Genre: Drama / Historisch
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 22 april 2004
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Tasogare Seibei
Seibei Iguchi is een arme samurai die na het overlijden van zijn vrouw in z'n ééntje voor zijn twee dochters en seniele moeder moet zorgen. Op een dag komt hij de mooie Tomoe, met wie hij is opgegroeid, tegen, die op de vlucht is voor haar ex-man, een samurai met veel aanzien.
Seibei Iguchi
Ito Iguchi
Iguchi's Mother
Tane

grovonion
nog 26 stemmen en deze film kan helemaal terecht zijn opwachting gaan maken in de top 250! Subliem pareltje, nog beter dan het recente Love and Honor.

danuz
Tasogare Seibei verteld met een gezapig ritme het verhaal van een samurai in het feodale tijdperk die van eer haast wars is en wenst een simpel, eerbiedig boeren bestaan te leven. Met zijn klein gezin geniet hij een mager loontje, maar dat deert hem in principe niet, het is meer de omgeving die het moeilijk heeft. Zo weet de film op haast subtiele wijze kleine kritieken te leveren op het dan vallende samurai-bestaan.
Het thema van de film boeit me erg, wat zich mooi reflecteert in het ritme en in de typische Japanse sfeer, maar waar de andere de muziek de lucht in prijzen vond ik het hier en daar wat teveel zijn intrede doen. Ook vond ik dat de kijker soms te veel bij de hand werd genomen (o.a. door de voice-over). Vond het gezapige sfeertje erg (ver)fijn(t), maar had er denk ik toch net wat meer van verwacht. Kan het nergens slecht noemen, in tegendeel zelfs, maar tot op het bot gecharmeerd was ik niet.
Ben verder wel zeker vanplan het 'vervolg' te bezichtigen (Kakushi Ken Oni no Tsume). Benieuwd of die me net zo bevalt (hopelijk zelf meer) als deze.

Pkunk
Mooi film, goed geacteerd, en eigenlijk niets op aan te merken. Alleen het tempo is mij iets te traag. Al met al een nette 3*

film-gek
Geweldige film, een lekker traag tempo wat ik fijn vind. Wat ik persoonlijk echt een mooi stukje vindt is wanneer Tomoe met die 2 meisjes dat liedje zingt. Zo puur.

Donkerwoud
Een van mijn favoriete Japanse samuraifilms, juist omdat hij zo diep doordringt tot de kern van wat het eigenlijk betekende om tussen al die rangen en standen te vallen. Hier wordt nergens de samurai mooier gemaakt dan het eigenlijk was. Heerlijk humane insteek ook, van de huisman tussen de door testosteron gedreven krijgers.

Baggerman
Terecht genomineerd voor een Oscar. Had van mij ook wel mogen winnen!
Ik had eigenlijk een aktie-spektakelfilm à la Zatoïchi verwacht, maar wat dat betreft werd ik 'teleurgesteld'
In plaats daarvan een mooi ingetogen drama met daarnaast schitterende beelden. Totaal geen vals sentiment!
Deze film is echt zo'n klein bloempje waar je gauw overheenkijkt, maar dat bij nadere bestudering toch héél mooi blijkt te zijn!

Pure
Het einde doet toch wel erg sentimenteel aan door die nadrukkelijke voice-over...
Nu aan iemand anders de eer om deze de top 250 in te schoppen!

Baggerman
Okay! Fair enough! Maar ik vond het niet vals....

belchinees
Heb net de 150e stem geplaatst. Zou vanaf morgen in de top 250 moeten verschijnen denk ik.

Donkerwoud
En terecht, ik had hem zelf graag een paar stappen hoger gezien. Dat hij erin komt is al een Godswonder, dus zeker een goede zaak.

Prettig traag en inderdaad degelijk samuraidrama. Staat in een lange Japanse traditie. Aanzienlijk beter dan Koreeda's recente komische variant Hana Yori mo Naho, maar ik zie er geen meesterwerk in. Ik heb desondanks zitten genieten van deze kabbelende zondagmiddagfilm en wil ook Yamada's opvolgers nu eens zien.
Vond de gezinsscenes eigenlijk het mooist. Mooi sentimenteel einde.

Goldenskull
Mooi sentimenteel einde.
Zou er net aan beginnen, nu begin ik te twijfelen Kan nog wel even uitgesteld worden dan.

Let wel: ik bedoel niet mooi dat het einde sentimenteel is, maar je hebt mooi en lelijk sentiment, dit was mooi sentiment.

Goldenskull
Dan toch gezien.
Mooie minimale muziek (op de aftiteling na) en het einde was niet eens heel storend. Wat wél vervelend was, absoluut het grootste minpunt van de hele film, is de seniele voice-over. Verder redelijk in orde, degelijke en ingetogen film.

Vinokourov
Mooi samuraidrama, dat zich focust op de sociale aspecten. Het viel me op hoeveel waarde gehecht wordt aan de vrouw in de Samurai-samenleving, terwijl ik dat vooraf niet verwacht had van deze film. Bij zo'n titel als Twilight Samurai verwacht je heldhaftigheid en volop actie, maar integendeel, niets van dat! Erg aangename verrassing dus met mooie plaatjes van Japan. Het tempo had wat mij betreft wel iets hoger mogen liggen.

2,20
Een mooie, maar toch langzaam op gang komende film. Voor sommige is dit niet erg, maar je zou ook denken van schiet nou eens op (in je hoofd ben je al 5 minuten verder). De setting was erg mooi en het acteerwerk was prima !

wendyvortex
De trailer doet anders vermoeden, maar gevochten wordt er bijna niet in deze film.
Hoofdpersoon is meer een huisman dan vechter.
Waar gaat het wel om: sociale klasse, geroddel, gezin, vaderschap en liefde.
Een humanistische boodschap in een film met een heerlijk landerig tempo die je mede door de sympathieke hoofdpersoon vrij snel in z'n greep krijgt.
De laatste jaren waren er nogal wat Aziatische films die elkaar de loef probeerden af te steken met oogverblindende scenes.
Hier het bewijs dat het ook zonder al die poes-pas kan.

grovonion

Black Math
Tasogare Seibei heb ik een half jaar geleden een keer tweedehands gekocht, maar toch nog niet te tijd (of eigenlijk zin) gevonden om te gaan kijken. Onlangs Gohatto gezien en dat zorgde er voor dat deze nu toch echt eens gezien moest worden.
Waar Gohatto speelt tijdens de Boshin-oorlog, een periode vol bloedvergieten waarin de shogun zijn macht verloor, speelt deze film een paar jaar daarvoor en geeft een totaal andere blik op het leven van de samoerai. Zij zijn eigenlijk meer ambtenaren geworden en duelleren is eigenlijk verboden. De film heeft wat geweld betreft eigenlijk ook weinig te bieden, wat eigenlijk ook niet erg is. Op het moment dat er eindelijk eens een duel komt, was het voor mij niet echt meer noodzakelijk, want de film heeft gevechten niet nodig om te boeien.
Over het duel gesproken, ik moet tot mijn schande bekennen dat ik Ren Osugi pas kon herkennen toen ik merkte dat zijn stem erg bekend klonk. Hij zag er ook wel wat anders uit met zijn kaalgeschoren koppie.
Visueel blijkt dit wel een stuk minder te zijn dan Gohatto, maar dat weet de film goed te maken doordat het emotioneel meer raakt. Seibei is een man waar Wouter Bos trots op zou zijn: iemand die prijs stelt op zijn vader-dagen. Voorzover mijn beeld van Japan juist is, is dit zeker niet vanzelfsprekend. In het moderne Japan. De vader werkt, ziet zijn kinderen nauwelijks en de vrouw draait voor de opvoeding op, Ik kan me voorstellen dat er in de tijd van de samoerai nog minder aandacht voor kinderen is, maar Seibei is duidelijk een uitzondering en maakt de film met zijn sympathieke présence. Hoewel hun rol niet heel groot is, doen de kinderen het wat mij betreft uitstekend.
Ik maak er overigens nooit een gewoonte van om van te voren de achterkant van een DVD te lezen (of de omschrijvingen hier op moviemeter), maar achteraf zie ik dat de schrijver van de tekst op de achterkant van mijn DVD het wel erg bont maakt: zowat de hele film wordt er helemaal uitgespeld. Blij dat ik dat dus niet heb gelezen.
Voor deze eerlijke en emotionele film vier sterren.

Apster
Mooi ingetogen drama met goed acteerwerk en een geweldig slot. Ik heb tot nu toe enkel oude klassieke Japanse films gezien over het feodale tijdperk, maar het is fijn om ook eens een modernere te bewonderen, die ook nog eens goed bevalt. Regisseur Yamada is trouwens een bezig baasje geweest de afgelopen veertig jaar, wat een boel films heeft hij op zijn naam staan.

Apster
Ik ga in ieder geval dat vervolg een keer kijken als ik hem ergens kan vinden.

Onslaught
Erg mooie drama wat zich afspeelt een paar jaar voor de Boshin-oorlog.

missl
Mooi verhaal van een man die het allemaal in zijn eentje moet redden.

Borisboyo
Zeer mooie, rustige, sfeervolle film. Ik moet zeggen ik ben fan van The Last Samurai, maar het is toch wel een echte Hollywood film, als je het vergelijkt me deze film. Wat een verschil .....

John Milton
- 20536 berichten
Ingetogen vertelling die eens een blik werpt op een ander soort samurai. Ook het woord kabbelend is al eerder gebruikt, en niet ten onrechte. Hiroyuki Sanada heeft gelukkig genoeg charisma om je erbij te houden, zelfs wanneer het onderwerp je (zoals in mijn geval) niet heel erg na aan het hart ligt.

BBarbie
Mooi verhaal over een samoerai, die een eenvoudig leven leidt en worstelt met de traditionele gedragscodes en met zijn gevoelens voor een jeugdvriendin. Een boeiende film met een indruk makende cast, waarbij vooral Hiroyuki Sanada in de titelrol eruit springt.
Triviaal weetje: Rie Miyazawa (Tomoe) heeft haar voornaam te danken aan haar Nederlandse vader, die ze overigens nooit gekend heeft.

Toch net een halfje minder. Eerste uur nog steeds erg mooi, maar daarna toch iets teveel narratief drama (Tomoe die net voor een andere man gekozen heeft als Seibei z'n liefde opbiecht en het hele deel rond de man die hij uit de weg moet ruimen), wat het zachte en tedere wat uit de film haalt.
Dan zijn er Japanse dramas die het kabbelende en ingetogene nog heel wat beter en puurder weten uit te werken.

Fisico (moderator films)
Toch wel een mooi romantisch drama van een samoerai van lagere rang die in zijn leven al heel wat heeft meegemaakt en opnieuw zijn rug tracht te rechten. Als alleenstaande vader en een inwonende demente moeder heeft hij het erg moeilijk. Hij verzorgt zichzelf niet meer en heeft schulden openstaan. De dorpsgemeenschap tracht hem te helpen door een nieuwe vrouw voor hem te vinden.
Geen film waarbij je vele flitsende zwaardgevechten moet verwachten. Eerder een ingetogen drama over het gezinsleven van een getekend man met als setting een clangemeenschap met samoerais ergens 19e eeuw.
Onderhoudend en voortkabbelend, nergens echt storend, maar ook niet bepaald meesterlijk. Gewoon erg degelijk en zeker van genoten.

TMP
Een samurai film kan ik zo af en toe best (goed) waarderen, maar dit beviel mij niet. Het hoofdpersonage is weliswaar sympathiek, maar ook nogal saai. De film kabbelt rustig voort, veel te rustig naar mijn smaak, want ik heb herhaaldelijk moeite moeten doen om de aandacht erbij te kunnen houden. Weinig interessante dialogen en de verhoudingen tussen de diverse personages konden evenmin boeien. Niet een film die lang zal blijven hangen.

Er zijn al veel samoerai-films gemaakt, maar de meeste draaien rond een ronin (zonder meester). In The Twilight Samurai volgen we een samoerai in de 19e eeuw enkele jaren voor het begin van een nieuw tijdperk. Het begin doet denken aan de films van Yasujirō Ozu. Qua thema toch, de filmstijl is wel anders.
De film heeft een warme kleur en gaat dieper dan ooit in op de samoerai zelf. Wat dat juist inhoudt en wie zo'n man is met respect voor tradities, verantwoordelijkheid voor zijn gezin, rechtvaardigheid en de liefde voor zijn dierbaren. Iguchi Seibei zoekt een balans om al die gevoelens te verzoenen en zo met zichzelf te kunnen leven. Getraind om te doden, maar enkel doden als het moet.
Het is een warme film (dat is hier al een paar keer gevallen) die de tijd neemt om sfeer te scheppen, maar je meeneemt in het hoofd van Seibei, de samoerai. Het is geen grootse film, maar schittert net in die eenvoud. Complimenten trouwens voor de cinematografie. Je zou niet zeggen dat dit gemaakt is in 2002, en dat bedoel ik als een compliment!

mister blonde
Een groot meesterwerk. Ik kan eigenlijk geen minpunt ontdekken. Een van de beste 10 samurai films ooit.

Filmkriebel
Subliem pareltje, nog beter dan het recente Love and Honor.
Helemaal mee eens. Erg goed, geen twijfel aan. Alsof je grootmoeder je een verhaal uit haar kindertijd zit te vertellen.. wat het ook is. Als kijker leef je mee in het dorpje waar Seibei Iguchi een bescheiden en zorgzaam leven leidt. Hij is weduwnaar met twee dochters en een dementerende moeder, en offert veel tijd op om ook voor de huishouding te zorgen. Deze kroniek is op zijn best wanneer het dagelijks leven op dorpsniveau aan bod komt. Het zijn stuk voor stuk leuke tafereeltjes met simpele dialoog, die zich in afspelen in de laatste dagen van het feodale systeem. Wie toe is aan een rustgevende film zit hier goed.
De regisseur weet deze vergane cultuur met de onze te delen door te tonen hoe de gemeenschap destijds functioneerde. Precies alsof je als toeschouwer zelf deelneemt aan het reilen en zeilen ten huize Iguchi. De film wordt ook stevig overeind gehouden door de karakterschets van een man (toprol van Sanada!) die eigenlijk een doodgewoon leven wil leiden en los wil komen van situaties die zijn kinderen bedreigen zonder daarbij zijn klanleden te beledigen.

Bushi no Ichibun
2006

Kakushi Ken Oni no Tsume
2004

Vrouw Bruce Willis (68) betwijfelt of hij ziekte zelf doorheeft: 'Het is zwaar'

'The Great Escape'-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

Zoon Humberto Tan was blij dat zijn vader werd weggestuurd bij 'RTL Late Night'

Toch een vertrek van Maarten van Rossem bij 'De Slimste Mens: 'Philip weg? Ik ook weg'

Bushi no Ichibun
Drama / Romantiek, 2006