Genre: Mystery / Thriller
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 18 februari 2010
Bekijk via Netflix
Plot Shutter Island
"Some places never let you go."
De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.
Teddy Daniels
George Noyce
Deputy Warden McPherson
Warden
zaanone
Ik maakte toch echt uit de film op dat de doctoren 'winnen' en het werkelijke verhaal nooit naar buiten komt.
Hij weet dat er geen uitweg meer is en min of meer aan het einde zich overgeeft en mee naar de vuurtoren gaat.
Blijkbaar heb ik er dus weinig van begrepen..
Hij geeft zich niet over.
Hij ziet de waarheid.
the new guy
Geweldig! Wat een ongelooflijk goed einde. Eigenlijk heb ik de film te laat gezien. Te veel verhalen gehoord voordat ik ging kijken zodat ik zo paranoïde als een echte gek naar deze film keek.
Het verhaal zit zó goed in elkaar dat weliswaar alles nog mogelijk lijkt maar eigenlijk geen beter einde valt te verzinnen.
Slechts 1 klein puntje van kritiek: Ik vond de muziek soms veel te bombastisch, vooral in de eerste paar scènes op het eiland.
the new guy
Shutter island viel me zwaar tegen. Niet spannend, het einde zag je aankomen na 5 minuten... Voorspelbaar, niet spannend.
HAHAHAH, dat is misschien wel de meest ongeloofwaardige uitspraak die ik ooit heb gelezen op moviemeter.
Je moet niet vergeten dat je, bij het ingaan van zo'n film, allerlei wilde plotten loslaat op de film. Niemand kan dit voorspellen, je kunt inderdaad voorspellen dat hij niet een marshall is, dat is iets anders dan het einde voorspellen.
Als je werkelijk het einde kan voorspellen zou ik mezelf maar eens na laten kijken.... OP SHUTTER ISLAND, tamtamtaaaaam.
tevelenco
Ik heb deze film een tijdje geleden in de bios gezien maar het was niet helemaal mijn ding (n beetje te veel mysterie denk ik ).
Maar dat wil niet zeggen dat de film slecht was.
Integendeel zelfs.
De film zit goed in elkaar en er wordt overtuigend geakteerd.
Vooral Di Caprio vond ik erg sterk.
Wel vond ik de manieren om spanning op te wekken zoals regen, wind en bliksem wel wat achterhaald.
Maar toch heeft de film me tot het eind weten te boeien en zag ik het einde absoluut niet aankomen.
Echt een film waar je mede door dat einde nog wel een tijdeje over na kunt praten.
@louisvf
Ik lees ergens dat jij het begin niet vindt kloppen ivm met het einde.
Het is toch echt Teddy zijn fantasie....al had hij op de maan gezeten en met apollo 13 terug gekomen naar Shutter Island.
Hoe wil je beargumenteren dat de scene met de boot fantasy is? Waar blijkt dat uit volgens jou? (ik vind het overigens niet net al lousvf een fout) Maar ben wel benieud hoe jij zo zeker bent dat die scene fantasy is.. Want dat blijkt naar mijn mening nergens uit.
@quikfit
Dit was eindelijk weer eens een film waar niets is wat 't lijkt.
Wel blijven kijken anders ben je de draad kwijt.
jay73
Waarom Martin Scorsese zich ook moest wagen aan het inmiddels uitgekauwde onbetrouwbare perspectief is mij een raadsel. En Memento heeft de lat daarin al erg hoog gelegd. Maar aan de hoge ratings te zien zijn er genoeg mensen die die film niet hebben gezien.
Film ziet er wel mooi uit. Goed acteerwerk ook, dat dient gezegd.
Ralf81
Uitstekende thriller met een goed doordacht verhaal, de nodige sfeer en spanning, en zeer overtuigend acteerwerk! De film blijft ondanks de lange speelduur boeien en de vaart wordt erin gehouden. Weinig langdradige momenten. Aanrader dus! Blij dat ik hem eindelijk in de bioscoop heb gezien.
helleke
Nu bezig met kijken naar Shutter Island (42' ver).
Op een bepaald moment schiet men alle overmeesterde Duitsers gelijktijdig neer.
Alleen vallen ze pas wanneer het camera standpunt passeert, wat heel lachwekkend overkomt.
louisvf
@louisvf
Ik lees ergens dat jij het begin niet vindt kloppen ivm met het einde.
*edit / toevoeging*
Jouw argumentatie(die ik later nog las) dat alles vooropgezet is door de psychiaters en dat alleen zijn dromen fantasie zijn klopt ook niet. De film laat vanuit de derde persoon alleen maar leo's fantasie zien (een held zijn), afgewisseld met een enkele keer de 'werkelijkheid'. In jouw beredenering is het alsof alles wat je ziet op shutter island werkelijkheid is..
Je ziet tot aan de 'wake up call' van leo in de vuurtoren juist echt alleen maar zijn fantasie gestuurd door psychs. Een aantal keer besluiten de psychiaters het iets anders te spelen om leo's reactie te sturen en dan zie je even de werkelijkheid. (echter komt dit natuurlijk aan het eind pas volledig aan het licht) Ik bedenk me trouwens net dat de vuurtoren wel een mooie metafoor is voor de wake up/verlichting
Hehe, er is werkelijk niets dat wijst op het feit dat dat zijn fantasie was...! Je ziet duidelijk in de film wat hij droomt en over welke personages hij droomt. Hij heeft namelijk nooit een fantasie gehad over zijn "partner", dit is werkelijk allemaal echt maar echter gewoon opgezet spel. Volgens mij zie je in deze film duidelijk wat hij zich inbeeld en wat de psychiaters hem doen geloven...! Vandaar dat de scene op de boot volgens mij zoizo echt was en daarom ook onwaarschijnlijk en dus kan ik het best als fout aanzien. Het is trouwens één lange scene tot door de poort en vervolgens naar het kantoor. Dan zou dit ook allemaal fantasie moeten zijn wat dus ook zoizo niet het geval is...
chevy93
Er is een speciaal spoilertopic voor dit soort discussies aangemaakt:
Siroop030
Wat een verrassende film zeg! Ik had een totaal andere afloop verwacht. Een 5+
Voor de kijkers die onder de indruk waren van de film; Lees het boek "De Therapie" van Sebastian Fitzek. Ook een meesterwerk die makkelijk wegleest.
booyo
Ik heb Memento wél gezien, en heb die film erg hoog zitten. Ik zie echter niet een directe vergelijking tussen Memento en Shutter Island.. In mijn ogen zijn het totaal verschillende films, maar goed.
guusstaaf
Deze film is zo slecht geregiseerd dat ik even dacht de verkeerde film aan het bekijken was, er zitten zoveel opzichtige fouten in dat, als ik zou mogen (spoilers) aan dit blokje niet genoeg zou hebben, daarom snap ik niet dat sommige van jullie het kunnn waarderen met een voldoende, maar ja ieder zijn mening, maar ik zou een ieder willen vragen hem nog eens te bekijken en op te letten tijdens het vuurpeleton geschut hoe de geraakten als een domino-rijtje omvalt (schande ) en zo zitten er nog 10 in.
Er is een speciaal spoilertopic voor dit soort discussies aangemaakt:
Hah chevy.. sorry dat ik het zeg.. maar jij bent ook steeds minder geloofwaardig.. Jij laat je wel beinvloeden door wat andere mensen zeggen. Jij hebt al 2 keer je stem omlaag gedaan?
helleke
Als ge enkele berichten naar boven kijkt, zult ge zien dat dit me ook was opgevallen tijdens het bekijken van de film.
Dit kwam voor mij dan ook zeer lachwekkend over.
De rest van de film moet ik nog bekijken, dus kan ik nog geen volledig oordeel vellen.
Bubblez
- 2060 berichten
Ik vind de film geweldig. Hij deed me erg denken aan Silent Hill en ik dacht even door de setting, locaties en personages dat het ook een verfilming van een videogame is. Heerlijk mysterische sfeer met een goed verloop en boeiend plot.
freebert
Ik zie het echt anders. Je ziet zijn belevingswereld.
De echte wereld is dat hij gewoon patient is en Chuck zijn arts. Dat zie je echter niet. Je ziet alleen hoe hij het 'spel' beleefd. Je ziet zijn perfecte wereld waarin hij een 'goed' mens' is.
Je kunt als kijker dus nooit direct bewijzen wat hij erbij verzint en wat niet omdat het hier om een psychose gaat. Ik kan het natuurlijk niet 100% bewijzen, maar dat is juist het leuke
Dit is tevens mijn uitleg naar Joostus.
chembrother
Mooie film waarbij je tot het laatst toe benieuwd bent welk verhaal nu dé waarheid zal zijn. En je zou zelfs na de laatste one-liner van Di Caprio alsnog aan het twijfelen kunnen komen. Leuk bedacht en goed uitgewerkt. Voor mij 4*.
chevy93
Jij hebt al 2 keer je stem omlaag gedaan?
joostus
Ik zie het echt anders. Je ziet zijn belevingswereld.
Dit is tevens mijn uitleg naar Joostus.
Je zegt nu precies hetzelfde alleen dan in andere woorden. Wat mijn vraag was is wáárom en hóe en welke argumenten jij hebt om de film op die manier te zien. n.a.v. van wat denk je dat? Daar was ik benieuwd naar.
mrwhite
er zitten idd veel regie fouten in.dus vraag je je idd af of hij wel veel zin had om deze film te maken.
rensbreda
wat een film zeg, ik vond hem zo onheilspellend en mysterieus!!
de muziek vond ik het beste van heel de film. Die maakten gewoon de spannende momenten
doodah
huh, regiefouten? Zoals de welke dan?
Inderdaad, ik heb ook geen fouten gemerkt hoor.
Verklaar, zou ik dus zeggen!
planet_of_death
Zijn gewoon een stelletje zuurpruimen die eens even lekker een film gingen doorzoeken naar fouten. Zo vind je in iedere film wel iets dat niet klopt.
freebert
Dat is echt mijn uitleg. Ik heb geen keiharde bewijzen, daarvoor zou ik de film nog een keer moeten kijken. En misschien heb ik het dan wel mis hoor.
Omdat je een groot gedeelte van de film ziet hoe hij dat eiland beleefd (niet realiteit) kun je dus moeilijk zeggen wat echt is en wat niet. (zoals ik dus zei)
En juist om die reden lijkt het me aannemelijk dat hij de boot verzonnen heeft. Simpelweg omdat ik dat logischer vind. Waarom zou het personeel hem uit laten varen met een boot met alle risico's vandien? Hij gelooft zo in zijn eigen verhaal dat je hem alles wijs had kunnen maken / kunnen verzinnen.
sinterklaas
Eergisteren in de bioscoop gezien en het was me toch een zeer geslaagde film. Na 3 films zijn DiCaprio en Scorcese weer samen en dit keer gaat Scorcese een heel andere kant op dan je van Scorcese verwacht. Hierin gaat ie niet de gangstertoer meer op maar toch wel een beetje naar de horror toer. En dat scheen het publiek niet helemaal te accepteren en kwam deze film maar als middelmatig uit. Vond dat toch wel zeer onterecht want dit was een zeer gelukte en onvoorspelbare film met een ijzingwekkende open einde. Leonardo diCaprio speelt alweer erg goed als een getraumatiseerde Marshell maar dat is maar schijn. samen met zijn mede-marshell (?) Mark Ruffalo. Ook Ben Kingsley heeft een verdachte rol waarbij je toch al gauw ziet dat er iets niet helemaal klopt aan die man. Verder is de film lekker geheimzinnig en het sfeertje is pikdonker, umheimlich en grimmig. (die storm/regenhoossfeer zorgde voor iets akeligs) Het verhaal word ook steeds duidelijker maar ook wispelturiger: eerst denk je dat Daniels een getraumatiseerde WO2 soldaat is vanwege die flashbacks, tussendoor: die flashbacks, nachtmeries en hallucinaties van Daniels waren ook bijzonder creepy, maar aan het eind word alles duidelijk en weet je ook wie die dode mensen zijn die hij in zijn nachtmeries ziet, ik dacht eerst aan mensen in die concentratiekamp maar het was dus zijn eigen gezin, de kinderen die zijn vrouw vermoord had en zijn vrouw die Daniels zelf vermoord heeft uit wraak. Brrr. Zo zie je dat een heel groot gedeelde in Caprio's hoofd afspeeld en dat hij eigenlijk Teddy Daniels niet is maar degene waar ie naar op zoek is op het eiland. Die scene in die vuurtoren is ook onvergetelijk.
Film had duidelijk wat weg van Silent Hill en de Noorse Mystery: Next Door (Naboer) die ik paar weken terug ook had gezien.
Ja, opnieuw weer een zeer schitterende samenwerking van Scorcese en Caprio. Laat Scorcese nog maar wat meer met deze genre doen.

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio vrijdag op televisie

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio komt binnenkort weer naar Netflix

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio wordt vanavond uitgezonden op televisie

De langverwachte 'Shutter Island'-prequelserie 'Ashecliffe': hoe staat het daar eigenlijk mee?

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999