The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 178 minuten / 208 minuten (extended edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
8,9 (2.182.757)
Releasedatum: 20 december 2001
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
"One ring to rule them all."
Een eeuwenoude ring, die jaren zoek is geweest, wordt gevonden en komt bij toeval terecht bij de kleine Hobbit Frodo. Als de tovenaar Gandalf erachter komt dat deze ring eigenlijk de Ene Ring is waar de slechte Sauron naar op zoek is, gaat Frodo samen met Gandalf, een Dwerg, een Elf, twee Mensen en drie andere Hobbits op een groots avontuur om deze te vernietigen.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (BoekMeter)
- Game (GamesMeter)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Boromir
Pippin
Merry
Jordy
Valentijn, op imdb (bij "alternate versions") is wat info te vinden over wat er allemaal extra is in deze versie van de film
Jos2
Extended is inderdaad beter. Zoveel beter dat ik hem nog een keer ga zien over een tijdje. Dus wie weet verandert het punt dan weer.
Chico
Over 2 a 3 weken krijg ik de extended versie. Aan de geluiden te horen moet dit dus een echte verbetering zijn. Ik heb alleen nog 1 vraag: zijn de toegevoegde scenes alleen om meer uitleg te geven over de karakters en bv: Lothlorien of zitten er ook nog extra actiescenes in?
Tja.
Had ik in de zomer met mijn onnozele naieve kop die 2-dvd gekocht, komen ze met een 4-dvd. Dat krijg je ervan als je nooit dvd's of video's koopt!
De 4-dvd scheen een stuk beter te zijn. Alle ongemakken en kritiekpuntjes die op de echte film van toepassing zijn, kunnen, als ik het zo heb gelezen van een aantal van jullie (Jordy b.v.), met deze extended versie weggenomen worden.
Meer aandacht voor de karakters. Meer aandacht voor de reis zelf, i.p.v. alleen maar de bestemmingen. Meer aandacht voor de Hobbits. Lothlorien.
Kortom: deze 4-dvd versie zou het boek veel meer recht doen, en in tegenstelling tot de bioscoop-versie wel een soort "ziel" bevatten, zoals die in het boek wel te vinden is.
Deze langere versie zou vooral voor de mensen, die het boek gelezen hebben, interessant moeten zijn.
Tja. Dan zet het je op den duur toch aan het denken.
Conclusie: ik heb nu dus ook maar de 4-dvd gekocht. Om te kijken of deze film echt meer de "ziel" van het boek benaderd. Wat moet je anders?
Ik ga trouwens niet gelijk vanavond de film kijken. Nee: eerst ga ik op het gemakje het boekje eens lezen. En alle extra filmpjes maar eens bekijken. Om mezelf te teasen, zeg maar. Lekker maken.
Natuurlijk kijk ik vannacht wel naar het filmpje Een dag uit het leven van een Hobbit. Kijken of er verschillen zijn met mijn leventje...
En als ik daar dan mee klaar ben....
Jos2
Niet echt. En da's maar goed ook.
Hobbes
psies
ik dacht die er wel genoeg waren. voor de echte actiescenes is deel 2 (Helm's Deep) en deel 3
Jordy
geniale extra op de dvd: een vroege sfx-test waarbij de cavetroll in gevecht is met een strandbal
shayed
Hmm..vreemd dat Cate Blanchett geen enkele keer aan het woord is in de documentaires...
GerwinF
Bij mijn versie zaten ook nog die beeldjes van The Argonath...heb ze maar naast een van mn speakers gezet.
Net de nazigroet....
Hobbes
Jos, je moet es leren smileys te gebruiken
of 't riagg opzoeken...(en een een geschiedenis boek)
cornelis
Ik snap de associatie wel. Zeker omdat die foto een beetje van onderen genomen is.
Goodfella
Deden ze dat niet met hun rechterhand?
Ik dacht de eerste keer dat ik de film zag heel even hetzelfde als Jos trouwens...
Jos2

Ik had verwacht dat iedereen die associatie had.
Jordy
Ik had verwacht dat iedereen die associatie had.
Ik zat zo diep in de film dat ik elke associatie met de "moderne wereld" pas nadien had... (Waar anderen misschien gelijk dachten "hee Hitler", "hee de atoombom" of "hee die elven zijn vast van de verkeerde kant")
Jordy
ja de ring als symbool voor nucleaire wapens, sauron = hitler, dat soort dingen worden vaak in de boeken gezien (Tolkien zelf vond dat soort vergelijkingen verschrikkelijk)
cornelis
Wat dan weer wat vreemd is. Voor een deel is zijn verhaal een oerverhaal over (kwade) macht en en strijd om macht. Logisch dat er parallellen met historische manifestaties van kwaad zijn aan te treffen. Zonder dat het er direct over gaat, is het imo inherent aan de thematiek.
gimli f
De gekochte 4-DVD van deze film bevalt prima. Het meeste is al eerder gezegd over deze extended versie, door Jordy en anderen. Voor mij valt er weinig te vertellen verder.
Het boek blijft natuurlijk mooier en poetischer, en die sfeer is gewoon nooit te benaderen op scherm. Ook niet met deze extended versie. Maar door het toevoegen van extra, vooral kleinere gedetailleerde scenes, kunnen we ons nu weer iets beter inleven in de verschillende personen en in het verhaal.
Ik denk dat deze versie vooral interessant is voor de lezers, aangezien de extra scenes vooral details bevat, die je als lezer wel in de gaten hebt, en als niet-lezer niet (ik moest steeds wat dingen uitleggen over dit soort details aan mijn mede-kijkers). Ook sluiten dit soort details aan op wat nog komt in de komende films.
Ik heb het hier b.v. over de gegeven presentjes door Galadriel, het meegegeven lembasbrood, de relatie tussen Gimli en Legolas, en andere kleinere details.
Ook het overige materiaal is interessant. Leukste is, dat je de film helemaal kunt kijken, maar dan met commentaar van b.v. de producers, de cast/ acteurs, en andere makers, van b.v. de kostuums en de omgeving. Erg interessant- zeker ook voor aspirant-filmmakers, denk ik- want zo leer je nog eens wat over het hoe en waarom.
Toch nog iets negatiefs, wat me maar blijft irriteren:
Iedereen zien we een presentje krijgen van Galadriel, behalve Boromir. Sorry hoor, maar hij krijgt toch echt wel iets: (ik geloof) een soort mooie riem, met ook nog eens een mes er in. Dat zien we dus gewoon niet.
Ik wil niet zeiken, maar dat blijft onvergetelijk! Alsof de makers dachten: Boromir gaat toch aan het eind van de film dood, dus hoeven we dat toch niet te laten zien (de andere presentjes worden alle later nog gebruikt- vandaar).
Zelfs als het in de tweede film aan bod komt, als we een bekende van Boromir tegenkomen, of als er dan met flashbacks wordt teruggekeken (wat ik zelf wel denk), vind ik het irritant en naar.
Maar goed: het geld was het me wel waard, ook dankzij de mooie lay-out.
Sjoerd
Nee hoor, ik dacht dat Boromir ook in het boek niks kreeg, net als een paar andere leden van het gezelschap niks krijgen (Je krijgt toch wat je het meeste begeert, en die Ring kan hij toch moeilijk krijgen).
Dus zo stom is het nog niet, het klopt gewoon met het boek .
gimli f
Dus zo stom is het nog niet, het klopt gewoon met het boek .
Je weet het dus niet zeker?
Nee hoor, Sjoerd. Sorry, maar je zit echt fout. Iedereen krijgt wat, Boromir dus ook. Al kan het voor jou pleiten als pas in het tweede boek naar voren komt, dat ook hij wat heeft gekregen. In het tweede deel komt dat in ieder geval aan bod. Het eerste deel is door mij meer dan een jaar geleden gelezen- details als deze weet ik niet meer precies.
Maar nogmaals sorry: je zit gewoon fout. Heb je de boeken echt goed doorgelezen?
Yak
Ik zal het zo even opzoeken.
Yak
Ah, hier heb ik het. Pagina 395: "The Lady bowed her head, and she turned then to Boromir, and to him she gave a belt of gold."

Snel opgezocht!
Nogmaals: wellicht (ik denk het) komt dit in de tweede film wel terug, als sommige mensen op sommige momenten de behoefte hebben om terug te blikken op de heldendaden ban Boromir.
Laten we het hopen- dat verdient ie wel.
jay73
Heeft te maken met de keuze van de filmmakers om duidelijk te maken dat Galadriel hem direct wantrouwt (overduidelijk in beeld gebracht). Kwam dat in het boek ook zo sterk naar voren? Ik weet het niet meer.
Voor de logica van het verhaal is het natuurlijk merkwaardig om iemand die je wantrouwt alsnog een waardevol geschenk aan te bieden.

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Hugo Weaving niet te zien als Elrond in nieuwe delen 'The Lord of the Rings: 'Ik word te oud'

Nieuwe 'The Lord of the Rings'-films in de maak: Keren geliefde personages terug?

The Shawshank Redemption

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Gladiator
Historisch / Drama, 2000
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitverlies van geliefdegebaseerd op boekrivierbergobsessieminemazemagiefireworkskasteelvulkaanpowerbraverybirthday partyoorlogoomverslavingvoortvluchtigetrollstrijdgewelddemondoodblizzarduncle nephew relationshipfantasy worldtovenaarreisringinvisibilitylive action and animationhero's journeywraith sword and sorcerytrekkinggood versus evilmiddle-earthmiddle-earthcreaturesepic questhobbitstrolls