Inside Job (2010)
Met onder meer: Matt Damon, William Ackman en Jonathan Alpert
Releasedatum: 5 mei 2011
Bekijk via Videoland
Plot Inside Job
"The film that cost $20,000,000,000,000 to make"
Deze documentaire demystificeert de complexe mechanismen die leidden tot het verlies van miljoenen banen en huizen tijdens de recente financiële crisis. We zien hoe de politiek al decennia overheidsregulering ontmantelt, Wall Street haar risicogedrag verhevigt en de 'grote' zakenopleidingen geen antwoord hebben op de onontkomelijke problemen.
Narrator
Zichzelf (archiefmateriaal) (onvermeld)
Zichzelf - Managing Director, Westwood Capital
Zichzelf - Special Investigative Committee, Icelandic Parliament
Zichzelf - Professor of Economics, University of Iceland
Het hele systeem is knetter ziek gemaakt, ook in NL door politici als Jan kees de jager en Wouter Bos, die banken overeind houden die gewoon failliet hadden moeten gaan.
Overigens is dit niet helemaal zo zwart-wit. Als politicus sta je ook voor de keuze wat is erger, nu geld lenen, of wachten tot alles instort en het nog veel meer kost.
Wat dat betreft heeft Wouter Bos bijvoorbeeld Nederland toch heel wat opgeleverd met de ABN AMRO en zoals vandaag bekend werd Aegon (37% rendement maar liefst)
gmx
Je moet je afvragen wat op lange termijn het beste is. Een ziek systeem in stand houden en daar maar geld in blijven pompen of het verlies en de pijn NU nemen en een goed systeem opzetten, waar banken niet zo maar meer jouw centjes in allerlei troep mogen steken of zelf weer risico gaan dragen (en daardoor risicomijdender gaan worden). Hetzelfde geldt voor de EU. Door blijven modderen en misstanden belonen, of landen weer laten zien dat als je liegt en bedriegt en je je niet aan de regels houdt, je er gewoon uit wordt geschopt.
De EU staat helaas voor doormodderen en dat ligt aan onszelf.
Het is nu een systeem van independente afhankelijkheid op monetair gebied, maar je hebt politiek gezien geen controlemechanismen en wetten om het nodige in de gaten te houden en bij te sturen. Dat is uiteraard vragen om problemen.
Want we moeten natuurlijk wel met z'n allen tegen de EU-grondwet etc. stemmen, ook Nederland, en dan achteraf klagen dat het allemaal mis gaat.
gmx
Helemaal mee eens. OF daadwerkelijk de boel integereren OF kappen met de EU, maar niet dat halfbakken zoals het nu is, want dat levert alleen maar ellende op. Maar goed, nu gaan we wat off topic
Sproedie
Voor geïnteresseerden:
YouTube - The Crisis of Credit Visualized - HD
De kredietcrisis uitgelegd voor leken in 11 minuten.
Ondanks dat de film vanuit één kant bezien is vond ik hem goed. Diverse partijen hebben volgens de film wel de mogelijkheid gehad om te kunnen reageren maar hier geen gebruik van gemaakt. De reacties met betrekking tot zwartmakerij etc. slaan mijn inziens nergens op als de film gebaseerd is op feiten.
Ze zouden eigenlijk zo'n kaartspel moeten maken met deze gasten. Net als bij het regime in Irak zodat iedereen kan zien wie de grootste boeven zijn en welke er nog vrij rondlopen, want dit zijn natuurlijk net zulke grote schoften als Saddam en co. Horen allemaal achter slot en grendel of ergens te bungelen op een dorpsplein....
Jij snapt het. Als Griekenland failliet gaat komt de rekening bij de banken. Als Griekenland gered wordt kom de rekening bij de belastingbetaler.
Dat komt op hetzelfde neer, dat geld van die banken is ook van ons..... Drnk maar niet dat ze een cent in bonus zullen teruggaan als ze 'ons' geld kwijtraken in Griekenland.
Nakkie13
Van deze film word ik simpelweg boos, zoals velen.
Flink genaaid door de mensen die er juist zouden moeten zijn om het systeem te laten functioneren.
Deel van mijn punt is dus ook gewoon voor het algemene belang dat de film dient, aangezien ik nog steeds de ballen snap van hoe het nu allemaal is begonnen.
Koerok
...nog steeds de ballen snap van hoe het nu allemaal is begonnen.
In het boek 'Meltdown' zegt Thomas E. Woods het volgende:
Blaming "greedy lenders" or even foolish borrowers for what happened merely begs the question. What institutional factors gave rise to all the foolish lending and borrowing in the first place? Why did the banks have so much money available to lend in the mortgage market--so much indeed that they could throw it even at applicants who lacked jobs, income, down payment money, and good credit? These phenomena, as well as the housing bubble and the economic crisis more generally, are consistently traceable to government intervention in the economy.
De schuldigen:
1: Fannie Mae and Freddie Mac
2: The Community Reinvestment Act and affirmative action in lending
3: The government's artificial stimulus to speculation
4: The "pro-ownership" tax code
5: The Federal Reserve and artificially cheap credit
6: The "too Big to Fail" mentality
Bekijk de lezing op YouTube.
Koop eventueel het boek via Amazon.
jipt
Aardig interessante docu of de recessie die het allemaal nog eens opsomt. Hoe de scam in elkaar zat wist ik eigenlijk wel, maar hier werd het toch nog een even goed voor me op een rijtje gezet en wat nieuwe scamtrucjes die ik nog niet wist. Vertelt verder eigenlijk niets nieuws, weet nu wel wie de grote schurken zijn en dat die nu nog steeds lekker achter hun bureautje half Amerika oplichten. Fuck Wall Street.
Aan het einde van de docu zegt de voice-over dat we het moeten veranderen, iemand enig idee hoe?
Ach, het stort binnenkort vanzelf in elkeer, wat chaos en oorlog en dan Chinese overheersing, in ieder geval op economisch vlak. Enige jammere is dat het boevenpak inmiddels genoeg geld voor zichzelf opzij heeft gezet dat zij nergens last van zullen hebben.
what is truth
hoe kunnen weldenkende landen als bijv. de VS hun schulden laten oplopen tot boven de 14000 miljard (14.000.000.000.000). En waarom kan bijv. Nederland niet zorgen voor geen schulden. Dan maar even niet state of the art van alles en 1 vakantie per jaar minder. Heb er maar 1 woord voor over; DOM
Geef mensen macht en bonussen daarna komt de hebzucht en je hebt de dodelijke cocktail voor alle problemen. Wat moet een weldenkend individu met 122 miljoen op zijn/haar bankrekening. En al die andere (arme) mensen dan?
Geldsysteem moet verdwijnen. Levert alleen maar problemen op. Gewoon een systeem bedenken waar iedereen zeg 20 uur per week taken doet en in ruil daarvoor krijg je alles wat je nodig hebt om in de basis een gelukzalig en duurzaam leven te leiden.
Koerok
Dat is geprobeerd, het heet communisme, en het werkt niet. Je hebt een prijsmechanisme nodig om te kunnen bepalen wat er geproduceerd moet worden. Het economische calculatieprobleem is een van de redenen van het falen van het communisme.
Met geld als zodanig is niets mis. De problemen met geld ontstaan doordat regeringen er vat op krijgen en er zich op alle mogelijke manieren mee gaan bemoeien. Geld zou niets anders moeten zijn dan een veel gebruikt ruilmiddel (zo is het ook ontstaan).
Het probleem is niet capitalisme, maar corporatisme (=big business in bed with governments).
gmx
Je moet schuld altijd wel in verhouding zien tot wat er verdiend wordt. In de VS is dat ook rond de 14000 miljard in1 jaar, dus dan is het ineens niet meer zo heel extreem (bij onze zuiderburen in Belgie is de verhouding schuld/BNP bijvoorbeeld al slechter dan in de VS).
Misschien moet je eens in Cuba gaan kijken hoe 'goed' zo'n systeem in de praktijk werkt
Op Cuba werkt het prima. Zeker als je het vergelijkt met andere Caraibische of Zuid Amerikaanse landen. Heeft zeker ook zijn nadelen, maar als je bedenkt dat ze ook al 30 jaar geboycot worden, hebben ze het daar goed voor elkaar. Weinig misdaad, zeer goede gezondheidszorg, geen echte armoe en geweldig onderwijs.
En als je ziet hoe China ons nu links en rechts voorbij streeft is er best wat te zeggen voor een wat meer staatsgeleid en sociaal model. Het piramidespel dat momenteel met geld gespeeld wordt zou z'n langste tijd wel gehad hebben.
Geef mensen macht en bonussen daarna komt de hebzucht en je hebt de dodelijke cocktail voor alle problemen. Wat moet een weldenkend individu met 122 miljoen op zijn/haar bankrekening. En al die andere (arme) mensen dan..
Die hebzucht was er toch echt eerder....
Eens!
rokkenjager
Sterker nog, de mensen daar zijn veelal gelukkig en trots ( ook buiten Cuba) op het communistische regime. Dat veel Cubanen buiten Cuba of in bijvoorbeeld Hialeah het regime omver wensen, heeft natuurlijk grotendeels te maken met het feit dat ze het land niet binnen mogen om hun families te zien. Maar daar is de Amerikaanse overheid net zo schuldig aan.
Van die trots heb ik eerlijk gezegd weinig mee gekregen. (en in Colombia zijn de mensen ook erg gelukkig, dus daarin onderscheidt Cuba zich dan weer niet) Bespeurde wel een angst om ergens echt van te zeggen wat men vond. Schappen in de supermarkten waren wel veelal leeg en een hoop mensen willen toch graag weg. Maar ik zou erg benieuwd zijn hoe het er zou zijn zonder de boycot, als het land als geheel een stuk welvaarender zou zijn.
what is truth
Communisme heeft nooit goed gewerkt als systeem dat moest concurreren met het het kapitalisme. Maar nu het kapitalisme op knappen staat (USA is creditrating AA+ door Standard en Poors en niet meer AAA, breaking news haha eindelijk, dat is nog niet met België gebeurd). Ik weet trouwens niet zoveel van het communisme, maar het is net als het woord allochtoon. Je zult aan een nieuw systeem toch echt een nieuwe naam moeten geven anders neem je het (al dan niet negatieve) imago mee van het oude systeem.
Maar de wereld is veranderd en productiemethoden en duurzaamheid van producten veranderen ook. Wat heb je als mens nu werkelijk nodig om gelukkig te zijn. Dat is niet zo veel hoor. En idd, China, staatsgeleid en meer dan 1,3 miljard mensen gaat ons op alle vlakken voorbij.
what is truth
RENTE op SCHULDEN is gewoon teveel. Waarom hebben die landen schulden en zegt iedereen dat het acceptabel is. Weet je wel hoeveel bijv. USA moet betalen op geleend geld. Enorme sommen geld en daar krijg je niets voor terug. Hadden ze het nooit geleend dan waren ze nu rijker, het levert al de landen in schuld een Gridlock op en als je dat niet snel oplost armoede en werkloosheid.
Gridlock - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Met andere woorden je totale economie loopt vast. Ook in Europa als we het niet tijdig oplossen.
what is truth
Zie hierboven, omdat het leidt tot een Gridlock van de economie. Je geeft hebzuchtige investeerders de macht om je economie en land in stapjes kapot te maken doordat je niet meer aan je renteverplichtingen kunt voldoen.
KingJ
Confronterend, verontrustend en frustrerend.
Boeiende documentaire die de kijker cynischer dan ooit achterlaat....
Belgie staat bij mijn weten al jaren op AA+, want kennelijk ook nog te hoog is.
Koerok
Maar nu het kapitalisme op knappen staat...
Niet vervelend bedoeld richting jou hoor, maar hier wordt ik zooooo moe van. De VS is alleen nog in naam kapitalistisch. De VS is big government. Ze hebben universal healthcare, public schools. Ze innen inkomstenbelasting, ze reguleren van alles en nog wat, en de overheidsuitgaven zijn gigantisch toegenomen de afgelopen decennia. Natuurlijk is er nog wel een zekere mate van vrijheid, maar ze hebben wel degelijk een geleide economie en daardoor past het label 'socialisme' veel beter bij de VS dan kapitalisme. En met vrije markt kapitalisme heeft het al helemaal weinig te maken.
Tijden veranderen mensen, de VS is allang niet meer 'The Land of the Free'.
Alsof kapitalisme en het hebben van een grote overheid niet samen kan gaan. Daarbij hebben de Amerikanen juist een te kleine overheid, maar geven ze te veel uit aan nutteloze oorlogen.
Maar blijkbaar heb jij er net zo'n asociale en enge kijk op als die gasten van de Tea Party. Het enige echte Land van The Free zou worden bevolkt door nihilistische anarchisten. Niet een stelletje van die Godvrezende egoïsten zoals die nu in Amerika het voor het zeggen willen hebben.
what is truth
Nee prima die reacties hoor, daar ben ik altijd blij mee. Ik bedoel met kapitalisme ook niet alleen Amerika die inderdaad de overheidsuitgaven sterk moet herstructureren maar de gehele wereld. Maar een land met een overheid die schulden maakt en heeft maakt een land uiteindelijk zwak in het systeem dat kapitalisme heet.
En Reinbo heeft gelijk dat USA die in principe het allerrijkste land van de wereld zou kunnen zijn en het geld veelal aan oorlogen heeft besteed. Daarnaast is het systeem van republikeinen vs democraten ook niet meer van deze tijd. Het enige wat die twee doen is elkaar bekampen ipv het land en haar inwoners te helpen. Ze hebben al de beschikbare banen naar lage lonen landen als China gezonden, gewoon omdat het kan. En de laatste vier woorden mag je nu in de verleden tijd zien. Het kan niet meer.
Vroeger speelde ik het spel Age of Empires, het enige spel dat ik ooit op de computer gespeeld heb haha. Dat spel maakte wel erg duidelijk dat beschavingen USA, Europa kunnen groeien maar als je niet continu blijft opletten ook kunnen vallen. Simpel spel maar o zo waar. Veel van die volgevreten leiders van die landen zijn zo verblind door geld en onderlinge strijd dat ze vergeten om de juiste beslissingen voor het eigen land te nemen. Dat is zo gegaan met de Romeinen, de Grieken etc. etc. De Grieken en Romeinen zijn beiden als grootmachten gevallen en nooit meer opgestaan. Met wijsheid en intellect kan hoeft de geschiedenis zich echt niet te herhalen.
België staat inderdaad op AA+, maar als ze nog langer zonder regering blijven zal dat ook wel snel lager worden ingeschaald.
Koerok
Alsof kapitalisme en het hebben van een grote overheid niet samen kan gaan.
Nee, dat kan in principe niet. Er zijn natuurlijk wel gradaties, maar de meeste kapitalistische situatie is er een zonder overheid.
Onzin.
Daar zijn we het i.i.g. over eens.
Simpelweg eigenaar zijn van wat jij als mens produceert heeft niets te maken met asiciaal zijn. Ik ben anti socialisme (gedwongen herdistributie van welvaart), maar zeer pro sociaal gedrag op vrijwillige basis.
Er is niks nihilistisch aan anarchisme. Anarchisme is weinig anders dan het consequent doorvoeren van het non-aggressie principe, waaruit wordt afgeleid dat een mens niet geregeerd mag worden door anderen. Ik noem dat niet nihilistisch.Dat is juist een erkenning van de morele notie dat een mens waardevol is en het recht heeft om het leven te leiden dat hij wil, zolang hij anderen niet tot last is.
Ik ben overigens geen klassieke anarchist.
Ik ben atheist.
Ik ken niet al hun standpunten, maar het idee van idividuele vrijheid juch ik van harte toe. Ik ben ook erg pro Ron Paul. Veel andere Tea Party mensen die ik wel eens voorbij zie komen zijn volgens mij compleet gestoord.
Ja ja, een politiek club vinden waar je echt bij hoort valt niet mee....
Ik zie mijzelf als een klassiek libertarier, maar je mag me ook anarcho-kapitalist of voluntarist noemen. Voor meer info: V for Voluntary - vforvoluntary.com
Koerok
De VS was zo'n beetje het rijkste land, en is dat geworden met een kleine overheid en veel vrijheid. Maar kleine overheidjes worden groot, met alle gevolgens van dien...

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Tasogare Seibei

Marina Abramovic: The Artist Is Present
Documentaire / Biografie, 2012

Earthlings
Documentaire, 2005
corruptiekapitalismeglobalizationbankbankerfraudewall streetfinancesglobal economy bankingcrisisgeldeconomiefinancial crisisstock marketcorporation