• 9.373.588 stemmen

Geregisseerd door: Charles Ferguson

Met onder meer: Matt Damon, William Ackman en Jonathan Alpert

Releasedatum: 5 mei 2011

Plot Inside Job

"The film that cost $20,000,000,000,000 to make"

Deze documentaire demystificeert de complexe mechanismen die leidden tot het verlies van miljoenen banen en huizen tijdens de recente financiële crisis. We zien hoe de politiek al decennia overheidsregulering ontmantelt, Wall Street haar risicogedrag verhevigt en de 'grote' zakenopleidingen geen antwoord hebben op de onontkomelijke problemen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf - Hedge Fund Manager

Zichzelf - Professor of Economics, University of Iceland

avatar van Koerok

Koerok

Iketes schreef:

Zijn jullie ook bekend met de documentaire Overdose?

YouTube - Overdose: The Next Financial Crisis

Nee, maar bedankt voor de tip. Ga ik binnenkort zeker eens bekijken!

Inside Job komt 'tegelijk' op dvd en in de bioscoop uit:

3 mei in de videotheek, 4 mei op koopdvd en 5 mei in de bioscoop.

avatar van Gray

Gray

Belangrijke film, 5 sterren voor de boodschap.

avatar van chill-ko

chill-ko

Het feit dat de ING in de banner hier reclame maakt over een persoonlijke lening zegt genoeg.... lol

avatar van Goodwillhunting

Goodwillhunting

ik zie hier als reclame ; sluiter nu uw lening over op www.geldlenen.nl xD hahaha ironisch

avatar van Freud

Freud

Bij mij: "Persoonlijke lening - de lening voor al mijn projecten!" Als je doorklikt blijkt het een advertentie van een bedrijf met de naam Alphaline, deel van de BNP Paribas Group voor persoonlijke leningen "zonder factuur of verantwoording", interesten van 11,50 % en een maximaal bedrag van 150.000 euro, af te betalen op max. 120 maanden. "Zonder offerte, factuur of andere bewijsstukken, het geld wordt meteen op je rekening gestort."

Gho, ik denk dat ik dit weekend maar eens een beetje ga winkelen!

avatar van Blokland

Blokland

Heerlijk om al die financiele smeerkezen tijdens die interviews aan de lijn te zien kronkelen.

avatar van Duuckje

Duuckje

Briljante docu. 5 voor de research.

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

Blokland schreef:

Wel respect voor de mensen die een dubieuze rol hebben gespeeld en toch voor de camera willen verschijnen. Hoewel ze bij de "lastige" vragen toch wat geïrriteerd worden.

avatar van Reinbo

Op zich boeiende vertelling over het boevenpak dat ons de economische crisis heeft gegeven en er zelf schatrijk van is geworden, maar als film stelt het weinig voor. Veel talking heads met af en toe een grafiekje. Maar tijdens het zien van de film wens je af en toe dat Bin laden nog wat meer torens geraakt had daar op het zuidelijke puntje van Manhatten. Wat een schurken zijn het. Op naar de volgende crisis dan maar.....

avatar van PrinceGambit

PrinceGambit

Iedereen zou deze film moeten zien. Als je deze film gezien hebt en niet ziedend bent van woede dan is er iets goed mis met je. Als er maar genoeg mensen zich bewust zijn van wat er gebeurd is en nog steeds gaande is zal het op een dag veranderen. Maar als mensen hun kop in het zand blijven steken zullen er nog veel grotere crises komen..

avatar van Redlop

Redlop

Blokland schreef:

Inderdaad ja, die als ze erachter komen dat de makers beter gedetailleerd op de hoogte zijn dan zij dachten, gaan roepen dat ze zo maar moeten stoppen. Interessant dat ze dan hun tanden laten zien, als een grommende hond. Maar dat terzijde.

Hoe inside is the job. Nou tot in oefenstof op universiteiten, tot in het senaat en zelfs tot in het Witte Huis. 4*

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Verplichte kost voor iedereen zou je bijna roepen, briljant kijkje in de gaarkeuken van deze "topkoks"...en wat ze ons voorzetten is niet te verteren.

avatar van hessel

hessel

5* voor de boodschap. Ik heb meerdere malen schietende handgebaren gemaakt naar bepaalde lelijke r*tkoppen op het doek. Wat een smerige wereld Amerika, het is nog steeds het wilde westen daar. En wat ik onbegrijpelijk vind is dat er gewoon niemand is die er iets aan doet of de mogelijkheden heeft om er iets aan te doen. Wat ik ook vreemd vind is dat er niet meer aanslagen zijn geweest op deze hoofdfiguren. Als je heel je leven kwijt raakt door een of andere pipo die 6 vliegtuigen heeft, 3 huizen, coke snuift en dure hoeren neukt dan wil je toch wel effe iets terug halen van je leven.... (ik moet niet meer een recensie direct na het zien van de film schrijven )

avatar van hessel

hessel

Iketes schreef:

Goed trouwens dat je opmerkt dat de oplossing in de toezichthouders zit, geeft toch nog enige blijk van kennis van zaken. Jammer genoeg is er voor de toezichthouders een minimale rol weggelegd in deze documentaire (toegegeven, het zit er in). Het is trouwens jouw mening dat de bankwereld een zorgplicht heeft voor de samenleving, die plicht kan jij en niemand anders hen zomaar opleggen. De enige echte plicht die bedrijven hebben is winst maken voor de aandeelhouders en dat moet je doen dmv moreel handelen, de zorg zou dus een direct gevolg hiervan moeten zijn.

Hier gaat het nou juist fout. Jij zegt dat de bedrijven alleen maar winst moeten maken voor hun aandeelhouders, dit moet gebeuren door moreel juist handelen. Dat hieruit zorg uit moet vloeien voor de samenleving gebeurt dus juist niet. Omdat de toezichthouders allemaal bestaan uit of dezelfde mensen die de financiële wereld runnen of onder invloed zijn van deze personen. Als het controle systeem bestaat uit de mensen of invloed van de mensen die zij juist moeten controleren, dan heb je geen controle meer, maar een cirkel van vrijheid. De rechtelijke macht bestaat toch ook niet uit veroordeelde criminelen? Het feit dat we überhaupt het woord morele plicht erbij halen is totaal niet van toepassing. De mensen die aan deze economische top zitten beschikken helemaal niet over dat besef. Het enige waar zij over beschikken is een lust naar macht en macht is tegenwoordig uitgedrukt in dollartekens en niet meer in politieke invloed. Als zelfs 4 presidenten allemaal een voor een samenwerken met deze grote economische criminelen dan moet er iets flink mis zijn met de politieke macht. Blijkbaar is deze niet meer toereikend om deze grove overconsumptieve moreelloze mensen te reguleren.

hessel schreef:

Mensen hebben zelf verantwoording. Als iemand z'n handtekening zet onder de hypotheek van z'n tweede huis, zonder dat ie uberhaupt een baan heeft, wie is er dan verantwoordelijk als het mis gaat ? Da's hetzelfde als een automobilist die zwaar letsel aan een ongeval overhoudt en dan de politie gaat afzeiken omdat ze 'm niet hebben aangehouden dat ie zonder gordel om reedt. Bovendien, misschien weet je dat niet, maar in Amerika is het hypotheekstelsel heel anders geregeld dan in NL, het risico ligt geheel bij de bank ! Als je in NL je huis gedwongen moet verkopen kan je met een hele zware restschuld komen te zitten. In de VS niet, daar gooi je gewoon de sleutels naar binnen en loop je weg. De restschuld is voor de bank. Waarom denk je dat die bankencrisis daar uberhaupt ontstond ?

Da's wel het nadeel van eenzijdige docu's als dit, het is toch een vorm van haatzaaierij, mensen worden kwaad zonder dat ze het gehele verhaal te horen krijgen. Neemt niet weg dat er zeker wel grote misstanden zijn in het wereldje (die ratings agencies die ratings verkopen etc, de macht van goldman in de politiek, allemaal bizar, maar vergeet niet dat het in NL in veel sectoren helemaal niet anders is. Corruptie en onethisch handelen vind je overal. Maak eens een docu over de wereld van handel en ontwikkelingen van medicijnen, als er ergens boeven rondlopen is het wel daar waar geldelijk gewin soms letterlijk boven levens wordt verkozen)

gmx schreef:

In de VS niet, daar gooi je gewoon de sleutels naar binnen en loop je weg.

En leef je met je gezin de rest van je dagen in een kleine caravan in het park.

kos schreef:

En leef je met je gezin de rest van je dagen in een kleine caravan in het park.

Want ? Omdat je niet makkelijk een nieuwe hypotheek krijgt ? Dat zal mensen boeien als ze er $200,000 mee kunnen verdienen. Daar kun je flink lang voor huren hoor. Voor veel mensen was dat gewoon de afweging. Over onethisch handelen gesproken ...

Dat zal best. Ik kijk alleen even naar de feitelijke honderdduizenden gevallen dat mensen gewoon op straat staan nu.

kos schreef:

Ja, dat is Amerika waar het sociale vangnet gewoon veel minder is. Staat tegenover dat je het veel makkelijker en groter kan maken daar. Feit blijft dat het mijn inziens mensen in eerste instantie zelf verantwoordelijkheid hebben voor hun daden. Ze zetten zelf hun handtekening onder de zgn 'ninja loan' http://www.investopedia.com/terms/n/ninja-loan.asp

Dat is alleen in theorie zo.

In de praktijk hebben mensen vaak geen flauw idee waar ze mee bezig zijn, gaan de regeltjes en consequenties hen boven het hoofd ( niet geheel toevalligerwijs vanwege expres enorm gecompliceerd te begrijpen mechanismen in de producten).

kos schreef:

Dat is alleen in theorie zo.

Dat was zo bij die boevenbende van Scheringa ja. En dat komt inderdaad wel meer voor. Maar in de VS was het een HELE andere situatie. Daar was de NINJA-loan heel normaal. En dan konden mensen, die geen baan, geen inkomen en geen assets, maar WEL een hypotheek kregen voor een huis, vaak gewoon een 2e huis krijgen. Immers, huizen bleven toch maar in waarde stijgen. Dat had NIKS te maken met gecompliceerde regeltjes, iedereen wist donders goed waar ze mee bezig waren.

gmx

Of misschien doel je op goldman sachs ? Die gasten maakten weer financiele producten om die slechte leningen heen en die verkochten ze weer aan hedgefunds. Die waren inderdaad extra ingewikkeld gemaakt, om risico's te verbergen. Maar is dat onethisch ? Het is de taak van iedere handelaar om zelf een inschatting te maken of iets een mooie koop is of niet.

Ik betwijfel dat. Als iedereen om je heen het doet, als alles goed blijft gaan en grote instanties en zelfs je eigen overheid het stimuleert en goedkeurt zijn heel veel mensen geneigd dat soort keuzes te maken.

Ook al gaat het in tegen de logica op het eerste gezicht.

gmx

Ja dan kom je op de discussie waar de verantwoordelijkheid van de mens ligt. Moet je het dragen van een gordel in een auto bij wet verplichten of niet. Ik ben daar behoorlijk liberaal in, dat geef ik grif toe, wat mij betreft mag iedereen die geen riem wil dragen dat doen

Nou ja, credit default swaps zijn sowieso al onethisch of werken dat op z'n minst zwaar in de hand. Als je kunt gaan speculeren of zaken, bedrijven of zelfs landen (zie nu Griekenland) failliet gaan en daarmee veel geld kunt verdienen en zelfs invloed hebt op ratingkantoren etc om daar nog invloed op uit te oefenen...

Dan zitten we toch aardig op de verkeerde weg. Goldman is echt een enorm fout bedrijf wat dat betreft.

gmx schreef:

Ik zou graag zo liberaal zijn hoor. Maar het gaat helaas in tegen de logica van wat ik om me heen zie, hoor en lees.

kos schreef:

Het hele systeem is knetter ziek gemaakt, ook in NL door politici als Jan kees de jager en Wouter Bos, die banken overeind houden die gewoon failliet hadden moeten gaan. Nu krijg je de situatie dat een bank jouw zuurverdiende centjes MET margin in de meest risicovolle troep mag beleggen die er is. Stort jij 100, dan mag de bank voor 1000 euro in griekse staatsobligaties beleggen. De rente daarop is momenteel meer dan 20%, met 10x margin pakken ze dus 200% rendement op jouw 100 euro. Per jaar. En wat betalen ze jou uit ? 2.4% ? En als het mis gaat springt de Jager wel weer in. Ontzettend ziek systeem, gemaakt door politici die niet weten waar ze mee bezig zijn. En dan ook nog Griekenland willen redden, omdat anders zogenaamd de banken in problemen komen, die vol in die troep zitten omdat de Jager toch wel garandeert. Ik kan me er echt heel kwaad over maken.

Ja, en ook over de rug van de normale Grieken trouwens, want die krijgen sowieso geen cent, dat gaat allemaal naar speculanten en banken

Die mogen wel allemaal, met jouw pensioenfondsen, gaan speculeren en als er dan een internationale crisis ontstaat is het allemaal hun risico niet meer.

De Jager is wat dat betreft gewoon een marionet van de bankenwereld die een hop stoere taal uitslaat maar uiteindelijk is het ook gewoon allemaal geld dat van belastingbetalers direct naar banken wordt doorgesluisd.

Of die arme Ijslanders die met een financieel systeem in hun maag zijn gesplitst tussen hun regering en internationale banken, denken dat het allemaal wel goed zal zijn (dat bedoel ik dus met dat normale mensen het allemaal niet meer weten en dan foute keuzes maken) en vervolgens geconfronteerd worden met 30.000 euro per hoofd van de bevolking terugbetalen aan buitenlandse speculanten die kennelijk hun risico terug willen...

kos schreef:

Jij snapt het. Als Griekenland failliet gaat komt de rekening bij de banken. Als Griekenland gered wordt kom de rekening bij de belastingbetaler.