Genre: Mystery / Thriller
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 18 februari 2010
Bekijk via Netflix
Plot Shutter Island
"Some places never let you go."
De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.
Teddy Daniels
George Noyce
Deputy Warden McPherson
Warden
joostus
Nou ik moet bekennen dat ik dat niet heb meegekregen.
waaruit kan je dat opmaken dan?
Inderdaad precies wat 'inquesto' zegt . Ik zal je een PM met uitgebreide uitleg sturen die ik eens gemaakt heb
. Ik merk toch dat veel mensen de film niet helemaal door hebben (wat kan gebeuren natuurlijk). Maar daardoor weten ze nog niet half hoe geniaal deze film is. Bij een 2e kijkbeurt met de juiste uitleg over de film zal je veel meer opvallen en misschien je waardering omhoog gaan.
Maar wat nu als het je allemaal wel opvalt en je het verre van geniaal vind? Zo vind ik het woord 'subtiliteit' amper van toepassing. Hoe duidelijk wil je het hebben?
Snap best dat er kijkers zijn die het slurfje van Scorsese niet doorhebben ( w.b.t. DiCaprio's doen alsof), maar dan nog. Je kunt die scène toch niet geniaal noemen?
Wbt de eerste grote ontknoping snap ik de genialiteit al helemaal niet. Je moet haast blind zijn wil je het einde niet op minimaal een half uur ervoor aan zien komen.
Nand
Op welk moment is het duidelijk wat er aan zou komen?
Op het moment dat er uit een denkbeeldig glas wordt gedronken begint het eerste kwartje langzaam te vallen. Maar het wordt echt overduidelijk wanneer de hoofdpijnen, disoriëntatie DiCaprio parten gaan spelen. Met als uitschieter bijv. de scenes met zijn vrouw haar 'moordenaar' en het rotsintermezzo.
Nogmaals, snap best dat niet iedereen zoiets ziet aankomen maar mensen die e.e.a. niet gelijk snappen bestempelen als laagstemmers is net zo onnozel als mensen die alles klaar als een klontje hebben betichten van het tegenovergestelde.
Zat al tegen het einde aan te hikken en zoiets verpest een mooie score. Met name dat knipoogje er overheen vind ik juist niet van enige genialiteit getuigen.
EliasZ
Goede film, niet veel op aan te merken maar vond het ook niet geweldig.
De twist was ook enigszins voorspelbaar, zie je de laatste tijd vaker..
3.5
Rizz
Goede film, niet veel op aan te merken maar vond het ook niet geweldig.
De twist was ook enigszins voorspelbaar, zie je de laatste tijd vaker..
3.5
Ook de aller, aller, aller laatste twist?
Rizz
Oh please... Not again...
Hahaha oke. Dan niet. Excuse moi
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Het spijt me jongens, maar wat een onoriginele en achterhaalde film is me dat zeg. Ik kan me niet voorstellen dat zo een script nog verkoopt. De twist zag ik al rond de 45ste minuut aankomen. Alles werd iets te dik uitgesmeerd + zijn er vééél films die van hetzelfde laken een broek willen maken, ( Don't look in the basement, Hide And Seek.... ), om er een paar te noemen.
Voor wie het einde niet zag aankomen is dit waarschijnlijk een leuke film. Ik had iets van "aah, weer zo eentje die je aan het rijtje kan toevoegen". Voor mij zaten hier niet al te veel verrassingen tussen, vandaar dat 3 meer dan genoeg is ondanks de originele setting en de goede acteerprestaties van o.a Leonarde Dicaprio. Maar het verhaal zelf is nog geen 50 cent waard.
Glacius
Ook de aller, aller, aller laatste twist?
Dutchgreens
Misschien dat jij er zelf nog een onnozele fantasie twist aan toevoegd hebt?
de film is gwn een topper of jij 't nou wil of niet.
Miron
Martin Scorsese heeft goed werk geleverd.
De film voelt aan alsof hij in de jaren 50 gemaakt is.
Leo blijft een baas natuurlijk.
Misschien dat jij er zelf nog een onnozele fantasie twist aan toevoegd hebt?
Ja ja we weten het al, je vind het niet origineel. Maar zelfs al is het voorspelbaar (of al gedaan), je kunt er toch van genieten denk ik. Het is gewoon mooi gefilmd en goed geacteerd. Tevens zijn de sfeer en de opbouw van het personage ijzersterk. Scorcesse's stijl is gewoon leuk om naar te kijken. De details enzo.
joostus
Precies! Al zou die voorspelbaar zijn.. Hij is fantastisch in elkaar gezet. En al zou je in GROTE LIJNEN (want anders kan niet) kunnen voorspellen hoe de film eruit zal zien.. Dan nog wil denk ik elke normale filmkijker wel weten hoe alles precies uitgewerkt zal worden. Waardoor hij gek is geworden,wat er nou precies met zijn vrouw en kinderen is gebeurt, waarom hij niet wil toegeven wat er werkelijk gebeurt is met hem/zijn gezin. Hoe tedyy zal reageren als alles hem weer duidelijk word, waarom ze hem dit rollenspel laten spelen. En weten wat precies nou echt en verbeelding was... En dat vind ik geniaal in elkaar zitten...
Het enige wat voorspelbaar is, is dat je al snel kan bedenken dat teddy juist degene is die gek is.. maargoed.. daar heb je nog niet veel aan hoor.. daarmee is de film niet klaar. Want hoe, wat, waar, waarom, waardoor en waneer.. dat is neem ik aan toch wat je wil weten.. de details. En die dingen zijn echt niet voorspelbaar.. op kleine dingetjes na misschien..
Crimecassano
ik vind dit een heel goede film, hij doet mij aan "a beautiful mind" denken. ik had de twist helemaal niet aan zien komen! het einde was buitengewoon geniaal.. 5 sterren!!
DaHool
De film klopt niet, maw hij steekt niet goed in elkaar. Hoe kan het, dat ze op een boot aankomen, dat ie het hele eiland onderzoekt? Het had juist een mooi verhaal kunnen worden als ze hem zouden doen geloven dat ie niet spoort, maar dat dat juist wel zo was.
Een film waar alles wel perfect verloopt en waar je achteraf de eindjes aan elkaar kunt knopen is "Hide and Seek".
Nand
buitengewoon geniaal.. 5 sterren!!
En je geeft hem 4,5
Leannen
Super goede film, maar 1 ding snap ik niet goed:
Speelt hij op het einde nou dat hij een terugval heeft? Of heeft hij dat echt. Want het lijkt, wanneer hij omkijkt, dat hij heel goed weet wie hij echt is.
catdog
- 2026 stemmen
Een nog betere film bij de herziening. Waarom ? Omdat elk personage in deze film nu een hele andere dimensie heeft. Waren het voorheen nog verplegers die moeizaam meewerkten in het ondervragingssyteem van 'de marshall' zijn het nu verplegers die moeizaam moeten meespelen in de 'proef' die Dr. Cawley uitvoert op Andrew en eigenlijk 'orders' moeten uitvoeren van een patient.
Pasdepeu
JeLLo
goeie film! Die je aan het denken zet, en die je bijna verplicht om hem nog een keer te zien, om dan beter op de details te letten en daardoor kom je toch wel ergens met het verhaal en dat alles dan daadwerkelijk op zijn puntjes valt.
Het kan altijd beter, 4,5!
Banjo
- 2035 berichten
wow deze film blijft wel even in je hoofd spoken..
hij kijkt ook erg lekker weg...
sterboz
Gewoonweg een topper! Dicaprio en Scorsese zijn een match made in heaven. Wie had ooit kunnen denken bij het kijken van Titanic dat Leo zo'n waanzinnig goede acteur zou worden. Weinig films gezien die zo'n verschrikkelijk beklemmende sfeer heel de film wisten vol te houden!!
Super goede film, maar 1 ding snap ik niet goed:
Hij doet alsof hij een terugval heeft.
Charmides
Fijn camerawerk , acteurs deden het redelijk en best goed verhaal.
4 sterren op zijn plaats

joostus
Even wat zeggen over het acteurwerk.. Man wat is dat ontzettend goed in deze film. Als ik de film kijk zit ik helemaal in het verhaal, en dan valt het niet zo op. Maar als je er op gaat letten, dan acteert Leonardo geniaal goed gewoon. Hier zou hij echt een oscar om verdienen. Dat hoop ik zeker. Maar ook Ben Kingsley doet het geweldig en de kleine rol van george noyce word ook fantastisch gespeeld. Maar iedereen gewoon.. Ik kan geen scene vinden waar matig of nog erger geacteerd word. Overal ziet het er gewoon perfect uit.
Keane1983
Een geniale film, zet je wel tot nadenken en ik heb de "twist" niet echt zien aankomen. Hoewel door het lezen op de site het dus wel verwacht had dat deze erin zat.
Maargoed, deze vond ik erg goed.
Acteerwerk is subliem en de manier van filmen erg goed gedaan.
De score was indrukwekken, vooral de opening scene met de "misthorens" vond ik erg leuk gedaan.
Voor de mensen die de blu-ray ook hebben (ik weet namelijk niet als deze ook op de gewone dvd staan), wordt nog het een en ander uitgelegt over de film. Hierdoor vielen er ineens een heel stuk meer puzzelstukjes op zijn plaats.
Daarbij is het gewoon erg leuk om te zien.
Van mij een dikke 4.5*
CritiCom
Het concept waarop 'Shutter Island' verder bouwt leek me enorm interessant, en dàt is de reden waarom ik naar het Feestpaleis in Aalst ben getrokken om deze film te bekijken. Je moet toegeven: een film over crimineel gestoorden op een mysterieus eiland...dat klinkt wel boeiend.
Het eerste uur van de film weet de kijker al mee te sleuren in een kafkaiaanse setting die de personages én het publiek een beetje onwennig en zelfs paranoïde maakt. Het mysterieuze gedeelte van de verhaallijn wordt bijna onmiddellijk geïntroduceerd: een gestoorde vrouw die haar eigen kinderen heeft verdronken is ontsnapt uit het zwaarbewaakte 'Ashecliffe Hospital', en dat terwijl haar kamer op slot was en een minuscuul raampje heeft. David Copperfield kan daar een ferm puntje aan zuigen, me dunkt. Hoe langer de twee Marshalls op het eiland verblijven, hoe meer waanbeelden en flashbacks Teddy begint te krijgen...
De vreemde ontsnapping in combinatie met het sfeertje dat in de instelling hangt is genoeg om koude rillingen over je ruggengraat te doen lopen. Ben Kingsley, die er weer uitziet als een pedofiel in een driedelig kostuum, draagt ook bij tot het "creepy" gevoel van de film. De rest van de personages zijn ook goed gecast (extra knipoog naar Mark Ruffalo, die de partner van DiCaprio speelt) en de locaties zijn erg professioneel in beeld gebracht.
Het enige minpunt in de eerste helft van de film is de verontrustende manier waarop Teddy's hallucinaties in beeld worden gebracht. Het hoort weliswaar bij het gothic thema, maar mij beviel het niet. Ook duren die stukjes iets te lang, waardoor het redelijk ongemakkelijk aanvoelt voor het publiek.
Maar goed: ik zat me te amuseren in de filmzaal...tot duidelijk werd dat Dennis Lehane in zijn boek een twist had gestopt (en nog een slechte ook). De plotwending wordt stilaan uitgewerkt in de tweede helft, die steeds drukker gaat aanvoelen. De subtiele dreiging die constant voelbaar was in de eerste helft, is niet meer subtiel naarmate de film vordert naar de ontknoping toe. Het tempo wordt (veel te snel) opgedreven en daardoor gaan alle nuances verloren. Dat is echt heel jammer, want het begin was echt meesterlijk uitgevoerd. Martin Scorsese is echter niet de schuldige, aangezien hij zich aan de gegevens uit het boek moest houden.
Ik zou teveel van de plot verklappen als ik mijn emoties bij het einde van de film zou omschrijven, dus dat ga ik niet doen. Wel is het zonde dat het prachtige camerawerk en de unieke cinema-ervaring niet de hele film doorgetrokken werden. Dit kost 'Shutter Island' helaas aardig wat punten.
Mijn score: 7/10

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio vrijdag op televisie

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio komt binnenkort weer naar Netflix

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio wordt vanavond uitgezonden op televisie

De langverwachte 'Shutter Island'-prequelserie 'Ashecliffe': hoe staat het daar eigenlijk mee?

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999