• 9.379.408 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

avatar van Latesta

Latesta

Waarom 2x posten meneer pacinO? (Waarvan de 1e echt nergens op slaat)

avatar van Finisterra

Finisterra

Eindelijk heb ik hem dan gezien. Ben niet zo een Western-fan, maar aangezien deze zo enorm goede kritieken krijgt, moest ik hem toch eens zien.

En of dat ik hem moest zien! Wat een film. Het verhaal zorgt ervoor dat je gekluisterd aan het scherm zit. Dit alles wordt nog eens versterkt door de bloedmooie muziek. Het eerste halfuur is geniaal. Het einde ook. En ja... daartussen in heb ik me ook geen moment verveeld. Een briljante film met ook nog eens uitstekende acteerprestaties. Terecht dat deze zo hoog gewaardeerd wordt.

Ik wil hem al meteen opnieuw kijken. (net als The Good, the bad and the ugly overigens, ook nog nooit gezien.)

5 sterren.

avatar van deStef

deStef

Een top10 aller tijden film. duidelijk

avatar van Tieske

Tieske

"You're friends have a high mortality rate"

basketballerke

''People scare better when they're dying''

vind ik zelf iets beter.

avatar van SilverGun

SilverGun

Tja, dat soort zinsnedes passen erg mooi in de context van de film, maar hebben weinig kracht als ze apart worden aangehaald vind ik. En dat is vooral een pluspunt.

Want er is naar mijn idee een verschil tussen films als deze en bijv. Forrest Gump, als het aankomt op als 'legendarisch' bestempelde quotes. Daar zijn ze er naar mijn idee opzettelijk in gestopt om maar memorabel gevonden te worden ("Life is like a box of chocolates", etc.). Een manier van marketing, zeg maar. Die zinsnedes kunnen ook gerust uit hun context worden gehaald; ze zijn zó gefocust op het bijblijven bij het publiek, dat ze daarbuiten eigenlijk geen kracht verliezen. De bekende "Father" quote uit Star Wars IV is juist weer één die gewoon in die film thuishoort en 'toevallig' bekend is geworden.

Iemand meer voorbeelden van films met memorabel bedoelde quotes die naar zijn idee overduidelijk voorbedacht zijn? (of moet dit eigenlijk even in een apart topic?)

SilverGun schreef:

Daar heb je gelijk

avatar van kort0235

kort0235

Heb hem vandaag voor 5.99 euro bij Mediamarkt Arnhem gekocht. Niet duur lijkt me voor zo'n digitaal geremasterde film. Vroeger wel al gezien in de bioscoop, nu binnenkort maar weer eens genieten!

kort0235 schreef:

Dan heb je 'm mooi goedkoop; een paar jaar geleden nog € 18,99 betaald bij BART SMIT in de aanbieding... (wel S.E., 2 discs)

Geweldige transfer!

5*plus plus

by_the_way

In Rotterdam kostte de dubbel editie 12 euro.(wel een prachtige editie trouwens ben zeker van plan hem zelf ook te kopen.)

avatar van kort0235

kort0235

De versie die ik heb gekocht bevat 1 DVD, maar dat is voor mij genoeg. Het is de special collector's edition.

Verbeterde breedbeeldversie voor 16:9,

en digitaal geremasterd.

Hij ligt ook bij Van Leest in de 3 voor 25 actie. Maar bij Mediamarkt toch weer wat goedkoper. De film duur 159 minuten.

avatar van Poefta

Poefta

Goede soundtracks.

Poefta schreef:

Goede soundtracks. Verder kon de film me in geen enkel opzicht bekoren. Ik kom echt niet verder dan 1,5 ster. Drie uur van mijn kostelijke vrije avond weg door een saaie, tergend langzaam lopende pief paf poef film.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Ben niet bepaald een western-fan maar deze vond ik schitterend.

De wondermooie soundtrack (één van m'n favoriete), prachtige close-ups, shots, (stoere) camerawerk in't algemeen, de sfeer en het fantastisch goeie acteerwerk.

Zonder de muziek zou de film al een stuk lager uitkomen, althans voor mij.

De speelduur is nogal aan de lange kant en de film komt misschien wel traag op gang, maar dankzij bovenstaande argumenten blijft het meer dan boeiend.

4 en een halve ster.

avatar van Sabrewulf

Sabrewulf

Wat een prachtige western! Ten eerste vind ik de wijze van filmen van Sergio Leone erg tof. De films zijn lang, maar dat vind ik helemaal niet erg. Hoe Leone het verhaal vertelt vind ik heel erg goed, in tegenstelling tot de tradionele westerns. De lange scenes met weinig dialogen. Verder is de muziek uitstekend. De close-ups zijn prachtig (ze worden ook wel "Sergio Leone" genoemd door Quentin Tarantino), de algehele sfeer, het acteerwerk (Charles Bronson speelt érg goed) maken het één van de beste westerns aller tijden!

basketballerke

De film duurt voor mij totaal niet lang. Hij blijft boeien. De shots zijn allemaal goed. Van ruim tot een close up. De acteurs zijn erg goed. Henry Fonda is voor mij alleen door deze film echt een icoon voor mij geworden. De muziek, de beste score van een film allertijden. Gewoon kippenvel. En dan vind ik het nog erg vreemd dat hij in het begin het nog helemaal niet goed deed. Er werden zelfs stukken geknipt. Dus conclusie: fantastisch gedaan door Leone.

5 dikke sterren*!

avatar van Reinbo

Poefta schreef:

Goede soundtracks.

Tja, als jij op en pief paf poef film zat te wachten....

avatar van Werwolf

Werwolf

Ik denk het wel met zo'n username

avatar van Zoombot

Zoombot

Het is niet alleen de soundtrack bij deze film, maar de volledig organische manier waarop film en soundtrack elkaar versterken.

Deze film zit vol duetten tussen de sterk neergezette karakters en hun eigen typerende compositie. De shootout tussen Bronson en Fonda is een hoogtepunt, dat vervolgens weer op hoopvolle wijze overstemt wordt door de symfonie van Claudia Cardinale.

Maar ook de details zijn ijzersterk. De familie McBain kunnen we maar een paar minuten leren kennen, maar dat is al genoeg om met ze mee te leven.

by_the_way

Once upon a time in the west een epos in de filmgeschiedenis.Zijn speelfilm debuut kwam met Il Collosi di Rodi uit 1961.Maar zijn grote doorbraak kwam in 1964 met A fistful of Dollars. Tevens ook de eerste film met Clint Eastwood. Toen begon hij in 1967 aan deze film een meesterwerk.

De 165 minuten vliegen om als je dit kijkt. Vooral om het feit dat je vermaakt wordt ook al hoor je geen dialogen.

Segio Leone wilde het beste resultaat en liet Ennio Morricone de score doen. Hij had al eerder werk afgeleverd voor bijvoorbeeld The Good, The Bad, The Ugly.

Leone paste zo de beelden aan op de muziek later bleek natuurlijk datdit nog meer effect zxou hebben op de prachtige scenes.

Leone bezorgde Eastwood en Morricone grote namen.

Het camerawerk moet zeker ook extra in het zonnetje gezet worden. Al heb ik deze film nog maar 2 keer gezien weet ik nog uiteraard wel hoe goed de dingen waren in de film. Zo ook het perfect dynamische camerawerk. Buitendat de film vol staat van one-liners is het verhaal van de film op sommige na punten na ook uitstekend. Als ik deze film nog een paar zou zien zeker beter kunnen oordelen en bekritiseren.Maar voor nu geef ik een mooie 5

Werwolf schreef:

Ik denk het wel met zo'n username

...ééndagsvlieg (en daar weet Jack Elam wel raad mee)

avatar van rens_1993

rens_1993

lijkt me zeker een filmpie om de avond mee vol te houden heb hem alleen nog niet gezien dus maar hopen dat hij binnenkort op tv komt.

rens_1993 schreef:

Denk 't niet

avatar van Knisper

Knisper

Dat duurt waarschijnlijk wel even, omdat hij dit jaar nog op tv is geweest, maar op den duur zal hij wel weer een keer worden uitgezonden.

avatar van mazdalfa

mazdalfa

Vorige week heb ik 'm weer eens gezien in een kleine zaal in Tilburg. Leuk extraatje was een lezing vooraf van iemand (ik dacht van het NL Filminstituut) over het belang van de muziek van Ennio Morricone in de trilogie "A fistful of dollars"/"For a few dollars more"/"The Good, the Bad & the Ugly" én deze "Once upon a time in the west".

Voor zover bekend is er nog maar één kopie over in Nederland en dat is te zien. De film is behoorlijk beschadigd en mist aardig wat frames.

Maar desondanks blijft het een meeslepend meesterwerk in verhaal, beeld en geluid.

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Ik ben jaloers op je, ik zou deze film zo graag een keer in de bioscoop willen zien.

avatar van dasnetz

dasnetz

Hier geef ik een laag cijfer omdat deze iets overgewaardeerd wordt in tegenstelling tot THE GOOD THE BAD AND THE UGLY. Wat de beste western is.

Hier komt m'n echte cijfer. 4,0

avatar van Skyper

Skyper

4,0 is nog steeds geweldig in een normale sterrenverdeling hoor.

stomme film saai

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Heb je ook nog argumenten?