• 9.378.919 stemmen

Zeitgeist: Moving Forward (2011)

Documentaire | 162 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Peter Joseph

Met onder meer: Robert Sapolsky en Gabor Maté

Plot Zeitgeist: Moving Forward

"This Shit's Got to Go!"

Een documentaire die inzicht geeft in het in zichzelf gesloten wereldbeeld waarin de huidige maatschappij haar economisch verkeer regelt. We kijken verder dan de traditionele ideologie en zaken als 'maar dat zal nooit kunnen' etc. en bekijken in plaats daarvan de basisbeginselen waarop onze wereld sociaal en economisch georganiseerd is en in stand wordt gehouden. Het gevolg is dat we daaruit een nieuw soort economisch systeem voor de wereld kunnen afleiden, genaamd de 'grondstof-gebaseerde economie' .

what is truth schreef:

Stel die 5 miljard zijn er niet, kan jij ook niet leven zoals je nu leeft. Dus lui zijn ze zeker niet, maar moderne slaven ja.

Stel he, Europa gaat kapot aan zijn schulden dan zullen wij ook werkslaven worden.

www.uitzendinggemist.nl/programmas/2405-blood-sweat-luxuries

Er zijn mensen die vanaf dat ze 8 jaar zijn werken in sweatshops, daar 16 uur per dag werken 7 dagen in de week en ook slapen op de werkvloer. Dat alles voor jouw spullen. Moet je dat als mens willen, nee dat moet je niet willen.

Waarom zou ik dat als mens niet willen? Is toch juist handig die goedkope arbeidskrachten. Iemand moet mijn Ipad maken.

what is truth schreef:

Dat zijn we toch al lang volgens de Zeitgeist Movement....

what is truth

Ga eerst maar even kijken meneer Reinbo. Ik discussieer niet meer verder hierover. Ik kan maar 1 ding over jou zeggen op basis van je uitspraken dat je een behoorlijke tunnelvisie hebt en behoorlijk egocentrisch bent.

avatar van Reinbo

Niets menselijks is mij vreemd.

Zoals kortzichtigheid.

En dubbelzinnigheid....

what is truth schreef:

Ik neem aan dat jij inmiddels je mobieltje hebt weggegooid, geen benzine verbruikt ( en dus eigenlijk ook geen plastic ) en verder geen producten uit lage loon landen hebt ?

avatar van Fortune

Fortune

Gebruik ervan maken dat doet iedereen, daar kan je niet omheen, de maatschappij is verrot maar we moeten ermee leven. Wat we niet hoeven te doen is erover te praten dat het een goede gang van zaken is (want elk weldenkend mens weet dat het niet zo is) of puberale, verwende opmerkingen maken over dat iemand toch onze Ipads moet maken waarom geen kinderen of mensen die voor brood en water werken in derdewereldlanden.

avatar van Reinbo

Gevalletje van geen daden maar woorden. Tja, zo kan ik het ook:

Het is schandalig, oneerlijk, fout, verwoestend, kortzichtig, oneerlijk. We moeten veranderen en onze welvaart opgeven en strijden voor een betere wereld, waarin alles eerlijk verdeeld is. Strijden voor een wereld waarin jaloezie uitgebannen en liefde en barmhartigheid als hoogste goed aanbeden worden.

Zo, ben ik nu ok?

Ja?

Mooi.

Dan ga ik nu lekker borrelen.

what is truth

ik zeg niet dat je al die mooie dingen niet mag gebruiken. Dat kan wat aan het leven toevoegen voor velen. Al zie ik bijv. als ik een programma als 24/7 kijk niet wat twitter, facebook, youtube etc. nou werkelijk toevoegen. Het lijkt ons nog egoïstischer, oppervlakkiger en eenzamer te hebben gemaakt. Ik zeg wel dat we de rijkdom die scheef is getrokken door het kapitalisme/communisme moeten herverdelen.

Al heb ik veel van die moderne rommel niet nodig, en probeer ik o.a. producten uit China niet aan te schaffen. Maar goed, dat is een druppel op de gloeiende plaat. Dat weet ik ook heus wel. En herverdeling betekent helemaal niet dat je je welvaart moet opgeven. Het betekent dat we allemaal meer gelijk zijn en allemaal in alle redelijkheid gebruik maken van de "gratis" voorraden van de aarde.

Ja Reinbo, ik kan weinig doen aan je uitspraken. Die slaan in mijn ogen nergens op. Maar goed, velen zullen het van harte wel met je eens zijn. Ik helaas niet.

what is truth

vet en geld zijn eigenlijk hetzelfde: er is van beide genoeg maar het zit meestal op de verkeerde plaats

what is truth schreef:

Rijkdom scheefgetrokken? In de middeleeuwen, tijdens de Romeinen of het Egyotische rijk was het ook al scheef verdeeld. Niet echt iets van de laatste 20 jaar. Zou zelfs willen beweren dat het tegenwoordig beter is verdeeld.

what is truth schreef:

Als je niks uit China koopt blijven ze daar ook arm. Moet je juist wel doen. En gratis voorraden? Bedoel je onbewerkte olie die op een paar 100 meter diepte zit. Die mag je best gebruiken hoor..... Maar je kan er waarschijnlijk vrij weinig mee. Zonder toegevoegde waarde/arbeid heb je er niks aan.

what is truth

wind-, water- en zonne energie, met andere woorden duurzame energie. Olie is vervuilend, dat weet jij ook wel. Zie ook nog even A Crude Awakening: The Oil Crash (2006), documentaire over olie. We zijn verslaafd aan olie en die verslaving hadden we 10 jaar geleden of eerder al kunnen vervangen voor alternatieven. Dat is ook de macht van de consument als geheel. Als er maar genoeg mensen zeggen ik koop die benzine slurpende monsters niet meer dan zal de industrie daar snel(ler) op moeten inspelen.

In de middeleeuwen, lees in vroegere tijden waren de mensen over het algemeen erg dom. In deze moderne tijd zijn de mensen hoger opgeleid en via de moderne media hebben we toegang tot alle goede informatie. Doe er dan ook eens je voordeel mee zou ik zeggen, mits je het onderscheidingsvermogen bezit natuurlijk.

En wat betreft het kopen uit China; kijk nog even naar the China Question en dan begrijp je misschien wat ik bedoelde met die opmerking. China met meer dan een miljard mensen redt zichzelf ook wel zonder ons dubbeltje op de eerste rang gedrag.

www.youtube.com/watch?v=4bu6cSo5sXc

Dan nog stel we blijven bijna alles uit China kopen dan zal China veranderen in dezelfde kapitalistische hoogmis als in Amerika en in Europa. China blaast zichzelf dan als het ware op en dan krijg je ook gigantische verschillen tussen rijk en arm, terwijl ze vroeger voornamelijk op de landbouw zaten en dus aan voedsel nooit gebrek hadden. En de extreme zelfverrijking van sommigen zal ook daar op termijn zorgen voor gigantische verschillen.

Het opzetten van micro omgevingen van waaruit je al je behoeften als samenleving kunt bevredigen is veel beter. En niet het gezegde wat je van ver haalt is lekker. Gewoon gezond verstand gebruiken en de benodigde verandering inzetten als maatschappij.

Je wilt niet dat de hebzucht van nu het gaat verpesten voor de generaties die na ons komen toch?

what is truth

Op de website van tegenlicht, is er de aflevering van 23 april 2012 over Cleantech; de schone toekomst. Deze documentaire kan ik nog aanraden. Ongeveer wat zeitgeist moving forward ook bedoelt.

Cleantech revolutie, collectief belang boven individueel belang met als doel rijkdom en een schone toekomst voor iedereen. Het lijkt er gelukkig toch op dat de mens verplicht wordt tot deze nieuwe industriële revolutie en dat is geweldig voor alle mensen.

Aanrader.

Daar wil ik onderstaande documentaire als aanrader nog aan toevoegen;

De kern van het verhaal is dat er niet genoeg geld (schulden zijn niet meer af te betalen door landen) is om iedereen te voeden of te huisvesten maar de aarde heeft genoeg voorraden om iedereen in zijn behoeftes te voorzien daarom is er snel verandering nodig anders richt de mens zichzelf enorme schade aan. Mooie documentaire die goed doorheeft hoe het moet in de nabije toekomst waar er niet genoeg banen zullen zijn voor iedereen en daarom moeten machines het overnemen en daarmee verdwijnt de waarde van geld. Doet de mensheid dat niet dan zal de onvrede en ongelijkheid steeds groter worden, maar daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn in mijn ogen om dat te begrijpen. Nu moeten we er alleen nog naar handelen.

Paradise or Oblivion; the resource and educational based economy

www.youtube.com/watch?v=KphWsnhZ4Ag

avatar van Parisa

Parisa

Zeitgeist heeft het eindelijk begrepen: Hoe ze hun mening aan het grote publiek dienen te 'verkopen'. Goede evolutie van hun kant.

Ten eerste gebruiken ze wat entertainment om hun visie te delen (bijvoorbeeld met cartoons). Slim, want dat slikt wat makkelijker. Ook wordt er gekeken vanuit de gewone werkende (en werkeloze) individu, wat het makkelijker maakt om een connectie te maken met mensen vanuit welke visie dan ook. Goed ook dat ze begonnen zijn met het maken van een eigen alternatief voor het kwaad, iets wat ik nogal miste. Maar dat mag nog wel wat meer ontwikkeld worden.

Ik heb me in ieder geval goed vermaakt. Zo kan het nog weleens wat worden met de Zeitgeist movement. 4*

avatar van AGE-411

AGE-411

Tjah, wat valt hier over te zeggen? Een wanproduct van enkele extreem-linkse fantasten dat mij verschillende malen de wenkbrouwen deed fronsen, en me zelfs enkele malen deed lachen.

Het eerste deel is een uiteenzetting van een aantal semi-wetenschappelijke argumenten. De aangereikte specialisten zullen waarschijnlijk ook niet toevallig voor deze documentaire uitgekozen zijn.

Het eerste deel over genetica kon ik vrij goed volgen. Soms trok men daarin nogal rare conclusies, en sommige zaken leken me nogal onwaarschijnlijk. (Zoals het hele verhaal rond ‘adoptie’).

Daarna lichten een aantal specialisten de economische wereld en de banken door. Dit stuk vond ik veel moeilijker te vinden (Nooit economie gehad op school). Mijn kijkgezel die een diploma in een economische richting heeft kon het hele discours volgen, maar had bij een aantal denkpistes toch ook een aantal kritische opmerkingen.

Men gooit wat waarheden op mekaar en maakt verbanden die er niet zijn.

Documentaires worden vaak gemaakt om een ‘iets’ af te breken, maar brengen zelden een alternatief. Dat kan echter niet gezegd worden van deze film. Na circa een uur op warrige wetenschappers luisteren komt het 2de deel, en daarin neemt de verteller het over. We maken hier een achtbaanrit door extreem-linkse rukfantasieën. Hoe zotter, hoe beter.

Bij een groot aantal zaken heeft men natuurlijk wel een punt, maar wanneer men een oplossing aanreikt stel je je verschillende malen de vraag of men zichzelf wel serieus neemt.

Dat men de film in 4 hoofdstukken verdeeld, en dat het laatste hoofdstuk revolutie noemt toont aan dat men aan linkse zijde na meer dan 150 jaar nog steeds moeite heeft om Marx los te laten. En ook deze film is eigenlijk een combinatie van oer-communistisch gedachtegoed, doorspekt met een portie nieuw-linkse fata morgana’s.

Op het laatste smijt men bovendien nog eens alles op een hoopje. Klimaatopwarming, armoede, banken, … Op die moment heb je er als kijker wel al mooi genoeg van.

Bovendien komt de film veel te Amerikaans over. Helemaal klaargestoomd voor de Amerikaanse markt.

Voor de film waren we springlevend, maar deze film heeft op 2,5u alle energie uit ons gezogen, zodat we moe getergd in slaap vielen. We hadden nochtans ‘Back To The Future’ voorzien als 2de film voor de avond, maar dankzij deze film kwamen we toch aan onze portie Scifi.

Gelukkig dat de wereld nog wel even blijft bestaan zoals ze nu is.

avatar van Pecore

Pecore

Reinbo schreef:

Haha ik ga gestrekt hier, wat een opmerking, geweldig!

De mens heeft zich aardig ontwikkeld sinds de middeleeuwen. [edit mod; persoonlijke aanval verwijderd]

nakada

Wat bedoel je nu eigenlijk ? Wil je zeggen dat het vroeger beter was ? Mensen waren niet eens van zichzelf en moesten hun kersverse vrouw delen met de plaatselijke heerser.

avatar van Pecore

Pecore

Ik bedoel te zeggen het een compleet gestoorde vergelijking is. Dat het de norm was dat 'mensen hun vrouw moesten delen met de plaatselijke heerser' geeft al aan hoe onderontwikkeld de maatschappij toentertijd was.

Met de kennis en ontwikkeling van nu zou je verwachten dat men er andere normen en waarden op na houdt, vooral in het westen. Maar wij lopen in kleren die gemaakt worden door peuters, geven steun aan dictators die ons olie kunnen verschaffen en worden rijk van grondstoffen die in Afrika gevonden worden. Ongeveer wat de documentaire duidelijk wil maken denk ik, zonder dat ik hem gezien heb.

nakada schreef:

Dat was dus lang niet overal het geval, even ter aanvulling. Dergelijke extremen zijn goed voer voor films, maar waren verre van een dagelijkse realiteit.

what is truth

Als je met zijn allen gaat staan achter de ideeën van Jacques Fresco en Roxanne Meadows zoals o.a. uiteengezet in Paradise or Oblivion dan laat de wereld de industriële revolutie eindelijk achter zich.

Daaruit volgt dan Moving Forward in plaats van Backwards. De wijsheid van die 96 jarige man (Jacque Fresco) is ongeëvenaard wat mij betreft. Hij zegt bijvoorbeeld; "I would help any group of people". Alleen die zin zegt mij al genoeg over die man. Hij denkt niet alleen aan zichzelf maar aan een ieder. Nu nog afwachten of wij dit idee als mensheid willen uitproberen. Hij geeft alternatieven en staat niet alleen maar te roepen dat iets slecht is. Hij heeft een nieuw systeem uitgewerkt en dat kan een start zijn voor verandering. En roxanne Meadows zegt bijvoorbeeld; "You are really as free as your purchasing power". Je bent net zo vrij als je koopkracht in het huidige systeem. Dat is natuurlijk een waarheid als een koe. Een rijker mens is in het systeem beter af, maar is dat dan ook een harder werkend mens of een beter mens dan een armer mens die de kansen niet heeft en daardoor de koopkracht niet bezit. Ik denk van niet en daarom is het nog niet zo gek om het systeem te veranderen naar een eerlijker systeem voor elk mens.

Ik zag gisteren het programma Tegenlicht dat Duitsland met de Energiewende 300 miljard verdiend en 78000 nieuwe banen heeft gecreëerd. Daar zou Nederland ook in mee kunnen. Hieruit kan je in het klein al concluderen dat als we de wereld anders inrichten we mensen en menselijke arbeid niet meer zo nodig hebben de wereld sneller veranderd. Dan verplaatst arbeid zich naar denkkracht en dan is het een kwestie van tijd voordat de mens zich nog verder evolueert/ontwikkelt.

Maar tot die tijd komt of aanbreekt is het wachten tot wat Fresco zegt; "only when they lose their jobs, their homes and their cars they are going to look for new ideas". Pas als de mens alles kwijt is dan pas kijkt men naar nieuwe ideeën om te veranderen. Het zou mooi zijn als mensen daarvoor al veranderen en kijken naar hoe het beter en anders kan. Je ziet in een rijk land als Nederland al dat het allemaal afbrokkelt. Hoe gaat Nederland zijn schulden ooit afbetalen, hoe gaat Japan dat ooit doen, hoe gaat Amerika dat ooit doen etc. etc. Lukt het niet om je schulden af te betalen zul je op den duur een slaaf worden van je schuldeisers. Degene die daar de dupe van worden zijn de gewone burgers.

money is a nothing thing! Dus weg met geld, dan haal je de wapens voor ongelijkheid en corruptie weg uit de samenleving. En dan nog iets; in bijv de hongerwinter 1944 van de tweede wereldoorlog was je op de boerderij het beste af. Daar was voedsel. Dus bezit je genoeg voedsel, water en een duurzaam zelfvoorzienend huis dan heb je bijna al geen overheid en baan meer nodig.

Reinbo schreef:

Amen to that. Klassenverschillen zullen er altijd zijn, of je het nu leuk vind of niet.

Kyna schreef:

Het feodale stelsel was toch redelijk wijd verspreid. Ook de rechten van het plaatselijke heerschappij. Dat er niet dagelijks aanspraak op gemaakt wordt doet daar niets aan af.

Kyna

De rechten van de plaatselijke heerschappij verschilden wel degelijk. Natuurlijk kende het feodaal stelsel inzake de algemene lijnen grote overeenkomsten door Europa, maar betreffende het geval waarover we het hebben, was dat lang niet overal ingevoerd. De horigheid van de derde klasse staat vast, waar. Maar de ene plaatselijke heer kon andere rechten hebben dan de andere. Het ontmaagden van een pas getrouwde vrouw was geen feodaal recht dat je overal tegenkwam.

what is truth

Je kunt wel blijven hangen in de jaren voor 1900 (middeleeuwen) maar daar schiet de mensheid echt niets mee op. Tenzij je er als mens iets van leert en het beter wordt door daar over na te denken. De mens is tegenwoordig technologisch zo ver dat de factor menskracht kan worden gereduceerd en vervangen kan worden door hoofdzakelijk denkkracht en innovatieve vernieuwing. Bij het prevaleren van denkkracht bij de mensheid verdwijnen op den duur (transitieperiode voor nodig) de klassenverschillen en worden mensen eindelijk gelijkwaardiger. Het feit dat sommige mensen denken beter te zijn dan een ander heeft in het verleden al tot veel ellende geleid. En de beloningsverschillen in de vorm van geld leiden ook tot grote problemen tussen mensen.

Dus verandering is gewenst en dat kunnen wij alleen maar bereiken door grote groepen mensen bereid te vinden om deze verandering in gang te zetten.

Kyna schreef:

Dat was dan ook maar een voorbeeld. Het ging er vooral om dat rijkdom niet alleen nu scheef verdeeld is, maar dat dat vroeger ook al zo was.

nakada schreef:

Oh, ik snap je punt wel hoor. Beroepsmatig praat ik gewoon graag over het feodaal systeem, en jouw opmerking was gewoon daarvoor het perfecte excuus.

what is truth schreef:

Succes ermee. Ik doe niet mee

avatar van SPT

SPT

Zelden een documentaire gezien die zich zo weinig laat hinderen door feiten. Bijna ziekelijk, hoe ze 2 1/2 uur weten te vullen met lege woorden en door het leggen van onzinnige verbanden. Jammer dat de film hier zo hoog scoort, doet mijn vertrouwen in de mensheid weer ietsje dalen.

avatar van Reinbo

Die hoge score komt omdat alle leden van de Zeitgeistsecte zich geregistreerd hebben om eenmaal te kunnen stemmen en hier een 5 aan gaven. Verwijder je hen, en kijk je naar het vaste mm publiek, dan scoort die een onvoldoende.