The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.203)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf woensdag 4 februari in 102 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
dr channard
Nog steeds een heerlijke Kubrick film.
Wat ook prachtig was gefilmd, was toen Jack Nicholson de deur insloeg met de bijl (was gefilmd langs voor) en er bleven wat houten splinters voor de camera hangen. Ik vraag me af hoeveel deuren Kubrick daarvoor heeft aangeschaft
Ook heerlijke verwijzingen naar de Native Americans; Er wordt over verteld, de muziek (het slaan en het schudden van geluiden), dat grote tapijt in de schrijfruimte en (misschien te ver gezocht) het brabbelen van de hopeloze Nicholson op het einde met de bijl in zijn hand (dat hij in de lucht steekt). Ookal weet ik eigenlijk nog steeds niet waarom Kubrick dat erin heeft gestoken
Samen met A Space Oddyssey, de beste Kubrick in mijn ogen.
Akron777
Heerlijke film, met een mooi mysterieus sfeertje. Nicholson speelt echt bizar. De muziek van de film is ook zeer sterk. Het geluid goed hard zetten en Penderecki doet de rest! Verder ook prachtig gefilmd telkens als dat kind met zijn driewieler door de hal rijdt. Toch mist de film iets, maar dat heb ik met meer Kubricks.
fappie
- 2005 stemmen
Robert Duvall: “To me Stanley Kubrick was an actor’s enemy. And I can point to movies that he’s done, that were the worst performances in movies. The Shining, …what’s the one about — A Clockwork Orange. Terrible performances, maybe great movies, but they’re terrible performances. How does he know the difference between the first take and the 70th take? I mean what is that about? Maybe it’s the new way of working, I don’t know.”
Snap opzicht wel wat hij bedoelt. Acteurs werden vaak compleet gestuurd door hem. Heb alleen weinig slechte acteerprestatie voorbij zien komen.
Greeneyelady1
Jeetje dit was wel een enge film zeg. Ik zag de jaartal staan en ik dacht: "Dit wordt een lachertje!"
Er hing toch echt een bizar eng sfeertje die mij nableef na het beindigen van de film.
Alle acteurs vond ik top acteren. Gewoon een goede horrorfilm!
Loki87
Even een korte opmerking. Ik zag de korte versie vond ik 3 sterren, en de lange versie vond ik 4 sterren. Kijk dus gewoon de lange versie, die korte versie is veel matiger en creert te weinig context die toch wel nodig is voor deze film goed te plaatsen.
Skycrawler
Zoveel verschil zit er niet tussen de Europese en Amerikaanse cut.
filmfan17
"The second misleading label attached to Kubrick’s work, “perfectionist,” might be plausible if it were used to describe his choice of lenses, his ideas about décor, or his obsession with prints and projection. But usually it’s used to describe his habit of demanding multiple drafts from writers and repeated takes from actors. Everyone seems to agree that such demands stemmed largely from Kubrick’s not knowing what he wanted except through negative indirection, but this is a far cry from what’s usually meant by perfectionism. His use of improvisation with actors to great effect — most famously Peter Sellers in Lolita and Dr. Strangelove, but probably also Timothy Carey in The Killing and Paths of Glory, and Kidman in some stretches of Eyes Wide Shut — further complicates this notion of perfectionism, as does his use of handheld cameras for filming violence in movies as diverse as The Killing and Barry Lyndon, which involves a certain amount of chance and improvisation.
Convoluted emotions and negative indirection are two ways Kubrick deliberately kept himself innocent of his own intentions, especially in his later movies. Positing himself as the ideal spectator of his own films, he wanted to be surprised by what his writers and actors did, and that entailed refusing to impose interpretations on his stories, striving to keep some particulars of his stories free from his intellect, and ultimately letting his unconscious do part of the work." - Jonathan Rosenbaum JonathanRosenbaum.com » Blog Archive » In Dreams Begin Responsibilities
Boeikens
Is en blijft uitstekend sfeervol met een prachtige Jack Nicholson.
Zelfs een herkijkbeurt blijft nog altijd spanning creeren.
puckb96
Één van de spannendste films die ik ooit heb gezien. Een ijzersterke en enge rol van Jack Nicholson en een schatig rolletje van Dannly Lyod met zijn redrum. Stanley Kubrick weet het boek op een prachtig film-meesterwerk te zetten. Af en toe best wel creepy en doet het originele thriller/suspense genre eer aan.
shrink
Goede horror met uiteraard fantastisch acteerwerk. DE scene is super, maar ook het einde in het doolhof is legendarisch. Vindt the Thing, Poltergeist etc. uit die jaren iets beter. Dat komt vooral door het tempo van de film. Dat mocht van mij allemaal iets sneller.Tevens begrijp ik niet echt waarom hij gek werd. Wat had dat met die laatste foto te maken ?
xxc
Na 5 jaar eindelijk weer eens opgezet..
Ik heb het gevoel dat alles wat ik hier nu ga typen totaal overbodig is. Bijna iedereen weet toch hoe goed en ontzettend sterk deze film is? Mede dankzij de legendarische Stanley Kubrick en de ijzersterke cast. Maar toch ga ik het doen.
Gisteren heb ik de miniserie van The shining van Stephen King opgezet. Omdat ik ze graag echt goed wou vergelijken, heb ik gekozen om deze een dag daarna te bekijken. En wat zit daar een verschil tussen zeg..
Deze film is zonder twijfel al een stuk enger. Een stuk angstaanjagender. De muziek past er geweldig bij en ik kreeg al gauw (weer) de kriebels van Jack Nicholson. Toen ik gisteren mijn reactie schreef bij de miniserie gaf ik al aan dat Steven Weber (Jack Torrance in de miniserie) zijn rol erg goed vertolkte. Nu, nu ik deze film weer eens herbekeken heb, kom ik erachter dat Steven in het niets valt vergeleken met Jack Nicholson. Wat een talent heeft die man zeg..
Je merkt al gauw dat deze film een stuk ouder is. De serie is allemaal iets moderner gefilmd en omdat mijn voorkeur meestal gaat naar de wat nieuwere films sta ik er absoluut van te kijken dat ik mijn voorkeur geef aan de film in plaats van de miniserie.
Het enigste minpuntje aan deze film vind ik toch wel Shelly Duvall. Wat een afschuwelijke stem heeft die vrouw zeg.. Toen ik gisteren de miniserie heb bekeken en 4,5 uur naar Rebecca De Mornay's mooie gezicht heb gekeken, valt Shelly toch wel ineens heel erg tegen.. Ze kan wel goed acteren, daar niet van.. Daar heb ik absoluut niets over te klagen.. Maar ik ergerde me kapot aan haar tijdens de film..
In de serie was Wendy een vrouw met een eigen mening, een vrouw die niet zomaar alles pikte van haar man. In de film lijkt het echter wel of ze braaf luistert naar haar gestoorde vent en pas het laatste half uur in opstand komt.
Het jongetje acteerde wel een hoop beter dan het jongetje in de miniserie. Deze film is allemaal iets serieuzer. Iets enger.
De serie heeft zijn voordelen, maar de film ook. Ik zie het het liefst als twee verschillende films.. Een heleboel dingen in de serie zie je niet terug in de film en zo is het andersom ook..
boozebelly
- 1908 stemmen
Gisteren heb ik de miniserie van The shining van Stephen King opgezet.
Miniserie...? Dat heb ik nooit geweten. Ergens ben ik wel nieuwsgierig en wil ik hem wel gaan zien, maar aan de andere kant zie ik het nut er ook helemaal niet van in. Het is immers hetzelfde verhaal, maar dan met een andere cast. En dan duurt die miniserie ook nog eens 273 minuten (!) dus dat is niet echt uitnodigend om te kijken naar een verhaal dat je al kent.
Of duurt die miniserie nou zoveel langer omdat er nieuwe/andere scenes inzitten? Of is het standaard verhaal gewoon uitgerekt?
xxc
Het is inderdaad hetzelfde verhaal, maar toch zitten er een heleboel verschillen in beide versies. Zo zie je bijvoorbeeld in de serie niks van de twee meisjes, en het bloed bij de lift.. En nog veel meer dingen.. En de 'big isue' in de serie is dat Jack een alcoholist is, terwijl daar in de film niet veel mee gedaan word..
Ik zelf vind de serie dan ook absoluut niet slecht. Je komt in de serie inderdaad van veel meer dingen te weten, het is allemaal iets uitgebreider.. Maar, dat is aan de andere kant ook weer een voordeel natuurlijk.
Jammer genoeg moet je er wel echt tijd voor hebben om hem op te zetten ja..
boozebelly
- 1908 stemmen
Dank voor de toelichting. Misschien dat ik hem eens wel ga kijken, maar dan in 2 delen ofzo
Graag gedaan
Heb hem zelf ook per aflevering bekeken.. (in totaal 3)
Insignificance
Of het Nicholson's dreigende kop of het visioen van Danny is, ergens in de opbouw knarst er iets. Een iets idyllischer fundament had wellicht beter gesmaakt. Nu zit je toch een tijdje te wachten op het aanstaande onheil in plaats van er langzaam in te verdwalen. Neemt niet weg dat Kubrick één van z'n hoofdrolspelers, het enorme hotel, piekfijn uitspeelt door de grootte en de kleuren van de kamers steeds te accentueren.
Hoe ruimer, hoe enger, lijkt het wel. Met Danny op z'n skelter en Nicholsen gevangen in een winterse gloed is het in ieder geval prijsschieten en wanneer de creepy momenten zich opstapelen, verkeert het in hogere sferen. Nicholsen natuurlijk, de nerveuze score, de winterse omstandigheden, maar ook een zinderende finale. Griezelig met veel beeldende kracht en een foto die weer iets aan de verbeelding overlaat.
LOVExLIVE
Ik heb deze film een lange tijd terug een keer gezien. Deze film is mij echt bijgebleven. Ik wil wel eens tegen mensen zeggen; dat is echt een goede horror! Maar ik wist de titel helaas niet.
Nu weet ik hem eindelijk dankzij de toplijst van horror.
Ik ben gek op horrorfilms maar vind een film ook snel nep en onrealistisch overkomen. Deze film boeide mij echt en zat op het puntje van m'n stoel. Zeker een aanrader voor mensen die van goeie horrors houden!
Kr!kke
Ik vond het een goede film, maar wild werd ik er niet van.
Jack Nicholson is in ieder geval goed op dreef: ik heb nog nooit iemand zo'n kwaadaardig gezicht zien trekken. Hij zit goed in zijn rol, wat dan toch het sterkste punt is van deze film wat mij betreft. De film kent een paar spannende momenten, die ondersteund werden door erg goede muziek. Voor zo ver is alles dus positief aan de film, maar ik ben niet echt fan van het mysterieuze aan de film (wat toch iets essentieels is in The Shining). Ik bleef op het einde van de film met een heleboel vraagtekens zitten, wat sommigen misschien juist het leuke eraan vinden, maar ik integendeel niet. Ik heb graag door wat er juist allemaal gebeurd is in een film, wat ik in dit geval niet kan zeggen.
Lexcoaster
Zoveel verschil zit er niet tussen de Europese en Amerikaanse cut.
Volgens mij heb je een van beide versies niet gezien, want deze uitspraak is je reinste nonsens. Er zit wel degelijk veel verschil tussen beide versies, de Europese versie mist een aantal scènes waardoor de kracht van de film (althans van de Amerikaanse versie), de spanningsopbouw, aan kracht in boet.
Dee Al
Goede film. Kubrick weet de film al meteen te beginnen met een beklemmende sfeer: je bent als bang voor dat hotel voordat er iets gebeurt is. Dit komt denk ik voort uit een natuurlijke angst van een mens die opspeelt als we alleen in een ontzettend grote ruimte zijn. Dan begint de echte horror pas. De scènes met die twee meisjes waren gruwelijk: ook al zeiden ze soms niks. Daarnaast zien we hoe Jack langzaam maar zeker in waanzin vervalt en op een gevaarlijke manier achterdochtig wordt naar zijn vrouw en kind. Ik zie het hotel als iets dat Jack's opgekropte gevoelens versterkt en de verschijning van Delbert Grady als een vormgeving van Jack's gedachten. Het bouwt lekker op totdat de stoppen bij onze Jack echt helemaal doorslaan en dan wordt de film echt een feest om naar te kijken. Jack Nicholson zet echt een heerlijke psychopaat neer en zijn ruzie met Wendy is echt genieten geblazen. En dan vervolgens de fantastische climax in de doolhof. De film eindigt mooi met een vleugje mysterie. Het boek is beter, maar dit is zeker een geslaagde verfilming (alhoewel er veel details uit weggelaten zijn).
Whatsupdawg
Thats Jack.
Alle films waar jacky in speelt zijn gewoon goed. en vooral deze.
I mean die scene op de trap ?! zeg eerlijk die was prachtig.
En dikke 5
Matthiasc88
klassieker en blijft goed, maar ergens ontbreekt er dat kleine extraatje.....
Jack uiteraard op en top bad-guy, dat wel
mayhemblik
Mijn neefje, nou ja neefje hij is 30 komt 1 keer in de maand een klassieker (of 2) kijken en vandaag was het de beurt aan ''The Shining''
J.Nicholson maakt me nog steeds bang, wat een rol.
Na 1uur 1 minuut en 50? seconden flikt hij iets waar ik nog steeds de rillingen van krijg, in de scene waar ik het over heb beent hij woedend de kamer uit nadat hij zijn vrouw heeft stijfgescholden, hij loopt richting de camera en kijkt dan even in de camera (naar ons dus) met die duivelse blik, werkelijk angstaanjagend.
Absoluut meesterwerk.
Sergio Leone
Na Snatch de 2e deze week die toch ietwat tegenvalt. Vooral dan door de hoge score hier op MM.
Prima psychologische horror eigenlijk. Maar toch wordt het nergens écht beklemmend of spannend. Ik heb de lange versie gekeken, en het moet gezegd dat bij die versie het nogal lang duurt eer er nu echt eens iets gebeurd. De climax laat nogal lang op zich wachten.
Gelukkig is die climax dan wel de moeite.
Jack Nicholson speelt imo niet z'n beste rol. Ligt puur aan het karakter, want hij is zowat m'n favoriete acteur. Hij mag er dan nog de juiste kop voor hebben, bang werd ik niet van hem. Misschien was dat ook niet de bedoeling, geen idee.
Danny Lloyd was prima gezien z'n leeftijd. Shelley Duvall vond ik erg slecht. Ze heeft de juiste beangstigde kop, maar hoe ze haar dialogen beleefde, vond ik op niks trekken.
Pluspunt ook is de toch wel leuke sfeer. Echt eng was het Overlook Hotel niet, maar door het prima camerawerk en de juiste muziek creëerde Kubrick toch een aparte sfeer.
Een dikke 3.
hardhiller1992
Had er meer van verwacht, na al die goede beoordelingen op moviemeter.. Overigens Jack Nicholson zit wel perfect in zijn rol, wat een creep!
sweinsteiger
Mi.
Absoluut meesterwerk.
Ik had gekeken, naar moment

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic