The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.508)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Te zien in 100 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Durkin
Young Woman in Bath
_Se7en_
- 2041 berichten
Ik vond The Shining altijd een erg goede film, maar sinds ik het boek heb gelezen is dit toch wel veranderd. Een hoop dingen die erg belangrijk zijn in het boek, komen niet terug in de film.
Zo vind ik dat de hoofdpersonages te weinig uitgediept worden. 10 minuten extra aan film had dit kunnen verhelpen.
Natuurlijk blijft het een enorm goede film. De spanning is vrijwel continu aanwezig en Jack Nicholson zet zijn personage op bloedstollende wijze neer.
simonvinkie
Ik het boek niet gelezen, maar ik vraag me af welke versie je hebt gezien?
H1DD3
Wat ik een beetje jammer vond is hoe Jack Nicholson dood gaat. Het is een beetje te simpel gedaan.
_Se7en_
- 2041 berichten
Ik het boek niet gelezen, maar ik vraag me af welke versie je hebt gezien?
Ik heb de Europese release gezien en ben me ervan bewust dat er ook een Amerikaanse is. Deze zal ik toch eens moeten bekijken, misschien dat het cijfer daar nog mee omhoog gaat.
yeyo
Hij is gek geworden, het is niet alsof hij ineens superkrachten heeft gekregen. Niemand zou zo een vrieskou overleven. Vergeet trouwens de spoiler tags niet
H1DD3
simonvinkie
Ik raad je aan om die gaan kijken ja. Ik heb tot nu toe ook alleen maar de Amerikaanse versie gezien, die erg veel indruk op mij maakte.
Big-T
Mooie film, de muziek en de acteerprestaties van Nicholson doen het hem.
Maar ik vond ook dat in het verhaal teveel dingen door elkaar lopen.
Genoten van deze film, maar geen topper.
88Fabian
de trailer van deze film is ook goed.
fappie
- 2005 stemmen
'n tip: kijk deze film minimaal 3 keer: pas dan ga je de film waarderen. Heel vreemd is dat. Steven Spielberg zegt exact hetzelfde op een extra op de blu-ray.
ik vond de film de eerste keer ook matig... maar nu na een paar keer dringt het absurdistische in deze film echt tot me door.
Ik vond hem de 2e keer al erg goed. De eerste keer ook al een 3,5 trouwens.
Thom1994
The Shining.
Ongetwijfeld is deze film een van de beste horrorfilms ooit.
De volle speelduur weet de regisseur de spanning in het verhaal te houden. Het verhaal is trouwens ook erg origineel.
De cast, met als hoofdrolspeler Jack Nicholson, is voor het grootste gedeelte ook erg goed. Sommige momenten vond ik het acteerwerk ietwat tegenvallen, onder andere het acteerwerk van de kok van het hotel vond ik matig.
Verder de vele achtergrondgeluiden, die de film zelfs op momenten dat er niets gebeurd, erg spannend weet te maken.
Thom1994
Stem verlaagd naar 4*, na vergelijking met andere horrors vond ik hem toch niet zo vreselijk bijzonder/beter.
harm1985
Meesterlijk verfilmd, ondanks dat Kubrick niet veel had om mee te werken. Dat komt natuurlijk door de prachtige beelden, sterk acteerwerk en goede muziek, als kijker bij je zelf ook bang voor Jack, die met de dag vreemder wordt. Bovendien bevat het de klassieke one-liner 'Here's Johnny!' als hij zich een weg door de deur heeft gehakt. Ook de scene waar er bloed uit de liften komt gegoten en het levende lijk in het bad zijn meesterlijk.
Een ander memorabele scene is, en dat zullen er vast een hoop kunnen beamen, wanneer Danny met zijn driewieler door het hotel crost. De overgang van tapijt naar houten vloer, en het geluid dat dat maakt is echt zo creepy en past perfect in de scene.
MoviefreakRob
Toch wel vreemd dat Meneer King deze film dan niet heel leuk vond.
Ja, dat komt door het orginele verhaal ja, maar dat niet orgineel-verhaal maakt deze film toch wel meesterlijk.
Esp
Ik snapte niet waarom deze film zo hoog in de Top 250 staat. Maar m'n leraar zei al: 'Je moet die film nog maar eens kijken als je wat ouder bent'. Dat ik ga zeker doen
TrickySmalls
Nogal erg angstaanjagende film dit. Net toch maar voor het eerst gezien.
Als je al vanaf minuut 1 (het rijden in de bergen) een spannende sfeer kan neerzetten door middel van muziek, dan ben je wel erg goed bezig. Dit houdt vervolgens dan ook de gehele film aan. Echt creepy gewoon! Daarnaast houdt de hele film zich vast aan een zogenaamd psychisch aspect waar je maar geen vinger op kan leggen.
Werkelijk waar een geslaagde horrorfilm.
- 12092 berichten
Volg zijn advies.. er is niet veel in dit genre wat zelfs maar in de buurt komt.
Rmie
Nog een keer gezien.
Ik vind dit echt, een mindere film van Kubrick. Ik kwam er "niet in". Wellicht komt dit door Wendy; Shelly Duval. Van haar ben ik zo geschrokken dat het moeilijk was om deze film uit te zitten.
kuk
Persoonlijk zwaar overrated. Misschien verwachtte ik wat te veel, maar behalve enkele mooie, spannend opgebouwde scènes in het begin en een karakteristieke Jack Nicholson vond ik het vooral veel herrie en weinig verhaal. De muziek wordt bij de beginbeelden schitterend gebruikt, maar op een gegeven moment stonden de tranen bij mij in de ogen van de herrie. En het einde zag je ook al vanaf een kilometer afstand aankomen. Jammer..
- 12092 berichten
Het einde zag je van een kilometer aankomen..?
Overdrijf niet zo! het volgen door die besneeuwde doolhof, wat een ontstellend visueel prachtige scène is.. [/quote] dat zie je echt niet aankomen hoor.
kuk
Vond het vooral langdradig op het eind. Tuurlijk, mooie plaatjes. Maar dat maakt het nog geen meesterwerk. Het verhaal had makkelijk in een uurtje verteld kunnen worden. En met dat wat je zag aankomen bedoel ik écht de allerlaatste shot.
- 12092 berichten
Je bedoelt Jack die op die oeroude foto staat van het hotel? Tsja, dat was natuurlijk een soort van zieke grap.. zag ik niet aankomen, maar is wel in de lijn met de rest van het verhaal. Aangezien dit zowat de hoogst genoteerde horrorfilm is hier zou ik toch nog eens een keer een poging wagen. Niet alleen is hij qua beklemmende sfeer meesterlijk, maar er zitten zoveel visueel prachtige shots en scènes in dat tapijt alleen al met dat jochie en zijn driewieler en die zieke tweeling Ik vind het wel weer ouderwets smullen bij deze film hoor
AGE-411
In het boek wordt dat allemaal net ietsje beters uitgelegd.
In de film is het Jack die gek wordt. In het boek is het hotel dat Jack gek maakt.
Er wordt hier ook niet verklaard waarom Danny hier zo waanbeelden krijgt. En ook Halloran heeft hier echt een rol van weinig betekenis. In het boek is dat haast een hoofdpersonage.
filmfan17
Wowow The Shining is zeker wel meer dan mooie plaatjes, ik post deze prachtige link naar een geweldige analyse maar weer eens. PART 11: Imperfect Symmetry - kubrickfilms.tripod.com Als iemand nou nog eens over gebrek aan inhoud of weinig verhaal gaat zeuren, pak ik een liniaal en gaat die broek naar beneden.
kuk
Ja sorry vind de film echt niet fascinerend genoeg om zo'n episch lang verhaal over te lezen.
filmfan17
Dat kan ik begrijpen. Maar toch quote ik even uit een van de eerste alinea's.
"On the other end of the spectrum we have those who don’t venture into the maze at all, shrugging in boredom or disinterest. Of course this is another quite valid response, as in many ways “The Shining” is about the act of either “watching” or “overlooking” “The Shining”. Kubrick invites his audience to “shine”, to navigate his labyrinth, picking, discarding and drawing conclusions as they sees fit. The entrance and exist to his maze are right there on the screen, how far one gets is not his concern."
En zo zou het ook moeten zijn natuurlijk, als je het al geen interessante film vind is het logisch dat je er niet verder in verdiept. Maar wat sommige kritieken op de film betreft, kan ik mezelf er niet van weerhouden voor de film (en Kubrick) op te komen.
kuk
Als al die details nou gewoon niet zo geforceerd aanwezig waren en het verhaal wat smeuïger was, werd het misschien een aangenamere kijkervaring. Daarnaast klinkt het alsof het boek bizar veel verschilt van de film. Te veel hooi op de vork?
- 12092 berichten
Hmm, aangezien de film uiteindelijk een regelrechte horrorklassieker is geworden en door de meeste filmfans op handen wordt gedragen, lijkt het me niet dat er teveel hooi op de vork is genomen

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic