• 9.379.002 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.508)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

mister blonde schreef:

Weinig overtuigend, maar goed. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een film in jouw ogen niet snel geslaagd is. Of heb ik het mis?

ja ik ben vrij kritisch..

maar ik vind echt zeer weinig films die ik echt geweldig vind en me van begin tot eind weten te boeien..

avatar van mister blonde

mister blonde

ik heb geen idee waar Djelle zich nu weer mee bemoeit, maar goed. ik probeer verder alleen maar de toedracht te achterhalen van de uitzonderlijk lage score, that's it.

avatar van djelle

djelle

Sorry hoor.

Ik vroeg me dat alleen af, omdat je vaak (ook bij mij) diezelfde absurde punten aanhaalt (de kritiek is op elke film toepasbaar, etc) en er soms nogal op kan doorhameren (en erg opwinden in het slechtste geval). Ik durf al niet meer "het is maar mijn mening" te zeggen wanneer jij in de buurt bent...

avatar van Ramon K

Ramon K

Hey, dat heb ik bij sommige users ook!

avatar van as

as

Ramon K schreef:

Hey, dat heb ik bij sommige users ook!

avatar van markie1978

markie1978

Mooie film poster, erg angst aanjagend.

Het verhaal en de film is minstens zo spannend, dus erg goed, een van de betere films van Jack Nickelson.

avatar van Lientjuh

Lientjuh

een goede en angstaanjagende film. Hij heeft gewoon een gezicht dat op zich al griezelig is,geknipt voor deze rol dus

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Een geniaale film!
Zondermeer klassieker.
Hoewel Nicolson (zoals gewoonlijk) zichzelf speelt in verergerde vorm, speelt hij meesterlijk. Het slechtste komt binnen die muren in hem naar boven, hoewel ik vind dat die verandering iets subtieler gespeelt had mogen worden.
Wendy is de personificatie van het schilderij "The Scream", geweldig! erg leuke rol, zoals het karakter hoort te zijn.
Danny speelt ERG goed!

Het verhaal is meesterlijk. Allemaal kleine geweldige horror elementjes 2 geestverschijningen van meisjes die zijn afgeslacht, een verboden kamer, een groot doolhof, RED RUM ect.

En dan de regie, Kubrick is toch een ongekend genie, dat hij indertijd gewoon als "slechtste regisseur" is betiteld is ongeloofelijk. Hij zet zo'n geweldige sfeer neer, met angstaanjagende locatie's! en dan de camerastandpunten! Ik heb ze nog nooit ZO geweldig meegemaakt. Hoe hij die camera bijvoorbeeld plaatst als Danny door het hotel fietst of als Jack de kamer met die vrouw betreed maar ook vooral die doolhof scene als Jack achter Danny aan zit. GENIAAL gefilmd. Geweldige belichting.

En dan de achter liggende gedachte. Dat de man niet gek word door het hotel, maar dat het slechtste naar buiten komt in het hotel.

Ook het einde... Om een film boeiend te houden moet je het mysterie er in houden. En aangezien er absoluut geen (bevredigende/fatsoenlijke) beredenering voor die foto is, is dit zo'n trucje van Kubrick om het mysterie er in te houden

avatar van Tyler*Durden

Tyler*Durden

vind dit echt een toppertje damn wat eng... 1 van de beste van kubrick

• 12092 berichten

Veruit de beste horrorfilm ooit gemaakt en weer een bewijs dat Kubrick eenvoudigweg geen gemiddelde film kan afleveren, zelfs al zou ie het willen

Nicholson is hier trouwens op zijn best en levert de memorabele scènes op waardoor iedereen zich deze film nog lang zal herinneren, al dik 25 jaar een meesterwerk

avatar van code9

code9

orbit schreef:

Yep!

avatar van Reinbo

Ga de film nog maar eens kijken, weet zeker dat je hoger uitkomt dan je absurde 0,5*

Reinbo schreef:

nee..sorry..dat wil ik mezelf echt niet aandoen..1x naar dit kijken was al te veel..

avatar van Werwolf

Werwolf

Ik kan juist geen genoeg krijgen van de waanzinnige kop van Jack Nicholson door de kapotte deur:
Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeere's Johnny!!!!

Anarchist schreef:

Dan heb je wel een heel belabberde smaak....

Reinbo schreef:

Dan heb je wel een heel belabberde smaak....

nee sorry ik kan gewoon niet begrijpen hoe iemand dit meer dan 2.5-3 sterren kan geven

het verhaal is enorm onorigineel(the haunted house weeral)..enorm voorspelbaar..en verder oersaai gewoon..verder nergens schrikwekkend..nergens wordt de spanning opgebouwd..zeer irritante overacting..een zenuwslopende deprimerende sfeer..

wat heb ik nu aan zo n film?

Anarchist schreef:

een zenuwslopende deprimerende sfeer..

Dat is het enige wat klopt, genoeg deprimerende sfeer voor 5*

Dat is het enige wat klopt, genoeg deprimerende sfeer voor 5*

ja..maar iedereen kan zoiets creeren..iets makkelijkers bestaat niet..je hoeft alleen maar wat in de gangen van de gemiddelde school in belgie te filmen of in de straten van turnhout of antwerpen op een koude regenachtige dag

het tekort aan sfeer kan ik niet sfeer noemen..sorry

• 12092 berichten

Wat zijn in jouw boekje dan horrormeesterwerken? I know what you did last summer, nightmare on elm street deel 12?

orbit schreef:

bwa..nog geen enkele horror gezien die me echt wist te overtuigen..maar heb er ook niet veel gezien eigenlijk..het sfeertje in sleepy hollow bv is wel ok..en the ring of stigmata vond ik toch een pak boeiender en meer scary dan dit..

ik snap trouwens niet waarom the shining onder horror wordt geplaatst..vond het eerder een drama..

• 12092 berichten

Nouja, iedereen recht op zijn/haar eigen mening zullen we maar zeggen

ja ..inderdaad

Anarchist schreef:

ja..maar iedereen kan zoiets creeren..iets makkelijkers bestaat niet..

Ik zou zeggen ga je gang..... De wereld kan wel weer een nieuwe Kubrick gebruiken lijkt me....

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Eerder een romantische komedie

avatar van as

as

Die is geweldig ja!

avatar van The One Ring

The One Ring

Geniaal Ik kijk voortaan met andere ogen naar deze film.

lol

kan er iemand mij trouwens misschien zeggen welke die muziek in het midden is?..met die piano..het komt me heel bekend voor

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

HAHA! Dat filmpje is echt lachen, zo komt hij inderdaad totaal anders over.