• 9.378.931 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.508)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van melvddonk

melvddonk

Hele mooie film van Kubrick!

Ik zat er helemaal in.

En Jack Nicholson was geweldig!

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Stanley Kubrick's nagelbijter, bekend van Stephen King's boek, is zo'n film waarvan je naderhand onder je bed gaat kijken, om te controleren dat er niemand onder ligt - Voornamelijk als je, je inbeeld dat Jack Nicholson met zijn bijl achter jouw aanzit. Dit is op een duistere en griezelige manier spookverhalen vertellen met wraak als eindbestemming. Kubrick combineerd the symfonie van horror met meesterlijke precisie, er worden achtervolgende camera's gebruikt om de spanning te verhogen en om de nadruk te leggen op de verschrikking van het opgejaagde slachtoffer. Nicholson heeft een fantastische tijd, waar Duvall een periode van stess en hysterie zal registreren.

Kortom: The shining is het verhaal over een man die langzaam krankzinnig word, met bloeddorstige gevolgen. De langzaam opbouwende spanning, angst en twijfel grijpen de kijker vast en geven je geen moment om adem te halen.

Wij als kijkers van deze klassieker zijn bespeeld als een viool, en we genoten van elke seconde.

avatar van El-royo

El-royo

Leuke thriller/horror, met een uitstekend spelende Nicholson. Het verhaal en het te standaard einde maken dit voor mij echter geen klassieker. 4*

TrickySmalls schreef:

Haha, jij en top 250 films gaat niet goed samen he

Q Jones schreef:

Nee niet zo helaas, mssr ik blijf ze nog steeds kijken, en er zitten wel goede in hoor, vooral onderaan Die Hard bv

Heb je je stemmenlijst al eens bekeken?

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Wat wil je hiermee proberen duidelijk te maken?

chevy93

Om aan te geven dat het niet waar is. Alleen al in zijn 5,0* staan er al 15. En nog 2 die er binnen 2 jaar zeker instaan.

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Oh nee, maar persoonlijk weet ik van hem toevallig dat hij er wel zo over denkt, ware het niet dat hij er zich soms wel positief over kan uitlaten. Maar ik zie nu dat dit meer naar Q. Jones was gericht, in plaats van naar mij.

chevy93

Stond in de verkeerde volgorde ja

avatar van Q Jones

Q Jones

Ik ondek er maar 12 maar ik heb heel vluchtig gekeken, en nog 15 van de 250 is nog niet heel veel, plus de meeste staan allemaal vrij ver onderaan. De laatste tijd heb ik er best veel gezien en er zijn er ontzettend veel tegen, daarom hammer ik zo op de top 250 films, want ik vind ze maar een beetje overschat. ieder zijn ding natuurlijk, maar dat is mijn mening

avatar van Sid-the-gekste

Sid-the-gekste

Leuke, spannende film voor een regenachtige dag.

Goede horror thriller acties daar hou ik wel van..

avatar van kuk

kuk

kenzogun schreef:

tis toch een klassieker?

O, jij beoordeelt op het feit dat velen dit een klassieker noemen? Mag ook best een persoonlijke motivatie bij ofzo..

avatar van dr channard

dr channard

Mijn moeder heeft deze toen nog bekeken in de bioscoop. IK vind het jammer dat ik dit niet heb meegemaakt. De films van Kubrick hoor je alleen op groot scherm te bekijken ! Geweldige regisseur.

avatar van Jasper111

Jasper111

Zo ontzettend goed geacteerd van Jack Nichelson! Verder eigenlijk wel een standaard horrorfilm, vond ik.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Jasper111 schreef:

Waar denk je dat al die standaard horrorfilms op gebaseerd zijn?

avatar van Jasper111

Jasper111

Ja, oke dat was best een slimme opmerking;)

avatar van dEUS

dEUS

Ik heb er nochtans weinig boodschap aan. Het is niet omdat de recente horror-films invloeden hebben van The Shining, dat deze daarom beter zou zijn.

dEUS schreef:

Nee, maar omgekeerd gaat al helemaal niet op. Dat the Shining minder zou worden omdat er films zijn die het na hebben gebootst.

avatar van dEUS

dEUS

Neen, maar dat beweert ook niemand. Het omgekeerde hoor je links of rechts wel eens vallen.

Stephan schreef:

Het gebeurt regelmatig hoor, ook mij. Zo'n oude film die achterhaalt is, omdat het tegenwoordig al beter is gedaan. Nu ga ik hier niet bewust punten voor aftrekken, maar je kijkervaring wordt toch minder.

avatar van Rizz

Rizz

Film heeft gewoon een heerlijk sfeertje, goede acteurs en een aantal erg sterke momenten.

Jack Nicholson

chevy93 schreef:

Ik heb het hier wel over de Shining hè. Er is wat mij betreft nog geen film die deze vorm van "horror" overstijgt.

Karl van H.

Echt horror kan ik deze The Shining niet meer noemen, nee, het is in wezen eigenlijk meer een dramafilm. Een ontzettend spannende en betrekkelijk bloederige dramafilm - een bovennatuurlijke bovendien, afhankelijk van je interpretatie -, maar toch: een dramafilm. Wel eentje met een ontzettend aanwezige soundtrack (om het maar zacht uit te drukken) - wel een vaak effectieve overigens, maar toch - en met hier en daar toch wel irritant acteerwerk. Deze punten worden gelukkig redelijk gecompenseerd door prima camerawerk en genoeg diepere lagen om je even bezig te houden, maar toch blijft achteraf het gevoel hangen dat The Shining iets mist. Ik kan er mijn vinger niet direct op leggen, maar hopelijk komt dat binnenkort nog eens. Aan Jack Nicholson heeft het in ieder geval niet gelegen: wat een fantastische rol zet die man hier neer, chapeau!

Weet iemand overigens waar ik de Amerikaanse versie van deze film kan vinden? Heb vanavond de Europese gezien en ik miste hier en daar nogal wat scènes.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik zou dit wel degelijk horror noemen, alleen is het hier eens niet alleen stomzinnige bloed-en-ingewnaden horror, maar gekoppeld aan psychologische horror, een veel effectiever genre eigenlijk. Vooral de ijzingwekkend koele scènes zijn verontrustend hier, niet zozeer het heel korte stuk dat Jack eindelijk loos gaat.

Karl van H.

Je hebt gelijk: het gaat hier vooral om de psychologie van de personages, vandaar dat ik 'm niet zo heel snel met horror associeer en meer met drama. Ik zie de horrorelementen ook wel, en ze zijn meer dan eens effectief (in de zin van spannend), maar toch vind ik dat lang niet het interessantste aspect van The Shining.

Stephan

Horror kun je toch het best vertalen als: Griezelverhaal.

...

Me dunkt.

Karl van H.

Laat ik daarop antwoorden dat ik The Shining niet echt: griezelig vind

avatar van mikey

mikey

Ja maar omdat je iets niet griezelig vindt, betekent niet dat het geen horror is.

Stephan

Die badkamer was anders hééél griezelig...

avatar van mikey

mikey

Ik vond de hele film erg griezelig.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Genoeg aspecten die dit een griezelfilm maken, of zoals je toepasselijk in het Engels zegt: unnerving. Gewoon een film die je best wel wat koude rillingen geeft.. een drama doet dat doorgaans niet bij me, tenzij hij heel goed gemaakt is, zoals Festen oid.