• 9.378.150 stemmen

Friday the 13th (2009)

Horror | 97 minuten / 106 minuten (extended edition)

Genre: Horror

Speelduur: 97 minuten / 106 minuten (extended edition)

Geregisseerd door: Marcus Nispel

Met onder meer: Jared Padalecki, Derek Mears en Amanda Righetti

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot Friday the 13th

"Welcome to Crystal Lake."

Een groep jongeren trekt de bossen van Crystal Lake in, waar een groot aantal wietplanten zou groeien. Echter dwaalt er een zieke geest rond die de jongeren één voor één op gruwelijke wijze afslacht. Zes weken later trekt een groepje vrienden in een luxe vakantievilla om even te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Ze komen in contact met Clay, een jongen die opzoek is naar zijn zus die zes weken daarvoor op mysterieuze wijze in de omgeving van Crystal Lake verdween. Wanneer Clay met een meisje uit het vriendengroepje op onderzoek uitgaat, in de hoop zijn zus terug te vinden, doen ze een verschrikkelijke ontdekking.

avatar van Jonkovich

Jonkovich

denjor schreef:

heey ik heb een vraagje deze film is dus voor 16 jaar.

ik ben dan wel 16 jaar maar me vriendin is nog maar 15 dus mijn vraag is komt mijn vriendin wel binnen?

Als je naar Luxor Hoogeveen gaat vast wel

daar zaten meiden in de zaal waarvan ze eerder 13 lijken dan 16

avatar van denjor

denjor

nou ik ga het gewoon proberen ik laat het jullie wel weten of het is gelukt(A)

avatar van Robin Peek

Robin Peek

Ik was nog niet echt bekend met de reeks (het hockeymasker gezicht en de naam Jason waren natuurlijk wel bekend) maar de film was goed te doen. Ik zou het geen topper willen noemen maar ook zeker geen flop. Gewoon wat je van een degelijke horror mag verwachten, een stel domme oversekste tieners, die net doen wat jij niet zou doen, paniek, schrikmomentjes en gillende keukenmeiden.

avatar van Jules15

Jules15

denjor schreef:

heey ik heb een vraagje deze film is dus voor 16 jaar.

HEe

ja dan kom je binnnen!!

Ik ben ook 15 en ben er ook binnengekomen afgelopen weekend;) en ook bij saw V. als het kan moet je de kaartjes aan een automaat kopen dan vragen ze niet om je leeftijd!

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Flink overrated hier. Geld ook voor IMDb. Maar daar komt denk ik verandering in.

avatar van rep_robert

In de bios is de film zeker een aanrader om te kijken, lekker veel schrikeffecten.
Soms denk je wel van: "nu komt het schrikeffect" en dan komt ie ook....maar toch pakt ie je vaak genoeg.
Ik weet niet of ik thuis met een mindere surround set ervan zou schrikken, maar daar kan ik nu niet over oordelen.
Uiteraard heb je ook de standaard momenten van mensen die ergens naar toe moeten gaan waar ze dus niet heen moeten gaan, maar dat is tegenwoordig in elke horrorfilm zo dus daar stoorde ik me ook niet aan.
De kills waren niet altijd even bloody in beeld, maar toch waren er een aantal leuke kills bij, zoals de politieagent die gespiest wordt aan de deur, de aziaat in de schuur, bijl in hoofd in het begin, neger op het brandhout, vrouw in de slaapzak boven het vuur etc.

Enige wat ik verder miste was het zenuwslopende deuntje van tsssjtssjjtsssjtaaataaattaaaa, dat zou sommige scenes denk ik wel spannender maken(bij halloween werd er ook niet echt gebruik van gemaakt )

Geslaagd filmavondje en ondanks dat ie in mijn mening niet kan tippen aan het origineel een waardige remake van 1 van mn favoriete horrorfilms!

4 sterren!

avatar van TomaskeX

TomaskeX

Friday the 13th is een lekker spannende horrorfilm..

Ik ben een fan van deze reeks en deze film viel me niet echt tegen...

avatar van Malick

Malick

Friday the 13th dan maar. Het was voor mij de eerste film uit de reeks van. Weet dus niets af van het origineel en die tig andere vervolgen. Komt ooit wel. Deze remake of vervolg, hoe je het ook wil noemen, vond ik redelijk te doen. Een aantal keren zat ik met de slappe lach waarbij dat einde helemaal over the top is. Volgens mij was ik dan ook de enige in de zaal die ook niet meer bij kwam. Had het gewoon totaal niet meer verwacht dat Jason naar tig verwondingen nog even omhoog kwam springen. Verder zaten er genoeg voorspelbare momenten in. Denk aan de Chinees die hardop in zichzelf wat zat te eilen in de garage. Ben ik nou de enige op de wereld die dat nooit doe? Vrouwelijk bloot kwam erin voor, genoeg creatieve slachtpartijen en wat gezwets over drugs.

avatar van totalreject

totalreject

rep_robert schreef:

Komt waarschijnlijk omdat Halloween niks met dat geluid te maken heeft.

Het werd wel erg weinig gebruikt hier idd. 3 of 4x in de hele film. En dan heel kort en eigenlijk op verkeerde momenten waardoor het helemaal geen effect had.

avatar van SpooXxX

SpooXxX

Met hoge verwachtingen sprint ik naar de bios om deze film te zien. Ja hoor! De film begint goed! Lekker spannend. Geweldige slachtpartijen en veel gegil. Hij voldoet aan mijn eisen van een goede horror. Snelle actie, goede schrikmomenten en een goed verloop van film. Ik was dus aanvankelijk zeer blij met deze film. Echter op een bepaald punt voldoet de film iets te veel. De spanning slipt langzaam aan weg. Plus komt er relatief zoveel 'snelheid' en actie in de film voor. Dat het soms leek of ik een actiefilm zat te kijken met horrorelementen.

Halverwege het eind had ik wel iets van: Wanneer is de film over? Zijn ze nou nog niet allemaal dood? Weet je nou nog niet hoe je jouw eigen hachje moet redden.

Eindconclusie: Een goede film, voor als dit je ding is. Inclusief ongeloofwaardig eind, zoals het hoort! Zeker geen teleurstelling gezien eerdere delen uit deze reeks. Deze film laat me smachten naar Nightmare on Elmstreet (2010)!

avatar van Brianna

Brianna

Leuke spannende horror, genoeg bloed en verderf, haha. Het is een remake, dat wel, maar wel 1 met een eigen verhaal. Heb me zeker niet verveeld.

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

Jared,, as usual,, goed,, maar toch is dit niet de beste film die ik heb gezien,, maar wel spannend genoeg !!

avatar van $pecial

$pecial

Pfooee was een hoge waarderingen hier voor deze film. Afgelopen week naar toe geweest en ik had er ook niet veel van verwacht, en dat gevoel werd ook bevestigd.

Spannend..nee dat is die zeker niet, het is meer een aaneen schakeling van schrik effecten, maar dat maakt het toch niet spannend? Acteerprestaties slecht, maar daar kan ik meeleven in zo'n film als er nog iets van logica inzit! Oke, als je perse zo'n film maakt waarom dan niet op z'n minst een beetje fatsoenlijke gore erin proppen? Nee ik heb vele malen betere horror / slasher films gezien als deze. De Halloween remake daar zat nog enigzins diepgang in (Y)

avatar van eppy

eppy

Brianna schreef:

Je hebt het orgineel zeker niet gezien, het is zeker geen remake. maar gewoon een nieuw deel in de serie...

denk dat het rermake gedeelte gewoon een marketing stunt is om nieuwe kijkers te krijgen...

gewoon weer het zoveelste jason verhaal zoals er al meer dan tien zijn.

avatar van stinissen

Redelijke remake die bijna de mist in gaat door het belachelijke einde.

avatar van ted_striker

ted_striker

stinissen schreef:

Redelijke remake die bijna de mist in gaat door het belachelijke einde.

Hoezo de mist in? Dit is zowat het standaard einde van iedere F13th film?

avatar van The Oceanic Six

Zo, nadat ik van de week het origineel eens had herkeken werd het tijd om de remake nu te kijken. Ik vond bij herkijken het origineel helaas nu suf en redelijk matig, dus hopelijk brengt deze me meer plezier.

Het antwoord is ja. Het is voor de slasherliefhebber echt een hele lekkere film geworden. Niet erg origineel, ook niet erg creatief of ergens vernieuwend, maar wel heel vermakelijk. Jason Voorhees is terug en hij slacht elk mens in zijn nabijheid keihard af! Zoals het hoort!

De sfeer is rauw, donker en grimmig, zoals ik het eigenlijk hoopte. Zoals het origineel ook had moeten zijn maar in mijn ogen niet was. Ik lees dat deze maker ook de remake van The Texas Chainsaw Massace heeft gemaakt en nu ik daaraan denk zie ik ook veel overeenkomsten in de sfeer van de film die op elkaar lijkt. Ook de TCM remake (2003) vond ik erg geslaagd uit.

Wel spijtig dat de film de tendens van hedendaagse horrorfilms toch weer volgt met een stel domme kut tieners zonder enige inhoud, behalve bij de vrouwen in de bh dan. Ook hier de oneliner makende neger, de macho kerel, het lekkere chickie en meer van dat grut. Enkele personages waren echt gruwelijk irritant, gelukkig dat Jason bijna niemand over liet hehe.

De film begint sowieso echt heel goed met de groep kampeerders die gruwelijk afgeslacht worden in de bossen rondom Crystal Lake. Zeker het meisje dat levend werd verbrand, gruwelijk! Zag er goed uit voor in een horrorfilm. Ik vond de 1e 20 minuten ook misschien wel het beste deel van de film. Daarna kreeg je dus de nieuwe groep slachtvee met de broer van het vermiste meisje die in ''groep 1'' zat met dus enkele vervelende personages die ik hierboven in de recensie al vernoemde. Toen vond ik de film iets minder. Gelukkig kwam Jason vaak in beeld en waren enkele kills best grof en in detail weergegeven. Dat maakt zon remake toch leuker dan het origineel waarin je weinig zag en waarin je in mijn ogen ook te weinig spanning voelde. Ik vind deze film meer beklemmender en zelfs soms spannend. Nooit eng, maar ik schrik ook niet meer zo snel bij horror in dit subgenre.

Wel had het plot enkele rare momenten en zaken: Zo laat Jason nooit iemand leven maar is heel toevallig het zusje dat vermist is opgesloten onder Jasons huis. Waarom? En lekker onnodig. Het was beter en origineler geweest als hij haar gewoon afgeslacht terug had gevonden. Ook raar vond ik dat men de politie belde dat er een slachtpartij bij Crystal Lake was en dat er maar 1 agent gestuurd werd. Iedereen daar weet toch wat er bij CL gebeurd? Jason moet er dus zijn, waarom komen er dan niet 5 wagens? Oke, het past in zon film, maar toch raar. Net als het einde waar Jason doorboord wordt met een mes en in de vermaler terecht komt en daarna in het meer gedumpt wordt (ook raar trouwens, wat is er mis met het lijk aan de politie te overhandigen?) waarna hij (wat ik aan zag komen aangezien dit in het origineel ook gebeurde) toch nog bleek te leven en de laatste 2 aanpakte. Het zal best bij de serie passen, maar het slaat nergens op. Verpestte het einde toch wel wat vond ik.
Gelukkig zat wel het bekende Jason melodietje er een paar keer in. Net als andere verwijzigen naar het origineel. Zoals het hoort.

Alles bij elkaar is het wel een leuke film geworden. Ideaal om eens lekker een keer te kijken als je van een bloederige slasherhorror houdt.

avatar van eppy

eppy

nogmaals dit is geen remake, zelfs niet van deel twee. hij staat zowiezo los van deel 1 want deze prefereert er na in de openingscene.

het is gewoon een goed vervolg op het eerste deel, en een goede homage aan de gehele reeks die ik als kind al keek, half van onderuit mijn dekens kijkend. en ook al waren de vervolgdelen wat matig tot erg slecht, als kind zijnde let je daar niet op......

'k hoop dan ook dat er meer van komen net als met TCM.

leuk om naar te kijken op een mooie vrijdagavond met wat vrinden op de bank.....

het is alleen totaal geen remake

avatar van Taken

Taken

30 Years of Friday The 13th

Sommige dingen veranderen nooit ja magtoch hopen dat ze na 30 jaar een degelijke film uitbrengen, toen ik jonger was vond ik dit te gek maar nu is het echt vreselijk om naar te kijken.

Cliche

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Gisteren dan eindelijk gezien en achteraf ben ik blij dat ik hem in de bioscoop gezien heb. Jason is gewoon lekker op dreef in deze film. Tuurlijk van veel dingen klopt gewoon geen zak maar daar moet je gewoon niet op letten bij deze film. Lekkere moorden zitten erin , paar goede schikmomenten, Jason ziet er goed uit(gelukkig kreeg hij zijn masker) en ik heb ook veel moeten lachen.

Vooral toen die gozer van wie het vakantie huisje was in de auto zat en er een lijk op het dak viel. HAHAHA hij gilde als een meisje. Overall een goede horror film met een paar coole moorden en een Jason die lekker op dreef was

avatar van vranque

vranque

Friday The dertiende in een dozijn.

Ik kan er niks mee. 2*

avatar van Sasja

Sasja

net gezien eindelijk en ik moet zeggen ze hebben goed werk verricht om deze te remaken: Dese is al net zo slecht als het orgineel. Het orgineel vond ik niks omdat die te langdradig was, hoewel de orginaliteit en verhaal van het orgineel een goed punt was, en dat heeft de remake dus ook, te langdradig. Zelfs de intro duurde 20 minuten!! Ik zat echt zo van straks moet ik een uur kijken hoe 1 of 2 personen voor z'n leven rennen.

ik dacht dat na het zien van de trailer dat de film lekker duister was, maar nee, een doorsnee slasher. En dan het feit dat jason kan rennen?? dat heb ik nog nooit gezien (maarja ik heb ze dan ook niet allemaal gezien)

heel veel zullen me met de volgende argument ongelijk geven, maar zelfs Freddy VS Jason was 10 keer beter

avatar van Chloe Moretz

Chloe Moretz

Ik heb deze nu nog niet gezien, maar ik ga 'm wel een keer huren

Ik verwacht er niet te veel van. Al de zoveelste remake, normaal houd ik heel veel van remakes maar nou wordt ik het een beetje beu. Maar misschien ga ik 'm wel goed vinden, we zullen het zien.

avatar van 606

Vrij aardig maar blijft hoop geschreeuw.

acteren van jason kan je weinig van zeggen.

rest is niet zo goed.

avatar van ted_striker

ted_striker

606 schreef:

acteren van jason kan je weinig van zeggen.

Onzin, alsof lichaamstaal niet meer meetelt.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

het hele budget aan uiterlijk, en voor diepgang en orriginaliteit was niets meer over....

jammer, voorspelbaarheid viede hoogtij. maar dat weet je als je aan zo'n film begint.

2.5

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een tegenvaller, zeg! Ongelooflijk! Ik had er zo'n zin in: een nieuwe Friday the 13th. Tot mijn verbazing denken ze anno 2009 als regisseur en scriptschrijver er enorm makkelijk over: we zetten een paar debiele acteurs (nou ja, acteurs??) in een bos (oh ja, waar ook nog wiet groeit...OOOH!!), we schieten een paar shots van ontzettend lelijke siliconen-tieten, we schrijven enorm onzinnige dialogen en... En.. Nou ja, dat was het eigenlijk wel. De enige die redelijk uit de verf komt is Jason zelf, alhoewel ik de moorden ook niet spectaculair vond. Vreselijke gemiste kans. Het had allemaal veel en veel beter en bloediger kunnen zijn. Jammer... 1,5 *

avatar van 606

ted_striker schreef:

Onzin, alsof lichaamstaal niet meer meetelt.

Zoveel lichaamstaal is er nou ook weer niet.

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Degelijke slasher die net iets boven de middelmaat uit komt door het sterven van het personageJenna.Zijwas wel een personage dat het in een andere Horrorfilm had overleefd.

avatar van boldhead

boldhead

was weer een lekkere ouwerwetse jason

slashertienercabin in the woodsaxe murdercamp counselor jason vorhees黑色星期五friday the 13th 黑色星期五 teen scream