C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
Mister_Pink
Wie is van mening dat Harmonica een verlenging is van het "blondie", "Monco" karakter uit de Dollars trilogie? Ik vind dit grote onzin.
flipsen
Nou, dat is ook gewoon niet zo.
In de Dollars trilogie speelt blondie iemand die voor geld van alles doet en in deze film is Harmonica puur uit op wraak en niet op geld.. Dezelfde lijn als in dolars trilogie wordt ook niet doorgezet: beetje geld -> iets meer geld -> heel veel geld --- < wraak??!! Klopt niet.
mikey
The good , the bad... was een a-moralistische epic, in het wilde westen waar geen plek was voor zwart/wit gedachten. Overleven dus! Deze film had jammer genoeg een andere benadering, er was zelfs plek voor een sterke vrouwenrol. desalniettemin een geweldige film. ijzersterke scenes. bijna onmenselijke karakters. Een jongensboek dus... 5 voor de muziek, camerawerk, vormgegeven karakters...
moviemansion
Ach, gewoon de beste western ooit gemaakt. Vind ik tenminste.Maar de dollar trilogy was ook erg goed hoor.Maar deze had voor mij net iets extra's dan de Dollars.
pieuwah
Ik heb niet zo veel ervaring met westerns, maar ik vond deze film prachtig
MGdutch
Geweldige sfeer en prachtige muziek. Gewoon een geweldige film die je i.i.g. 1 keer in je leven gezien moet hebben. 4*
Raspoetin
Wow, ik heb de dvd vandaag gekocht. Man dat doosje alleen al dat is al een waar kunstwerk.
Derek Vinyard
Heb een vraagje;
Cheyenne ging dood aan het einde, door wie was hij neergeschoten?
Heb die DVD niet meer anders had ik het zelf wel uitgezocht
Bedankt alvast
De railroad baron
"Hey, Harmonica. When they do you in, pray it's somebody who knows where to shoot."
Derek Vinyard
De railroad baron
Ik dacht die ouwe met die stokken al dood was toen Frank naar 'm toe ging na dat schiet gevecht in dat stadje, wilde Frank 'm schieten maar toen stierf (?) ie al uit zichzelf
Clueless Dork
volgende keer beter opletten. Je kunt toch duidelijk zien dat er een masaal gevecht tussen de Cheyennes en de mannen van Morton is geweest.
vdc
Steeds leuk om deze nog eens terug te zien.
Your friends have a high mortality rate, Frank.
Vond het heel verfijnd aangebracht hoe de macht van die kreupele zielepoot Morton, de macht van Frank overheerst (Harmonica moet Frank zelfs beschermen tegen z’n omgekochte companen).
flipsen
Volgens mij schiet harmonica die omgekochte companen van Frank neer, omdat hij zelf Frank wil neerschieten aan het eind. Hij beschermt zo in zekere zin Frank wel, maar eigenlijk beschermdt hij zichzelf, in de zin dat hij nog kan doen waar hij voor naar "het westen" gekomen is.
Had Frank het gered als Harmonica hem niet "beschermd" had? Ik heb die scene niet meer zo in mijn hoofd zitten.
vdc
Klopt. (maar ik beweerde nooit het tegendeel)
Neen. Zo zit er bijv. iemand achter een groot uurwerk op een houten gevel. Harmonica geeft hem de hint "time flies ; it's half past twelve" (of zoiets), waarna Frank het uurwerk opmerkt en ook de schutter erachter.
yorrick
Dat is natuurlijk zo. Het mooie is dat dat voor de kijker nog een lange tijd onduidelijk blijft. Door meerdere karakters te introduceren en de onderlinge relaties maar langzaam prijs te geven, heeft Leone voorkomen dat het een plat good guy/bad guy verhaal wordt. Ik vraag me ook af waarom Jill met Frank naar bed gaat. Hoopt ze daar iets mee voor elkaar te krijgen?
vdc
Frank is meedogenloos, want hij doodt die koppige Ier en z’n gezin (omdat die z’n domein niet wilt verkopen).
Nu is Jill plots erfgenaam ; en Frank merkt dat ze zijn geheime lokatie (Morton’s trein) met een valstrik weet op te sporen ; hij kan er meteen ook een duister figuur (Harmonica) onderscheppen.
Frank zou dit kunnen interpreteren als een moordpoging op hem ; hij heeft voor minder iemand vermoord.
Jill beseft dit ook wel, en doet er alles aan om haar laatste wapen te gebruiken om haar hachje te redden : de verleiding.
Persoonlijk vond ik dit één van de mindere passages in de film, omdat het cliché er iets te dik bovenop ligt.
Je zou op z’n minst verwachten dat Frank bij Jill gaat informeren wie die spion is (want het is toch niet logisch dat Jill die contactpersoon tussen Frank en Harmonica (die kleine dikkerd) zomaar kent, en hem in verband brengt met Frank). Zeker nadat Harmonica (met de hulp van Cheyenne) weet te ontsnappen (waarbij enkele kompanen gedood worden), kan Frank Jill toch niet zomaar vrijuit laten gaan. Maar integendeel, Frank spaart Jill, en er wordt overgegaan tot de verkoop van het landgoed. Het enige wat je eruit kan afleiden is dat Frank er niet zwaar aan tilt, omdat hij Jill een knap ding vindt, en da’s toch wel wat overdreven.
Kai
Zullen ze nooit doen. Vaak zijn het van die mannetjes die één keer komen, alles omlaag stemmen, en nooit meer terugkomen.
Maar heel treurig idd.;(
Fabrice
Maar heel treurig idd.;(
Kan me er zo over opwinden, triest!
Het is toegestaan ELK cijfer toe te kennen aan een film. Als het overduidelijk gaat om het manipuleren van de top-lijsten door een grote reeks 0,5-en wordt natuurlijk wel ingegrepen.
Daarnaast is het zo dat hoe dan ook bij elke film 0,5-en zullen komen. Verdere discussie over top-lijsten svp in het forum.
GerwinF
Ja dan zou je eigenlijk stemmen zwaarder moeten laten wegen als iemand langer lid is van moviemeter ofzo. Heb wel eens gelezen dat IMDB een hele vreemde formule gebruikt om de film gemiddelde te bepalen.
WB
Af en toe snapte ik et niet helemaal (velen leken op elkaar, etc), maar nu ik dit hier allemaal lees, schiet me dat te hulp: GOEIE FILM!
Verschrikkelijk mooie soundtrack (was dat ene droevige deuntje niet ooit gebruikt in een nummer van Dario G?), en goed geregisseerd!
Een must have, en zeker de geremasterde versie!
4,5 sterren...
Edit: Dario G - Dream to me
Benninf
Waarschijnlijk niet zo gecharmeerd van cowboys.
en prachtige landschappen.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film