The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.508)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Te zien in 100 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
The One Ring
Ik kan me niet eens herrinneren dat er in de film iets over alcoholisme gezegd werd.
Volgens mij komt het in de langere Amerikaanse versie iets meer aan bod. In de Europese versie wordt er alleen naar verwezen middels de hallucinatie scenes in de bar. Maar Kubrick heeft het verder links laten liggen en zig meer op de mystieke kant van het verhaal gericht.
The One Ring
Dat klopt ook niet helemaal. Jock hallucineert al als hij die barman ziet en toen had hij nog geen slok op.
Nee, maar hij biedt hem the usual aan. Maar het komt verder ook niet aan bod, terwijl het in het boek wel een belangrijk thema is.
Starry Night
Of bedoelde je het feit dat zijn alcoholisme in het boek meer aandacht krijgt als 'diep'.Het is zo lang geleden dat ik het boek gelezen heb, dus ik kan geen feitelijke voorbeelden geven... In het boek wordt in ieder geval volkomen duidelijk en plausibel gemaakt wat die geesten daar doen en waarom ze dat doen. En in de film ontbreekt die achtergrond. Terwijl het verhaal daar om draait.
Ik kan me het boek misschien iets beter herinneren, maar het wordt niet meer plausibel gemaakt dan in de film...het SPOOKT, hoe plausibel wil je het hebben.
Starry Night
Ja, ik sta gewoon niet sterk nu, realiseer ik me, omdat het dus echt zo'n 25 jaar geleden is dat ik het las. Ik kan me alleen voor 100% zeker herinneren dat ik mijn broer, die geen hout van de plot snapte, deze heb uitgelegd a.h.v. fragmenten uit het boek, die dus in de film onbelicht waren gebleven. Maar het klinkt allemaal vaag, ik weet het. Als ik op een dag weer eens de tijd heb om het boek te herlezen kom ik erop terug, okay
?
O.K. Het grootste verschil tussen de boek en de film is dat in het boek Jack een duidelijke geschiedenis heeft van alcoholisme en ook een leerling (hij was leraar) heeft geslagen in een woede uitbarsting. Bovendien wordt duidelijk gemaakt dat de caretakers vaker gek zijn geworden na zo'n lange winter alleen. Dat maakt het 'spoken' misschien meer een logisch gevolg en iets wat zich alleen in Jacks hoofd afspeeld. Jack heeft immers alle eigenschappen in zich om door te draaien.
In de lange versie van Kubrick komt dit iets meer aan bod. de lange versie is iets meer psychologische thriller, waar Jack langzaam gek wiordt, terwijl de korte versie iets meer de nadruk op het horror element legt.
Starry Night
Er... is... een... langere... versie... ? Ik val nu ongetwijfeld erg door de mand, want dat had ik vast al ergens kunnen lezen hierboven. Die lange versie, die moet ik dus hebben, als ik het zo lees. Staat die op DVD?
Chr.s
Ik wist ook niets van een langere versie
Toch maar eens aanschaffen.
motherspot
onvergetelijke Nickolson natuurlijk.verder vind ik 'm nu minder eng als toen. maar...goeie film !
Boterbloem
Inderdaad briljante film ***** sterren, toevallig nog een heel verhaal gehoord van mijn moeder na aanleiding van "The exorcist" (1973) afgelopen weekend, hetzelfde is dus het geval geweest bij deze film "The shining", dat mensen massaal de bioscoop verlieten. De krantenkoppen stonden er zelfs vol mee. Grappig om te horen dat destijds, zo'n 25 jaar geleden,deze film zoveel indruk maakte bij mensen. Tegenwoordig kan je het niet meer voorstellen.
Wel een klassieker deze horror/thriller (4,5)
zoutzak
wat was de film weer fantastisch mooi.
Nicholson is echt onvergetelijk.
JoeCabot
Idd erg goede film die wat traag op gang komt, maar mensen: dat einde was idd formidabel, geniaal en erg spannend. Personages zijn prachtig uitgewerkt, met Jack Torrence bovenop! Niemand kan er zo goed agressief worden als Jack Nicholson.
mikoz
Wel een klassieker deze horror/thriller (4,5)
Leuk om te horen , kan het me idd niet voorstellen.
Vond de film zelf ijzingwekkend en je zou toch moeten denken dat we nu meer gewend zijn dan toen ..
feanaro surion
Ben niet teleurgesteld in deze klassieker. Verschrikkelijk spannend en geweldig geacteerd van Nicholson. Heel mooi gefilmd en goede muziek, eigenlijk niks op aan te merken behalve dat het einde niet superspannend was in vergelijking met andere delen in de film...
4.5 sterren
mikoz
Jammer dat je zo over het einde denkt , je doelt zeker op de doolhofscene ? Juist prachtig imo , prachtig gefilm , mooie beelden , en ja wat er dan met Jack gebeurd ligt gewoon precies in een lijn met de film , geen onnodig hak werk maar geestenlijk erg eng.
feanaro surion
Vond het einde(de doolhofscène dus) wel spannend, alleen niet zo spannend als andere stukken in de film.
Shining van 2 naar 1.
Film heeft in zijn algemeen iets meer indruk achter gelaten dan fight Club , bovendien vind ik deze specialer.
Als ik de film al opzet krijg ik al kippenvel van de scherpe donkere muziek die zich afspeelt als ze naar hotel rijden door de besneeuwde bergwegen heen.
Het mooiste is om Jack te zien veranderen in een paranoia man met fatale wendingen.
Bovendien is de film erg eng en donker zonder al te veel bloed , monsters etc je kent het wel.
Gewoon een creepy sfeer zonder dat er eigenlijk echt enge dingen gebeuren.
Prachtige scenes o.a dat Shelly in de papieren van Jack kijkt , de badkuip scene met de vrouw en natuurlijk de eindscene.
Sterrencast , mooie beelden en muziek maken deze film voor mij de nummer 1.
Shining van 2 naar 1.
Gewoon een creepy sfeer zonder dat er eigenlijk echt enge dingen gebeuren.
Sterrencast , mooie beelden en muziek maken deze film voor mij de nummer 1.
Ik kan zo moeilijk kiezen
ik hou het toch op Fight Club . dit was een reactie na het herkijken van The Shining. maar The shining blijft natuurlijk wel een geweldige film.
Riddick
Topper.. echt zo'n film van.. wow.. alles zit er in.. Een van de beste werken van Kubrick.. Geniaal die man.. en Nicholson speelde geweldig zoals gewoonlijk.
Spannend van het begin tot het einde..
5* en daar laat ik het bij...
JoeHallenbeck
Kom op. Nicholson schmiert er op los!
Kan ik niet ontkennen, nee. Maar ik vond het bij deze film (en bij dit personage) juist wel gepast.
Alleen jammer dat hij vanaf het begin van de film al gek lijkt, terwijl dit in het boek een stuk langzamer gaat.
Dennis Evahi
Ik heb deze op DVD. Is geweldig. Kraakhelder. Meesterwerk van Kubrick. Het boek van Stephen King is fantastisch verfilmd. Jack Nicholson speelt voortreffelijk, wat een genie van een acteur. De hele setting van de film is sinister, zelfs het tapijt waar Danny met zijn fietsje over heen toert. Kort maar krachtig: een meesterlijk verhaal op een evenzo meesterlijke manier verfilmd. Top!!! Mijn stem: *****-sterren
XfofaXX
De making of (van Kubricks dochter) is ook erg leuk. Je ziet hoe Nicholson zich voorbereid op de 'Here's Johnny'-scène. Echt fantastisch: hij zit wat heen en weer te springen en te schreeuwen om zijn woede naar boven te halen. Even later zie je hoe Kubrick enkele minuten voor de take van het gesprek aan de opslagplaats (waar Jack in was opgesloten) op de proppen komt met dat fantastische camerastandpunt van op de grond. Leuk om eindelijk de meester aan het werk te zien.
hitmannetjuh
Vroeger vond ik dit echt een supercreepy film die je dan ook echt dat beklemmende sfeertje geeft dat je bij veel films hoopt te krijgen. To bad, dit is echt 1 v/d meest sfeervolle (in de zin van creepy) films die ik heb mogen aanschouwen, heb hem ook op dvd en ik ik denk dat deze van de week zijn weg wel zal weten vinden naar mijn dvd-spelertje..
5 * voor dit meesterwerk!
Exploitation
Laatst nog eens herzien, maar blijft de moeite waard.
Ook een van de betere werkjes van Kubrick. Binnekort eens ff op DVD halen samen met A Clockwork Orange. Gewoon super die sfeer wat hij weet te creeren. Heb het boek gelezen (dat uiteraard iets beter was) maar deze verfilming doet er niet aan onder! Veel beter althans dan de 1997 Tv serie, vreselijk gewoon! Ik hou het toch lekker bij de Kubrick versie
Cupido
- 1911 stemmen
Kom op. Nicholson schmiert er op los!
Ik vond niet alleen Nicholson er op los schmieren, maar zo'n beetje de gehele cast, een grote bron van ergernis in een toch vrij angstaanjagende film.
Dikkie Post
Recentelijk weer eens gekeken, en heb mijn cijfer verlaagd, vind hem echt heel erg verouderd en waar ik vroeger de langzame voort kon waarderen irriteerde het me mateloos en had de neiging om het versneld afte spelen.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic