• 9.383.337 stemmen

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Avontuur / Fantasy | 141 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Alternatieve titel: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Alfonso Cuarón

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson

Releasedatum: 2 juni 2004

Plot Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

"Something wicked this way comes."

Het is Harry's derde jaar op Zweinstein. Een gevaarlijke massamoordenaar, Sirius Zwarts, is ontsnapt uit de Azkaban-gevangenis, en iedereen is er van overtuigd dat hij er op uit is om Harry te vermoorden. Terwijl hij leert om te gaan met de Dementors die naar Zweinstein zijn gestuurd om de school te beschermen leert Harry het verontrustende verhaal van Zwarts, en zijn connecties met Harry's familie.

Ron Weasley

Severus Snape

Draco Malfoy

avatar van Flipman

Flipman

Na Columbus zal elk deel door een ander regisseur verfilmd worden.

Dit deel vond ik lang niet slecht, zeker vanwege zijn duistere tintje. Hoewel hij daarin erg vooruitging op zijn voorgangers, werd er wel veel geknipt in het boekmateriaal. Daarom een 4, net als zijn voorgangers.

avatar van Wouter

dat is geknipt was, was positief. Deze film heeft tenminste gekozen meer te zijn dan een samnevatting. Daarom heeft deze film een minder gehaast gevoel dan de (langere) voorgangers.

Duisterder is ook logisch als je de boeken kent, natuurlijk. Van mij had ie ook deel 4 mogen doen.

avatar van Florisrulez

Florisrulez

ik vind deel 2 het best van de Harry Potter serie. deel 3 is ook niet slecht maar je kan goed zien dat het door een andere regiseur geproduceerd is.

avatar van Jordy

Jordy

en door een andere producer geregisseerd?

avatar van remorz

remorz

Gisteren nóg maar een keer gekeken en ik werd wederom weggeblazen door het verschil met eerdere Potter-films.

Alles in deze film is werkelijk prachtig vormgegeven; het kasteel, de pompoenentuin van Hagrid, de vrij aparte weerwolf , de beukwilg, de grim (zowel in het echt als in het theekopje en in de wolken), de verschillende weersomstandigheden, de dementors (en de daarmee gepaard gaande ijsvorming), allemaal visueel overdonderend met een verfijnd gevoel voor details (ik noem de kraaien in Hagrids tuin, de bijl van de beul, het pootje van de hippogrief door het water, de verschillende sloten op alle deuren en kisten). Het was voor mij echt allemaal genieten.

Tel daar de vlotte vertelstijl, het verbeterde acteerwerk van de jongelingen, de perfect ondersteunende muziek, leuk camerawerk en een briljant verhaal van Rowling bij op en je hebt de beste Potter tot nu toe.
Een duidelijk verschil met de eerste twee Potters vond ik dat in 1 en 2 de hoogtepunten van de boeken, bijna als een formaliteit aaneen werden geregen, terwijl deze veel beter op zichzelf staat door enerzijds enkele subplotten te vermijden en er anderzijds enkele eigen vondsten/grapjes in te verwerken.
En wat zet die Thewlis een perfecte Lupin neer zeg, echt exact hoe ik me hem voor had gesteld.

Enkele minpuntjes; de rol van Oldman vond ik een beetje (een beetje) routineus overkomen, daar had toch meer in gezeten. Naast het feit dat Dumbledore door een andere acteur gespeeld wordt, is het ook een heel andere Dumbledore geworden. Waar hij in de eerste twee vooral de wijsheid zelve is, is hij hier wat verstrooider neergezet (in de boeken is hij beiden, maar ik vind de switch van de een naar de ander niet echt goed uitpakken). Ook is de rol van Ron wat kleiner geworden, wat jammer is maar de film leidt er allerminst onder.
In feite een typische 3,5* film maar door het overweldigend gevoel voor stijl dat de film constant weet vol te houden geef ik graag 4,5*

avatar van wimmans

wimmans

Dat deze derde potterfilm anders is dan de eerste en de tweede is een feit. De eerste regiseur (Columbus) wilde zoveel mogelijk dingen uit de boeken in zijn films hebben, terwijl Cuarón veel meer zijn eigen verhaal wil vertellen.

Toch ben ik na deze delen nog niet de ultieme potterfilm tegengekomen. Dit komt toch met name door het (nog steeds) slechte acteerwerk van Daniel Radcliffe. Ook de nieuwe Perkamentus vond ik maar een hyperactieve drol.

Voor de eerste twee films gaf ik twee 3* en voor deze film een 3,5*

avatar van FisherKing

FisherKing

Compleet eens met Remorz, die het mooi verwoordt

avatar van TheOne

TheOne

Deel 4 Harry Potter and The Goblet of Fire wordt geregisseerd door Mike Newell, de regisseur van Pushing Tin, Donnie Brasco en Mona Lisa Smile. Wat zal hij ervan maken.

avatar van remorz

remorz

FisherKing schreef:

Compleet eens met Remorz, die het mooi verwoordt

Compleet? Doe er dan maar snel een half sterretje bij

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Verrassend goede film, veel beter dan deel 1 en 2, al was het maar door de sfeer. Back to the future meets lord of the rings. Nog steeds rommelig maar dat ligt waarschijnlijk aan de boeken.

avatar van meike

meike

deze film is egt leuk

ik heb hem wel 14 keer gezien

avatar van The One Ring

The One Ring

predator schreef:

Hoezo rommelig? Misschien komt dat inderdaad omdat je de boeken niet heb gelezen, maar ik vond de film echt niet rommelig.

avatar van LindaLicious

LindaLicious

Het kan rommelig zijn als je de boeken neti gelezen hebt (toen ik het met een paar vriendinnen zat te kijken, zat er eentje voortdurend: "Hè? Hoe kan dat nou? Hij was toch daar? En waarom is zij nou dat aan het doen? En wat is dat nou weer voor rare kamer...?") maar dat hoeft niet.

Iedere film is weer beter vind ik, dus deze is tot nu toe de beste van de drie !

avatar van luuk1988

luuk1988

minder dan de voorgaande 3.5 sterren

avatar van b-iancaatjuh

b-iancaatjuh

als je de boeken niet gelezen hebt snap je de draad van t verhaal niet omdat er niet goed op dingen word ingegaan. voortaan eerst het boek lezen voor je commentaar geeft op hp is wel handig

avatar van Stevo

Stevo

Ik vond dit deel toch aanmerkelijk minder dan de voorgaande delen. Ik vond de film zelfs saai. Jammer. 3 sterren.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

b-iancaatjuh schreef:

Vind ik niet, we zijn hier op een filmsite dus je moet de "films" beoordelen. Ik vind dit het beste deel maar als je de boeken niet kent kan ik best snappen dat je hem niet zo goed kan volgen.

avatar van judepu

judepu

ik was helemaal gek van 1 en 2 maar ik vind 3 tegenvallen:s tot mijn grote spijt...
bij 1 en 2 was de verhaallijn veel spannender. Bij deel 3 was de hele clue dat die muis pippeling was ofzo. dat wist ik al vrij gauw en vanaf toen gebeurde er voor mijn gevoel niet veel spectaculairs meer. al moet ik wel zeggen dat het boek een van de beste is, er is teveel weggelaten in de film.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Zit nu lekker in de Potter sfeer en dus na de eerste twee films meteen naar de videotheek gehold. En moet zeggen dat Prisoner of Azkaban een duidelijke vooruitgang is op de eerste en, vooral, de twee film. Film bevat een heerlijke duistere sfeer, met name één van die eerste scènes in de trein, en is voortreffelijk in beeld gebracht. De rest is opnieuw prima in orde en de cast heeft zelfs een voortreffelijke aanwist gekregen met Gary Oldman in een heerlijke rol. Hopen dat de rest van de Potter films deze sfeer kunnen vasthouden.

3,5 ruime sterren.

avatar van E V

E V

Meer humor, meer natuur opnames, maar niet spannender of enger dan de twee voorafgaande Potter films.

Beetje saai is het als je t boek gelezen hebt want dan weet je precies wat er komen gaat. Klein rolletje van Emma Thompson. Verder de bekende Potter acteurs.

avatar van Purmerend

Purmerend

Zeer mooie omgeving, special effects en mutaties van personen in monsters. Donkere luchten, regen, zon, sneeuw bijna alle weertype's zaten erin. Aangename film 3.5*

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Voor mij de minst leuke film van de 3 die tot nu toe uitgekomen zijn terwijl ik Azkaban wel het leukste boek vond van de 5 die tot nu toe uitgekomen zijn. Grootste minpunt vond ik de nieuwe Perkamentus, ik had liever gezien dat ze met wat effecten ervoor hadden gezorgd dat we nog steeds de oude Perkamentus zag maar nee, daar hebben de makers niet voor gekozen.

Ik wil niet zeggen dat het de slechtse film was, integendeel zelfs, maar ik ga op mijn gevoel af en het sprak mij allemaal wat minder aan...:?

Toch 3,5 sterren voor de kwaliteiten die de film wel degelijk had...

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Idd, mijn favoriete boek was ook HP 3 (overtroffen door deel 5 inmiddels). En nadat ik deze film heb gezien kon ik het boek niet meer lezen zonder aan die verschrikkelijke actrice die Zwamdrift speelt en die vreselijke creep die Perkamentus speelt. Beide vind ik totaal niet op de beschrijving van het boek lijken. (Zwamdrift is gehuld in doeken en niet in een trui!) Perkamentus had wel wat meer weg mogen hebben als Richard Harris. Maar nee, deze nieuwe regisseur wil zíjn interpetatie van het boek en niet vooruitborduren op Chris Columbus. Nee, in plaats daarvan vernielt hij het schoolterrein into een (praktische) berg en elk spoortje van magie en de sfeer (puur gevoel hoor) is bruut verpest. Ik zal mezelf dwingen om deel 4 te bekijken omdat ik het gewoon niet wil missen. Maar jezus, wat viel deze film mij tegen.

En nog een vraagje tussendoor: Waar is het Krijsende Krot?????

2,5

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén schreef:

En nog een vraagje tussendoor: Waar is het Krijsende Krot?????

2,5

Heb de film pas nog een keer gezien en kom terug op deze vraag, hij was er wel degelijk en blijkbaar is mijn geheugen slechter dan deze film. En om eerlijk te zijn was hij niet zo erg belabberd, ookal ben ik het nog steeds eens met wat ik verder heb geschreven.

Van een kwade 2,5 naar een boze 3

avatar van Uma Oldman

Uma Oldman

predator schreef:

Nog steeds rommelig maar dat ligt waarschijnlijk aan de boeken.

Je hebt de boeken dus duidelijk niet gelezen...

avatar van ericos

ericos

Leuke film! Erg spannend!

avatar van zip

zip

Achteraf gezien is hij beter dan ik dacht. Enorm beknopte correcte synopsis van het boek, prachtige animatie en nog behoorlijk pittig geregisseerd ook. Ik heb ben zelfs naar de aftiteling blijven kijken, die is echt fantastisch gevonden. Een uitdaging: zoek de zoenende voeten!

avatar van Jonkman

Jonkman

Leuke film, maar jammer dat hier en daar wat anders is aan het boek en ook wel jammer dat het niet het zelfde terrein was als de andere 2 delen. *****

avatar van xangadix

xangadix

5 sterren en toch klachten..?

avatar van *jolien*

*jolien*

leuke film!, ik ben absoluut geen HP-fan, maar je moet zo'n film gezien hebben. Hij is beter dan de eerste 2 delen. hopen dat deel 4 nog beter word!

4.5 sterren