Genre: Mystery / Thriller
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 18 februari 2010
Bekijk via Netflix
Plot Shutter Island
"Some places never let you go."
De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.
Teddy Daniels
George Noyce
Deputy Warden McPherson
Warden
joostus
Ik heb heel lang na moeten denken, moet ik toegeven, over het plot van de film. Ik dacht ook dat er verschillende scenarios mogelijk konden zijn maar nu ik terug denk is er maar één mogelijk en als je goed oplet tijdens de film is het ook overduidelijk. Het briefje dat hij onder het bed vind van de zogenaamd vermiste vrouw geeft hier uitsluitsel over. Dit in combinatie met het einde, lijkt me overduidelijk. Men probeert 'Teddy' terug te krijgen in de realiteit, wanneer deze uiteindelijk doordringt kan hij niet langer leven met het besef dat hij een monster is. = de laatste zin van de film. Het is een goede film die je uitnodigt op een reis door de wereld van de psyche van de mens en hoe deze je voor de gek kan houden.
Zo heb ik de film geïnterpreteerd.
Dat heb je alles goed op een rijtje gezet
Want dat is de goeie uitleg
Jessel
Jezus wat een verwarrende film.
Maar hoe goed neergezet, ben onder de indruk.
Alleen voor mijn gevoel is het einde niet helemaal goed,
ik weet het niet maar heb er een raar gevoel bij!
chevy93
Bovendien raad ik hem aan om gewoon te typen zonder quote en hooguit @MissN er voor te zetten. Stel dat iedereen zo'n stuk tekst zou quoten?
Mijn muiswiel zou 5x zo snel kapot zijn
Q Jones
Goede onderhoudende film met een top cast die allemaal even goed presteerd. Vooral Ruffalo vind ik erg goed mensen moeten hem eens wat meer ruimte geven in een film en dan wint hij zo bakken vol met prijzen. Maar goed terug naar de film.
Het verhaal is goed wel wat gecompliceerd dus je moet goed opletten. Voor mij was de pret er eigenlijk al af want ik had de trailer gezien en toen wist ik al welke kant het op ging en ook het einde al. Dus ik raad mensen af de trailer te kijken.
Veder een lekker orginele film die iets nieuws heeft te bieden gewoon kijken dus.
Bartt88
Vond het een zeer sterke opening van de film, het moment vanaf de boot tot aan bij het complex, vooral die dreunende geluiden gaven het een bijzonder sfeertje dat ook in de rest van de film hangt. Deed me een beetje aan dat deuntje van Jaws denken trouwens.
canciser
Ik ging deze film kijken zonder al te veel verwachtingen, maar ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Het verhaal is erg ingewikkeld, vooral door al die namen. Het begin vond ik redelijk, maar naar het einde toe werd de film briljant, veel spanning en knappe complottheorieën. Zelf doet de film me een beetje denken aan Living with the dead en changeling. Al wordt de sfeer van Changeling net wat anders gebracht. 4*
M013
Ik heb de film net gezien in de bioscoop. Ik vond het echt een meesterwerk. Je weet nooit hoe het verhaal verder verloopt en je blijft altijd in onzekerheid en geboeid. De film duurt 2,5 uur maar voor mijn gevoel is het geen lange film. Zelfs op het einde is er nog ruimte voor een discussie hoe de vork in de steel zit. Je komt er steeds meer achter dat de hoofdrolspeler zelf ook het een en ander heeft meegemaakt. Wat ik het mooiste aan deze film vind is dat je het verhaal heel langzaam ziet veranderen van normaal tot krankzinnig. Ik vind dat dit op een erg realistische manier is overgebracht d.m.v. het acteerwerk en de sfeer van de film. Je ervaart de film alsof je zelf gek wordt. Dat is het grote pluspunt van deze film. Het geeft zoveel stof tot nadenken dat je er helemaal in zit. Vandaar een 4,5 ster.
jikamajoja
Knappe film van grootmeester Scorsese. De akelige sfeer houdt je van het begin tot het eind in spanning. Na het zien van de film dacht ik eerst ook dat er verschillende scenarios mogelijk konden zijn maar er is er maar één mogelijk.
Kr!kke
Geweldige film!
Allereerst vond ik de muziek al prachtig, paste echt bij de sfeer van de film. DiCaprio doet het, net als de rest van de cast, echt meer dan geweldig. Het verhaal was ook echt schitterend, het zat echt wondermooi ineen. Martin Scorsese is een tovernaar !
Smi
Erg onder de indruk!
Geweldige acteerprestaties en precies de misleiding die erg bijdraagt aan de kwaliteit van de film.
Ook de boodschap van de extreme mate waarin onze hersenen onze belevingswereld kleurt, valt zwaar maar kan ik enkel beamen.
macrobody
Deze film bleef mij boeien tot het einde. Creepy sfeer gedurende de gehele film. Goed en overtuigend acteerwerk. Zet je weer even aan het nadenken over de werking van het menselijk brein. Het kan alle kanten op: de goede en de slechte...
TiMmS
Wat een dijk van een film!
Parisa
Ik ben blij dat ik deze film op de valreep nog in de bios heb gezien. (Ik denk namelijk dat hij niet zolang meer draait?) In vergelijking met andere nieuwe films die ik de afgelopen tijd heb gezien is de tijd in deze voorbij gevlogen. Dat is te danken aan de goede setting, acteurs en script/boek.
Laat ik beginnen met het eerste. De psychiatrische inrichting was the bomb. Echt geloofwaardig in zijn doel. Hoe de opbouw was, hoe mensen daar over en weer liepen enz. Goed gedaan. Ook het eiland met alle scherpe punten deed het goed in het scherm. Minder vond ik de vuurtoren. Die viel naar mijn mening een beetje uit de toon. Ik zag de scenes daar net zo lief ergens anders in het complex.
Met de acteurs dacht ik eerst nog hallo Jack, hallo Gandhi, maar dat viel na een kwartierje weg. Goede acteurs kunnen dat. Iedereen speelde geloofwaardig de rol waarvoor ze gecast waren. Als ze praten (en dat gebeurde veel) waren ze gewoon hun karakter met eigen achtergrond. Ook deden ze (in de laatste scenes bijv.) veel non verbaal, wat veel bijdroeg aan geloofwaardige communicatie.
Ik heb het boek niet gelezen, maar het is goed te merken dat de scripschijver veel stof had om iets moois van te maken. Het verhaal is voor een niet lezer zoals ik compleet en er werd de tijd genomen om je alles te leren over de personen en omgeving van de film.
Dan over de twist. Lekker zo'n open einde. Vaak krijg je bij zo'n film echt alles uitgelegd. Nu mogen we zelf onze conclusies trekken. Ik denk dat Teddy wel echt Teddy is. Waarom? Doktoren mogen niet zo ver meegaan in een rollenspel. Er zijn ook daadwerkelijk andere gevangen bij betrokken geraakt (de verhoringen), en dat kan je als psychiater gewoon niet maken. Kan je daar weer troep in het hoofd van anderen op gaan ruimen. Van wie is de kamer van de 'ontsnapte gevangene'? Van Teddy zelf? Ik geloof er niets van. En ook niet dat die ruimte zomaar leeg staat. Daarvoor is gewoon te weinig ruimte. Alles zit altijd helemaal vol.
Geen echte vragen van mij dus. Meer mijn standpunt voor deze film.
4* Voor deze meeslepende film.
takeshi-san
Het was zeker een vette film ik ben nog nooit een slecht film tegen gekomen van Martin Scorsese de acteer prestaties waren goed het muziek was geweldige en over het plot wil ik niet te veel kwijt anders moet ik te veel spoiler tags gebuiken maar het was zeker een goede film.
IronHide
Geweldig verhaal. Lekker verwarrend. Een echt waansysteem, of toch niet? Super.
Hakunamatafaka
Geweldig verhaal. Lekker verwarrend. Een echt waansysteem, of toch niet? Super.
Dat "of toch niet" kun je wel weghalen.
Q Jones
Met de acteurs dacht ik eerst nog hallo Jack, hallo Gandhi
Ik vind dat Dicaprio de rol van Jack al lang achter zich geeft gelaten, hij hoeft hij voor mij niet meer te bewijzen dat hij meer in zijn mars heeft.
ichi
Na recent The Shining weer te hebben gezien valt mij op hoezeer Scorsese een dergelijke verantwoorde horrorfilm wilde maken. En daar niet helemaal in slaagt.
Overeenkomsten; o.a. Onheilspellende opening, geisoleerd gebouw, gekte, heftige weersomstandigheden en het gebruik van modern klassieke muziek..
Het veelvuldig gebruik van twintigste eeuws klassieke muziek kon mij in eertse instantie erg bekoren, maar zo nu en dan begon het mij te irriteren. Hier met name het veelvuldige gebruik van de derde symphonie van Penderecki. Waar de bombast en dreiging van zijn composities bij the Shining perfect werken, is het mij in Shutter Island iets te veel van het goede. Te vaak wordt het vierde deel uit de derde symphonie gebruikt en wordt het een beetje corny.
Rothko chapel van Morton Feldman werkt wel erg goed.
Beetje gemengde gevoelens dus. De film lijkt een beetje onder zijn eigen gewichtigheid te lijden.
Roel Bogers
Goede vergelijking. Nou moet ik wel zeggen dat The Shining echt top-of-the-bill is wat dit genre betreft. (staat zelfs in mijn lijst)
Vooral de karakter opbouw en afbreuk die zo fenomenaal was in The Shining, mis ik in Shutter Island. Hoewel Scorsese het inderdaad wel heeft geprobeerd, maar daar niet in is geslaagd.
Q Jones
Ik denk eerlijk gezegd dat het niet zijn bedoeling was een soort tweede Shinning van te maken maar idd je geeft veel verglijkings punten aan. Maar de Shinning is meer horror en dit meer thriller
joostus
Dit is echt totaal geen horror. Van veel mensen lees ik reacties dat de film tegen viel omdat ze horror verwachtte. Maar dat moet je ook echt niet verwachtten met deze film.. En ik geloof en vind ook zeker niet dat 'scorsesse geprobeerd heeft een verantwoorde horror film' te maken.. Het genre horror word ook nooit genoemd bij de genre's waarin deze film valt.. En als een regiseur een paar redelijk enge stukjes in doet, wil dat niet meteen zeggen dat hij een horror probeerde te maken.
Mystery/Thriller is de perfecte benaming van het genre van deze film.
ichi
Wanneer een film nou horror is of niet blijft een eeuwige discussie. De beste films zijn vaak genreoverstijgend of genrebepalend.
Het probleem van Shutter Island is dat het naar mijn mening iets te veel gebruik maakt van cliches. Hij voldoet wat dat betreft prima aan de regels.
Het is maar net of je er in mee kan gaan of niet. Bij mij was dat zo nu en dan problematisch. En ik verwacht toch wel het een en ander van een Scorsesefilm.
Ik ben wel benieuwd hoe defilm bij een tweede kijkbeurt valt, over een jaartje of zo.
Bartt88
Welke regels?
Overigens vind ik niet dat er te zwaar getild moet worden aan de discussie, ''is dit horror of niet''.
Zoals al staat aangegeven is het een Mystery / Thriller, en ja, natuurlijk zijn er wat momenten die aan horror voldoen maar bij lange na niet genoeg om het als genre te kunnen noemen. Ik vind het dan ook eerder een sub-genre, maar zo zou je de dramatiek in deze film ook kunnen betitelen, vind ik.
Q Jones
Ja idd het is zeer zeker geen horror film en als sub genre ook niet echt al zeg ik het zelf dan kies ik liever drama als sub genre

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio vrijdag op televisie

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio komt binnenkort weer naar Netflix

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio wordt vanavond uitgezonden op televisie

De langverwachte 'Shutter Island'-prequelserie 'Ashecliffe': hoe staat het daar eigenlijk mee?

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999