• 9.382.393 stemmen

Zeitgeist: Moving Forward (2011)

Documentaire | 162 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Peter Joseph

Met onder meer: Robert Sapolsky en Gabor Maté

Plot Zeitgeist: Moving Forward

"This Shit's Got to Go!"

Een documentaire die inzicht geeft in het in zichzelf gesloten wereldbeeld waarin de huidige maatschappij haar economisch verkeer regelt. We kijken verder dan de traditionele ideologie en zaken als 'maar dat zal nooit kunnen' etc. en bekijken in plaats daarvan de basisbeginselen waarop onze wereld sociaal en economisch georganiseerd is en in stand wordt gehouden. Het gevolg is dat we daaruit een nieuw soort economisch systeem voor de wereld kunnen afleiden, genaamd de 'grondstof-gebaseerde economie' .

avatar van b00ts

b00ts

Nooit geweten dat het allemaal zo eenvoudig is....... in principe dan hè.....

what is truth

ik vind juist dat deze documentaires wel degelijk kunnen bijdragen aan het in gang zetten van noodzakelijke veranderingen. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

Als je bij voorbaat al zegt we groeien door totdat de problemen tot in de hemel rijken en daarna slachten we elkaar af. Ja dat is waarschijnlijk wat gaat gebeuren, tenzij er genoeg mensen zullen zijn die een duurzame nieuwe samenleving willen waarbij je niet werkt voor geld maar voor elkaar.

Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen aangezien mensen sociale wezens zijn, maar door de druk van het geld verdienen voornamelijk alleen aan zichzelf denken en hun directe familie. Als je die gelddruk wegneemt dan zal de wereld en je omgeving veel socialer zijn. Je producten duurzamer en verzeilen we niet in een wereld waarbij er landen zijn die 14.000 miljard schuld hebben zoals Amerika. Waardoor de wereld uiteindelijk toch wel kapot zal gaan omdat de schuldeisers steeds rijker worden en degenen die moeten betalen steeds armer. Ook wij zullen daar op termijn heel veel last van krijgen en daarmee zal ons welvaartsniveau weer 100 jaar of meer terug worden geworpen.

Dus ik zie niet in waarom er niet genoeg mensen zijn die dit nobele initiatief willen onderzoeken, wereldwijd bespreken met alle leiders, uitwerken en vervolgens implementeren.

Want doe maar onderzoek, en je zult zien dat landen hun schulden niet meer kunnen aflossen, en vooral de rente op die schulden. Hetgeen onvermijdelijk lijdt tot het exploderen van de kapitalistische markt (betreft de gehele wereld door de globalisering) op zeer korte termijn, met alle gevolgen van dien. Ach hebben we ook ontdekt dat het kapitalisme niet het beste systeem is, net zoals communisme dat niet was. En ik moet er niet aan denken dat bijv. China een land opkoopt, dat zou echt heel vreemd zijn.

En voor elk land geldt; door de toegenomen industrialisatie (robots doen meer en meer werk van mensen) de werkloosheid in de gehele kapitalistische wereld alleen maar gaat oplopen. Hoe los je dat probleem op met een geldsysteem? NIET, dus bekeken vanuit dat perspectief moet er ook een wereldwijde verandering komen. Werkloosheid leidt immers tot grote onrust (hoe te voorzien in je dagelijkse behoefte en die van je familie) met alle gevolgen van dien.

avatar van Reinbo

Ik weet niet of jullie Zeitgeisters naar Zomergasten kijkt, maar Dick Swaab veegt momenteel de vloer aan met de maakbaarheid van de mens....

what is truth schreef:

Zie ook: ‪What is the Free Market?‬‏ - YouTube

Reinbo schreef:

Interessant. Ik heb de helft gekeken, maar dit onderdeel heb ik gemist. Wat was zijn conclusie dan precies? En wat zou er volgens hem dan moeten gebeuren?

what is truth schreef:

En hoe komen al die landen aan die schulden? Omdat overheidsfunctionarissen niet met hun jatten uit de schatkist kunnen blijven! Omdat vriendjes van overheidsfunctionarissen ook graag een makkelijk en goed betaald baantje willen hebben! Omdat het een illusie is om te denken dat je de economie van een land centraal kunt regelen! Omdat andermans geld uitgeven veel makkelijker is dan je eigen geld. Omdat het grootste deel van de regering OOK hebzuchtig is en vooral denkt aan zichzelf, aan het geld en de macht.

Een regering die er een potje van maakt heeft met vrije markt kapitalisme NIETS te maken!

Koerok schreef:

Nonsense. Geld is gewoon een ruilmiddel en ontstaat vanzelf waar mensen handel drijven. Je kunt geld niet wegnemen. Vertel eens hoe dat zou moeten en wie dat gaat beslissen? Wat jij doet is symptoombestrijding. Het ontstaan en het vergaren van geld is t.o.z.h. het resultaat van het feit dat een significant aantal mensen, in welke situatie ze zich ook bevinden, altijd op zoek gaan naar winst. Kort gezegd is geld het resultaat van hebzucht, niet andersom.

Inderdaad, mijn opa vertelde dat na WOII (na de totale geldontwaarding) iedereen in Nederland een tientje kreeg van de overheid. Hij vertelde ook dat binnen een paar dagen de één geen geld meer had en de ander 1000 gulden. Het zit in de mens om meer dan een ander te willen hebben. Tevens laten velen zich snel misbruiken of maken verkeerde keuzes.

avatar van wimnoot

wimnoot

Het is weer een kwestie van de gulden middenweg.

Dat onze "economie" niet economisch is, is een feit. Een bedrijf dat een product maakt die een leven lang mee kan gaat failiet. Dat een ( vooral electronisch) product bij aanschaf al ondergeschikt is aan zijn opvolger is één van de grote oorzaken van verkwisting van grondstoffen. Dat probleem wordt denk ik vanzelf opgelost als er door de crisis zo weinig te besteden is, mensen vanzelf zuiniger worden, en dat het zakenleven daar op in gaat spelen.

Om maar klakkeloos geld af teschaffen en een utopia te creeeren waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt en niemand zich meer toe zal eigenen is verschrikkelijk naief. En bovendien lijkt mij dat als een systeem problemen heeft/ veroorzaakt, je die gewoon moet oplossen i.p.v. afschaffen.

Die steden van Fresco zijn een prachtig idee, en kunnen ook onstaan in het huidige systeem. Alleen zal dit pas gebeuren wanneer het echt niet anders kan.

Dreiecke

Iedereen kan een verantwoorde keuze maken en er is wel degelijk de kracht van de massa. Je kunt proberen een niet-foute bank te zoeken en geen kleding kopen gemaakt door (kind)slaven in het buitenland. Ook kun je gewoon een (evt. zelfgevulde) literfles te drinken meenemen i.p.v. 4 verpakkingen van een kwart liter. Dit zijn kleine steentjes die kunnen bijdragen indien ze massaal worden toegepast.

Wat moeilijker is, is om in eigen land geen slaaf te zijn en werk te vinden wat echt helemaal bij je past bijvoorbeeld. Ook het minder afhankelijk zijn van een overheid is lastig (geen gebruik maken van uitkering bv).

Maar zeker niet onmogelijk en het doet een beroep op je creativiteit. En daar bedoel ik geen illegale zaken mee, want dat is niet nodig en schaadt het geheel (van vertrouwen, oprechtheid).

Koerok schreef:

Daar ging hij niet op in, maar hij gaf aan dat de mens (naar aanleiding van een experiment met gender identiteit) niet echt meer te veranderen is. Het hele 'maakbaarheidsdenken' uit de jaren 60 en 70 verwees hij naar de prullenbak. Al gaf hij wel aan dat je met opvoeding een hoop kon doen, maar geen fundamentele eigenschappen af kunt leren.

Dreiecke schreef:

Iedereen kan een verantwoorde keuze maken ...

Maar zeker niet onmogelijk en het doet een beroep op je creativiteit.

Maar dan moet je wel over de juiste kwaliteiten e talenten beschikken, want als je als doofstomme analfabeet geboren wordt, wordt je natuurlijk nooit filmmaker, minister of professioneel voetballer, hoe graag je dat ook wilt..... Dus als model voor enkele kan het werken, voor de massa helaas niet.

Dreiecke

Voor mij als gezond mens is het al bijna onmogelijk. Ik heb door mijn verplichtingen helaas weinig tijd en energie om iets nieuws op te zetten, maar ik zie het wel in mijn omgeving (commune, samen delen van voertuig, etc). Het is dus niet onmogelijk, maar vraagt tijd en energie om het op te zetten.

Ik zou trouwens niet persé landelijke beroemdheid willen zijn (voetballer, minister) dus wordt de keus al iets gemakkelijker.

Bewuste keuzes maken in aankopen (verpakkingen, kleding, voedsel) doe ik wel zo veel mogelijk.

Individueel kun je iets verschil maken en massaal natuurlijk meer.

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

Reinbo schreef:

Ik zou hier aan willen toevoegen dat Swaab zelfs onder hersenwetenschappers nogal een hardliner is. Er zijn tal van onderzoeken, en vooral recent zijn hier een aantal baanbrekende artikelen over gepubliceerd, dat de plasticiteit van de hersenen veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Wat betreft genderidentiteit ben ik het in grote lijnen eens met Swaab, maar er zijn ook onderdelen van het gedrag waarbij de omgevingsinvloeden van dien aard zijn, dat schade ook weer enigszins hersteld kan worden. En die genen lijken de laatste jaren steeds minder te zeggen - vooral over complex typisch menselijk gedrag - aangezien de vroegere onderzoeksmethoden steeds minder overtuigend blijken te zijn. En die oude artikelen zijn wel waar Swaab grotendeels zijn mening op baseert.

(de swaab hype is nogal overtrokken, vooral omdat zijn manier van hersenwetenschap bedrijven {en begrijpen} nogal van de oude garde is. Ik raad iedereen met een lichte interesse in het onderwerp aan om de collegereeks van dr. Sapolsky - die ook in deze docu zit - te volgen op youtube waar een veel bredere en minder vastgeroeste kijk op de menselijke geest wordt gegeven. Swaab wordt trouwens genoemd in het college over seksueel gedrag en de hongerwintergeneratie {voor wie zomergasten heeft gezien} is zelfs één van zijn favoriete onderwerpen.)

avatar van Reinbo

O ik geloof best dat de plasticiteit groter is dan gedacht en we er meer grip op zullen krijgen, maar daarmee zal je niet 8 miljard wereldburgers kunnen behandelen en ze veranderen in sociale lieftallige wezens. Nog los van de vraag of dat wenselijk is.

what is truth

helemaal mee eens, HEBZUCHT. Dat is ook waarom we het geld systeem nooit zullen en kunnen loslaten, hetgeen wel zou moeten. Hebzucht heeft namelijk heel veel te maken met geld en hetgeen je voor dat geld kan kopen (in de top van de bankenwereld zijn dat vooral hoeren zag ik op tv. (zegt veel over deze mensen)). Daarom zijn hele arme mensen over het algemeen ook veel aardiger. Ze zullen je in hun huis verwelkomen als ware jij hun eigen kind bent. Dat doen wij niet zo maar, zijn we bang dat hij of zij bijv. iets steelt.

Maar de wereldproblemen zijn op dit moment al heel groot en worden steeds groter. Zet het journaal aan en je weet het. De hele dag het woord schuldencrisis. Kan het woord niet meer horen. Daarnaast het tweede meest gehoorde woord is werkloosheidscijfers. Steeds meer mensen raken hun baan kwijt. De mechanisatie neemt toe dus zal de werkloosheid steeds groter worden. Dan heb je nog de verwoestijning van de wereld hetgeen mensen wanhopig maakt en ze op zoek gaan een beter bestaan elders. De wereld problemen worden dus groter en voordat deze uit de hand lopen moet je als mens wijs zijn en het huidige systeem dat op dit moment aan het vastlopen is loslaten en kiezen voor een ander systeem. Hoe de wereldleiders dat exact moeten invullen is aan hun. Hebzucht haal je niet volledig uit mensen, maar het zal zeker worden gereduceerd als de balans tussen hele rijke mensen en hele arme mensen weer enigszins wordt hersteld.

Ik vind het van kortzichtigheid getuigen om te zeggen dat het geldsysteem niet kan worden losgelaten. Natuurlijk kan dat, maar het vereist een wereldwijde aanpak. Niemand in deze wereld hoeft honger te lijden en niemand in deze wereld wordt gelukkiger van een teveel aan spullen en het leven in teveel luxe.

Om dit in te zien moet je een analyse maken verder dan het eigen ik. Stel de hele wereld is je eigen kind, hoe zou jij het verzorgen? Stel de wereld is de liefde van je leven, hoe zou jij de wereld dan willen zien? Gewoon logisch nadenken en niet blijven hangen in hoe moet het nu verder en het kan niet veranderd worden. Natuurlijk kan dat, maar genoeg mensen (op belangrijke posities)_zijn nodig om de bal aan het rollen te brengen. Jij wilt toch ook dat bijv. jouw kinderen in een gezonde en leefbare wereld opgroeien.

avatar van Reinbo

Geef alles maar de schuld, behalve de mensheid zelf. Nogmeer kinderen op de wereldzetten is wel het laatste wat je moet doen, lijkt me.

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

heb de documentaire nog niet gezien. had even moeten wachten met m'n bericht, maar kon het niet laten

Nee, geen kinderen.

THE MESSAGE OF THE GEORGIA GUIDESTONES

Zoek op: The Georgia Guidestones http://www.radioliberty.com/stones.htm

1. Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.

2. Guide reproduction wisely - improving fitness and diversity.

3. Unite humanity with a living new language.

4. Rule passion - faith - tradition - and all things with tempered reason.

5. Protect people and nations with fair laws and just courts.

6. Let all nations rule internally resolving external disputes in a world court.

7. Avoid petty laws and useless officials.

8. Balance personal rights with social duties.

9. Prize truth - beauty - love - seeking harmony with the infinite.

10.Be not a cancer on the earth - Leave room for nature - Leave room for nature.

Het gaat dus vooral om punt 1.

what is truth

weet je wat symptoombestrijding is. Dat is wat wij nu doen.

1. 175 miljoen naar Afrika voor voedsel. Daar help je ze echt niet mee. Die mensen moeten een groen land en wat vee hebben, geen tijdelijk voedsel.

2. 400 miljard in een potje om de zwakke landen in Europa te redden. Ook symptoombestrijding, aangezien speculanten de macht hebben over de wereldeconomie. Als die speculanten willen dan gooien ze landen omver. 1 ding waarmee ze dat doen is excessieve rentes te rekenen over geleend geld. Door het redden van alle landen worden uiteindelijk alle rijke landen ook steeds armer en zullen ze meer moeten lenen, met hetzelfde resultaat als bij punt 3 tot gevolg.

3. Usa die het schuldenplafond verhoogt. Ja dat gaat echt niet helpen, ze hebben hun totale banenmotor nu in Azië neergezet. Tja dan wordt de schuld dus ooit onhoudbaar en zal het land afstevenen op een faillissement.

Dus ja het geldsysteem is gewoon ouderwets en niet houdbaar.

1. De hebzucht neemt toe

2. De balans is zoek. Rijken worden steeds rijker en armen steeds armer.

3. Geen eerlijke verdeling werkgelegenheid over de wereld omdat het ene land goedkoper kan produceren.

En nog veel meer redenen.

Ofwel, end in sight.

what is truth

nah, wij leven in het op 1 na dichtst bevolkte land van de wereld na Bangladesh, en bij ons is ook genoeg ruimte.

Het gaat er alleen om hoe de natuurlijke reserves van de aarde aanwent. Dit gebeurt niet op basis van cradle to cradle (oftewel duurzaamheid), maar we plunderen het. Dan is er op den duur inderdaad niet genoeg voor iedereen. Maar er kunnen gemakkelijk 100 miljard mensen op deze aardbol leven, maar dan moet het anders inrichten.

what is truth

ja, als we niets veranderen dan is het snel klaar met deze wereld. In de afgelopen 100 jaar hebben we meer kapot gemaakt dan in alle miljoenen jaren daarvoor. Welvaart zonder duurzaamheid heeft een hele hoge prijs.

JacoBaco

En gaat dat nog lukken denk je? Ik denk het niet als ik heel eerlijk ben. Tenzij.. Zie punt 1 The Georgia Guidestones

Met een beetje hulp dankzij H.A.A.R.P. ofzo.

what is truth

ja het is gemakkelijker met minder mensen op de aarde. Maar je kunt ze niet uitmoorden, we zijn nu eenmaal met 7 miljard en groeiende. Dus moet je het doen met wat er is vanuit dat vertrekpunt redeneren. Zeg jij maar eens tegen mensen dat ze geen kinderen mogen nemen. Denk niet dat ze naar je zullen luisteren.

Iedereen die zijn of haar boekje wil verkopen komt met bijv. 10 regels van zo moet het. Dat komt nooit uit. Halverwege het proces ontdek je dat er nog 10 andere regels bij moeten anders lukt het bijv. niet. Gewoon je intelligentie gebruiken, wij mensen hebben er genoeg van maar gebruiken het niet voldoende of voor de verkeerde doeleinden.

JacoBaco

Ze luisteren ook nog niet. Maar daar hebben we ook een schaduwregering voor die ervoor zorgt dat alles gebeurd zoals zij willen dat het gebeurd. En weet je hoe ze dat noemen? New World Order. Ik zie het gebeuren. Maar ja, wie ik ben ik?

Ik denk, we worden slaaf. Nog erger dan nu. Stapje voor stapje.

what is truth

Ja wie weet hoe de wereld eruit zal zien en zal veranderen en wie dan de leiding heeft. Maar elk boekje met regels is onvolledig. Elke leidinggevende of regering schiet tekort. Dus ja, de gulden middenweg die voor iedereen het beste wil.

Maar ik zie het niet zo rooskleurig in. We zijn niet zo ver af van chaos door dit systeem. Schuldenlasten, werkloosheid, uitputting van de wereld zijn niet meer houdbaar.

JacoBaco

1 ding is zeker, we kunnen het nooit met 7 miljard mensen met elkaar eens zijn. En met minder eigenlijk ook niet. En dat levert gewoon altijd problemen op. Ernstige problemen zelfs.

JacoBaco

Maar goed, het kan me eigenlijk niets schelen.