Bowling for Columbine (2002)
Genre: Documentaire / Misdaad
Verenigde Staten / Canada / Duitsland
Geregisseerd door: Michael Moore
Met onder meer: Michael Moore, George W. Bush en Marilyn Manson
Releasedatum: 5 december 2002
Plot Bowling for Columbine
"One nation under the gun"
Michael Moore zoekt naar de oorzaken van het bloedbad van 20 april 1999 in het Amerikaanse Littleton waar 2 leerlingen van de Columbine High School in de refter met halfautomatische geweren begonnen te schieten. De balans: 15 doden en 12 zwaargewonden. Ook trekt Moore door Amerika op zoek naar een verklaring voor het hoge aantal gewelddaden in het land dat ooit voor iedereen het beloofde land was. Wat is er misgelopen? Moore neemt de mentaliteit onder de loep van de Amerikaanse burger die met een geweer onder zijn kussen slaapt. Hij probeert ook acteur Charlton Heston, voorzitter van de wapenbond, te strikken voor een interview, hij bezoekt Marilyn Manson en analyseert de Amerikaanse geschiedenis.
Zichzelf - NRA President
Zichzelf - President of Guatemala
Zichzelf - Mayor of Sarnia, Ontario, Canada
Zichzelf - County Prosecutor: Flint, Michigan
Zichzelf - Police Detective
Zichzelf - Columbine Victim
Dustyfan
Uhm, wat mij vooral wat stoort is hoe overprotective ouders soms kunnen zijn.
Klopt. Dat is even fnuikend als nalatigheid.
Het is de kunst om mee te groeien met je kind, zodat je weet (of in kunt schatten) waar een kind aan toe is, of wat het aan kan.
Wat 'onschuldig' is in de ogen van een volwassene, kan heel beangstigend werken voor een kind als hij /zij niet begrijpt wat 'ie ziet.
Hevig neukende mensen lijken dan net op vechtende mensen. De eerstvolgende vrijpartij van pap en mam is dan in zijn ogen ook een vechtpartij, wat voor het kind heel beangstigend is.
De moeilijkheid hierbij is, dat kinderen zelf vaak niet hun angst kunnen benoemen, zodat het heel lastig wordt om te ontdekken waar het kind bang voor is en om de angst weer weg te nemen.
'Den Haag' hoeft inderdaad niet alles op te lossen. Dat ben ik met je eens. Voor het overige, nee...
(....)
Ik vind het wél heel gemakzuchtig om alles maar op de ouders af te schuiven.
Tuurlijk, je hebt ook wel gelijk. Toch blijft het in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de ouders. Je kunt Twee Vandaag of het Journaal gaan aanvallen, maar voor hetzelfde geld zapt je kind naar CNN of zoiets. De volledige TV gaat zich echt niet aan ouders aanpassen. Zulke dingen gebeuren en zijn niet te voorkomen.
Maar je kunt wel afvragen of een actualiteitenrubriek om half 6 niet teveel beperkt wordt in haar mogelijkheden als je met kinderen rekening moet houden. Is half 6 niet gewoon een beroerde tijd voor zoiets? Zijn drie actualiteitenrubrieken ook niet veel te veel?
Weet je wat: we doeken Twee vandaag op, Gooien Nova op Nederland twee en zenden op Nederland drie elke avond na tienen een goeie film uit. Iedereen blij.
Dit wordt trouwens wel erg off topic.
Als mama en papa dan veel stevige neukpartijen samen met je kinderen zien, en op tijd tekst en uitleg geven. Want je mag dan nog zo streng zijn, ze worden er toch mee geconfronteerd, en snel
Elke avond na 10'en ... SB moet zeker niet vroeg uit z'n bed de volgende morgen
Och, zelfs al zou ik vroeg opmoeten, voor twaalven lig ik er zelden in. (Vorig jaar rond deze tijd moest ik vaak om kwart voor vijf op).
Veruit de meeste ouders zijn heel erg geschikt om kinderen op te voeden. De kneuzen die het niet kunnen komen op TV of in de krant, waardoor het soms net lijkt alsof het er heel veel zijn.
FisherKing
Ik geef het op.
Mensen zonder kinderen weten het altijd beter...
Ik vind het belachelijk om te stellen dat alleen ouders die in de krant komen slechte opvoeders zouden zijn. Al die ouders die hun kinderen nauwelijks aandacht geven en waarvan het ze geen zak kan schelen wat ze allemaal uitvoeren, vind ik niet echt te verwaarlozen.
mister blonde
Dustyfan
Was het maar waar. Er bestaat voor opvoeding helaas geen handleiding. Als ouder ben je dagelijks en naar eer en geweten, bezig met uitzoeken wat het beste is voor je kind, want geen twee ouders en geen twee kinderen zijn hetzelfde. En iedere ouder zal fouten maken, dat kan niet anders.
Daarom daarom vind ik het zo oneerlijk om ouders overal de schuld van te geven.
Daarom daarom vind ik het zo oneerlijk om ouders overal de schuld van te geven.
Het ging mij hier om:
Als je alleen al kijkt naar de meest extreme vormen van beroerde opvoeding, kindermishandeling en dergelijke, zijn er cijfers waarvan je steil achterover valt.
En dat zijn dan slechts de extreme gevallen. Dus dan heb je het nog niet eens over veel meer ouders die gewoon geen enkele aandacht hebben voor kinderen, danwel dubieuze opvoedingsregels hanteren, waardoor ze geen enkele besef van maatschappelijk normen hebben.
Dustyfan
Je hebt helemaal gelijk dat die cijfers meer dan verschrikkelijk zijn. Elk kind dat mishandeld en/of verwaarloosd wordt is er één te veel. En inderdaad komt de meerderheid niet in de statistieken voor.
Dat neemt niet weg, dat veruit de meeste ouders heel erg goed en naar hun beste kunnen en weten met hun kinderen omgaan.
Gelukkig maar !
Anatolia
Goede, af en toe zeer hilarische documentaire met een paar rake reportages (waarvan Marilyn Manson de meest opvallende).
Wel jammer van het erg sentimentele einde. Ik had het idee dat dat echt geacteerd was, vooral vanwege het kamerawerk: wanneer Moore de foto van het vermoorde meisje aan de weglopende Heston wil laten zien, wordt er opeens van twee hoeken gefilmd, zonder dat de ene camera de andere ziet. Zulk montagewerk verwacht je niet in een documentaire waarin de kamera slechts van begin tot eind achter Moore aanloopt.
Al met al 3,5*.
Anatolia
Ik heb hier trouwens wat reacties gelezen en sommigen (of meesten) kunnen ongeveer zo samengevat worden: "Fantastisch die zelfkritiek! Zie hoe dom die Amerikanen zijn!"
We kicken er wel op, hè. Amerikanen (Moore, Simpsons, Southpark etc.) die hun eigen land voor paal zetten. Ik ook hoor, ga ik niet ontkennen...
chucknorris
- 1908 stemmen
Werkelijk verbijsterend.
Mooi onderliggend thema, angst. Vooral het verschil met de canadezen vond ik fraai om te zien. het meest verbazingwekkende vond ik overigens het bezoek van Moore aan South central. Geen Amerikaan die zich daar waagt. Voor een groot deel dus door het beeld wat er in de media van geschapen is.
berichten over Irak oorlog verplaatst naar Fahrenheit 9/11 (2004 )
Rujar
HAHA!!! Dit is natuurlijk topvermaak.
Nu ziet de hele wereld dat de gemiddede Amerikaan echt super dom is.
GFM
HAHA!!! Dit is natuurlijk topvermaak.
Nu ziet de hele wereld dat de gemiddede Amerikaan echt super dom is.

Anatolia
Waarom touché? Alleen omdat hij per ongeluk een letter is vergeten bij het typen?
Ja, dat maakt een mens natuurlijk meteen dom.
GFM
Nounou...het was (vind ik hoor, en smaken verschillen) wel geestig om te zien om iemand de aantijging te zien maken dat Amerikanen dom zijn, en in die aantijging zelf een spelfout maken..
Meteen dom is ie zeker niet, vat het niet zo serieus op joh!! Er zijn ergere belangrijker dingen in het leven..zoals het EK!!
Rujar
Ja, dat maakt een mens natuurlijk meteen dom.
Was een reactie op mijzelf......
Ik vind het zelf nogal grappig
O op die manier
. Ja, zelfkritiek mag natuurlijk altijd...
(Maar nog steeds best aardig van mij, dat ik je wilde verdedigen, niet?
Bovendien verandert dit niets aan de domheid van de Amerikanen.)
bioscoopzaal
Deze film heb ik nog niet gezien, maar bij bowling for collumbine had hij een rits getallen over moorden per jaar. Dat waren absolute getallen, en niet per inwoner in procenten. Ja, dan wint Amerika het allicht van antarctica (weet niet meer waar het mee vergeleken werd, maar om maar een voorbeeld te noemen.)
Dat waren inderdaad absolute getallen. En met Antarctica scheelt het natuurlijk heel wat. Maar als je de vergelijking maakt met Japan (dat minstens evenveel inwoners heeft als de VS) dan is het aantal schietincidenten verhoudingsgewijs best schokkend...
libertasIV
de VS heeft ongeveer 280 miljoen inwoners. japan ongeveer 130 miljoen. d
libertasIV
dat is dus niet 'minstens evenveel'. maar het is wel een feit dat ook per hoofd de VS de meeste moorden heeft.
bioscoopzaal
de VS heeft ongeveer 280 miljoen inwoners. japan ongeveer 130 miljoen. d
Dat wist ik niet, ik dacht dat de bevolkingsaantallen wat dichter bij elkaar lagen.
titia
Bingo, en dat is precies het probleem. Als je er geen bevolkingsaantallen bij noemt, weet je nooit hoe de verhoudingen zijn. En zo kan je met gewone cijfers, die altijd zo lekker betrouwbaar overkomen, een heel verkeerd beeld schetsen. Hoe noemen ze dat ook al weer, creatief boekhouden?

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Searching for Sugar Man
Documentaire / Biografie, 2012

Earthlings
Documentaire, 2005
vscanadapistoolmass murderhomicideto shoot deadchecks and balancescolumbineoklahoma city bombingamerican culture gun violenceperson running amokmass shooting