• 9.382.616 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

(verwijderd) schreef:
'Ín deze maatschappij is alles te koop' ja maar als het niet te koop is krijgen mensen het wel op andere manieren. Ook nogal apart dat hij zegt dat wat in deze film gebeurt niet erger is dan het neuken van een meisje in Thailand. Sorry??? Ik wil niks afdoen aan hoe erg sekstoerisme is maar niet erger dan 15 jaar jonge meisjes en vrouwen systematisch martelen en levend villen tot de dood er op volgt?? koekoe
Je moet natuurlijk wel goed lezen. Laugier doet geen morele uitspraken over het sekstoerisme en het martelen. Hij wil met deze film het kapitalisme - en het feit dat hiermee alles gereduceerd kan worden tot een prijskaartje - bekritiseren. Volgens hem is dus de morele bodem van de hedendaagse kapitalistische maatschappij zoekgeraakt, en zo zou men in extremis bovengenoemde gruwelijkheden met elkaar kunnen vergelijken, namelijk op basis van hun economische waarde.

(verwijderd)

ok ja je hebt gelijk, ik heb fout gelezen. Dan nog is 't waardeloze kritiek op het kapitalisme aangezien de geschiedenis heeft laten zien dat de mens zonder het kapitalisme tot even gruwelijke zo niet gruwelijkere dingen in staat is. Ik vind 't zo goedkoop, als je het nou als metafoor voor de slechtheid van de mens gebruikt dan kan ik 't begrijpen. De macht in het communisme en in het nationaal socialisme was toch ook bij een klein groepje, die gore dingen deden, lijkt me de film een veel betere metafoor voor.

• 2028 berichten

Ik zou het goedkoper gevonden hebben als Laugier wilde laten zien hoe slecht nat.soc./com. wel niet zijn.

Veel meer dan een spielerei in een interview (kun je met zo goed als iedere film doen om hem wat interessanter te maken) zie ik er toch echt niet in. Martyrs is gewoon een "kijk mij eens grenzen verleggen" horrorhitje met wat halfslachtig uitgewerkte huis, tuin en keuken metafysica. Amper een frontale aanval op het kapitalisme.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Indrukwekkende film, kan meneer Roth nog veel van leren. Heb lange tijd geprobeerd zo weinig mogelijk over de film te weten te komen voor het kijken (wat als moderator soms knap lastig is) en dat is zeker aan te raden; hoe minder je weet, hoe beter. Martyrs wist me op bepaalde momenten erg te verrassen. De film opent sterk en geeft in het begin gelukkig zo weinig mogelijk prijs van wat er aan de hand is. De eerste drie kwartier waren uitmuntend; uitstekende spanning en ongegeneerde (bijna lompe) horror zijn op een perfecte wijze in een blender gegooid, een combinatie waarmee veel horrorfilms juist flink op de bek gaan.

Vervolgens verschijnt die vreemde organisatie in het huis en begint er gevoelsmatig bijna een hele nieuwe film. Verrassend en op zich niet iets waar ik de film op zou willen afrekenen. Enkel het feit dat de film tijdens de martelingen van Anna saai begint te worden is een behoorlijke teleurstelling. Na fade-to-black nummer 65 had ik het in ieder geval wel gezien. Gelukkig zorgt Laugier nog voor een prima afsluiter, dus lang kun je niet kwaad blijven op de man. Een man waarvan ik overigens echt hoop dat hij zich met de Hellraiser remake gaat bemoeien. Kan, gezien deze film en het oorspronkelijke materiaal van Barker, een erg interessante film worden.

4 sterren.

(verwijderd)

fal, dat zou ik even slap vinden, maar wel een stuk logischer

avatar van Reinbo

-fal schreef:

Dat ben ik wel met je eens, maar maakt de filmer voor mij niet minder op.

dutchtuga schreef:

Dat tekort doen valt reuze mee. Het is gewoon zeer opvallend dat 90% van de mensen Martyrs aanvangt met compleet foute verwachtingen en zo de film veel tekort doen. Laugiers interviews alleen al doen suggereren dat de film veel meer wil vertellen dan enkel het showen van martelporno.

Ik probeer je nu juist duidelijk te maken dat ook mensen met een bredere kijk op cinema en niet alleen maar de platte martelporno-geilers (het Imagine publiek is doorgaans toch echt behoorlijk goed opgevoed als het op cinema aankomt) ook niet altijd inzien waarin deze Martyrs dan nu precies verder gaat of in welke mate Laugier nu is geslaagd in het maken van een heuze confrontatie met de ziel van de kijker. De film is er gewoon niet erg in geslaagd dat ook voor de betere filmliefhebber te doen. Misschien voor jou of Reinbo.. niet voor anderen. Gewoon een smaakkwestie, nul,nul met liefde voor martelporno of brute gore te maken. Zet dat nou eens uit je hoofd.

avatar van Finnpass

Finnpass

Wat een film! Ik zocht al erg lang naar een film die tegen mijn grens aan zat of er zelf overheen gaat en dit is hem zeker!
Ik ben een steeds grotere fan aan het worden van de franse cinema ( á l'Intrieur, Haute Tension) maar dit is toch wel het toppunt!

Wat deze film bij mij teweeg brengt vind ik moeilijk te beschrijven, het is zo'n psychologische breker. Het begint voor mij als een vrij standaard horrorfilm, maar toch al best wel heftig, maar slaat dan compleet de andere kant op!

Gelukkig had ik al veel op fora gelezen over deze film, want de trailer zegt in mijn ogen helemaal niks over wat komen gaat! Ik was gelukkig aardig voorbereid, maar toch ik ben er wel een paar uur compleet stil van geweest.

Het enige minpunt vond ik het afstropen van de huid. dat gaat dan net over de top vind ik en ik zou het veel zwaarder vinden als dit niet zou gebeuren denk ik!

Ik raad deze film trouwens zeker niet aan het mainstream publiek aan
Ga deze film niet met je vriendinnetje op de bank zitten kijken!

-fal schreef:

Inderdaad.. wat een zemelaars hier! Laugier zal er heus alles aan doen de mythevorming nog wat vaart bij te zetten, maar de zaken die er nu worden uitgehaald zijn te ridicuul voor woorden en zitten al helemaal niet in de film! Door zijn toon en de harde setting shockeert de film kennelijk een paar kijkers, maar veel meer dan dat doet hij ook niet. Te vergelijken met Cannibal Holocaust destijds (had trouwens ook een maatschappijktitische boodschap!)of eender welke andere horror met grensverleggend tintje

avatar van Reinbo

Film doet wel meer dan shocken (wat hij overigens erg goed doet). Hij verrast ook en is visueel mooi. Bovendien vind ik het filosofische eind ook erg mooi.

orbit schreef:

Ben ik het niet helemaal mee eens. Kapitalismekritiek komt van buiten, metafysica zit wel in de film. Kwestie van welke kijkhouding je aanneemt: toeschouwer die geshockeerd verzucht wat er voor verschrikkelijke mensen bestaan, identificatie en medelijden met Anna hebben, of identificatie met Anna en proberen met de logica van de film haar uitzonderlijke (!) proces mee te voelen. In het laatste geval kun je er toch wel meer uithalen dan shock of een naar gevoel. Niet dat het daarmee een meesterwerk wordt.

Reinbo schreef:

Prima, ik vind hem maar deels gelukt, die filosofie van de koude grond had voor mij niet gehoeven. Van mij had Laugier wel wat meer mogen stilstaan bij de snoeiharde actualiteit van dit soort martelpraktijken met kleine kinderen in de maatschappij.. had een veel naargeestiger en urgenter prentje opgeleverd denk ik.

-fal schreef:

Begrijp niet helemaal wat je hiermee wilt zeggen (je identificeren met iemand die aan het randje van de dood staat.. lijkt me stug). Maar als dat de bedoeling was, die identificatie mislukt hoe dan ook jammerlijk, daartoe geeft Laugier ze nu ook weer veel te weinig aangrijpingspunten.

orbit schreef:

Uiteraard overdrijft Laugier in de interviews, hij moet z'n film nu ook eenmaal aan de man weten te brengen. Dat jij, en jouw vriendjes van het filmfestival, vervolgens weinig uit de film haalden is ondertussen ook al duidelijk. Martyrs heeft inderdaad geen voorgekauwde éénduidige boodschap, getuige dit topic. Dit maakt de film dan ook een stuk interessanter. Ieder heeft er immers een eigen mening over. Het heeft dan ook weinig zin om steeds weer op drieste wijze te roepen dat er niets uit de film te halen valt.

• 12092 berichten

Ik zeg nergens niets, ik zeg alleen maar dat de zaken die jullie er uit halen sterk zijn overdreven.. maatschappijkritiek, consumentisme?? Ja, dat kan ik uit vrijwel iedere film wel halen als ik mijn best doe. Punt is dat Laugier gewoon een horror heeft gemaakt die daarnaast ook nog een grimmige en contemplatieve laag bevat. Mijn inziens niet zo'n succesvolle combi als zou hebben gekund. De kritiek is niet eenduidig te beschouwen als mensen die een gemakkelijk avondje martelhorror verwachten en daarom zijn teleurgesteld, daarvoor is mijn kritiek dus iets te genuanceerd.

Maar ik bemerk bij een aantal users hier het "either with us or against us" gevoel, ofwel je vind hem grandioos, ofwel je kunt helemaal geen kritiek hebben en moet hem briljant vinden?

(verwijderd)

ach ik ben dan zo naief om de man op z'n woord te geloven, helemaal omdat hij in meerdere interviews ongeveer het zelfde zegt. Het komt mij overigens over als een ietwat treurig boos mannetje die nog niet helemaal door heeft waar die nou precies boos op is. Iniedergeval op filmmakers die hun films niet voor de volle 100 % serieus nemen, waarom is me ook een raadsel.

Ik begon overigens over die kritiek op het kapitalisme, en dat haalde ik er ook niet direct uit, ik geloof er alleen wel heilig in dat hij dat probeerde te vertellen in z'n film. Ik zie niet de reden waarom hij in interviews daarover zou liegen. Hij had ook kunnen zeggen, mijn film is botter dan Saw en Hostel!! Dan zouden er meer mensen naar de film komen kijken.

En orbit ik vertrouw volledig in je oprechteid, en je bereidwilligheid om serieus naar een film te kijken.

orbit schreef:

Handvaten voor meer geeft hij toch wel: de schilderijen in de gang roepen al een reeks associaties op. Maar ook tijdens laatste martelingen: hij richt zijn camera langer op Anna tussen de martelingen dan op de martelingen zelf en toont zo de ontwikkeling die ze doormaakt. Dat is toch anders dan een martelporno waar het slachtoffer er eigenlijk alleen maar is om wat wild door merg en been te gillen.

Eens.

(verwijderd) schreef:

Simpel. Geïnspireerd door Lovecraft ziet hij horror als het genre dat als een kritische uitlaatklep kan dienen tov de wereld en de maatschappij, sterker nog; het is de taak van het genre. Verder door hekelt hij tal van hedendaagse Amerikaanse producties die enkel gillende grieten en monsters tonen, want deze films zouden geen 'maatschappelijk belang' hebben. Maw, door z'n theorie over het kapitalisme kritiek zegt hij indirect dat hij een belangrijke film heeft gemaakt die meer is dan een simpel bloedfestijn. Hij dekt zich als het ware op voorhand in tegen eventuele kritiek. Staat allemaal in jouw artikel hoor, gewoon goed lezen.

orbit schreef:

Zulke zaken heb ik er zelf nog nooit uitgehaald. Ik ben dan ook van mening dat Laugier enkel een paar ideetjes of denkpistes aanreikt en hier verder niet al teveel mee doet. Hij laat de kijker interpreteren. Ik heb de film dan ook vooral beoordeeld op de kijkervaring, maar dit staat allemaal een paar pagina's terug te lezen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

orbit schreef:

Je mag je kritiek hebben, maar haast alles spreekt deze tegen m.i. Ik persoonlijk ervaarde een perfecte combinatie, alleen was bij mij de gewone horror vooral de inleiding voor een hoop meer. Je lijkt ook haast in feitelijke zin te spreken, maar nergens (critici, recensies, regisseur) vind ik stukken terug die de film als gewoon maar een horrorfilm bestempelen. Het 'opgevoede' publiek heeft doorgaans toch een andere mening dan jij. Prima als je niet hetzelfde ervaren hebt, maar om dan te zeggen dat dit 'gewoon' maar een martelhorror is, gaat er bij mij niet in.

(verwijderd)

s0062423, ok er zijn redenen waarom hij er over zou kunnen liegen, maar ik ga er persoonlijk eerst van uit dat iemand de waarheid spreekt. En hij hekelt voornamelijk films die grapjes en verwijzingen maken maken over andere films en zichzelf, hostel vind hij bijvoorbeeld een goede film. Nog een stukje uit een interview:

Exclusive Interview: Martyrs Director Pascal Laugier- ShockTillYouDrop.com

Laugier: If I tell you more about the title, I'll reveal too much of the inner concept of the film. It would spoil it. Metaphorically, I would say that the film is a way for me to speak about the times we are living in right now. I have the feeling, like a sad intuition, that our occidental urban societies are filled with despair and brutality. Like a world close to its own end, a world that is going to be replaced by something else. The cynicism of our system has killed everything, people are more isolated and lonely than ever. I don't think it can last, even if I'll be dead by the day things really change to something better. Horror is a way for me to express personal things. To escape from the irony and the intellectual misery public opinion has fallen into. The culture of "fantastic" is a good tool to feel far away from the dominating thoughts and the imperialism of the mass media. It's a "counterculture," free to express things that aren't said. Horror can be a subversion, it can be oriented to a mature thinking audience.

Sorry maar 't gaat er bij mij niet in dat dit een volslagen lulkoek verhaaltje is, wat hij alleen maar ophangt om zichzelf van artistieke integriteit te voorzien.

• 2028 berichten

Dat heeft toch allemaal niets met liegen of integriteit te maken. De vraag is toch of hij hetgeen hij in interviews over de film zegt, voor jou op een overtuigende manier in de film vorm gegeven heeft.

Als Roth roept dat hij Hostel gemaakt heeft om het kapitalisme een kaakslag toe te brengen, barst ik in lachen uit. Als Roth beweert dat hetgeen in Hostel gebeurd in wezen niet anders is dan sextourisme naar Thailand of een op de spits gedreven consumentisme, knik ik instemmend. En als we daar dan uren over doorpraten, hebben we het al lang niet meer over de film. Voor diepe gesprekken kun je ook de teletubbies als aanleiding gebruiken. Of anders, als je nu opeens anders tegen kapitalisme of consumentisme aankijkt, komt dat door Martyrs of door het interview met Laugier?

avatar van dutchtuga

dutchtuga

En toch kreeg ik die indruk tijdens het kijken van Hostel Een stel verwende elitemannetjes die hun frustratie de volle loop laten gaan en bereid zijn hier dik voor te betalen? Mooi uitgangspunt voor een lekker ranzige film, maar het idee moet toch ergens vandaan komen. Hoewel niet zo aanwezig, is er toch een serieuze toon om alle exploitation aan op te hangen. Verder vind ik Hostel totaal niet te vergelijken met Martyrs. Roth heeft gewoon duidelijk fun in het hele gebeuren.

avatar van coldheaven

coldheaven

Roth zei ooit in The Making of... dat Hostel gebasseerd is op het feit, dat er in Thailand een organisatie zou opereren die voor 10 á 20.000 dollar mensen voor de betaler ontvoerd, waarna die laatste het ontvoerde slachtoffer mag doodschieten.

Waarom de beste man zo nodig Thailand aanhaalde is voor mij een raadsel, aangezien dit vast in meerdere landen kan.

dutchtuga schreef:

Roth heeft gewoon duidelijk fun in het hele gebeuren.

Laugier ook lijkt me.. je gaat niet voor je verdriet een film maken, en al helemaal niet aan een remake van Hellraiser beginnen

-fal schreef:

Dan barst ik net zo goed in lachen uit hoor.

(verwijderd)

fal ik heb nu al 40 x gezegd dat de film er voor mij niet in geslaagd is, maar de bewering dat hij alleen maar een spannend horrorfilmpje heeft willen maken vind ik behoorlijke onzin. Hij heeft dus idd voor mij wat hij in de interviews zegt niet op een overtuigende manier vormgegeven, maar dat hij dat wel geprobeerd heeft staat voor mij buiten kijf. Ik heb helemaal niets uit de film gehaald wat 'r niet inzit en wat is er mis met wat extra informatie lezen over de bedoeling van de regisseur en dan kijken of je dat terug kan vinden in de film. Orbit je gaat idd niet voor je verdriet een film maken, maar je kan wel een film over je verdriet maken. En het verdriet van Pascal Laugier is dus een verharding van de maatschappij (alhoewel ik me ernstig afvraag of de maatschappij wel zoveel harder is dan vroeger), En alsof je na een depressieve film, niet een fun filmpje mag maken.

kos schreef:

Dan barst ik net zo goed in lachen uit hoor.

Want? (Edit, ik bedoelde nav het Laugiercitaat kinderprostitutie)

(verwijderd)

'Ergens gelezen dat Laugier daarin n.a.v. de kredietcrisis het financiële systeem gaat aanpakken.'

Wat een ijzersterke grap!

Als iemand iets beweerd in zijn interviews en je vind vervolgens dat dat slecht naar voren komt kan je de film daar best op afrekenen. En als deze film puur als amusement was bedoelt zou ik 't echt een verschrikkelijk waardeloze film vinden.