• 9.381.114 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.967)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

outofspace schreef:

Damn....al dat gezeur hier of de film WEL of NIET overeenkomt met het boek! Sjezus man, wat the fuck boeit dat! In de meeste gevallen wordt een film NOOIT precies zo verfilmd als het boek!!

Bovendien bevat The Shining (1980) wel degelijk schrikscenes!

(o.a. de vrouw in de badkamer!)

Ik vind hem echt super! Geen overdreven gedoe en toeters en bellen eromheen, geen ongeloofwaardige special effects, gewoon simpel, puur en krachtig!

Sterk verhaal met een uitmuntende Jack Nicholson EN Shelley Duvall ...die zich in hun rol helemaal laten gaan!

5 sterren! No doubt!

Inderdaad een groot moeilijkdoenerij om het boek.....helemaal gelijk!

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Ja, die Shelly Duvall is zo afzichtelijk. Perfect voor die rol haha.

avatar van Coco111

Coco111

we zeuren nou nie bepaald om het boek

maar schrikscene's die muziek waarschuwde me al dat er ergs ging gebeuren

en bovendien hadden we het over de europese realese van 1980 nie om het boek

avatar van Max en Joep

Max en Joep

PaulieWalnuts schreef:

Ja, die Shelly Duvall is zo afzichtelijk. Perfect voor die rol haha.

het gekke is dat als je de 146 minuten versie hebt gezien, je veel meer sympathie voor Wendy gaat krijgen.

Met name zij heeft veel meer screentime en dat doet haar karakter alleen maar goed

avatar van Gael

Gael

1 van de engste horror films allertijden. jack nicholson acteert ook ongelooflijk goed in deze film en ook shelley duvall acteert geweldig.

avatar van simge

Doe maar niet.

LOL!!!

avatar van Tabossi

Tabossi

Een van de beste films die ik ooit gezien heb. Niet voor de volmaaktheid, niet voor het verhaal, maar voor het complete plaatje en juist voor dátgene dat deze film zo geweldig maakt: SFEER! Kan eigenlijk niet echt benoemen hoe Kubrick het precies heeft gedaan (buiten onder meer het kiezen van een sublieme soundtrack en setting) maar deze film weet me nog na 20 kijksessies immens te boeien. En dan te bedenken dat ik het allemaal nooit echt héél eng heb gevonden met uitzondering van die ijskoude scene waarin Danny in die kille kamer vraagt aan Jack of hij hem en moemsie ooit pijn zou doen, brrrr --> gewoon, het gegeven dat je aan de goedaardigheid van je vader - toch vaak de ultieme beschermengel - begint te twijfelen en je als kijker heel goed ziet dat hij in een gevaarlijke neerwaartse spiraal zit. Tja, kan er - zoals wel blijkt - niet de vinger opleggen, maar mocht ik ooit een top 10 samenstellen (hou daar niet zo van, wil niet de kans lopen een goede productie uit te sluiten) dan staat hij ergens bovenaan.

voor 2 zelfs!, slechtste actrice en regisseur, idd waanzin!

Je kunt zeggen wat je wilt, maar Shelley Duvall speelt ook echt slecht in deze film. Okay, in de loop der jaren is dat een beetje 'part of the legend' geworden en zou The Shining zonder haar ook niet hetzelfde zijn geweest, maar acteren kan ze duidelijk niet zo goed.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Tabossi schreef:

100% mee oneens.

Als je speciaal op haar gaat letten, naar haar bewegingen kijkt, haar blikken, haar emoties, dan speelt ze zelfs ongelooflijk goed.

Dat je haar karakter (een breekbare, onzekere ietwat irritante zwakkere vrouw) irritant vind, dat kan.

Maar dat zegt niets over Duvalls acteerprestaties.

Ik vind haar werkelijk subliem.

avatar van Coco111

Coco111

Max en Joep schreef:

100% mee oneens.

Maar dat zegt niets over Duvalls acteerprestaties.

Ik vind haar werkelijk subliem.

vindt ik ook. ik vondt haar ongeloofelijk gepast voor die rol.

avatar van Sasja

Sasja

Deze film is een van de eerste horror films die ik ooit heb gezien (ik denk ongeveer 10 jaar geleden, en pas geleden heb ik em weer gezien en nog steeds blijft hij me boeien. Misschien komt het ook vanwege de onduidelijkheid in de film. want op deze site is ook een topic over deze film en na 20 jaar zijn er nog steeds mensen aan het discuseren over bepaalde dingen. dingen die dus onduidelijk zijn, vragen zonder antwoorden.

Een mysterie dus. En jack nicholson is geniaal in deze film

avatar van Fikret8

Fikret8

"ik werd een beetje moe van dat wijf"

© copyright dttom

avatar van Reinbo

Fikret8 schreef:

"ik werd een beetje moe van dat wijf"

© copyright dttom

't is ook geen rol die je verliefd op haar moet doen worden. Dat ze een zenuwinzinking nabij is speelt ze beter dan wie dan ook.

avatar van p_tah

p_tah

van deze film heb ik een week nachtmerries gehad toen ik hem als jong jochie gekeken had... tegenwoordig doet het me niet zoveel meer

beetje overrated volgens mij

avatar van Stephan

Stephan

Reinbo schreef:

Ze speelde behoorlijk zichzelf in die film.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:

Ik vind dit een hele mooie en Goed afgewerkte Film. Het zijn met name de acteerprestaties van Jack Nicholson, Shelly Duvall en Danny Lloyd die de Film een bijzondere sfeer geven, Ook was het verhaal van Stephen King (of hij was van iemand anders maar ik dacht deze) héél mooi en Goed en oh ja mijn Vader (Dirigent, Zo heet hij op Moviemeter) vindt dit trouwens nog altijd de beste Film ooit.

*****

Ik had deze Film eerst 5* gegeven en aangezien ik dat achteraf wat té veel van het Goede vindt verlaag ik m'n Stem één ster maar Jack Nicholson doet het echt erg Goed hier en dat blijft een feit voor mij.

avatar van Patat

Patat

Overbekende horrorklassieker uit 1980 met een schitterende Jack Nicholson in de hoofdrol als Jack Torrence die samen met zijn vrouw en zoontje zijn intrek neemt in het ondersneeuwde Overlook Hotel om in alle rust aan zijn boek te schrijven. Tien jaar eerder werd een gruwelijke moord gepleegd in het hotel, maar dit kan hem niet weerhouden.

Het hotel is erg grotesk en voelt erg desolaat aan: ideaal voer dus voor een stevige griezelfilm. In dit isolement lopen de gemoederen tussen de drie gezinsleden meer en meer uit de hand. Ondertussen krijgen elk van de gezinsleden te maken met een aantal surrealistische uitstapjes zoals Jack die in The Gold Room terug naar de jaren '20 verhuisd of zoontje Danny die regelmatig een tweeling ziet opduiken of liters bloed uit de liften ziet stromen. Ook de scènes in Room 237 zijn erg spannend -met name de confrontatie met de naakte vrouw. De film voelt niet alleen erg beklemmend aan door de setting en het puike verhaal, maar ook de soundtrack draagt erg bij aan de sfeer.

Nog opmerkelijk is de uitstekende cinematografie met veel oog voor kleuren en symmetrie. De camera tast regelmatig de verlaten gangen van het hotel af, waardoor je je als kijker ook werkelijk ín het hotel voelt. De finale is een regelrechte klassieker -"Here's Johnny!".

Deze beklemmende film heeft naast een berg positieve aspecten ook een minder puntje zoals het nogal matige acteerwerk van Shelley Duval als de vrouw van Jack. Verder uitstekend kijkvoer voor wie een avond sfeervol wil griezelen.

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

Nicholson is geweldig . De sfeer is zo goed! Het engste moment in de film vind ik als dat Jack tegen zijn zoontje zegt dat hij maar even bij hem moet komen zitten, terwijl je al weet dat hij een beetje aan het doordraaien is. Er gebeurt uiteindelijk helemaal niks dan, maar ik vond het zo eng, de suspence gewoon. Verder vind ik het echt geniaal dat die kok helemaal aan komt rijden en dat hij, zodra hij het hotel binnenkomt, meteen van kant wordt gemaakt, en verder dat hij alleen de hele tijd maar dezelfde zin heeft getypt, maar daar moeten we vooral stephen king krediet voor geven natuurlijk.

avatar van 606

pas voor de 2de keer gekeken en blijft gewoon ongelooflijk goed.

ook al weet je wat er gaat gebeuren je voelt de spanning gewoon.

blijft

avatar van DVD-T

DVD-T

Ik heb deze een paar jaar geleden al eens proberen te kijken op tv,maar kon mij toen totaal niet boeien,nu toch maar eens aangeschaft en ik vind het nu een geweldige film.Komt misschien ook wel omdat mijn filmsmaak inmiddels wat meer ontwikkeld is.
De spanning is om te snijden in deze film het word nergens echt eng maar is wel heel creepy.Het camerawerk is geweldig en het acteer werk van Nicholson is subliem.Qua verhaal had het wat mij betreft wel iets meer op Danny gericht mogen wordenomdat hij eigenlijk degene is die de "shining"heeftwat in de Stephen King versie wel wat meer gebeurd.Maar toch een super film.

4.5* en op naar de volgende Kubrick film.

avatar van Minotaures

Minotaures

Indrukwekkende film waar je lekker mee kan kijken. Het bevriest je van het begin tot aan het eind aan je bank/stoel. 3,5*

avatar van dualcia

dualcia

Hij was vetterdevet

Hij was echt cooool. En ook heel spannend

Alleen die geesten ja, dat is gewoon vaag

Het hoort bij Stephen King, maar het is wel vaag.

Plus het einde was een beetje een snel einde.

Die vrouw kon echt niet acteren. En ze was zo lelijk dat ik me er echt de hele film aan geërgerd heb.

Maar Jack Nicholson maakte heel veel goed.

Veel spanning, en dat is wel leuk altijd.

avatar van missl

missl

de spanning voel je, echt heel eng.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

The Shining is al met al een zeer goede film, die zich terecht een klassieker mag noemen. Nicholson acteert (zoals altijd wel) uitstekend goed! De sfeer en spanning is de gehele film aanwezig, mostly door de goede, maar ietwat eentonige muziek. 4*

avatar van The Oceanic Six

Ik vind het moeilijk om deze film te beoordelen omdat ik over sommige punten heel tevreden was en over sommige punten totaal niet. Jack Nickelson zet een werkelijk magnifieke rol neer als psycho. Je ziet hem langzaam aan veranderen van een redelijke normale man in een zieke gek. Meesterlijk. Ook zijn zoontje zet een sterke rol neer, al viel het me tegen dat hij vanaf halverwege de film weinig meer in beeld kwam. Jammer, want zijn creapy momenten vond ik juist heel sterk. Maar Shelley Duvall zet weer een enorm zwakke rol neer als de moeder. Konden ze niemand anders krijgen voor die rol? Ze irriteerde me met haar geschreeuw, nutteloze teksten en domme kop. Maar goed...

Het verhaal was op zich ook niet zo geweldig omdat er eigenlijk weinig gebeurde. Het hotel zelf is het verhaal. Het lege, kille hotel komt beangstigend over. Maar op zich gebeurd er in het hotel niet zo heel veel. De film is vooral het laatste half uur erg sterk. Oa de legendarische ''Hereeeee's Johnny'' scene vond ik erg goed. Op het einde is het meer horror, daarvoor is het een psychologische thriller.

Ik had meer bloedstollende momenten verwacht. Je krijgt wat creapy paranormale zaken voorgeschoteld maar in mijn ogen wel te weinig. Misschien komt het doordat ik de versie van een kleine 2 uur heb gezien...

Toch is de film beklemmend en spannend.

avatar van COBHC

COBHC

Geweldig meesterwerk! De sfeer is apart en er is amper gore. Perfect voor een horror zoals The Shining. Vooral door Jack Nicholson wordt er erg goed geacteerd. De dingen die Danny ziet zijn erg beangstigend en geven je een apart benauwd gevoel. De scene in de doolhof vind ik het beste van de hele film omdat die spanning gewoon niet te beschrijven valt. De film is soms wel moeilijk te begrijpen. Shelley Duvall acteert goed en geeft een eigen draai aan het verhaal. De filmlocatie vind ik schitterend en heeft ook een grote invloed op de sfeer. The Shining is een sfeervolle horrorfilm met een psychologische kant.

Cijfer: 4,0

avatar van Arnie

Arnie

Waar ik lange tijd bang was volledig afgestompt en emotieloos geraakt te zijn door alle filmische ervaringen, heeft The Shining me gelukkig met beide benen op de grond gezet. Niet gedacht een film ooit nog echt eng te vinden, ondanks de karikaturen die de personages zijn. Ik denk dan ook dat dit voorlopig mijn laatste film in dit genre geweest is. Niet vanwege de kwaliteit dus, laat dat voorop staan. Dit is een prachtige film, helemaal volgens het Kubrick-boekje.

Overigens moet gezegd dat ik Shelley Duvall's gezicht afschrikwekkender vond dan dat van Nicholson, wat een horrorgezicht...

avatar van boeliebab

boeliebab

beste horror aller tijden. waarom deze lager staat dan saw??? onbegrijpelijk en belachelijk. een van de weinige horrors die visueel subliem is, goede acteerprestaties bevat en het verhaal ook nog eens een behoorlijke inhoud heeft.

hmm... deze film vind ik wel mooi, maar niet echt horror, want er zit niet superveel spanning in, behalve als er met die bijl achteraan wordt gezeten. En je moet echt het begin hebben gezien als je hem wilt snappen...

Snapt iemand dat Wendy die konijn en die butler ziet vrijen wanneer ze achterna wordt gezeten? *-)