
Inside Job (2010)
Verenigde Staten
Documentaire
105 minuten
geregisseerd door Charles Ferguson
met de stem van Matt Damon
Deze documentaire demystificeert de complexe mechanismen die leidden tot het verlies van miljoenen banen en huizen tijdens de recente financiële crisis. We zien hoe de politiek al decennia overheidsregulering ontmantelt, Wall Street haar risicogedrag verhevigt en de 'grote' zakenopleidingen geen antwoord hebben op de onontkomelijke problemen.
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=FzrBurlJUNk
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Het wrange is dat de veroorzakers van de crisis gewoon weer door gaan en dat er vrijwel niemand berecht is, en het zo weer kan gebeuren...

Daar geloof ik niets van, de mens word verteld wat goed voor hem is. En de meesten geloven het ook nog.
Wellicht een film die het bewustzijn bij de massa verhoogd, waardoor de verantwoordelijken op het matje geroepen kunnen worden.
hahaha, er zijn nog mensen met humor.
Het wrange is dat de veroorzakers van de crisis gewoon weer door gaan en dat er vrijwel niemand berecht is, en het zo weer kan gebeuren...
Je blijft als kijker wel met een grimmig gevoel zitten over de toekomst, dezelfde ratten blijven gewoon zitten op de belangrijke plekken in het systeem dat door en door vervuild is.
En hoe konden de mensen hiermee allemaal wegkomen? Doordat ze de juiste mannetjes op de juiste posities hadden en hierdoor hadden ze een soort vrijstelling om te doen wat ze wilden..
Wat zijn er toch nog veel mensen die denken dat presidenten of overheden ook maar iets te zeggen hebben. Het zijn ALLEMAAL poppetjes van de megabedrjven!!!
Het systeem biedt uiteindelijk de ruimte en macht aan politici, ook om grote bedrijven te beknotten.
In principe is dit wel juist, maar "you don't bite the hand that feeds you".
En is het niet zo dat de multinationals niet "het vertrouwen" in de politiek maar de politiek zelf ondermijnd!
Ik geef voluit toe dat als het over politiek gaat ik een zwartkijker ben en nooit aanverkiezingen deelneem want volgens mij zijn die totaal gemanipuleerd.
Om terug op het thema van deze film te komen kan ik zeggen dat het heel mooi was om te zien hoe het allemaal zijn gangetje ging maar ik geloof voor geen seconde dat men het niet zag aankomen. De mensen (achter de schermen) die de touwtjes in handen hebben weten goed genoeg wat ze doen. Ik geloof eerder dat het allemaal georkestreerd is.
Ook interessant om te zien dat het financiële en politieke systeem in de U.S. compleet met elkaar verweven zijn. De ex-CEO's van financiële instellingen, die de bepalend zijn geweest voor de kredietcrisis, daarvan wordt verwacht dat ze problemen in de toekomst op financieel gebied gaan aanpakken... wat corruptie in stand houdt.
Ook interessant om te zien dat het kapitalisme gecombineerd met het neoliberalisme op de lange termijn niet zal werken.
Toch krijgt, zoals zo vaak, de vrije markt de schuld.
Goede docu...
Dikke 4+ sterren
Ondertussen toch al een paar films en docus rond de financiële crisis gezien, deze docu is een mooie aanvulling op The Big Short. Ideaal ook voor een dubbel bill denk ik. Wel een beetje droog, maar dat hoort ook gewoon bij het onderwerp.
Het echte fijne van de hele constructie weet in nog altijd niet na al die films, daarvoor is mijn kennis van de financiële wereld niet grondig genoeg, maar de brede lijnen ken ik ondertussen wel. Daarmee is het begin van de docu toch vooral bekend terrein. Wel interessant om alles netjes opgesomd te zien, maar erg verrassend was het niet meer.
Het zwaartepunt ligt gelukkig op het einde en overstijgt eigenlijk de financiële crisis. Het feit dat "accountability" en "liability" ontbreken zorgt altijd voor problemen, zag je ook bij Brexit en dat zie je momenteel ook bij Trump en z'n gevolg. Mensen in zo'n posities doen eigenlijk maar waar ze zin in hebben en wandelen achteraf rijker weg. Dat blijft toch confronterend. Het mag dan misschien wat goedkoop zijn om sommige individuen op hun loon aan te pakken, het gaat in dat stuk toch vooral met hoeveel ze uiteindelijk wegwandelen.
Iets teveel talking heads en ook iets teveel ontbrekende talking heads. Het is logisch dat bepaalde mensen niet mee wouden werken aan deze film, maar het is en blijft wel een gebrek. Maar verder weinig op aan te merken. Het blijft een maf verhaal, zeker als je van banken nu weer gelijkaardige verhalen begint te horen.
3.5*

Enfin, voor de rest niet veel nieuwe dingen gehoord, maar dit onderwerp blijft interessant en wordt netjes uitgelegd en ja, het is veel interview wat je te zien krijgt. De makers van deze docu hebben echter getracht om zoveel mogelijk verschillende standpunten te tonen. Ondanks wat afwijzingen van mensen die zichzelf niet in de spiegel kunnen kijken, is dat toch redelijk goed gelukt en krijg je een daardoor ook compleet beeld van deze waanzin.
Deze documentairefilm bewijst op wrange toon dat niet regeringsleiders de wereld regeren maar bedrijven en vooral banken gerund door families op de achtergrond, de Rockefellers, Rothchilds, de Italiaanse Medici familie en ga zo maar door. Dit gestunt met CDO's en CDF-derivaten in de security voedselketen was maar het topje van de ijsberg.
Walgelijk als je er goed over nadenkt. Een zieke perverse stoelendans van figuren en stromannen die steeds maar aan de macht blijven en ondertussen meer en meer geld uit overheden laten wegvloeien als rentebetalingen van staatsschulden waardoor de landen moeten snoeien in eigen sociale voorzieningen terwijl de private sector rijker wordt. Gadverdamme. Bedrijven worden machtiger, landen worden steeds meer geregeerd door stromannen idioten zoals Trump. Kijk maar naar de lage spaarrente tegenwoordig, mijn geld ligt al thuis in een kluis.
Maar laat ik niet afdwalen, mooie docu met top score wat mij betreft in het docu genre.
