The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.657)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf 6 februari in 100 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Lloyd
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
Geflame verwijderd. Svp alleen inhoudelijk/ontopic reageren op de film.
inderdaad. leuke tekst.
deze film had ik een beetje meer van verwacht dan dat ik zag. ik vond de film wel grappig en spannend. mijn nadeel was dat ze soms gewoon een beetje tijd rukte met stilstaande mensen die een beetje angstig vooruit kijken.
en niet zo´n spectaculiar einde(voor mij)
maar wel een hele leuke film.
Thomas83
Wat een geweldige film!
Er zijn maar heel weinig films waarin zo goed een huiveringwekkend sfeertje wordt neergezet. Het hotel is ook gigantisch groot, en dat geeft goed het gevoel van eenzaamheid weer.
Jack Nicholson acteert sterk, Shelley Duval misschien nog wel beter, en ook het autistische kind Danny wordt erg overtuigend neergezet. Erg freaky bijvoorbeeld als hij met een ander stemmetje praat.
Verder zitten een paar goed enge scenes in de film, zoals de scenes dat Danny met zijn skelter door de hotelgangen rijdt. De positionering van de camera is dan echt geweldig, en vooral de scene dat hij die twee meisjes ziet is angstaanjagend eng gedaan.
The Shining is echt een meesterwerkje, en een van mijn favoriete films.
film_kaza
nog altijd vind ik de soundtrack het engst....
moet je afspelen op een halloween feest
L. luchtloper
Vette film om te zien, best een goed verhaal, van die geesten die de bewoners beïnvloeden, met name Nicholson of cource
Die scène met dat wijf in bad vond ik wel goor of was dat in de remake van 1997?
Die scène met de bijl klassiek
Het einde van deze film vond ik beter dan de remake, dat Nicholson doodvroor en eindigde op die spookfoto zeg maar.
Op het einde van de film zie je Nicholson dus op een zwart-wit foto (spookfoto). Daar draaien ze zo'n ouderwets nummer bij dat een aantal jaren terug is gebruikt in een Smirnoff reclame.
Welke artiest is dit, en welk nummer?
Daan23
Dit is voor mij de beste van Mr Kubrick....
Een schitterende Jack Nicholson die het beste van zichzelf geeft. Shelley Duvall die de pannen van het dak schreeuwt.
Echt een freaky verhaal dat meesterlijk in beeld gezet is.
Het bangelijke sfeertje en angstaanjagende muziek maakt van dit meesterwerk het beste van zijn genre.
wezli
Waar haal je vandaan dat het om een autistisch kind gaat?
Halcyon
Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen de Europese en de Amerikaanse release?
Dragon
In een notendop: de Amerikaanse is meer een psychologische horror/thriller en de Europeese meer een recht toe recht aan horrorfilm. Beide zijn geweldig, 't is maar net waar je meer voor in de stemming bent.
ddk
Deze film verdient 5*. Veel visuele details en een goed uitgedacht verhaal. Acteerwerk van vooral Nickolson is ongelovelijk goed.
Veel van die 'bovennatuurlijke' films zijn zeer standaard en meestal niet eens eng. De manier van filmen en het goede verhaal doen deze film boven het gemiddelde uitstijgen.
Halcyon
The Shining heeft op het eerste zicht veel te bieden: een topregisseur, een topacteur, een veelbelovend plot en een uiterst geschikte locatie. Aanvankelijk ziet het er dan ook erg goed uit. Mooie fotografie en dito decors zorgen ervoor dat je meteen goed in de film zit. De waanzinnige grootte van het verlaten hotel met z’n eindeloze gangen wordt door middel van “walk-through-camerawerk” heel efficiënt gevisualiseerd. Elke gang en elke kamer hebben een eigen visueel karakter en vormen stuk voor stuk prachtige/kitscherige decors met schitterende combinaties tussen vloerkleden, behangpapier en meubilair. Samen met de soundtrack vormt dit een mooi audiovisueel geheel.
Tot daar loopt het allemaal goed. Het is alleen spijtig dat de actie zo lang op zich laat wachten. Uiteraard is een degelijke opbouw onontbeerlijk om de langzame metamorfose van vader Jack te verantwoorden. Maar matig acteerwerk van Shelley Duvall en Danny Lloyd doen deze trage opbouw echt geen goed. Bovendien komen sommige dialogen iets te langgerekt over wat het tempo uit de film haalt.
Uiteraard verhindert dit minpunt niet dat we als kijker nog enkele onvergetelijke scènes voorgeschoteld krijgen: de doolhof, het zoontje dat op z’n driewieler door het gangencomplex van het hotel fietst, de oude dame in de badkamer, here’s Johnny, …
Conclusie: Een film die uitblinkt in visuele kunde, maar helaas een beetje tekortschiet wat onvervalste spanning betreft.
Gewoon herzien, deze film groeit bij herziening. Teken van een goede film. (Misschien was je door mij op het verkeerde beengezet dat ik de europeese versie meer een horrorfilm vondt, vergeleken met de 20 minuten langere versie is ie dat ook. )
Halcyon
Hmm niet bepaald. Maar het is wel een horrorfilm, alleen komt ie pas erg laat los. Op zich geen probleem mee, want er zijn wel meer films die een lange aanloop nemen. Maar zoals ik zei is die aanloop hier, mede door matig acteerwerk, nogal zwak.
The One Ring
Ik vind eigenlijk niet dat hij later los komt. IK herzag hem in het weekend ook weer en ik vond hem nu denk ik ook iets beter (niet zo veel beter om mijn stem te veranderen - het gaat nu meer van een kleine 4,5* naar een dikke 4,5*), maar het viel me nu wel op dat de akelige, onderhuidse sfeer eigenlijk veel sterker is in de eerste driekwart of zo van de film. De achtervolging met bijl is wel leuk en aardig, maar mist de beklemmende spanning van de rest van de film. Het beeld en het geluid zijn gewoon zo ontzettend, bijna ongeëvenaar niveau, dat je je op de een of andere manier niet prettig voelt, ondanks dat het nooit echt eng wordt. De kracht zit hem verder in bepaalde beelden die op je netvlies gebrandt blijven; vooral die twee meisjes en de "all work and no play make Jack a dull boy"-scène zijn onvergetelijk. Bij de climax is eigenlijk de tocht van Duvall (die ik nog steeds niet slecht vind spelen, blijf het onbegrijpelijk commentaar vinden) naar mijn mening interessanter dan de tocht door het doolhof.
Gewoon herzien, deze film groeit bij herziening.
Zie je wel..
Halcyon
en de "all work and no play make Jack a dull boy"-scène zijn onvergetelijk.
Schitterende paranoïde scène inderdaad
Hmm, haar zagerige stem en de manier waarop ze zo sukkelachtig met die baseballknuppel staat te zwaaien vond ik maar erg zwak.
The One Ring
Ik denk eigenlijk dat de film volslagen belachelijk geweest zou zijn als ze woest was gaan rond slaan met de honkbalknuppel. Vergeet niet dat zij hem eigenlijk helemaal niet wil slaan. Zij is meer het perfecte huisvrouwtype dat voor haar man wil zorgen in plaats van hem neer knuppelen. En een dappere persoonlijkheid is ze ook niet; ze heeft de durf niet om hem zomaar k.o. te slaan. Geen idee hoe ze anders met de knuppel moest zwaaien.
En die stem past trouwens precies binnen het genre
film_kaza
ik vind het handig dat als je een film wilt zien (zoals deze) dat je dan niet naar de berichten kijkt. meestal staan daar dan alleenmaar positiefe dingen en dan verwacht je er teveel van. ik verander mijn stem bij deze filmin 4,5.. dat doe ik gewoon omdat ik 4 sterren toch iets te laag vond.
orbit
- 12092 berichten
Kubrick heeft Duvall net zo lang getreitert en geterroriseerd op de set dat ze volkomen hysterisch werd, dát was namelijk precies de staat waarin hij haar wilde hebben
Hij had beter een beetje meer aandacht aan Nicholson kunnen geven...
dumballover
Kubrick is echt geniaal! Deze film zit op en top goed in elkaar. Beginnende met de cast. Wat een goede acteurs! Ze waren allemaal zo griezelig! Bepaalde scènes zijn voor eeuwig op netvlies gebrandt. Ik denk aan de scène in de bar, here's Johnny! en de scène waar hij van de trap valt! Wat ook hilarisch- griezelig is, is die griezellige muziek wanneer hij aant het typen is en dan zijn blad uit de typwriter scheurt!
Beste regisseur ooit!

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic