• 9.380.130 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

avatar van frojo

frojo

dit is voor mij de absolute top ik heb deze al tig keer gezien en iedere keer weer heb ik dan zoiets van wat een meesterwerk

ook als je niet van westerns houdt (wat ik wel heel erg doe) is het een must deze eens te bekijken

avatar van Remi

Remi

Wat een topfilm!

Vroeger heb ik em een keer gezien, maar ik was de titel kwijt :s

En een dagen geleden weer gezien!

een dikke 4.5*

avatar van FisherKing

FisherKing

Die scene met de Harmonica man behoort tot de meest briljante muziek/film scene's. Zelfs de muziek alleen al doet me zweten. In positieve zin.

avatar van De GeuS

De GeuS

Waarom hebben ze uberhaupt die belabberde vertaling "er was eens in het verre westen" onderop de poster gepleurd....

leuk, toch?

avatar van jassonn

jassonn

Nee, kinderachtig.

avatar van Remi

Remi

De GeuS schreef:

Omdat dat de alternatieve vertaling is van 'C'era una Volta il West' is...

avatar van speedy23

speedy23

Het grootste gedeelte van de 'jongere' mensen vinden het vanzelfsprekend dat de titels enkel in het origineel gepubliceerd worden, maar hier in Vlaanderen was er voor elke anderstalige film tot circa half de jaren '70 een Nederlandstalige titel. Het Engels was toen nog niet zo erg ingeburgerd (onze tweede taal op school is Frans), en voor wie het Engels wat machtig was, kreeg men soms met de regelmaat van de klok hilarische vertalingen.

Remi schreef:

Omdat dat de alternatieve vertaling is van 'C'era una Volta il West' is...

meer de letterlijke vertaling...

zoutzak schreef:

meer de letterlijke vertaling...

Nee hoor, alternatief. Letterlijk is het nl. Er was eens het Westen Zowel 'in' als 'verre' zijn er bij verzonnen. Overigens heet de LP van mijn ouders 'Het gebeurde in het Westen', ook al zo'n vrije vertaling. Denk dat dat redelijk gebruikelijk is/was?

PartyMarty schreef:

Nee hoor, alternatief. Letterlijk is het nl. Er was eens het Westen

Tja, da's nogal krom Nederlands. Letterlijk vertalen is in bijna alle gevallen stupide (en onbruikbaar).

PartyMarty

Volgens mij valt het wel mee met dat kromme Nederlands. De uitdrukking 'Er was eens ...' komt wel vaker voor. Het is een misvatting dat er gedoeld wordt op een gebeurtenis 'in' het Westen. Vrij vertaald zou je er, om aan de betekenis van de titel te houden, bijvoorbeeld 'Vroeger was er het Westen' van kunnen maken. Ben het wel met je eens dat het in vele, zeker Engelstalige, gevallen tegenwoordig onnodig is.

PartyMarty schreef:

precies, daarom zei ik ook dat het (meer) een letterlijke vertaling is...

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Toevallig, had het hier net nog met mijn zusje over toen ze een sprookje moest schrijven voor school.

avatar van betekenis

betekenis

Ik vind dit echt de beste westernfilm ooit gemaakt. prachtig verhaal met schitterende muziek!

avatar van Kai

Kai

Na deze film afgelopen week te hebben herkeken ga ik hem in mijn top-10 zetten, want wat is ie toch mooi. Het begint al met het veel besproken begin. Die heerlijke herkenbare irritante dingen allemaal.

Ook de acteerprestaties zijn meesterlijk:
- Henry Fonda als de ultieme bad-guy.
- Jason Robards als humoristische bandiet.
- Charles Bronson speelt super (niet verwacht dat ik dit ooit zou zeggen) als wreker.
- Maar mijn meeste lof gaat uit naar Claudia Cardinale, die speelt zo lekker pittig.
Alle acteurs staan ook bol van de one-liners, en er zitten een paar hele goeie bij.

Ook filmtechnisch zat het goed in elkaar:
- De close-up van Bronson is de mooiste die ik ooit heb gezien.
- De wazige opkomst van Fonda in Bronsons gedachte.
- De boomtowns (je kunt er echt aan zien dat ze vlug uit de grond werden gestampt)
- Het onverzorgde uiterlijk van de mannen.
- Maar het zijn vooral de kleine details die Leone erin heeft gestopt, die je niet meteen opvallen.

Over het verhaal wil ik alleen maar even zeggen dat ik het onzin vindt dat het simpel zou zij, want er zit een hoop symboliek in denk maar aan de trein als opkomst voor de industriële revolutie. Hierdoor moeten de ouderwetse cowboy-tijden noodgedwongen worden afgesloten, terwijl Harmonica, Frank en Cheyenne veel liever in de ouderwetse avontuurlijke cowboy-tijden wilde blijven.

Dan nog de muziek daar kan ik kort over zijn: Die is van Morricone en die naam staat synoniem voor onvergetelijke muziek.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Meesterwerk/Klassieker

prachtige film, een klassieker ja. heb hem nou een paar keer gezien en ik zal hem nog vaak gaan zien. maar ik vind the good the bad en the ugly toch beter

avatar van Appelmoes

Appelmoes

Hulde chapeau! Die karakters, die muziek, het complete plaatje. Kan deze film zeeeeker waarderen. Maar toch raar, want evengoed geef ik niet meer dan 3,5 ster. Misschien wel omdat de muziek deze film siert.

huh?

avatar van xangadix

xangadix

Ik begrijp het ook niet helemaal...

dat is nou serieus een parnassia opmerking. hij weet volgens mij zelf niet eens wat die nou stom zit te ouwehoere

avatar van Jan on fire

Jan on fire

Klassieker!!

Een geweldige western. zeker een van de beter films ooit gemaakt.

ook na een keer of 25 gezien te hebben blijft het een goede film.

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

Twee woorden: geweldige film

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Na een jaar of tien heb ik Cera... eindelijk weer eens mogen zien. En wat een overweldigende ervaring toch weer. De veelgeroemde muziek, acteerprestaties en heerlijk trage maar toch boeiende verhaalopbouw. Ik had vanwege de lange tijd die er overheen was gegaan bewust nog niet gestemd, maar ik kan niet anders dan na bijna 500 stemmen mijn 6e 5* uitdelen. Nu nog even zien welke film in mijn top 10 moet gaan sneuvelen.....

avatar van Wouter

Normaal gesproken de onderste, toch?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Dat zal inderdaad de meest logische oplossing zijn.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Wouter schreef:

Normaal gesproken de onderste, toch?

Zou je normaal gesproken wel zeggen , maar op 10 heb ik Soldaat van Oranje staan en eigenlijk heb ik om chaufinistische redenen wel graag een NL film in de top 10 staan. Helaas voor Leon dus.....

zoutzak

zit er bij jullie zoveel systeem in die top10 dan?

haha meer een bijeengeraapte selectie van films die favoriet zijn binnen een genre.

alhoewel de top5 een permanenter karakter kent.

PartyMarty

Bij mij ook inderdaad. Er zijn wel 15 films die in aanmerking zouden kunnen komen voor plaats 5 t/m 10.