• 9.378.991 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.508)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van code9

code9

Absoluut meesterwerk wat qua sfeer waarschijnlijk nooit meer overtroffen wordt. Jack Nicholson speelt de rol van z'n leven; sterker nog, na het zien van letterlijk duizenden films vind ik zijn rol de beste acteerprestatie ooit. Met een minimum aan effecten wordt het verhaal langzaam maar zeker steeds onheilspellender en angstaanjagender. Ik hou ook van 'snelle' films maar die halen het toch niet bij een film als The Shining, waar de effecten nog in dienst staan van de acteurs en niet andersom. Natuurlijk 5*.

avatar van Cinzano

Cinzano

Vond het een top film.

Zowel de korte als de lange versie.

Alhoewel ik de lange versie op sommige vlakken iets te traag vind, maar de schrikmomenten en de effecten zijn wel een stuk beter.

avatar van mitch3ll

mitch3ll

een geniaale film even voor de duidelijk jack nickelson is al gestoord voor dat hij het hotel in komt en heeft een gave net als zijn zoon danny. een van mijn favorite films allertijde

avatar van Waku

Waku

Jack Nicholson in een van zijn sterkste rollen ooit.

Gewaagde uitspraak want het zijn er nogal wat.

The Shining begint rustig maar bouwt de spanning tergend langzaam op naar een huiveringwekkend kookpunt.

De beroemde hakbijl scene:"I am Hooome"...is een van de sterkste on liners ooit.

"The Shining" is nagelbijtend spannend.

Een yzersterke griezelthriller.

Absolute must see!!

avatar van Guyke

Guyke

De film is genoemd naar de speciale gave van het zoontje. Deze speciale gave vormde in het werk van Stephen King nog op het hoofdthema maar wordt in de film helemaal naar de achtergrond verdrongen door de

langzaam aan gek wordende vader-schrijver-concierge. Meesterlijk geacteerd door Nicholson en subliem in beeld gebracht door Kubrick.

Onvoorstelbaar spannend en beangstigend.

4/5

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Herzien en blijft één van de spannendste films die ik ken, zou zomaar in mijn top tien gekund hebben ware het niet dat Jack Torrence vrouw zo irritant is dat ze bijna de geweldige prestaties van Jack Torrence en zijn zoontje overschaduwt. Dit keer vond ik de eindscène wel nog spannender dan de vorige keer, zo veel sfeer, zo mooi gefilmd, zo goed geacteerd(door 2/3e van de cast). 4.5 sterren blijven zeker staan.

slechte film

gaat enorm traag en die kille steriele deprimerende sfeer maakt het écht onaangenaam om er naar te kijken

verder is het inhoudelijk vrij zwakjes en niet echt origineel en zie ik nergens echte horror,pas toen jack met die bijl begon kon men van enige spanning spreken

het acteerwerk wordt door velen geprezen,maar ik vond al die grimassen van jack nicholson toch ietsje overdreven en ik had precies de indruk dat ik hem werkelijk zag acteren en niet een of andere gek bezig zag..maar dat zal wel aan mij liggen zeker..ik vond shelley duvall ook vrij irritant maar zo hoort haar rol nu eenmaal te zijn neem ik aan..

in het algemeen heb ik van deze film absoluut niet genoten

beste horrorfilm ooit?...over welke horror hebt u het?

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Anarchist schreef:

Wat dus het grote pluspunt van de film is, verschrikkelijk naar en spannend zonder dat er zoveel echt te zien is.

Waku schreef:

Jack Nicholson in een van zijn sterkste rollen ooit.

Gewaagde uitspraak want het zijn er nogal wat.

Niet echt, Nickolson heeft in heel zijn leven nog maar één rol gespeeld.

BoordAppel

Hij speelt hier exact detzelfde rol als in About Schmidt inderdaad .

olivier

Ja, zonder enige twijfel, de licht tot zwaar autistische man op middelbare leeftijd die zichzelf verliest in gemompel en monologen, gekenmerkt door een een enorme misantropie en een overdaad en smoelentrekkerij.

olivier schreef:

inderdaad..

avatar van JorritS

JorritS

Was niet ondersteboven van de film, heb hem af en toe zelfs als saai ervaren. Maar ik was wel constant onder de indruk van Nicholson, die de film voor mij naar 3* trekt.

olivier schreef:

Dan heb jij een compleet andere film gezien dan ik.

BoordAppel schreef:

Dan heb jij een compleet andere film gezien dan ik.

Maar in plaats van cynische oneliners te spuien, geef dan eens films waarin je nickolson 'ànders' vond!

BoordAppel

About Schmidt, The Shining, Anger Management, Chinatown, Easy Rider, Mars Attacks! (2 totaal verschillende rollen zelfs), One Flew over the Cuckoo's Nest, Batman. Allemaal rollen die heel verschillend zijn.

verlaagd naar 0.5

afschuwelijke film..enorm onorigineel..enorm voorspelbaar..qua sfeer gewoon niet te doen..tot dat jack nicholson werkelijk begint te flippen kan het gewoon niet erger qua saaiheidsgehalte..en dan die irritante shelley duvall nog..

ongetwijfeld een van de slechtse films die ik gezien heb

mister blonde

je bent niet iemand die het moet hebben van de argumentaties, is het wel? niet anarchistisch genoeg wellicht?

avatar van Halcyon

Halcyon

Hij argumenteert toch? Onorigineel, saai, voorspelbaar, ... lijken mij toch termen die zijn mening over deze film argumenteren.

mister blonde

en je kan die termen bij elke film plaatsen...and you never know the difference.

Anarchist

maar bij deze film is het echt zo..

mister blonde

Heb ik toch wat anders gezien. Het is dat je Jack Nicholson noemt (geweldige acteur), anders zou ik denken dat je het over de mislukte mini-serie had...

een acteur maakt de film niet

avatar van Dragon

Dragon

De gelaatsuitdrukking van Nicholson op bovenstaande poster verdient al 1 ster op zich.

Anarchist schreef:

een acteur maakt de film niet

wie zegt dat dan (en belangrijker, geef je hiermee toe dat Nichelson zo slecht nog niet was)? je trekt vreemde conclusies...

mister blonde schreef:

als een film kut is..is een film kut..soms kunnen acteurs een film die nog te verdragen valt beter maken..marlon brando in the godfather bv..

hier was dat niet het geval..film is gewoon te kut..en noch personage,noch het acteerwerk van jack nicholson vond ik geweldig...wat grimassen trekken en dat was het...heb toch betere rollen van hem gezien

mister blonde

je opmerking deed vermoeden dat alleen Nicholson de film de moeite waard maakt, terwijl het juist (eens ter meer) de voortreffelijke regie van Kubrick is. De jongen die op zijn driewieler gevolgd wordt door de gangen van het Overlook hotel, behoort tot het beste camerawerk ooit. In tegenstelling tot veel genrefilms, komt hier de dreiging van binnenuit. Kubrick weet dit door timing perfect in beeld te brengen.

Tel daar de vele erg sterke scènes (here is Johnny, de scène met die vrouw op de kamer(nr. is me ontschoten), de tweeling etc.) bij op en je hebt een topfilm. Kubrick volgt zijn eigen weg, i.p.v. het boek en dit blijkt eens te meer een goede keus. King (ongelofelijke ijdeltuit) was natuurlijk niet blij, maar zijn ongelijk werd bewezen met de verschrikkelijke mini-serie (die wel het boek nauwkeurig volgt.

Nicholson smiert er heerlijk op los, maar past dat niet ontzettend goed bij deze film?

The Shining is een van de beste films in het genre, no doubt.

Verder vind het woord 'Kut' ook niet direct getuigen van ijzersterke argumentatie.

mister blonde schreef:

The Shining is een van de beste films in het genre, no doubt.

scroll even naar boven..en dan zie je mijn bericht waarbij ik duidelijk verklaar en argumenteer waarom ik deze film van * naar 1/2* heb verlaagd...

mister blonde

Weinig overtuigend, maar goed. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een film in jouw ogen niet snel geslaagd is. Of heb ik het mis?

avatar van djelle

djelle

Ik snap ook niet goed wat jij soms wilt, mb. Natuurlijk zijn argumenten meestal bij alle films inwisselbaar. Niet iedereen hoeft tot in detail de film te bespreken overigens. En inderdaad, The Shining heeft een hele hoop saaie stukken. Ik begrijp hem dus wel.