C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
Nomak
Neen, helemaal niet. Een heel stuk luchtiger (kinderachtiger) is die wel.
planet_of_death
Ja misschien, maar ook veel cooler en met mooiere muziek. Hier wordt de muziek nogal sentimenteel zo nu en dan.
Driello
Heel simpel verhaal ,
Simpel? Zo'n film met meerdere verhaallijnen die mooi in elaar worden gevlochten?
Nomak
Hier wordt de muziek nogal sentimenteel zo nu en dan.
Muziek is eigenlijk compleet anders, waar de muziek in TGTBATU vooral bombastisch is(overigens ook fantstisch), zit in de muziek van deze film meer gevoel en doet de muziek in deze film mij ook veel meer.
Sergio Leone
De muziek hier is veel ernstiger, past perfect bij het dramatische thema, en kent ook een luchtig deuntje, m.n. dat van Cheyenne.
In The Good, the Bad & the Ugly is de muziek cooler. Eigenlijk sluit dat aan bij de andere Dollar-films.
Beide scores passen perfect. Het één is niet beter dan het andere.
Sergio Leone
Nadat ik de afgelopen dagen zomaar met de filmmuziek in men kop zat, vandaag voor de 2e keer bekeken. En net als de eerste keer vlogen ook nu de 165m om.
Waar ik vorig jaar (eerste kijkbeurt) niet kapot was van het verhaal, vond ik het nu des te knapper. Een western heeft nooit een hoogstaand plot. Veel westerns gaan over wraak. Ook deze gaat over wraak. Maar nog meer gaat dit over hebzucht, egoïsme, ambitie, .. De verhaallijn van Jill McBain is bij nader inzien erg goed uitgewerkt en verweven met dat van Harmonica. Ook het karakter Frank wordt volledig uitgediept. Knap is ook het tegenwicht van het personage Cheyenne. Hij komt wat luchtiger over, maar ook hij heeft iets tragisch om zich heen.
Het grote pluspunt aan het hele verhaal is voor mij Jill McBain. Ik vind het ongelooflijk knap hoe Leone en co er in geslaagd zijn een western (nogal een mannengenre) een sterke, doch breekbare vrouw als ruggengraat te geven. Normaal ben ik niet zo voor vrouwen in een western (door tegenvallende karakters en geforceerde romances zoals in een niet nader genoemde Clint Eastwood-western etc), maar hier klopt het allemaal.
Dat komt uiteraard niet in het minst door de knalprestatie van Claudia Cardinale. Zoals iedereen wel zal kunnen zien, is zij een erg mooie vrouw, maar nog belangrijker is dat zij ook prima staat te acteren. M.i. klopte elke gezichtsuitdrukking, elk stukje dialoog, .. Alles.
Aan de kant van de mannen steken Henry Fonda en Jason Robards er bovenuit. Fonda is een perfecte casting. Met die ijsblauwe ogen, dat arrogante glimlachje, .. Robards zet uitstekend de charismatische outlaw Cheyenne neer. Ook hij heeft -ondanks z'n daden- menselijke gevoelens en het is tragisch, eigenlijk, om te zien hoe hij met Jill min of meer iemand vond om z'n hart te luchten.
Charles Bronson doet het ook wel goed. Z'n gezichtsuitdrukking verandert nu niet geweldig veel, maar dat hoeft ook niet echt. Z'n dialogen zijn goed, en hij toont zich de coole kikker.
Ennio Morricone componeert werelds. Het 'Jill-theme' is werkelijk prachtig, zo dramatisch. Het klinkt zelfs niet western, eigenlijk, maar past o zo goed in de beleving. Ook de andere deuntjes, zoals de harmonica, zijn het vermelden meer dan waard.
Sergio Leone, de meester van de western, levert dus een prachtwerk af. De close-ups, de natuurbeelden, Sweetwater, de dialogen met af en toe een rake one-liner, zijn gekozen figuranten .. Gewoon alles klopt.
Na ze allebei 2x gezien te hebben, vind ik Once Upon A Time In The West meer een western dan The Good, the Bad & the Ugly. Het verhaal is ook beter. Daartegenover staat dat ik de shoot-out hier minder vond dan in TGBU. Minder spectaculair, maar da's logisch omdat het verhaal dat niet vraagt/toelaat.
En hoewel ik ze allebei prachtig vind, en hoewel ik ze eigenlijk niet mag vergelijken, blijft TGBU voor deze staan, misschien enkel en alleen omdat dat mijn kennismaking met Leone betekende.
Nog steeds een dikke 5 en plekje omhoog in mijn top 10.
clockwork72
Aardige western, maar veelste overschat, ouderwets en vooral te langdradig. Paar goede momenten maar daar bleef het ook bij. Zie hier jammergenoeg niet de klassieker in die vele mensen erin zien.
Virix
Na hem vorige maand op DVD gekocht te hebben, heb ik hem vandaag voor 't eerst gezien. Ik moet zeggen dat ik, ondanks de lovende recensies, toch wat sceptisch was over deze film. Dit ligt 'm vooral in het genre; western trok mij niet, ook al had ik er nog geen volledige film van gezien. Je hebt dat met bepaalde genres, dat je echt jezelf ertoe moet zetten om het te gaan kijken.
Toen ik eenmaal de film op had gezet, was ik blij dat ik hem gekocht had. De openingsscène inclusief de bijhorende muziek pakte mij meteen in. Na 165 minuten had ik dan ook niet het idee dat ik zo lang naar deze film aan het kijken ben geweest. Harmonica is een geweldig personage, en daarbij wordt hij erg goed vertolkt!
Verder is het verhaal prima, heb verder geen vergelijkingsmateriaal met westerns, maar deze vond ik zoals gezegd prima. Ik heb me echt vermaakt en kreeg nadien zelfs zin om meerdere westerns te kopen! Zo zie je maar, soms moet je gewoon ergens aan beginnen!
AGE-411
Het ligt niet echt aan het Western-Genre, maar aan de regisseur.
Virix
Het ligt niet echt aan het Western-Genre, maar aan de regisseur.
AGE-411
The Good, The Bad, The Ugly is een goede start.
'Per un pugno di dollari' en 'Per Qualche dollaro in Piu' zijn net ietsje minder 'episch' dan deze, maar zijn best vermakelijk.
orbit
- 12092 berichten
Dus ik moet gewoon meer van Leone kijken?
Zijn wel meteen de mooiste westerns ja. Maar er zijn daarnaast nog hele mooie westerns gemaakt, The Wild Bunch, Butch Cassidy and the Sundance Kid, McCabe & Mrs. Miller, Outlaw Josey Wales om er een paar te noemen..
Fortune
Once upon a time in America moet je natuurlijk ook gewoon kijken van Leone ook al is het geen western.
clockwork72
Geen een. (nog niet) Dit was pas de eerste western die ik zag.
louisvf
Dus ik moet gewoon meer van Leone kijken?
Leone is btw Spaghetti western... Dan moet je Death Rides A Horse, Django en The Great Silence bekijken... Voor goeie klassieke westerns kan je beginnen bij John Ford en Anthony Mann... Al is Ford iets meer de grondlegger verkies ik toch Anthony Mann...
Arnhemmer
Zie hier jammergenoeg niet de klassieker in die vele mensen erin zien.
Welke western is dat volgens jouw dan wel?
Geen een. (nog niet) Dit was pas de eerste western die ik zag.
Oké. Er zal voor alles, ooit een eerste keer moeten zijn. Als dit werkelijk je eerste western is die je ziet, zou ik er niet zo`n waardeoordeel aan geven zoals je dat doet in je post van 8 juli 2011, 12:07 uur.
Dogie Hogan
De Blu-ray release zit momenteel in '2 voor € 20' actie bij FRS.nl en Bol.com!
jordkaka
Had in Engeland een Special Edition gekocht voor slechts 3 pond. Echt gave editie!
Tarkus
Dit is en blijft een van de beste westerns ooit gemaakt.
Een waar meesterwerk is dit. De sfeer van de film is prachtig en typisch Sergio Leone.
Meesterlijk acteerwerk van alle hoofdrolspelers en vooral dan van Charles Bronson en Henry Fonda.
En natuurlijk de muziek is niet te versmaden, wie ken nu niet de deuntjes van uit deze film waarmee Ennio Morricone beroemd is geworden.
Altijd weer een belevenis om deze film opnieuw te bekijken, ondanks dat hij nu bijna 40 jaar oud is.
Deze fantastische prent nog eens opnieuw bekeken, ditmaal de gerestaureerde versie op blu-ray. En die restauratie is ronduit verbluffend te noemen. Let maar eens op de close-ups van de gezichten, indrukwekkend.
Hoef ik het nog te zeggen.. ? een aanrader van formaat deze film.
DragQueen
Een sfeervolle western, met een erg goed verhaal. Fonda speelt zijn rol verder met verve, en is perfect gecast. Maar dat geldt voor de meerderheid van de cast. Leone levert hiermee weer een dijk van een western af, die knap gefilmd is, en wederom een sterke soundtrack bevat. 4 Sterren.
m1chel
- 1948 berichten
"What do we do with this one Frank?". Meesterlijk goed. Kippenvel.
m1chel
- 1948 berichten
Valt me nu pas op eigenlijk, waarom staat Charles Bronson niet boven bij de cast? Was toch de hoofdrol speler. Very strange.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film