evil als ik me had voorgesteld. De interviews waren iets minder interessant dan in het boek, maar wel leuk. Katniss draait iets te lang rondjes op het podium
, het leek iets teveel op een dansje.
Net voordat the Hunger Games beginnen is de spanning hoog, als ze daar allemaal op hun rondje staan maar dan begint het. Hoewel de manier van filmen op sommige momenten echt wat toevoegt, is het na startschot vervelend, al die rennende kinderen, die vluchten of worden vermoord, je ziet er weinig van maar gelukkig was er het opspattende bloed. Het hele gebeuren in de arena leek een beetje afgeraffeld. Het 'overleven' bleef in de film een beetje beperkt tot het ontvluchten van de careers; Katniss vindt meteen water (wat nou uitdroging), hoeft niks te plukken, te vangen of neer te schieten, krijgt meteen haar brandwonden zalfje, dit was echt beter in het boek. De dood van Rue is weer een 'pluspunt', aangrijpend, mooie muziek, super gefilmd.
Dan worden de regels veranderd en Katniss gaat opzoek naar Peeta. En ze vindt hem vermomd als steen (waar haalt hij dat camouflage spul vandaan
) en niet doodziek met een half ontbonden been maar unable to walk, en met koorts, hmm
. Katniss gaat naar de hoorn voor het medicijn. Het gevecht tussen haar en Clove is een moment waarop het schudderige camerawerk juist goed werkt.
De romance tussen Katniss en Peeta wordt ook wel heel erg achterwege gelaten. Waar dit in het boek een regelmatig terugkerend onderwerp was, waren er in de film ongeveer twee stukjes die er iets mee te maken hadden. Dit vond ik ook wel jammer.
Toen kwamen die mutilanten, toen ik het boek las dacht ik, '
, hoe willen ze dit mooi verfilmen', ik was dus blij verrast toen ze geen mensachtige wolven, maar gewoon grote honden hadden 'gebruikt'.
Ook het eindgevecht op de hoorn (die er trouwens erg mooi uitzag) vond ik, hoewel het ook iets afgeraffeld leek, goed; weer een moment waarop het camerawerk wél werkte.
Het einde was anders dan in het boek, leuk, een goede 'inleiding' tot de volgende film
Ik vond het een goede film, bijna net zo leuk en spannend als het boek. Sommige dingen waren helaas weggelaten, of veranderd, maar je kan natuurlijk niet álles uit een boek verfilmen. De eerste 'helft' van de film was goed, de tweede te kort, afgeraffeld, maar niet minder vermakelijk. Goed geacteerd, meestal mooi gefilmd, en spannend. Kortom een goede film.
The Hunger Games... na het vergelijk met een ffilm als Battle Royale, dacht ik dat dit wel een fijne film zou opleveren. Misschien geen betere, het blijft Hollywood, maar toch een leuke blockbuster. Het concept doet me ook wat denken aan The Running Man met Arnold Schwarzenegger. Eveneens een tv-programma waarbij het gewoon de bedoeling is dat één persoon de rest moet doden. The Tournament en The Condemned zitten allemaal in de stijl van Battle Royale. Elk met hun eigen accenten natuurlijk.
The Hunger Games stelt wat dat betreft enorm teleur en is de minsten van de films die ik noemde. Pas na een uur (verschrikkelijke pauze inbegrepen) begint pas het tv-programma. Daarvoor is het een gezwets met futuristische kostumering, training en tienertalk. Nu begrijp ik goed de vergelijking met een film als Twilight. Het verhaal is helemaal anders, maar fans daarvan zullen deze Hunger Games ook wel lusten. Dan pas begint het toernooi en je zou denken dat het dan ook geweldige cinema wordt. In tegendeel, het kabbelt rustig voort. Slechte montage en rommelig script bevorderen de drive niet echt. En veel 'killings' zijn er ook niet te zien.
De film zal de carrière van Jennifer Lawrence nog wel verder de hoogte in helpen. En de opvolgers zullen gezien het commerciele succes ook wel aanslaan. Maar ik denk toch dat ik pas voor dat deel. Jammer...
sinterklaas
Na het zien van de trailer verwachte ik niet bepaald veel van deze film. Maar de vele goede reacties enz hebben me toch wel intresse gewekt. Eergisteren gezien in de bioscoop en het is een beetje hetzelfte variant als Gamer, Battle Royale en The Running Man, maar dan voor pubers.
Om te beginnen vond ik de opbouw en de subtiele shots van het verwoeste Amerika erg goed en ook de futuristische steden waar die hongerspelen werden geintroduceerd. Verder moet ik ook erg denken aan een retro achtige sf, met een knipoog naar de jaren 70. Jennifer Lawrence, die ik nog ken met haar ijzersterke rol in Winter's Bone, zet wederom hier ook weer een erg sterke rol neer als een deelnemer van het hongerspelen. Eerst krijgen we soorten trainingen en introducties en daarna (pas in het tweede helft van de film) kan het spel beginnen. En ik moet nog best zeggen dat dat er heftig aan toe kan gaan en het nogal bloederig neigt te worden. Ook is er natuurlijk weer plaats voor liefde en de vele spelregels eromheen. Verder zijn de futuristische stuffs ook prima in orde en ook het speelveld (de bossen) is nog best boeiend. Die trein vond ik ook een uitschieter.
Al met al is dit toch nog een vrij sterke en verzorgde bioscoop prent geworden. Ik kan nu al zowat met zekerheid zeggen dat hier over 30 jaar een remake van gemaakt zal worden.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
2023

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2
2015

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014

The Hunger Games: Catching Fire
2013

Fan van 'The Hunger Games'? Netflix verwijdert snel 'The Ballad of Songbirds and Snakes'

Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson keren terug in 'Hunger Games'-franchise

Kopie van Japanse thriller 'Battle Royale'? Quentin Tarantino snapt succes 'The Hunger Games' niet

Jennifer Lawrence kijkt niet alleen positief terug op haar 'The Hunger Games'-doorbraak

Django Unchained

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

The Hangover
Komedie, 2009
gebaseerd op boekrevolutiedystopievrouwelijke hoofdrolspelerbow and arrowgamearcherydeath matchfictional tv show death matchforced to kill gebaseerd op een jongvolwassen roman